De autoriteiten in Myanmar vinden dat ze niet verantwoordelijk zijn voor de migrantencrisis op de Golf van Bengalen. Een woordvoerder van de president zegt dat het land ook niet zal deelnemen aan een top over de bootvluchtelingen die op initiatief van Thailand gehouden wordt, als het woord Rohingya in de uitnodiging staat. Myanmar erkent die moslimminderheid niet.

Gisteren zei de VN dat de crisis met bootvluchtelingen zal voortduren zolang Myanmar de Rohingya blijft discrimineren. VN-commissaris voor de Mensenrechten Zeid Ra’ad al-Hussein riep Myanmar op de groep burgerrechten te verlenen.

Myanmar laat in een reactie weten dat het niet schuldig is aan de vluchtelingencrisis en dat beschuldigingen daarover niet worden geaccepteerd.

Topconferentie

De afgelopen dagen zijn ongeveer 2.000 vluchtelingen aan land gekomen in Maleisië, Thailand en Indonesië. De landen willen verder geen Rohingya meer opnemen. Daardoor dobberen veel migranten nu op boten op onder meer de Golf van Bengalen. Er zouden al tientallen vluchtelingen gestorven zijn door ondervoeding en ziekte.

Thailand wil eind deze maand een topconferentie met vijftien landen houden om te praten over de crisis.

Bron: NOS.nl


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Myanmar zegt niet verantwoordelijk te zijn voor bootvluchtelingen”

 1. Soi zegt op

  De ironie wil dat wie denkt dat het Rohingya-probleem gezamenlijk wordt opgelost nu de Asean-landen vlak voor de start van de AEC staan, een nat pak gaat halen. Myanmar reageert woedend op de suggestie van Maleisië voor een oplossing te zorgen, immers het probleem ligt daar, en maakt Maleisië het verwijt zelf weinig umanitair bezig te zijn. Indonesië duwt de boten terug naar open zee, Thailand doet dit idem, en lijkt terug te krabbelen van het eerder geopperde idee opvangkampen te willen inrichten. Ondertussen wordt in koor geroepen dat de VS te hulp moeten komen. Grote Broer moet verschijnen. Hoe onvolwassen toch!
  Bangkokpost meent dat er een regionale verlamming is ingetreden. Ik ben bang voor de Rohingya dat die verlamming nog heel lang aanhoudt.
  http://www.bangkokpost.com/news/general/563583/regional-paralysis-on-rohingya-crisis

  Ondertussen breken er gevechten uit op de boten tussen wanhopige Rohingya en Bangladeshi om de verdeling van het schaarse voedsel. Mensen worden gedood, over boord gegooid, soms neergeschoten door de Thai crew.
  http://www.bangkokpost.com/news/general/563295/us-raises-pressure-as-more-grim-migrant-tales-emerge

 2. Nico zegt op

  Myanmar is natuurlijk de hoodschuldige. De VN heeft gelijk dat de Rohingya burgerrechten moeten krijgen. Maar, …………. alleen mooie woorden helpen niet. De Asean landen zouden Myanmar moeten uitsluiten van de AEC en moeten boycotten. Ik ben echter bang dat economische belangen weer de voorrang krijgen. Heel triest, de Rohingya zullen nog lang gediscrimineerd worden, verkracht worden door legermensen, armoede lijden en onnodig sterven in Myanmar of op zee. De wereld zegt foei en investeert vrolijk verder in diepzeehavens enz. en schudt de handen met de moordenaars. De reactie van de regering, cq het leger, laat duidelijk zien dat ze niets doen als er geen daadwerkelijke druk komt.

 3. janbeute zegt op

  Ik had eerst goede gevoelens voor een land als Myanmar .
  Sinds er iets begon te bloeien aldaar , zelfs Obama bezocht het land al was het maar voor enkele uren .
  Had zelfs plannen voor een reis in mijn hoofd voor volgend jaar .
  Maar wat ik de laatste weken zoal zag en leesde aangaande de Rohingya hoeft het land voor mij niet meer .
  Wat ik ook erg vind is vooral het zogenaamde land Maleisie .
  Toen twee passagiers vliegtuigen van hun , verleden jaar verloren gingen .
  Kwam de hele westerse wereld , waaronder ook Holland snel te hulp .
  Niet alleen om dat er ook vele Nederlanders omgekomen waren in een van die vluchten .
  En wat doet Maleisie en ook niet vergeten Indonesie nu .
  Ze laten die mensen die direkt hulp nodig hebben , en nog in leven zijn verrekken aan boord van die gammele schepen .
  Ik heb op dit moment een GROTE misachting voor vele van deze zogenaamde zich ASEAN landen noemende .
  Zou goed zijn voor een toeristen boycot van ongekende kracht voor deze landen .
  In ieder geval voor mij hoeft het niet meer .
  En wat doet RUSLAND , Mr Poetin en co .
  Alleen de USA wil zich weer gaan bekommeren om voor een oplossing te zorgen .
  Ben daarom ook zeer boos op wat ik zoal zie aangaande dit hele verhaal .
  Mogen we allen hopen op een betere wereld , maar ik betwijfel dit op dit moment ten zeerste .

  Jan Beute .

 4. Lung Addie zegt op

  Dat mensen hun land MOETEN ontvluchten is een trieste zaak. Om welke reden dan ook, het zou niet mogen bestaan, maar dat is een utopie. Dat Myamar zegt niet verantwoordelijk zijn is een grove leugen, de actualiteit, het verleden liegt er niet om. Maar daarmee is de zaak niet opgelost.

  Toen een tijdje geleden er ook een artikel verscheen over deze problematiek schreef Lung addie een reactie in de “derde persoon” met enkele “bedenkingen” en eigenlijk niet specifiek gericht naar het Rohingya probleem maar eigenlijk meer naar het “algemeen” bootvluchtelingen probleem waar er momenteel in Europa ook een enorm probleem mee is. Ondanks het feit dat ik erop drukte dat dit NIET mijn persoonlijke zienswijze was, in de derde persoon schreef en duidelijk maakte dat enkel een “bedenking” was kreeg ik enkel negatieve kritiek. Er was er zelfs één die opmerkte dat ik straks in de WE-vorm zou geschreven hebben. Kreeg zelfs een opmerking over het gebruik van het woord “sukkelaar”. Mogelijk heeft dit woord in Nederland een andere betekenis dan in het Vlaamse gebruik: voor ons betekent dit gewoon een stakkerd, een persoon om medelijden mee te hebben. Diegenen die dieper nadachten en het begrepen hadden die “zwegen” want ze wisten, uitgaande van de reacties, dat ze ook met bakken str… over zich zouden gekregen hebben.

  Deze week kreeg ik een email, met een artikel van een bekent, vooraanstaand journalist, schrijvend voor “Le Monde” die signeert met de initialen RVW. De titel was : “het paard van Troje”.Geen zatte zever en ook niet racistisch of wat dan ook gericht. Hij gaat hier ook dieper in op de huidige problematiek van de bootvluchtelingen en stelt ook enkele “bedenkingen”. Dit had wel niets te maken met de catastrofe die zich met het Rohingya volk voordoet. Ik kan, wil en mag (plagiaat) deze mail niet op het blog brengen doch moest dit wel kunnen het zou veel mensen, die nu reageerden op negatieve manier, tot nadenken stellen. Nadenken over bepaalde onderwerpen is reeds iets, handelen is nog iets anders.

  Voor de Amerikaanse journaliste, Barbara Tuchman (1912-1989), is het verhaal van het Paard van Troje het voorbeeld van bestuurlijk onvermogen. Dat bestuurlijk onvermogen heeft EU al pijnlijk bewezen, volgt nu Azie?

  Mensen die Lung addie kennen weten dat ik geen racist, geen religieuze discriminator ben, maar een heel sociaal iemand die, als iemand moet geholpen worden nogal op de eerste rij staat.

  LS Lung addie


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website