Johan van Laarhoven blijft in Thaise cel

Door Redactie
Geplaatst in Kort nieuws
Tags:
24 juni 2015

De Nederlandse coffeeshophouder Johan van Laarhoven die in Thailand gevangen zit blijft daar voorlopig vastzitten. De Nederlandse staat hoeft er niet voor te zorgen dat de man aan Nederland wordt uitgeleverd. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald.

Van Laarhoven daagde de Staat in een kort geding. De man zegt erg te lijden onder de “barre omstandigheden” in de Thaise gevangenis. Volgens de advocaat van de Tilburger, Gerard Spong, zit Van Laarhoven door een blunder van het openbaar ministerie vast in Thailand. Daarom wil hij dat de rechter de staat beveelt ervoor te zorgen dat hij aan Nederland wordt uitgeleverd en de strafvervolging door Nederland wordt overgenomen.

Hij woont sinds 2008 in Thailand en is betrokken geweest bij de exploitatie van een aantal coffeeshops in Nederland. Hij wordt in Nederland dan ook verdacht van overtreding van de Opiumwet, leiding geven of deelnemen aan een criminele organisatie en witwassen. Van Laarhoven zit al ruim tien maanden vast. In Thailand is nu een proces tegen Van Laarhoven gestart voor witwassen. Volgens de gevangene is de aanhouding het gevolg van een rechtshulpverzoek van Nederland aan Thailand. Hij claimt dat Nederland de Thaise autoriteiten onjuiste informatie heeft gegeven.

Het Hof stelt in het oordeel dat Nederland niet onrechtmatig heeft gehandeld. Nederland heeft namelijk niet om de aanhouding van de man door Thailand gevraagd. Wel was het van belang dat de Thaise autoriteiten zouden meewerken aan het Nederlandse strafonderzoek.

De Staat heeft vervolgens met Thailand afgesproken dat de man in Thailand alleen zal worden vervolgd voor witwassen, gepleegd in Thailand. De vervolgingen voor de rest van de verdenkingen zal in Nederland gebeuren.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Johan van Laarhoven blijft in Thaise cel”

 1. e zegt op

  Een heel smerig kunstje van NL .

  • Cornelis zegt op

   Waarom? Deze man heeft er zelf voor gekozen de rechtsgang in Nederland te ontlopen door zich in Thailand te vestigen. Nu blijkt een Thaise cel niet aangenaam te zijn en wil hij toch graag aan Nederland worden uitgeleverd……………………. Als hij zich inderdaad in Thailand schuldig heeft gemaakt aan witwassen zal hij gewoon de consequenties moeten aanvaarden.

   • Cor Verkerk zegt op

    Wie zich brandt moet op de blaren zitten.
    Weggaan uit Nederland en als dan blijkt dat je een verkeerde beslissing hebt genomen dan gaan huilen dat je zo slecht behandelt wordt in je nieuwe land.
    Had je kunnen weten

   • e zegt op

    De voorgeschiedenis lijkt mij : betrokkene heeft de belastingdienst alsmede justitie op de hoogte gesteld van zijn vertrek . Geen van beiden hebben hem belet te vertrekken ; alles dus juridisch correct afgehandeld . Indien er nieuwe bewijslast is verkregen in opgenoemde zaak leidt de rechtsgang in eerste male tot het verzoek van melding ( in Nederland ). Bij niet op komen dagen had men een verzoek tot uitlevering kunnen indienen. Neen; men heeft voor deze weg gekozen .
    Echter kan men verdacht zijn van allerlei delicten ; een verdachte is pas schuldig als de rechter heeft gesproken. Inmiddels is er een 1 tweetje met de Thai gemaakt en is daardoor zijn bezittingen
    vooral nog kwijt geraakt. Ik kies geen partij voor betrokkene; slechts een verkorte uitleg van hoe het juridisch had gemoeten. Nu maar afwachten wat de Thaise rechtbank ervan vind, en die zal het allemaal maar heel vreemd vinden; gedogen van verkoop, belasting afdragen en met goed vinden vertrekken uit het land van herkomst . Echter zijn de Thai zeer happig op het confiskeren van kapitaal en kapitaal goederen.
    Nu zijn Nederlanders altijd de braafste van de klas en inderdaad had deze man beter een carrière
    kunnen hebben in de hoedanigheid van een liegende minister/staatssecretaris of directeur van een woningbouw coöperatie. Dan had het met een sisser afgelopen.

 2. compuding zegt op

  Laat hem maar lekker zitten.
  Hoe zou het nou met die man zijn die zijn visum heeft laten verlopen?
  Is hij al weer vrij?

 3. dyna zegt op

  Nederland lijkt wel een banananerepulbiek ! Witwassenin Thailand – een lachertje – Van hoog tot laag wordt dat gedaan en niemand zegt er wat van !

 4. geert zegt op

  Met leugens over witwassen en vooral drugs heeft de Nederlandse staat iemand laten opsluiten.Het zal je maar gebeuren.Terwijl alle vriendjes die op de zelfde partikuliere scholen hebben gezeten altijd weer vrijuit gaan moet de plantjesbaas hangen. Past niet tussen het elitaire tuig.Ooit een burgemeester zien veroordeeld worden? Of iemand die een snelle trein moet controleren ?Maar zo te zien toch veel ex-ambtenaren in Thailand.Van de wieg tot het graf profiteren van het produktieve werken van het gewone volk. Van Laarhoven heeft meer belasting afgedragen dan al die {net goed} schreeuwers bij elkaar.Eng hoor, die jaloerse mensen.

  • Cornelis zegt op

   Je lijkt ‘m goed te kennen, Geert! Leugens over witwassen door de Nederlandse Staat? Hij is in Thailand gearresteerd voor witwassen in dat land en dus zal er op z’n minst een serieuze verdenking aan die kant zijn. Je weet ook kennelijk ook dat de man veel belasting heeft afgedragen? Als iemand de verschuldigde belastingen betaalt heeft-ie geen zwart geld en valt er toch niks wit te wassen?
   De man wordt verdacht en onderzoek zal uitwijzen of de feiten bewezen kunnen worden, lijkt me een normale zaak. Of moeten verdachten gewoon met rust worden gelaten?

 5. Eddy uit Oostende zegt op

  Laat hem maar zweten in Thailand.Het is een onkost bespaart voor de nederlandse staat en moest maar geweten hebben wat hij riskeerde voor hij naar Thailand vertrok.met zijn kapitaal.

 6. Captje zegt op

  De cel is geen pretje en zeker daar niet!! Laat die man naar zijn land gaan!! Zal daar al zwaar genoeg zijn!!

 7. Frans Nico zegt op

  Laten we voorop stellen dat iemand pas als schuldig mag worden aangemerkt als de rechtbank daarover heeft geoordeeld, tenzij de feiten en dader aantoonbaar in brede kring bekend zijn (zoals een dader van een moordpartij).

  Uit het verhaal maak ik op dat de man in Thailand zich lijkt schuldig te hebben gemaakt aan witwassen. In dat geval is het logisch dat hij daarvoor in Thailand berecht zal worden.

  Verder lees ik dat Nederland niet aan THailand heeft verzocht om zijn aanhouding, althans dat stelt de rechtbank. Wel heeft Nederland aan Thailand om medewerking verzocht aan een strafonderzoek. Het zou dus best kunnen dat bij dat strafonderzoek het witwassen naar boven is gekomen. Het lijkt er dan op dat Nederland de “slapende honden” in Thailand heeft wakker gemaakt.

  Hoe het ook mag zijn, vermoedelijke strafbare feiten moeten aan een rechtbank worden voorgelegd. Ik vraag mij dan ook af of witwassen in Thailand door een Nederlandse rechtbank moet worden geoordeeld. Ik denk van niet.

  Vermoedelijk zal Nederland in een later stadium wel om zijn uitlevering vragen. Dan heeft hij waarschijnlijk al zijn straf in Bangkwang Bangkok voor het witwassen aan zijn broek zitten. Daarna is Thailand hem liever kwijt dan rijk en komt een uitleveringsverzoek van Nederland wel goed uit en kan hij op kosten van Nederland per enkele reis richting Schiphol.

  • Soi zegt op

   Vermoedelijke strafbare feiten in TH zijn witwassen van illegaal verkregen gelden. In het artikel wordt dit benoemd: “In Thailand is een proces tegen Van Laarhoven gestart voor witwassen.””Een eind verder:
   “De Staat heeft vervolgens met Thailand afgesproken dat de man in Thailand alleen zal worden vervolgd voor witwassen, gepleegd in Thailand. De vervolgingen voor de rest van de verdenkingen zal in Nederland gebeuren.” Je hoeft je aldus niet af te vragen of witwassen in Thailand door een Nederlandse rechtbank moet worden geoordeeld. Ik ben het met je eens dat TH tzt Van L. liever kwijt dan rijk is, dermate dat TH op haar kosten verdachte uitzet naar NL.

 8. theoS zegt op

  Echt Hollandse reacties, leedvermaak en jalouzie. Een herinnering dat je niet op hulp van je landgenoten en de Nederlandse Staat hoeft te rekenen bij evt. problemen. Ik persoonlijk zoek hulp bij de of een Thai in geval van een probleem en is dan in nul komma nul opgelost. Bewaar me wel, hulp vragen aan een NLer, lach me rot.

 9. Soi zegt op

  Waarom zo bitter? Het heeft toch niets van doen met iemand ander’s of met jouw persoonlijke situatie? Van L. heeft kennelijk in NL strafbare feiten begaan, en probeerde te ontkomen aan het afleggen van verantwoording daarover door naar TH te verkassen. Dat hij vervolgens in TH wordt aangeklaagd voor een kennelijke illegale activiteit, had hij in kunnen calculeren. In een vorig artikel over Van L. had men het over een inbeslagname van 100 miljoen Thai Baht. Plus wat roerend en onroerend goed. Dat heeft hij niet verdiend met friet bakken, schreef ik toen al.
  Daarbij heeft hij niet voor niets TH uitgezocht als residentie. Had ook op de Bahama’s kunnen gaan zitten. Was wellicht slimmer geweest, want vallend onder Brits Recht.

  TH wordt vaak en haast overal negatief geassocieerd als land waar alles kan en mag en waar men het allemaal niet zo nauw neemt. (Tegen bepaalde vergoeding, dan wel!) Het heeft een imago van losbandigheid, het knijpen van katjes in het donker, en handel en wandel in veel duistere steegjes. Noem het woord Thailand en het gemeesmuil komt je tegemoet. Het is goed dat “men” te kennen krijgt dat TH niet voor alles te gebruiken is. Niets mis mee. TH is bezig schoon schip te maken her en der, dan verder ook geen plek voor criminelen van buitenlandse origine, van welke slag of soort of nationaliteit dan ook, al niet al komen ze uit NL.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website