Jaarlijks overlijden ongeveer 1600 Nederlanders in het buitenland. Daar zitten ook Nederlanders tussen die in Thailand wonen. Gemeente-ambtenaren hebben nu aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken gevraagd de regels aan te passen rond een overlijden in het buitenland omdat er regelmatig problemen ontstaan als iemand in het buitenland overlijdt.

Het transport van het lichaam en de begrafenis kunnen eenvoudig geregeld worden, maar voor het officieel registreren van het overlijden moet in het land waar de persoon is overleden aangifte worden gedaan. Niet in alle landen krijg je dan meteen een definitieve overlijdensakte mee. En zolang die er niet is wordt de overledene niet als zodanig geregistreerd bij de burgerlijke stand in Nederland.

Dat kan vervelende problemen opleveren. Nabestaanden blijven dan rekeningen binnenkrijgen van de overledene of hebben bijvoorbeeld een handtekening nodig van hun overleden partner om de kinderen te laten bijschrijven in het paspoort. Ze moeten dan bewijzen dat iemand echt is overleden en dat is vaak lastig.

De Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken wil dat er een einde komt aan deze “bureaucratische rompslomp” omdat het voor een gemeente vaak al duidelijk is dat iemand is overleden, omdat die toestemming heeft gegeven voor de begrafenis of crematie.

Ook in de Tweede Kamer zijn er vragen over gesteld door D66-Kamerlid Schouw. “Het kan niet zo zijn dat het onmogelijk is voor de nabestaanden om de overledenen ook daadwerkelijk als overledene in de basisregistratie op te laten nemen. Met alle gevolgen van dien”, zei hij.

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken hoeft de wet niet te worden aangepast. “Ik denk dat het mogelijk is om gemeenten een aanwijzing te geven om ze te vertellen hoe ze moeten handelen, zodat dit soort pijnlijke situaties niet meer hoeven voor te komen”, zei een woordvoerder.

Bron: NOS


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Gemeentes willen aanpassing regels bij overlijden in buitenland”

 1. Guus zegt op

  Beste redactie, ik verkeer in de veronderstelling dat kinderen niet meer in het Nederlandse paspoort van de ouders bijgeschreven kunnen worden. Zelfs babies van drie weken krijgen al een eigen paspoort. Overigens kan ik mij voorstellen dat er in dergelijke situaties nog genoeg problemen overblijven.

 2. MACB zegt op

  Ik weet niet hoe deze zaken buiten Thailand zijn geregeld, maar in Thailand is de Nederlandse ambassade zeer nadrukkelijk betrokken, want deze dient voor alle overleden Nederlanders een ‘vervoersvrijgavebewijs’ te verstrekken op basis waarvan de Thaise autoriteiten het vervoer in Thailand authoriseren, b.v. voor de crematie of begrafenis in Thailand, of voor het vervoer naar Nederland.

  Mij lijkt derhalve dat de officiele registratie in Nederland van het overlijden in Thailand door of via een melding van de ambassade zou kunnen verlopen. Voor hen die zijn uitgeschreven in Nederland is de gemeente Den Haag het meldpunt in Nederland.

 3. catharina zegt op

  Hoe kom ik te weten wanneer er een Nederlander in Thailand of ander land is overleden wanneer familie daar geen contact meer mee heeft maar nog wel kinderen woonachtig zijn in Nederland die mogelijk een deel van de nalatenschap kunnen opeisen. Er wordt sinds enkele jaren in Nederland niet meer automatisch naar erfgenamen gezocht. Ik kan me voorstellen dat mogelijk ergens in Den Haag een registratie plaatsvindt van de overledene.

  Bij voorbaat dank voor uw reactie.
  Catharina


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website