EU gaat reizigers die online boeken beter beschermen

Door Redactie
Geplaatst in Kort nieuws
Tags:
6 mei 2015

Reizigers die zelf online een vakantie samenstellen zijn binnenkort beter beschermd. Het Europees Parlement en de EU-lidstaten hebben daarover een akkoord gesloten.

Er komen meer rechten voor reizigers en plichten voor touroperators. Bijvoorbeeld bij natuurrampen of als een touroperator failliet gaat. Zo krijgen reizigers die bijvoorbeeld via het internet zelf een pakket samenstellen met een vlucht, een hotel en een huurauto, een zogenaamde ‘samengestelde reis’ dezelfde bescherming als reizigers die een ‘pakketreis’ via een touroperator hebben geboekt. Ook moet een touroperator in het geval van een ‘onvoorziene en onvermijdelijke’ gebeurtenis zoals een natuurramp of aanslag waarbij de reiziger niet op tijd naar huis kan, de extra verblijfskosten voor maximaal drie dagen door betalen.

Het dinsdag bereikte compromis moet nog wel door het EU-parlement en de EU-lidstaten worden goedgekeurd, maar dat zal naar verwachting weinig problemen opleveren. Al in juli 2013 zijn de plannen om reiziger beter te beschermen ingediend en deze worden binnenkort van kracht.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “EU gaat reizigers die online boeken beter beschermen”

 1. Nico zegt op

  Niet erg duidelijk, er wordt gesproken, dat de reiziger die zelf zijn reis samenstelt, dus een losse ticket, hotel en auto huurt en dan zal de “touroperator” de extra kosten moeten betalen voor onvoorziene omstandigheden???

  Maar er is helemaal geen touroperator in het spel.

  De luchtvaartmaatschappij heeft zijn eigen voorwaarden, met als goedkoopste optie; geen geld retour, met wat voor een reden dan ook. Dus als de luchtvaartmaatschappij volgens “Brussel” wel geld terug moet geven, gaan de goedkoopste tarieven door “Brussel” weer omhoog. De zoveelste verhoging door “Brussel” we moeten o zo blij zijn met “Brussel”

  • Khun Peter zegt op

   Ja Nico, daar ben ik ook benieuwd naar. Wie gaat dat betalen? En welke partij moet uitkeren bij een calamiteit? En touroperators gaan dit weer doorberekenen in de prijzen.

  • Rob V. zegt op

   Uiteindelijk betalen we dat allemaal zelf. De verkoper zal evenveel winst willen blijven maken dus als het even kan de tarieven iets omhoog. Gooi bij elke klant 1-2 euro op de prijs en dan heb je een mooie pot om de vergoedingen te betalen. Fijn natuurlijk als jouw reis in het water valt en je daardoor kosteloos wordt gesteld zonder gedoe, maar net als met vliegtickets betaalt iedereen ietsje meer zodat reizigers met ernstige vertraging een deel of hun hele ticket vergoed krijgen (en dan proberen bedrijven daar nog onderuit te komen door te stellen dat jouw situatie niet onder de EU regels zou vallen om reden X of Y).

   Zie het dus als een verplichte verzekering voor iedere vakantieganger. Kost ons allemaal een paar euro meer met redelijk goede uitbetaling bij calamiteiten. Goed bedoeld van Brussel, of individu kan je daar blij mee zijn of liever een paar euro willen besparen en ‘ onverzekerd’ op reis omdat jou nooit iets overkomt…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website