De nieuw aangestelde militaire voorzitter van de Thais loterijraad heeft gedreigd om extreme maatregelen te nemen indien de verkoopprijs van de loterij tickets voor de trekking van 16 juni nog steeds hoger is dan 80 baht per paar.

De is de militaire junta menens als het gaat om de prijs die een staatslot moet kosten. Deze mag niet hoger zijn dan 80 baht maar momenteel worden de loten verkocht voor prijzen tussen de 90 -120 baht. Verkopers dreigen hun quotum van 500 paar te verliezen indien ze iets bij de prijs opdrukken. Tot nu toe heeft generaal majoor Aphiratch Kongsompong nog geen drastische maatregelen genomen maar als dit probleem niet wordt opgelost dan is hij dat wel van plan. Na de staatsgreep beloofde de Junta iets te doen aan de te hoge prijzen voor een lot. Nu een jaar verder blijkt het probleem niet opgelost.

Er blijken vijf distributeurs te zijn die de prijzen van loten opdrijven het gaat om: Salak Mahalarp, ​​Diamond Lotto, Yardnampeth, Pluemwatthana en BB Merchant. Deze vijf partijen kopen loten op van overheidsinstanties en liefdadigheidsorganisaties  en verkopen deze met winst door aan straatverkopers. De straatverkopers doen zaken met deze vijf partijen omdat anders te weinig loten kunnen verkopen om er een fatsoenlijke boterham aan te kunnen verdienen.

De NCPO wil het probleem oplossing door met de genoemde partijen in overleg te treden maar als dat niets oplost dan wordt mogelijk artikel 44 van de interim grondwet ingezet.

In Thailand verdienen zo’n 50.000 verkopers aan de loten verkoop. Aphiratch laat weten dat de verkopers de loterijverkoop niet moeten als hun primaire bron van inkomsten maar slechts als een bijverdienste.

Bron: Bangkok Post – http://goo.gl/iKNc4i

10 reacties op “‘Artikel 44 is een optie als de prijzen voor een lot niet omlaag gaan’”

 1. Cornelis zegt op

  Je zou toch denken dat Thailand grotere problemen heeft op te lossen dan de prijs van een staatslot. Is het inzetten van het uiterst discutabele artikel 44 niet te vergelijken met het schieten met een kanon op een mug?

  • koos zegt op

   Vergeet niet dat voor thaien, zeker de arme de lotterij belangrijker is dan werken.
   ze gaan ervoor na boedhha en bidden voor een geluksnummer.
   ik heb veel mensen hierdoor veel geld zien verliezen.
   maar ze geloven heilig dat dit de enige manier is naar rijkdom.
   dus het is zeker niet schieten op een mug. Het is gewoon een groot probleem.
   arme mensen die zo nog eens extra opgelicht worden.

 2. Marc zegt op

  Terecht want het zijn niet de lokale venters die er mooi aan verdienen, zij dienen zelfs de niet verkochte loten vaak zelf te kopen want de verdelers nemen niks terug. Het is een groot georganiseerde misdaadssyndicaat die dat alles in handen heeft en eindelijk “durft” de junta er iets aan doen in mijn opzicht. Proficiat aan de militaire leiding.

  • ruud zegt op

   Dat aanpakken van syndicaten klinkt leuk.
   Ik geloof alleen niet dat het veel effect heeft.
   Het laatste wat ik er over gelezen heb, was dat de aangepakte Tuk Tuk maffia weer gewoon terug is.
   En ook de jetski’s hebben onlangs een groter stuk strand gekregen in Patong Beach, met kleinere stukken ligstrand voor de toeristen, zodat iedereen wat dichter bij de jeski’s kan liggen, voor het geval ze zich toch nog bedenken en er gebruik van willen maken.
   Mogelijk dat de omzet van de jet ski’s tegen begon te vallen, door tegenvallende aantallen mensen op het strand.
   En dan krijgen we weer de wet van de verminderde meeropbrengsten.
   De jet ski’s brengen niet genoeg op, dus geven we ze meer ruimte, waardoor nog meer toeristen weglopen.

   Als ik me vergis, hoor ik het graag.

 3. Frans Nico zegt op

  Ik weet niet hoe het systeem van lotenverkoop in Thailand geregeld is. Daarover kan ik dan ook geen mening hebben. Wat mij wel opvalt zijn 3 dingen.

  1. Ik meen te veronderstellen dat de uitkeringen van winnende loten mede wordt bepaald door de inleg in casu de opbrengst van de verkochte loten.
  2. De prijs van een product (dus ook loten) wordt bepaald door vraag en aanbod. Valt de vraag weg dat is de prijs nihil. Is de vraag groot, dan zullen de prijzen stijgen, net als olie of rijst.
  3. Als de lotenverkopers hun verdiensten moeten zien als bijverdiensten, wat moet dan hun hoofdinkomen zijn?

  Vooral punt 3 intrigeert mij. Kan iemand mij dat uitleggen?

  • Leo Th. zegt op

   De 5 genoemde distributeurs verkopen niet rechtstreeks aan de straatverkopers van de loten, maar met winst aan “tussenpersonen”, die ook een paar Bath verdienen aan elk lot wat een straatverkoper bij hen afneemt, waardoor de prijs van het lot nogmaals opgedreven wordt. De straatverkoper wil natuurlijk ook wat overhouden aan de uiteindelijke verkoop van de loten aan de klant en moet zich daarbij tevens indekken voor het risico dat hij/zij met een aantal onverkochte loten blijft zitten want retourneren van onverkochte loten is er niet bij. In Nederland krijgt een verkoper van loten provisie over elk verkocht lot van de organisator van de loterij maar Thailand heeft dus een geheel ander systeem. Nu wordt de zwarte piet bij de straatverkoper gelegd en roept Aphiratch, de (militaire) voorzitter van de loterij, dat de straatverkoper het als bijverdienste moet beschouwen, waarmee hij voorbijgaat aan het feit dat het merendeel van deze verkopers, waaronder relatief gezien veel gehandicapten, voor hun inkomsten geheel afhankelijk van de loterijverkoop zijn. Om een lot voor de gedrukte prijs van 80 Bath te kunnen verkopen moet het hele systeem op de schop, naar het provisie model zoals in Nederland en met bepaalde verkoopadressen. Of er dan meer loten zouden worden verkocht, wat natuurlijk de bedoeling is van de grote jongens achter de schermen, betwijfel ik. Nu worden de eventuele kopers van een lot actief benaderd en wordt er vaak impulsief een lot gekocht. Zeker is dat dan veel van die genoemde 50.000 wederverkopers hun inkomsten kwijt raken. Overigens heb ik een Thai nog nooit horen klagen over de prijs van het lot maar hoor ik dat wel met enige regelmaat van de toch wat rijkere farang.

 4. sudranoel zegt op

  Een hoop geschreeuw en weinig wol door dse junta.
  De corruptie van met name de politie nog steeds hetzelfde, de prostitutie op Paataya beach neemt alleen maar toe en iedereen verkoop de loten nog steeds voor 110 of 120 bath.

 5. janbeute zegt op

  Het zal wel net zo gaan als met het illegale kaarten en gokken op lokaal nivea .
  Toen de militaire gunta aan de macht kwam was het even rustig , er werd hier en daar wat gecontroleerd en soms nog eens een inval hier en daar gedaan , in mijn direkte woon omgeving en kort daarbuiten .
  Maar nu zie ik alweer dat het weer floreert , weer net als voorheen . Want als de kat van huis is piepen de muizen .
  En zo vergaat het ook met de lotterij , de Thais weten wel waar ze de loten kunnen kopen , uit het zicht van Prayuth en zijn vrienden .
  Mijn stiefzoon uit Bangkok belt soms met mijn ega , om hier plaatselijk loten te kopen .

  Jan Beute .

 6. theoS zegt op

  Toen ik hier pas was en in Bangkok woonde kocht ik loten voor 2x 40 baht, zijn 2 loten, is dus 80 baht. Soms een overgebleven half lot voor 40 baht. De prijs ging langzaam omhoog en is nu gestegen tot Baht 110 en 120. De loterij verkoper waar ik de loten koop heeft mij al verteld dat loten verkopen voor Baht 80- kan ik wel op mijn buik schrijven. Doet hij niet, punt uit.

 7. Cornelis zegt op

  Wanneer iedereen zou weigeren méér te betalen dan de vastgestelde 80 baht is dit ‘probleem’ snel opgelost, maar dat gaat natuurlijk niet gebeuren………..


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website