De Nederlandse ambassades hebben het steeds drukker met verwarde landgenoten in het buitenland. In de afgelopen tien jaar is de hulpvraag van toeristen met psychische problemen verdubbeld. Er worden zeker zestig keer per jaar vakantiegangers onder begeleiding teruggevlogen naar Nederland na consulaire bemiddeling en hulp. Via de alarmcentrales gaat het ook nog eens om zo’n 500 gevallen die gerepatrieerd moeten worden wegens hun geestelijke toestand.

Dat zegt Tessa Martens, clusterhoofd van het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag in de Volkskrant. Er zijn verschillende situaties dat toeristen doordraaien tijdens hun vakantie: dat gaat van een Nederlanders backpacker die de kluts kwijt raakt, tot iemand die naakt het verkeer regelde in drukke stad. De oorzaak van die stijging is niet bekend, waarschijnlijk is de oorzaak dat reizen veel gemakkelijker is geworden, met internet zijn vluchten zo geboekt.

Volgens Martens wordt Buitenlandse Zaken zowel ingeschakeld door lokale autoriteiten als door patiënten zelf, die daarvoor ook bij de ambassade aankloppen. Dat gebeurt vooral als een reiziger geen reisverzekering heeft en helaas is dat ook steeds vaker het geval.

Vervolgens wordt bekeken hoe de terugreis kan worden gefinancierd. Daar moet de familie dan voor opdraaien Het ministerie de kosten nooit.

Lees het complete artikel op de website van de Volkskrant: www.volkskrant.nl/binnenland/steeds-meer-verwarde-nederlanders-in-het-buitenland

6 reacties op “‘Ambassades drukker met verwarde Nederlanders in het buitenland’”

 1. samee zegt op

  Waarom wordt een reisverzekering niet gewoon verplicht gesteld bij aanschaf van een ticket?

  • rene zegt op

   Lijkt me niet handig met doorlopende reisverzekeringen en frequente zakelijke reizen.
   Wie zijn of haar billen wil branden moet rekening houden met blaren!!! En liefst grote.

   • Thomas zegt op

    Dat is makkelijk gezegd als je bij je volle verstand bent. Maar steeds vaker gaan mensen die het in ons eigen land niet of nauwelijks redden met een wazig droombeeld naar verre oorden met het idee dat daar alles anders en beter is. Ze zijn eigenlijk bij voorbaat al in de war. Zolang ze met geld om zich heen kunnen strooien worden ze met open armen ontvangen en is iedereen een echte vriend. Maar o wee als het op is … Dan is ook Thailand genadeloos hard en laat ze aan hun lot over. Of ze mogen in het uitzetcentrum in Bangkok creperen tot iemand een ticket voor ze regelt.
    Het kan ons allemaal overkomen. Hoop maar dat er dan een goedzak in de buurt is die je komt redden van de flinke blaren …

  • Davis zegt op

   Een reisverzekering dekt in spe geen voorafbestaande aandoeningen. Is geen oplossing voor geesteszieken. Of de repatriëring er van.

 2. Fransamsterdam zegt op

  Dat werkt niet. Dan moet je bij elke aankoop checken of iemand al een (doorlopende) reisverzekering heeft, je hebt mensen die zakelijk reizen en door de werkgever verzekerd zijn, je hebt mensen die genoeg geld hebben om onverzekerd op reis te gaan.
  En de verzekeringsmaatschappijen moeten er natuurlijk ook aan verdienen.
  Het zou dan veel praktischer en goedkoper zijn om de kosten in geval van dergelijke calamiteiten door de reeds bestaande verplichte zorgverzekering te laten betalen. Die paarhonderd gevallen per jaar is natuurlijk peanuts.
  Alleen moet worden gevreesd dat er dan opeens veel meer van dit soort calamiteiten komen.
  Misbruik ligt op de loer.
  Dus het zal wel blijven zoals het is en daar is ook wat voor te zeggen.

 3. Leo Th. zegt op

  Ook in Nederland lijkt het alsof er constante groei is in het aantal verwarde mensen in de openbare ruimte. Statistisch gezien dus niet zo verwonderlijk dat er steeds meer vakantiegangers het zicht op de werkelijkheid in het buitenland verliezen. Dat er, zoals in het artikel in de Volkskrant vermeld wordt, vaker mensen alleen op vakantie gaan zal ook een oorzaak zijn. Dat er minder vaak een (doorlopende) reisverzekering wordt afgesloten is in mijn ogen geen goede ontwikkeling. Wellicht wordt er gedacht dat noodzakelijke medische hulp in het buitenland door de Nederlandse basisverzekering gedekt wordt (waarvan de vergoeding overigens voor onaangename verrassingen kan zorgen) en vergeet men dat repatriëring daar niet onder valt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website