Met een ‘lawful interception system’ ten bedrage van 400 miljoen baht gaat een onlangs gevormd panel op het internet speuren naar websites die zich schuldig maken aan majesteitsschennis.

Maar om zorgen over schending van burgerrechten weg te nemen, gebeurt dit alleen met toestemming van de rechtbank. ‘So there is no need to fear violations of rights’, zegt Siripong Timula, adjunct-hoofd van de Technology Crime Suppression Division.

De aankoop van het systeem werd gisteren bekend gemaakt door vice-minister-president Chalerm Yubamrung, voorzitter van het panel. Hij zei dat de aanschaf van het systeem het bewijs is dat de regering en zijn commissie ernst met het probleem maken. Politie en ministerie van ICT die beide al het internet afspeuren, dienen volgens hem hun werk te coördineren.

Parlementslid Sirichoke Sopha (Democraten) haalde gisteren uit naar het ministerie van ICT, dat het niet lukt de Computer Crime Act te handhaven en onwettige c.q. onbehoorlijke content te blokkeren. ‘The problem is not with the tool, but the ICT Ministry. The people are more or less monitoring websites and reporting them to the authorities. It is possible that those who are involved in such activity are supporters of Pheu Thai.’ [Deze opmerking heeft betrekking op de vaak geuite beschuldiging dat de roodhemden c.q. Pheu Thai tegen de monarchie zijn.]

Warin Thiamcharas, adviseur van de senaatscommissie mensenrechten en consumentenbescherming, is het oneens met de aanschaf van het LI-systeem. ‘A clear policy and political will are effective enough in cracking down on inappropriate websites.’ Maar het gebruik van het systeem is niet in strijd met de wet, zegt hij.

De Lawyers Council of Thailand riep gisteren in een verklaring op tot de vorming van een speciale eenheid. Het monitoren van het internet vereist een nauwe samenwerking tussen politie en het ministerie van ICT, aldus de raad. Wel dient een onderscheid gemaakt te worden tussen twee soorten overtreders: zij die tot doel hebben de monarchie omver te werpen en zij die onwetend handelen. De eersten moeten vervolgd worden, bij de andere groep volstaat voorlichting.

www.dickvanderlugt.nl

18 reacties op “400 mln baht in de strijd tegen majesteitsschennis in Thailand”

 1. cor verhoef zegt op

  Wanneer ze artikel 112 in de niet zo heel verre toekomst, wanneer youknowwho op de troon zit, zo fanatiek blijven toepassen als ze vandaag de dag doen, zal 90 procent van de Thaise bevolking achter slot en grendel verdwijnen.

 2. HenkW. zegt op

  Wat wordt er precies bedoelt. Wanneer u het heeft over Lese Majeste, dan vertaald het woordenboek dat zowel in Majesteitschennis als Landverraad. Enige aanvulling lijkt mij gewenst. Wordt hier specifiek het koningshuis bedoeld of de staatkundige Monarchie.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Beide.

 3. Fluminis zegt op

  Maar is er ook geld beschikbaar voor de slachtoffers van de overstromingen of kunnen die verrekken? En is dit nu ook majesteitsschennis dat ik zo’n opmerking maak?

 4. rene zegt op

  Daar is blijkbaar allemaal geld voor. Maar de slachtoffers van de overstromingen helpen, een goede en betaalbare geondheidszorg aanbieden, de ouderen een leefbaar pensioen uitbetalen, ja, wat had je gedacht.

  • Fred zegt op

   Het is netter zijn tegenover de Thai mensen, als ze dat geld voor de oversstroming– slachtoffers zouden besteden.
   Die hebben het harder nodig op dit moment.

 5. Chang Noi zegt op

  Toen ik hier ruim 25 jaar geleden als toerist kwam dacht dat ik op vakantie was in een vrij land, althans vrij van meningsuiting. Nu weet ik wel beter.

  Piep, piep, piep.

  Niet dat enige land daar iets om geeft want tenslotte kunnen we ook hier goedkope producten kopen. En laten we wel wezen de politie die in “vrije westerse” landen demonstranten van “Occupy” hardhandig arresteert heeft bewezen dat ook deze landen niet zo vrij zijn als wij of althans ik altijd dacht.

  Glijd LOS af naar een staat als Burma?

  Chang Noi

 6. Khunjan zegt op

  Die 400 miljoen hadden inderdaad beter aan dringende zaken moeten worden besteed!
  De watersnoodslachtoffers op de allereerste plaats gevolgd door voorzieningen om e.e.a in de toekomst te voorkomen.
  En inderdaad dreigt Thailand af te zakken naar een politiestaat zoals Myanmar, alleen is de politie hier nog een beetje corrupter.
  De betekenis van Thailand schijnt land van de vrije mensen te zijn, maar wel is het zo dat ’s avonds iedereen zich opsluit in zijn of haar eigen huis, of je nu in een bewaakt park woont of zo maar ergens in een straat, gewoon verbazingwekkend hoeveel sloten ik dagelijks hoor klikken en hoeveel Thaien zich ook op de dag vrijwillig opsluiten op het park waar ik woon.

 7. cor verhoef zegt op

  De overtreders zouden volgens de regering in 2 groepen verdeeld moeten worden; zij die ongewild een berichtje de wereld in zenden waarvan ze zelf niet wisten dat het onder artikel 112 viel en zij die de intentie hebben de monarchie omver te werpen.
  Als ik het goed begrijp valt de 61 jarige man die niet kon bewijzen dat hij die 4 SMSjes niet verstuurd had en tot twintig jaar gevangenisstraf is veroordeeld, dus in de groep van staatsgevaarlijke subversieven die de monarchie omver willenwerpen.

  • dick van der lugt zegt op

   Ja, dat is een buitengewoon wrange zaak. Heb jij een verklaring waarom deze man zo hard is aangepakt?

 8. Khun J zegt op

  Het is KAFKA-achtig, bizar en levensgevaarlijk dat als je in het verre buitenland een vertaling publiceert uit een boek wat in LOS verboden is, je bij aankomst in LOS gearresteerd word vanwege xxxxx-schennis en in de gevangenis terecht komt. Een regelrechte nachtmerrie !
  Thailand is het enige royalty land ter wereld waar zulke achterlijke wetten gelden en alhoewel datzelfde Thailand graag in de voorwaartse stroom der volkeren opgenomen en gewaardeerd wil worden is het in feite aan het afglijden naar een dictatoriale macht die gevoed wordt door een gecorrumpeerd systeem en haar dienaren die een wit voetje willen halen bij hun superieuren die op hun beurt trachten omhoog te klimmen op een ladder die is ingesmeerd met Thaise olie.
  Schrijver dezes komt al meer dan 35 jaar in het mooie Thailand, zowel voor zaken als vakantie maar heb in wetten als deze geen enkele vooruitgang gezien; alleen maar achteruitgang.
  Diep triest en eigenlijk onbegrijpelijk dat deze 400 miljoen Baht aan deze bizarre wet word besteed terwijl de onderhavige fantastische persoon al veel eerder te kennen heeft gegeven deze wet als overbodig/achterhaald te willen beschouwen.
  Maar…..die misschien gevangen zit in een eigen gesponnen web? Wie zal het zeggen….?

 9. Khun J zegt op

  Een nieuw dieptepunt:

  DA TORPEDO ofwel: Mrs Daranee Charncherngsilapakul, beter bekend als Da Torpedo, is veroordeeld to 15 jaar (!) gevangenisstraf vanwege 3 aanklachten tot lèse-majesté.
  Ze zegt dat het geen zin heeft om in beroep te gaan maar hoopt op een Koninklijk Pardon.

  Arm Thailand!

 10. cor verhoef zegt op

  Sommige mensen geloven dat deze stortvloed van veroordelingen _lady da Torpedo ging vandaag voor 15 jaar achter de tralies omdat ze twee jaar geleden met een t-shirt rondliep waarp zij het recht opeiste om te blijven zitten tijdens het volkslied- door de huidige regering van roodhemden gebruikt wordt om een algemene afkeer van het koninklijk huis te bewerkstelligen en zodoende een eind te maken aan de monarchie. Thaksin is diverse malen beschuldigd van anti-monarchistische ideeen.
  Dan vraag ik me af, waarom nam het aantal LM zaken al toe tijdens de regering van Abhisit?

  • dick van der lugt zegt op

   Ik heb niets over deze veroordeling gelezen. Waar heb jij daarover iets gelezen?

   • Hans Bos (redactie) zegt op

    Lees de tweets, beste Dick.

    • dick van der lugt zegt op

     Beste Hans,
     Waar vind ik die? In de linkerkolom zie ik alleen de laatste reacties.

   • Khun J zegt op

    De Bangkok Post berichtte vandaag (15 december 2011) over de veroordeling van DA TORPEDO ofwel: Mrs Daranee Charncherngsilapakul tot 15 jaar gevangenisstraf.

    Overigens zou ik de roden en de gelen en alle andere kleuren buiten beschouwing willen laten want alle kleuren-regeringen in de laatste jaren hebben LM veroordelingen laten zien.

    Het is een structureel Thais probleem en niet zozeer een politiek probleem.

    Bij ons in NL zou het probleem een “klokkenluider” probleem worden genoemd en klokkenluiders worden bij ons ook nog steeds buitenspel gezet en/of uit hun functie gezet, alhoewel gevangenisstraf natuurlijk niet voorkomt als je aan de bel trekt..
    Wel worden levens, carrieres en families te gronde gericht.

 11. cor verhoef zegt op

  Als diverse regeringen de LM wet misbruiken tot het voor de gemiddelde Thai niet meer te pruimen is, zou je kunnen concluderen dat de val van de monarchie nagestreeft wordt door diegenen die de troonopvolger niet zien zitten. Zomaar een gedachte


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website