Kort nieuws uit Thailand

Door Redactie
Geplaatst in Kort nieuws, Nieuws uit Thailand
25 november 2011

Oud-premier Thaksin keert pas terug naar Thailand wanneer ‘reconciliation really happens’. Tijdens een persconferentie in Korea zei hij gisteren: ‘I don’t want to be part of the problem, but I want to be part of the solution.’

– Nog eens drie wegen in Bangkok zijn opengesteld voor het verkeer nadat het water bijna geheel is weggestroomd. Sommige delen van zeven hoofdwegen zijn nog afgesloten.

– Het Tweede Leger zet 2.000 extra soldaten in om slachtoffers van de overstromingen te helpen bij het repareren van hun huizen, wanneer het water is weggestroomd. Het legeronderdeel heeft circa 1 miljoen EM-ballen (effective micro-organism) geproduceerd om verontreinigd water mee te behandelen. Eerder heeft het met zes compagnieën en vier mobiele medische eenheden hulp verleend.

– Arbeiders die ontslagen zijn vanwege de overstromingen en lid zijn van het Social Security Fund hebben niet 30 dagen, zoals normaal, maar 60 dagen de tijd om zich te registreren bij het Social Security Office. Ze hebben recht op een uitkering van de helft van hun salaris gedurende zes maanden.

– Twee mannen met payung (palissander) blokken ter waarde van 1 miljoen baht in hun pick-up truck zijn bij een politiecontrolepost in Nakhon Ratchasima aangehouden. De mannen waren onderweg naar de haven van Klong Toey (Bangkok), van waar het hout naar een onbekende bestemming zou worden gesmokkeld. Het tweetal bekende al eerder het kostbare hout te hebben gesmokkeld. Zie pagina Illegale houtkap.

– Roodhemd co-leider Suporn Atthawong heeft zich gemeld bij de politie. Hij wordt vervolgd wegens overtreding van de Internal Security Act gedurende de roodhemdrally vorig jaar op Ratchaprasong intersection. De politie had hem al eerder opgeroepen, maar toen bleef hij weg omdat hij dacht dat zijn overtreding ‘niet ernstig’ was.

– Drie dagen zware regenval hebben overstromingen veroorzaakt in de zuidelijke provincies Nakhon Si Thammarat, Narathiwat en Yala. Voorbereidingen worden getroffen voor evacuatie van bewoners die dicht bij de zee en rivieren wonen. In een school in Nakhon Si Thammarat bereikte het water een hoogte van 70 cm. In Narathiwat staan enkele wegen onder 30 tot 40 cm water.

– Bewoners van Nonthaburi zijn naar de Administrative Court gestapt met het verzoek de gemeente Bangkok onbevoegd te verklaren om de overstromingen in stadsdelen die aan andere provincies grenzen te managen. Ook vragen ze de rechtbank de regering te bevelen om te stoppen met haar pogingen om de ondergelopen snelweg 340 en de Kanchanapisekweg te redden, omdat daardoor de wateroverlast voor de bewoners van het district Bang Bua Thong voortduurt.

De Nonthaburi-bewoners protesteerden eergisteren nogal luidruchtig in het Provinciehuis van Nonthaburi. Volgens hen verergeren de vloedwal langs snelweg 340 en de weigering van de gemeente Bangkok om de stuwen in Khlong Maha Sawat open te zetten de wateroverlast in hun woongebied. Omdat de gouverneur van Bangkok niet erg genegen lijkt de stuwen 1 meter open te zetten, zoeken ze nu de hulp van de rechter. De gouverneur daarentegen zei woensdagavond dat de gemeente allle stuwen 1 meter openzet, maar hij behoudt zich het recht voor de opening aan te passen indien de situatie dit vereist. Verder zei hij het Froc en de Royal Irrigation Department gevraagd te hebben twee stuwen elders open te zetten, waar de Nonthaburi-bewoners van zullen profiteren.

– Het economisch verlies als gevolg van de overstromingen bedraagt 1,12 biljoen baht of `10,5 procent van het bruto binnenlands product. De export daalt in de laatste twee maanden van dit jaar met 10 procent op jaarbasis. Dit zegt de Federation of Thai Industries. Bijna 10.000 fabrieken met 660.000 werknemers zijn getroffen: 30 procent in de automobielindustrie, 26 procent in de elektronica en elektrische apparaten. De industriële sector heeft een verlies geleden van 475 miljard baht, waarvan 237 miljard schade aan fabrieken in de zeven ondergelopen industrieterreinen. De schade aan de export wordt geschat op 148 miljard baht, de huishoud en agrarische sectoren boeken een verlies van respectievelijk 80 en 50 miljard baht.

– Om de toeristen die afgeschrikt zijn door de overstromingen, terug te lokken, zijn conventionele methodes als roadshows, advertenties en het verspreiden van informatie niet voldoende. Het land moet krachtige en tastbare maatregelen nemen zoals het schrappen van visumeisen en het aanbieden van financiële garanties aan buitenlandse bezoekers die door de overstromingen zijn gehinderd. Dit zegt Udom Tantiprasongchai, oprichter van Orient Thai Airlines. Hij denkt aan een bedrag van 500.000 of 1 miljoen baht. Verder vindt Udom dat de regering een delegatie van topmensen naar de belangrijkste markten moet sturen, met name China dat met1,6 miljoen toeristen Thailand’s grootste toeristenmarkt is. Die zou de regering van deze landen moeten vragen hun bewoners aan te moedigen weer op reis te gaan naar Thailand. ‘With the peak season under way, the government needs to do something. Authorities need to tell the world the situation is improving and many destinations are intact’, aldus Udom.

www.dickvanderlugt.nl

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website