Het ministerie van ICT heeft de afgelopen drie maanden meer dan 60.000 URL’s of webpagina’s geblokkeerd, onder andere omdat ze kritische opmerkingen over het Koningshuis bevatten.

Onder de regering Abhisit werden de afgelopen 3 jaar 73.000 websites van het net gehaald.

– Taxichauffeurs, chauffeurs van minibusjes en tuktuk-bestuurders in Bangkok en buurprovincies krijgen een creditcard met een tegoed van 3.000 baht om NGV (aardgas) te kopen. De prijs daarvan gaat op 16 januari omhoog. Kaarthouders krijgen een korting van 50 satang tot 2 baht per kilo NGV. De creditcard vormt onderdeel van het beleid van de Pheu Thai-regering om de gevolgen van prijsverhogingen van energie voor mensen met een laag inkomen te verlichten.

– LPG en NGV (aardgas) voor voertuigen blijven tot 15 januari gesubsidieerd. Op die datum gaat het State Oil Fund weer een heffing incasseren op gewone en premie benzine, diesel en gasohol (een mix van benzine en ethanol). Het State Oil Fund heeft 10 miljard baht van commerciële banken moeten lenen om de brandstofsubsidies te financieren. (Zie pagina State Oil Fund)

– Premier Yingluck heeft bij een bezoek aan de marine voorzichtige steun uitgesproken voor de wens van de marine om onderzeeërs te kopen. Maar zoals gebruikelijk bij haar hield ze weer vele slagen om de arm. ‘In principle, the government is willing to support and attaches importance to armament procurements. We need to look at the priorities and study everything in detail. The government has to balance the need for national defence, the well-being of the people and the economy’, aldus de premier. (Zie 19 november: Marine geeft hoop op Duitse onderzeeërs op; 4 oktober: Marine blijft duikboten pushen)

– Waarom hangt een advocaat van de roodhemden rond op het Metropolitan Police Bureau? Dat wil voormalig vice-minister-president Suthep Thaugsuban, die woensdag door de politie werd gehoord, wel eens weten. Suthep moest er een verklaring afleggen over zijn rol bij het beëindigen van de roodhemddemonstraties vorig jaar. Het leek erop, aldus Suthep, alsof de advocaat, de politieonderzoekers in de gaten hield. Soms stelde hij hen ook vragen. ‘But I didn’t ask what he was doing there. The MPB is a public venue and he might have been touring the facility.’

Suthep was destijds hoofd van het Centre for the Resolution of the Emergency Situation, het orgaan dat verantwoordelijk was voor handhaving van de noodtoestand. Het was de tweede keer dat hij werd gehoord. Eerder legde voormalig premier Abhisit een verklaring af. De politie doet onderzoek naar 16 van de 92 doden die in april en mei vorig jaar bij gevechten tussen roodhemden en leger vielen, waaronder de Japanse cameraman Hiroyuki Muramoto. (Zie pagina Hiroyuki Muramoto)

– Zes overheids en particuliere instellingen hebben het Centre for the Rehabilitation of Thailand opgericht. Het centrum dat gevestigd is in een gebouw van de Chulalongkorn universiteit gaat een database aanleggen van gebieden die door rampen worden getroffen, informatie opslaan van instellingen die slachtoffers willen helpen en het gaat op zoek naar werkplaatsen voor arbeiders die ontslagen zijn door overstroomde bedrijven. Tot nu toe zijn gegevens opgeslagen over door overstromingen getroffen woongemeenschappen in 26 provincies.

– Meer dan 30 woongemeenschappen in vier districten in Bangkok staan nog onder water. Het water staat er 5 tot 20 cm hoog. De gemeente hoopt ze deze maand te kunnen droogmalen. Ze gaat stuwen verder openzetten om de afvoer te versnellen. Gisteren deelde de gouverneur van Bangkok hulppakketten uit in het district Bang Khen. Volgens de directeur van het Drainage and Sewerage Department zijn alle hoofdwegen in Bangkok droog.

– Volgend jaar gaat de gemeente Bangkok de 15 km lange dijk langs Khlong Maha Sawat verhogen en hoofdwegen in Bangkok-west met 30 tot 40 cm verhogen, zoals de Buddha Monthon Sai 3 weg die dan als vloedwal dienst kan doen.

– De personeelsbezetting van het Flood Relief Operations Command, het crisiscentrum van de regering, is teruggebracht van 2000 naar 200 man. Alle kantoren zijn samengetrokken op de 14e verdieping van het Energy Complex.

– De Bhumibol dam in de provincie Tak gaat meer water lozen ter voorbereiding op de instroom in het nieuwe regenseizoen. Er staat nu 13,12 miljard kubieke meter in het stuwmeer (97,5 procent). Water uit het Noorden stroomt nog steeds het meer in. Donderdag loosde de dam 40 miljoen kubieke meter water tegen eerder 24 miljoen. Er resteren nog 5 maanden om het water op de gewenste hoogte te brengen.

– In Sakon Nakhon hebben 250 viskwekers een graafmachine gehuurd om de Lam Nam Oun uit te baggeren. Het waterpeil blijft zakken waardoor de visteelt (in drijvende netten) in gevaar komt.

– De Royal Irrigation Department belooft genoeg water te zullen leveren voor de tweede rijstoogst. In de belangrijkste stuwmeren bevindt zich nog 65,6 miljard kubieke meter water (94 procent).

– Geen sneeuw maar wel lage temperaturen voorspelt het Meteorological Department voor dit jaar. Kouder weer wordt verwacht vanaf vandaag tot maandag in het Noorden, Noordoosten en de centrale en oostelijke regio’s. De mensen in het Zuiden vanaf Nakhon Si Thammarat tot de grens met Maleisië moeten rekening houden met zware regens en een sterke golfslag in de Golf van Thailand.

– Minister Sukumpol Suwanatat (Transport) wil dat Airports of Thailand niet in 2017 maar in 2016 begint met fase 2 van de uitbreiding van luchthaven Suvarnabhumi. Deze fase omvat de bouw van een nieuwe passagiersterminal voor binnenlandse vluchten, parkeergarage, gebouw voor de verwerking van bagage en de aanleg van een nieuwe runway. De uitbreiding moet de capaciteit van de luchthaven in 2024 op 103 miljoen passagiers brengen. De minister wil dat Don Mueang een regionaal knooppunt wordt voor reparaties en onderhoud. [Het bericht vermeldt niet waaruit fase 1 bestaat.]

– Een 28-jarige Nederlander heeft zichzelf in een politiecel op Koh Samui opgehangen. Toen dit werd ontdekt, leefde hij nog, maar hij stierf onderweg naar het ziekenhuis. De man was eerder aangehouden wegens het bezit van cannabis. Nadat hij zijn gevangenisstraf had uitgezeten, werd hij opnieuw aangehouden omdat zijn paspoort was verlopen.

– Een vrachttrein uit Saraburi heeft woensdag op de spoorwegovergang Asok-Phetchaburi zes auto’s beschadigd. Vier personen raakten licht gewond. Het ongeluk is te wijten aan het ondeugdelijk remsysteem van de trein, waardoor die niet tijdig kon stoppen. Dat had wel moeten gebeuren want de spoorwegovergang stond nog vol met auto’s. Mogelijk was er ook sprake van een misverstand tussen treinmachinist en de beambte die het sein veilig moet geven.

www.dickvanderlugt.nl

4 reacties op “Kort nieuws uit Thailand – 16 december”

 1. Peter zegt op

  is er iets meer bekend over die 28 jarige jongeman uit Koh Samui??

  • riekie zegt op

   hallo peter
   deze jongeman was mijn zoon.
   en wat hier geschreven word klopt niet

   • Hans Bos (redactie) zegt op

    Ons medeleven.Mag ik vragen hoe de zaak dan wel in elkaar zit?

   • Beste Riekie, wat verschrikkelijk. Ik wil ook mijn medeleven betuigen. Je mag je de juiste versie van het verhaal naar de redactie sturen dan kunnen we het corrigeren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website