Legerchef Prayuth Chan-ocha wordt niet overgeplaatst. Dit zei premier Yingluck gisteren in antwoord op vragen van verslaggevers bij een bezoek aan het Internal Security Operations Command.

Ze zat daar een vergadering van het Isoc voor en liet zich informeren over de werkzaamheden. Het Isoc is onder andere verantwoordelijk voor de veiligheid in het Zuiden van Thailand. [Prayuth’s sympathie ligt bij de Democraten; vandaar de vraag van de verslaggevers.]

– Premier Yingluck heeft de autoriteiten de opdracht gegeven de veiligheid te versterken zodat de bevolking een vreedzaam Oud en Nieuw kan vieren. ‘I would like the New Year to be a happy moment for people.’ Gevraagd om commentaar op de opmerkingen van vice-minister-president Chalerm Yubamrung dat bomaanslagen zijn te verwachten tijdens de jaarwisseling, antwoordde Yingluck: ‘I don’t expect that kind of situation to arise and all agencies are joining forces to prevent anything untoward happening.’

– Vice-minister-president Chalerm Yubamrung ontkent gezegd te hebben dat op 10 lokaties bomaanslagen zijn te verwachten met de jaarwisseling. Volgens hem had hij verwezen naar de bomaanslagen in 2007. ‘I am not so insane as to say things that would shock people.’ Over de bom op Ratchadamnoen Avenue zei hij dat die geplaatst was met een politiek doel maar niet tot doel had mensen te verwonden. De bom was niet verstopt maar lag op een plaats waar hij snel kon worden opgemerkt en hij zat in een tas die openstond. De politie zette de waterspuit erop, wat niet eens nodig was geweest, zo bleek later, omdat het ontstekingscircuit niet compleet was.

– De vervolging van enkele roodhemden, die in april 2009 de Asean Summit in Pattaya verstoorden (waardoor de ministers van de Aseanlanden spoorslags naar huis gingen) kan doorgaan. Dat geldt ook voor het blokkeren van een strandweg in Pattaya en een aanval op de auto van de premier. Volgens het Constitutionele Hof zijn de artikelen in het wetboek van Strafrecht op basis waarvan het OM de verdachten vervolgt, niet in strijd met de grondwet. De rechtbank van Pattaya had op verzoek van de verdachten het Hof gevraagd hierover te oordelen.

– Maandag krijgt roodhemdleider Arisman Pingruangrong te horen of hij wordt vrijgelaten op borgtocht. Arisman gaf zich vorige week aan, nadat hij zich 18 maanden had schuilgehouden. Volgens hem was hij gevlucht omdat hij vreesde voor zijn leven. De rechtbank weigerde vorige week hem vrij te laten vanwege de ernst van de beschuldigingen. Arisman beloofde gisteren de rechtbank dat hij straatrally’s zal mijden, wanneer hij op vrije voeten is.

– Voormalig vice-minister-president Suthep Thaugsuban heeft gisteren de operaties tegen de roodhemddemonstranten vorig jaar verdedigd. Suthep werd een tweede keer door de politie gehoord in het kader van een onderzoek naar 16 van de 92 doden, die in april en mei vorig jaar vielen. Suthep was destijds hoofd van het Centre for the Resolution of the Emergency Situation, het orgaan dat verantwoordelijk was voor handhaving van de noodtoestand. Volgens Suthep waren al zijn instructies wettig en gebaseerd op de noodverordening. Suthep beschuldigt zijn politieke rivalen ervan de feiten van de operaties te verdraaien. Sommige mensen die nu aan de macht zijn, waren destijds betrokken bij het politiek geweld. Ze gebruiken nu hun positie om actie tegen hem te ondernemen, aldus Suthep.

– De politie zegt te weten wie Chutidet Suwannakerd (38) heeft vermoord. De verdachte is een politieke rivaal, die een persoonlijk conflict met hem had, en een team huurmoordenaars heeft ingeschakeld. Voordat Chutidet stemmenwerver werd voor een Democratisch kandidaat in het district Don Muang, werkte hij voor Karun Hosakul, Pheu Thai parlementslid voor Bangkok. Die ontkent elke betrokkenheid bij de moord. Chutidet werd zaterdagavond in het bijzijn van zijn gezin door de duopassagier van een motorrijder bij een markt in Don Muang doodgeschoten.

– Premier Yingluck en minister Surapong Towijakchaikul (Buitenlandse Zaken)  wonen maandag en dinsdag de Greater Mekong Sub-regio topconferentie in Nypidaw (Birma) bij. Surapong neemt de gelegenheid te baat om met de Birmese minister van Energie over energiekwesties te overleggen. Surapong gaat begin volgend jaar nog een keer naar Birma om overleg te voeren over de aanleg van de haven Davoy en aanverwante zaken.
Thailand wint aardgas in Birma en neemt hydro-elektriciteit af. Diverse Thaise bedrijven hebben in Birma geïnvesteerd in de productie van elektriciteit, ontwikkeling van hydro-energie en exploiratie van aardgas.

– Vandaag ontmoet Surapong zijn Cambodjaanse counterpart. Hij gaat een goed woordje doen voor Veera Somkwamkid en diens secretaresse, die sinds december in Phnom Penh gevangen zitten. Zij zijn wegens spionage veroordeeld tot respectievelijk 8 en 6 jaar. De Cambodjaanse premier Hun Sen heeft in september premier Yingluck beloofd dat hij zijn best zou doen de twee Thais eerder vrij te krijgen.

– Een groep van 36 Laotiaanse vrouwen en minderjarige meisjes zijn woensdag gered uit een karaokebar in het district Muang (Narathiwat). Ze waren gedwongen om als prostituee te werken. De eigenaar van de bar is gearresteerd. Hij wordt vervolgd wegens mensenhandel. De slachtoffers zullen worden gerepatrieerd.

– De provincie Phrae in het noorden van Thailand is uitgeroepen tot rampgebied omdat de temperatuur sterk is gedaald. Zo’n 198.000 mensen lijden kou. De provincie gaat dekens en warme kleding distribueren. In Buri Ram in het oosten is de temperatuur al drie dagen lager dan 15 graden. 50.000 dekens worden gedistribueerd in de districten Phutthaisong en Prakhon Chai.

– Twee Amerikaanse hoogleraren en een Australische hebben de Prince Mahidol Award 2011 gewonnen. De Amerikanen leverden een belangrijke bijdrage aan de behandeling van depressies; de Australische hoogleraar ontwikkelde een vaccin tegen Rotavirus diarree, waar vooral kinderen onder de 6 jaar last van kunnen hebben.

www.dickvanderlugt.nl


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website