Voormalig vice-minister-president Suthep Thaugsuban wordt vandaag voor de tweede keer gehoord in het kader van het politieonderzoek naar de dood van 16 personen, vorig jaar tijdens de roodhemdprotesten.

Suthep was destijds hoofd van het Centre for the Resolution of the Emergency Situation, het orgaan dat verantwoordelijk was voor handhaving van de noodtoestand. Een bron bij het Metropolitan Police Bureau zegt dat voormalig premier Abhisit en Suthep mogelijk strafrechtelijk worden vervolgd omdat ze verantwoordelijk worden gehouden voor de 92 doden en meer dan 1000 gewonden die in april en mei vorig jaar vielen. Maar zo’n procedure zou erg lang duren en het is nog maar de vraag of de rechtbank het schuldig zou uitspreken, aldus de bron.

– De Japanse cameraman Hiroyuki Muramoto die op 10 april vorig jaar om het leven kwam toen hij een gewelddadig treffen tussen roodhemden en leger filmde, is volgens de politie door vuur van overheidstroepen getroffen. Wie precies verantwoordelijk was, hebben de onderzoekers niet kunnen vaststellen. Muramoto is één van de 16 slachtoffers waar de politie onderzoek naar doet. De politie verwacht haar rapport zaterdag te kunnen overhandigen aan het OM. (Zie ook pagina Hiroyuki Muramoto)

– Premier Yingluck verwacht niet dat het leger weer een coup zal plegen, zoals het deed in 2006 om de regering Thaksin ten val te brengen. Yingluck zei dit op vragen van verslaggevers tijdens een bezoek gisteren aan het legerhoofdkwartier. Verslaggevers informeerden ernaar, omdat de officieren die de coup destijds pleegden, nog steeds op hun post zitten. Supreme commander Thanasak Patimaprakorn bevestigde Yingluck’s antwoord. De vraag wat ze vond van het voorstel om de defensiewet te wijzigen zodat de regering meer mogelijkheden heeft overplaatsingen bij het leger te beïnvloeden, ontweek de premier.

– Sarawut Sakulmeerit is door het kabinet benoemd tot directeur van de Public Warehouse Organisation. Sarawut was destijds beklaagde in de zaak tegen de zoon van huidig vice-minister-president Chalerm Yubamrung, die werd beschuldigd van de moord op een politierechercheur. Hij werd beschuldigd van obstructie van de rechtsgang. Beide mannen werden vrijgesproken. Het OM ging niet in beroep. [Waarom zou dat toch zijn?]

– De advocaat van roodhemdleider Arisman Pongruangrong, die 18 maanden op de vlucht was, en zich onlangs meldde, doet vandaag een tweede poging hem op borgtocht vrij te krijgen. Voor de drie vergrijpen, waarvan hij wordt beschuldigd, stelt hij een borgsom voor van 4 miljoen (terrorisme) en 1,3 miljoen baht (twee smaadzaken). Volgens de advocaat is Arisman in mei vorig jaar gevlucht, omdat hij eerder was bedreigd met de dood.

– Het stimuleringsprogramma Thai Khem Kaen, waarvoor de vorige regering 1,43 biljoen baht heeft uitgetrokken, gaat onderzocht worden op onregelmatigheden. [Het bericht zegt niet door wie] Het programma werd in 2009 geïntroduceerd en heeft een looptijd van 3 jaar. Het eindigt in september 2012. Veel projecten zijn nog in de ontwerpfase. Projecten die onnodig zijn of niet gerealiseerd voor september volgend jaar worden door de huidige regering geschrapt.

– Drie soldaten zijn dinsdag om het leven gekomen en één is ernstig gewond geraakt toen een antitank mijn ontplofte tijdens een opruimoperatie langs de grens met Cambodja. Langs de grens liggen veel mijnen die vele jaren geleden geplaatst zijn toen er hevig werd gevochten in Cambodja.

Kort overstromingsnieuws 14 december

– We zouden het bijna vergeten, maar niet alleen delen van Bangkok en buurprovincies hebben nog te maken met wateroverlast, ook in het Zuiden is de ellende als gevolg van zware regens en stormen nog niet voorbij. Op het strand van Chalathat (Songkhla) is een vloedwal van 2.000 zandzakken aangelegd om verdere afkalving van het strand te voorkomen. De woeste zee beukt op het strand en is nu tot 2 meter de Chalathatweg genaderd.

– Eenzelfde kusterosie is gemeld in Ranong, waar de zee over een lengte van 800 meter heeft huisgehouden. Zo’n twintig gezinnen hebben hun huis moeten verlaten; drie huizen zijn al meegesleurd door de zee. Driehonderd vistrawlers gaan verhuizen naar een veiliger plaats.

– In Patthalung kwam een enorme hoeveelheid water van de Banthat berg, waardoor 300 huizen tussen de 1 en 2 meter onder water kwamen te staan. Na 5 uur was het water weer weggestroomd.

– Rivieroevers zijn zo doordrenkt van water dat ze zacht worden en gemakkelijk inzakken nadat het water zich heeft teruggetrokken. In de provincie Ayutthaya zijn al enkele gevallen gemeld. Maandagavond laat begaf een oever het in het Bang Ban district, niet ver van de plaats waar op 8 december ook al een oever het had begeven. Eén huis zakte in de rivier, de eigenaren van drie andere bedreigde huizen ontmantelden als een speer hun huis. Twee huizen waren al verwijderd. Ook in de provincies Lop Buri, Saraburi en Ang Thong moet gevreesd worden voor doorbraken, zegt het Engineering Institute of Thailand. De lokale autoriteiten is geadviseerd de oeverwallen te versterken met een layered fence construction offoundation piles.

– Driehonderd bewoners van Lat Lum Kaeo (Pathum Thani) hebben gisteren snelweg 340 geblokkeerd. Ze eisten dat drie stuwen naar 1,5 meter worden opengezet. Verder vroegen ze om meer pompen. Een stuw die water doorlaat uit de provincie Ayutthaya staat volgens hen te ver open. Functionarissen van het Royal Irrigation Department gingen na 3 uur onderhandelen akkoord met de drie eisen, zij het dat de drie stuwen 1 meter open gaan. De bewoners waren er tevreden mee.

– Gouverneur Sukhumbhand Paribatra van Bangkok heeft de bewoners van de Buddhamonthon Sai 3 Road, die al meer dan een maand onder water staat, gezegd dat vannacht aan de ellende een eind komt. Het resterende water wordt naar drie kanalen gepompt, waarvan het waterpeil is gezakt.

– De Phahon Yothin Road ten oosten van de Chao Praya rivier is weer berijdbaar, maar er moet nog wel een enorme hoeveelheid zooi worden opgeruimd.

www.dickvanderlugt.nl

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website