(fukomuffin / Shutterstock.com)

Bedrijven die direct of indirect afhankelijk zijn van het toerisme in Thailand geven er massaal de brui aan. Vooral de onzekerheid over de toekomst is een reden om te stoppen met de activiteiten of deze op te schorten.

Dertig procent van de bedrijven in het toerisme zijn al gestopt, aldus Chairat Trirattanajarasporn voorzitter van de Tourism Coucil of Thailand. Hij verwacht dat sector nog meer harde klappen zal krijgen. De belangrijkste sectoren die getroffen worden, zijn touroperators, busdiensten met een klein wagenpark, restaurants, souvenirwinkels en hotels die zich richten op buitenlandse groepsreizigers uit China.

Het Tourism Department zegt dat van januari tot en met juni 1.111 touroperators hun vergunning hebben teruggegeven en gevraagd hebben om teruggave van hun garantiesom. Het aantal steeg in juni naar ongekende hoogte met 262 bedrijven die definitief stoppen. In het tweede kwartaal vormden ze 65 procent van alle bedrijfssluitingen.

Wanneer de travel bubbles niet dit jaar kunnen worden ingevoerd zullen nog veel meer touroperators hun bedrijf definitief moeten sluiten, verwacht voorzitter Thanapol van de Thai Travel Agents Association.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Kaalslag in Thaise toerismesector 30% schort activiteiten op of stopt”

 1. Herman zegt op

  De situatie zoals in Thailand is vergelijkbaar met die van vele landen. Zo goed als overal wordt het toerisme zwaar getroffen, en door een tekort aan buitenlandse input de vele sectoren die daarmee samenhangen.
  In de EU zijn de zuidelijke landen het meest getroffen. Landen als Nederland en Duitsland hebben wat meer vet op de botten. In april jl meldde de EC al dat er grootschalige reddingsplannen nodig waren. Wat de regering van Thailand te verwijten valt is dat zij het land wel dicht gooiden, deze toestand minstens laten duren tot eind augustus, geen perspectieven schetsen hoe het verder moet met al die sectoren die in het artikel worden genoemd, en tot op vandaag geen enkel punt op de horizon afkondigen. Thailand is met de buurlanden verenigd in een ASEAN. Onbegrijpelijk tot die niet wakker wordt gemaakt. Thailand kan het niet hebben van enkel binnenlands toerisme. Dat is dit jaar leuk voor al die Thai die eens een midweek HuaHin of Chiangmai boeken, maar eind van het jaar is het voor 65% van de bevolking armoe troef. Wat ik je brom!

  • Jasper zegt op

   Moet jij me eens voor rekenen hoe het voor 65 % van de bevolking armoe troef wordt als slechts 20 % van het GDP via tourisme verworven wordt….
   Natuurlijk zijn er veel informele tentjes die een graantje meepikten van het toerisme. Maar wat ik nu zie in mijn stad Trad is, dat mensen heel inventief weer andere zaken oppakken, en verder gaan met hun leven. Voor de Vietnam oorlog kom Thailand ook immers prima overleven zonder toerisme.

   • Ger-Korat zegt op

    Trad heeft toch helemaal niets met toerisme, een enkele verdwaalde gast op doorreis daar gelaten. En zo zijn er vele steden, kijk ik naar mijn woonplaats Nakhon Ratchasima dat is nou ook niet een toeristenmagneet alhoewel de grootste stad in de Isaan. Daar staat tegenover dat grote gebieden wel afhankelijk zijn van de toeristen en dan misschien wel meer dan 50%; kijk hiervoor naar het vakantie-eiland Phuket, of Samui, Koh Chang of neem Chiang Mai en meer steden.
    Het is niet alleen het toerisme wat getroffen is, ik las in juni dat de autoverkoop is gehalveerd, ja 50% minder. Nou is Thailand niet meer dan een werkplaats voor vele buitenlandse bedrijven en erg afhankelijk van de export. In vele landen gaat het economisch niet goed en daar zal Thailand veel last van hebben, heb de cijfers nog niet gezien maar dat komt wel. De baht zakt al, goed nieuws voor de pensionados, en dat komt ongetwijfeld doordat men minder exporteert en de vraag naar baht afneemt. Nou had men voorheen al 11 miljoen Thais met een armenkaart en dan heb je een miljoen of 14 nieuwe werklozen erbij (las ik in juni) en dan spreek je al over 25 miljoen arme volwassenen en dan nog een miljoen of 18 kinderen tot 20 jaar en dan zit je al op 45 miljoen van de 68 miljoen Thai met weinig tot geen inkomen. Na zul je best veel mensen actief zien maar ja er is niemand die hun geld komt brengen dus ja de meesten zullen wel proberen ergens wat te verdienen, daarom zie jij in Trad mensen inventief andere zaken oppakken, zoals je zelf schrijft.

   • ruud zegt op

    U vergelijkt mango’s met bananen.
    Een percentage GDP is heel wat anders dan een percentage van een aantal mensen.

    Iemand die met zijn karretje fruit, of iets anders verkoopt, draagt niets bij aan het GDP, maar zonder toeristen is hij wel zijn broodwinning kwijt.
    U ziet veel mensen inventief iets anders gaan doen, maar nog veel meer mensen ziet u niet, die thuis zitten, omdat er geen werk te krijgen is.
    Ik zie het in het dorp, waar veel jongeren zonder diploma derde klas middelbare school rondlopen. Ze worden weggestuurd bij het arbeids bureau met de mededeling, dat er op het moment geen ongeschoolde werknemers worden gezocht, voor zover geschoolde werknemers dan nog wel worden gezocht.

    Voor Vietnam konden veel mensen nog leven van wat de natuur leverde.
    Sinds die tijd is heel veel natuur verdwenen en veel grond is in particuliere handen over gegaan en niet meer toegankelijk voor de bezitsloze Thai.

 2. laksi zegt op

  Tja,

  Niet alleen “die zich richten op buitenlandse groepsreizigers uit China”.

  Maar iedereen, in Chiang Mai is het totaal uitgestoven.

  • Jasper zegt op

   In Amsterdam ook, hoor, voor de toeristen weer mondjesmaat terug kwamen. Heerlijk, kun je ook eens van Chiang Mai genieten zonder toeristen, en alle uitwassen die zich dat met zich mee brengt.

   • Mart zegt op

    Het zal Thailand niet meevallen hoe laconiek er ook over gedaan wordt. Je mag het dan wel prettig vinden in een lege stad de bezienswaardigheden te bezichtigen, maar op den duur betaalt diezelfde stad er een flinke prijs voor. Geen geld voor onderhoud betekent al snel verval.
    Overigens barst het in Amsterdam van de drukte, reden waarom de burgemeesters van de grote steden roepen om meer maatregelen vanwege het opflakkeren van besmettingen.

 3. Ronald Schütte zegt op

  Patong is een dode “stad” geworden.
  30 % is slechts het begin van de tsunami aan faillisementen. Uiterst triest, en dit jaar geen enkele uitzicht op enige toerist. De bijkomende schade van strenge lock down. (in Thailand al 1100 tour operators gestopt)

 4. Stan zegt op

  Het gaat nog veel erger worden.
  Met een eventuele nieuwe golf in Europa door de zomervakanties en openingen van horeca e.d. denk ik dat het regime de grenzen nog wel even wat langer dichthoud. Misschien wel tot er een vaccin is…

 5. rob zegt op

  L.S
  Dus GEEN Thailand dit jaar !!
  Misschien in januari maar eens kijken en gelijk mijn condo verkopen ,als dat lukt!!
  Ik ben nu klaar met Thailand .
  Misschien aan de chinezen verkopen ,die komen toch wel naar Thailand.

  Hou vol aan alle Nederlanders die daar wel zitten ,er komen betere tijden …….maar wanneer???

  Gr rob


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website