Thanathorn , leider van de Future Forward Party (FWP) (Foto: Nattaro Ohe / Shutterstock.com)

Het lijkt er sterk op dat Thailand nog ver verwijderd is van een echte democratie nu de junta er alles aan doet om een politieke rivaal te elimineren. De populaire Thanathorn Juangroongruankit, partijleider van Future Forward Party, kreeg zaterdag van de politie te horen dat hij wordt beschuldigd van opruiing, hulp bieden aan een verdachte om arrestatie te voorkomen en deelname aan een verboden bijeenkomst.

Wanneer hij schuldig wordt bevonden, kan hij veroordeeld worden tot een jarenlange gevangenisstraf. Vanwege de beschuldiging van opruiing zal Thanathorn ook nog eens berecht worden door een militaire rechtbank.

De verdachtmakingen hebben betrekking op een incident op 24 juni 2015. De New Democracy Movement, een groep voornamelijk bestaand uit studenten, hield toen bij het Bangkok Art and Culture Centre een demonstratie tegen de junta, waar Thanathorn ook bij was. Toen de politie arriveerde, vluchtten enkelen in een minibusje, waarvan later bleek dat het eigendom was van Thanathorn’s moeder. Thanathorn heeft daarover gezegd dat hij alleen maar een student een lift heeft gegeven, die op de Rama IV Road op weg naar huis liep.

Future Forward (FFP) werd bij de verkiezingen van 24 maart onverwacht een grote politieke partij in Thailand, met 6,2 miljoen stemmen zijn ze nu zelfs de derde grote partij in het land. Iets wat de junta niet zint omdat Thanathorn zich sterk tegen het leger afzet. Zo heeft hij voorgesteld de dienstplicht af te schaffen, flink op de defensie te bezuinigen en bizar hoge aantal generaals terug te brengen. Daarnaast wil hij ook de grondwet wijzigen, die de junta heeft ingesteld om zo de macht in de Senaat te houden.

Een aantal politiek deskundigen denken dat de onrust in Thailand terug zal keren als Thanathorn, die vooral populair is bij jongeren, studenten en academici, in de gevangenis verdwijnt.

Bron: Bangkok Post

17 reacties op “Junta wil populaire Thanathorn van het politiek toneel laten verdwijnen”

 1. Rob V. zegt op

  Diverse ambassades waaronder Nederland kwamem Tansthorn een hart onder de riem steken. Volgens de junta zijn de aantijgingen voor de vermeende delicten opruiing, samenscholing met meer dan 5 personen en tevens demonstreren) absoluut niet politiek gemotiveerd.

  Ook andere Future Forward leden (Piyabutr), actievoerders en een journalist liggen onder vuur. Zo zouden een presentator van voice TV en Bow de Kiesraad in diskrediet hebben gebracht.

  In ander nieuws: de Kiesraad heeft na lang beraad besloten om een verdeelsleutel te hanteren die de junta ten goede komt en de ‘pro democratie coalitie’ haar meerderheid doet verliezen. Zo verliest bijvoorbeeld Future Forwars vermoedelijk 8 zetels, die ten goede komen aan 1 zetel partijtjes. Een parlement met een hele boel partijen, dat maakt het vormen van een stabiele coalitie bepaald niet makkelijker.

  Bronnen en meer:
  https://m.bangkokpost.com/news/politics/1657764/thanathorn-grilled-by-police
  https://m.bangkokpost.com/news/politics/1657608/thanathorn-faces-three-more-charges
  http://www.nationmultimedia.com/detail/politics/30367218
  http://www.khaosodenglish.com/news/2019/04/06/more-than-25-parties-to-be-allocated-party-list-seats-ec/

  • Rob V. zegt op

   Piyabutr, de secretaris-generaal van FFP, heeft een aanklacht ‘minachting van de rechtbank’ aan zijn broek en tevens overtreding van de ‘computer crimes act’. FFP krijgt ook het verwijt de monarchie te willen afzetten al is de 112 pizzawet sinds vorig jaar eigenlijk niet meer misbruikt door de NCPO. De Computer Crimes Act lijkt het nieuwe speeltje van de generaals om mensen met verkeerde’ meningen/visies aan te pakken. En (onderbouwde) kritiek jegens een rechter/rechtbank is in Thailand al voldoende om een aanklacht wegens minachting van die fantastische Thaise rechtsstaat in je brievenbus te vinden.

   https://www.bangkokpost.com/news/politics/1654876/future-forward-party-in-hot-water-over-lecture
   http://www.nationmultimedia.com/detail/politics/30367332

   • chris zegt op

    Ach……je hoort er eigenlijk ook niet bij als je geen enkele aanklacht tegen je hebt lopen. Alle politieke coryfeeen zijn hem al voorgegaan…..
    In de wetenschap dat de lese majeste wet sinds 2014 minimaal is toegepast zou ik niet zo bang zijn. Gelukkig (of niet?) zijn rechters gevoelig voor de publieke opinie en de opinie van belangrijke anderen.

   • Rob V. zegt op

    Piyabutr, (grond)wetsgeleerdse en docent aan de Thammasat universiteit, heeft begin maart een video kritiek gegeven op het ontbinden van de TRC partij door de Kiescommissie. Volgens Piyabutr zijn poltieke partijen belangrijk omdat het mensen met vergelijkbare visies in staat stelt samen invloed op regeringsbeleid te te krijgen via de principes van de democratische rechtsstaat. Maar dat de afgelopen 13 jaren wetten (mis)bruikt zijn als politiek instrument, wat tot vraagtekens heeft geleid onder de mensen omtrent de acties van ‘onafhankelijke organen’ en het Constitutioneel Hof. Het ontbinden van een partij 17 dagen voor de verkiezingen beïnvloed het verloop van de verkiezingen. Het ontneemt een partij haar kans om te strijden/concurreren en vernietigd de intenties die stemmers van die partij hebben. Ook brengt het schade toe aan het vertrouwen in vrije en eerlijke verkiezingen.

    Maar zijn woorden van deze strekking zouden volgens de NCPO dus minachting van de rechtbank inhouden (kritiek is minachting dames en heren, dus pas op). En het uploaden via de computer van zijn uitspraken die ‘de nationale veiligheid ondermijnen of het publiek angst aan jagen’ levert hem dus ook een Computer Crimes Act vervolging op.

    Er zijn ook andere mensen die een klacht hebben ingediend tegen Piyabutr, daar hij ‘de democratie met monarch als staatshoofd’ omver zou willen werpen. Ze verwijzen naar zijn academisch werk en boeken die hij als docent heeft geschreven op de universiteit.

    In een opiniestuk van de Bangkok Post waarschuwt de krant voor een tsunami aan rechtszaken over en weer, verdere verdeeldheid en afname van vertrouwen. De Kiesraad had al de wenkbrauwen doen fronzen lang voor de verkiezingen maar al dit doet alleen maar meer burgers afvragen waar de Kiesraad e.d. in hemelsnaam mee bezig zijn.

    Maar niets aan de hand hoor mensen, volgens Kiesraadslid Sawang Boonmee zijn alle klachten ongegrond en is het Thaise verkiezingsproces een van ’s wereld meest veilige en bestand tegen fraude of bedrog. Maar als mensen harde bewijzen hebben van misstanden dan is het verzoek deze aan te leveren en zal de Kiesraad zich er serieus over buigen.

    https://www.bangkokpost.com/news/politics/1659160/piyabutr-faces-two-charges
    https://www.bangkokpost.com/opinion/opinion/1658764/tsunami-of-poll-suits
    http://www.nationmultimedia.com/detail/national/30367375

 2. teun zegt op

  Zo werkt dat dus. Als iemand populairder is dan de zittende macht dan ga je in zijn verleden kijken en dan – na bijna 4 jaar(!) – een vervolging instellen wegens opruiing en deelname aan een kennelijk verboden demonstratie.

  En zo ruim je stukje bij beetje je tegenstanders uit de weg. Wie is de volgende? Oja, de partij van Thaksin heeft verkiezingen als grootste partij beeindigd. De top van de partij mag dus wel uitkijken.

 3. Frits zegt op

  Er zijn er die nog steeds menen en als zodanig redeneren dat in Thailand (een zekere mate van) democratie heerst. Ondertussen is het tegendeel duidelijk, lijkt me. Het huidig bewind begon met een “roadmap to democracy”, presenteerde deze als zodanig aan het buitenland, waardoor enig krediet gegeven werd, maar formuleerde grondwet, senaat en rechterlijk macht naar eigen goeddunken. Bewind wordt des te repressiever nu de verkiezingen niet laten zien wat zij dacht georganiseerd te hebben. Dat nu de FFP de gebeten hond is zegt alles over hoe bewind denkt dat Thailand eruit dient te zien. Afgelopen 6 maanden heb ik door Thailand gereisd om te bezien of ik mijn oudedag er wil doorbrengen. Als 9 mei as inderdaad zo ernstig blijkt als nu de voortekenen aangeven, zal ik mijn voornemen her-overwegen.

 4. bert zegt op

  Waarom komt er geen commentaar van de VS en de EU.
  Zij vinden het blijkbaar wel goed wat er allemaal gebeurd

  • Rob V. zegt op

   De EU heeft al ’teveel’ commentaar aldus de NCPO. Ambassade medewerkers zullen opgeroepen worden voor een gesprek, want blijkbaar begrijpen ze de Thaise gang van zaken niet en verstoren ze de gang van zaken:

   “The government on Tuesday said it will invite a group of foreign diplomats for a talk (..) Foreign affairs minister Don Pramudwinai said the diplomats’ actions amount to “interfering” with Thailand’s justice system. (..)
   [This kind of thing] cannot happen [here],”

   Zie:
   http://www.khaosodenglish.com/politics/2019/04/09/mfa-chides-diplomats-for-observing-thanathorns-case/

   • chris zegt op

    De PVV stelt in de Tweede Kamer vragen over de arrestatie van rechtsactivist Tommy Robinson in Engeland. Moeten ze daar in de UK blij mee zijn of moet Geert zich niet bemoeien met een arrestatie in een land waar hij niets te zoeken heeft?

    https://www.foxnews.com/world/right-wing-activist-tommy-robinson-reportedly-jailed-after-filming-outside-child-grooming-trial
    https://www.stopdebankiers.com/pvv-stelt-vragen-over-aanhouding-tommy-robinson/

   • Rob V. zegt op

    De diplomaten kwamen namens Australië, België, Canada, Finland, Frankrijk, Duitsland, Nederland, VK, VS, EU (er is een eigen EU ambassade) en de VN. Landen die er om bekent staan altijd maar weer te ‘zaniken’ over mensenrechten. Totaal geen acht voor de Thaise manier van doen die buitenlanders, ze begrijpen dit land niet… (sarcasme)

    https://www.bangkokpost.com/news/politics/1659052/don-slams-diplomats-for-accompanying-thanathorn

 5. Rob V. zegt op

  Volgens een kolonel van de NCPO is het juist om Thanathorn voor een militaire rechtbank te dagen en heeft hij niets te vrezen. De commentaren dat men vreest voor partijdigheid of oneerlijk proces zouden misplaatst zijn.

  Ondertussen groeit de kritiek jegens de Kiesraad verder, ook de Democraten hebben nu commentaar over het toepassen van de alternatieve formule. Somchai Srisuthiyakorn, Democraat en voormalig Kiesraad lid gaf hierover een demonstratie (mock class). Volgens o.a. Somchai is de Kiesraad hiermee in overtreding van artikel 91 van de grondwet. Eerder was nog aangegeven dat de kiesdrempel voor een zetel 71 duizend stemmen zou zijn, dat is de nieuw formule slechts zo’n 35 duizend.

  http://www.khaosodenglish.com/politics/2019/04/08/govt-says-trying-thanathorn-in-military-court-is-fair/
  http://www.khaosodenglish.com/politics/2019/04/08/doubts-over-election-commissions-party-list-allocations-grow
  https://www.bangkokpost.com/news/politics/1658216/key-political-parties-attack-unfair-party-list-mp-formula/

 6. Johnny BG zegt op

  Hoe vaak moet het spel nog uitgelegd worden?

  De beste man zal nooit achter de tralies komen want het heeft voor niemand enig belang.

  • Mark zegt op

   Spel? Welk spel Johnny?
   Kan je dit even verduidelijken a.u.b?

 7. Rob V. zegt op

  Berechting voor de militaire rechtbank in plaats van de civiele rechtbank. Wat zijn de verschillen? In het kort komt het er op neer dat de verdachte minder rechten heeft. Zo is er geen mogelijkheid tot hoger beroep. En onder de NCPO heeft de militaire rechtbank een paar pareltjes van acties gedaan. Dus Thanthorn hoeft zich totaal geen zorgen te maken…

  https://freedom.ilaw.or.th/en/blog/military-court-thailand-under-ncpo-regime
  https://freedom.ilaw.or.th/en/blog/top-5-memorable-works-military-court

 8. chris zegt op

  De kop van deze posting luidt: “Junta wil populaire Thanathorn van het politieke toneel laten verdwijnen”.
  Ik denk dat dat maar een deel van de waarheid is, en niet het belangrijkste deel.
  De junta is niet zo dom om te denken dat met het eventuele verdwijnen van Thanatorn (en Pyibutr) het sociaal-democratisch gedachtengoed en de droom van 6,2 miljoen stemmers op de FFP ook verdwijnt. De achterliggende strategie is – naar mijn bescheiden mening – om via het zwartmaken en eventueel veroordelen van de leiders van de FFP onlusten en demonstraties uit te lokken (al bij de gang naar de rechtbank kan dat al) zodat het grote publiek (bang als het is voor nieuwe onlusten, zie de meest recente NIDA poll; het bedrijfsleven houdt ook zijn hart vast) snel tot de conclusies komt dat de FFP net zulke onruststokers zijn als de red en de yellow shirts en dat politici blijkbaar niets geleerd hebben van het verleden. En daarmee zou de FFP haar goede imago bij de volwassen Thais verspelen; en deze volwassenen moeten hun kinderen (die in grote getale FFP stemden) ervan overtuigen dat de FFP gewoon raddraaiers zijn, rode wolven in oranje schaapskleren.

  • Rob V. zegt op

   Het doel is volgens mij simpel: het onschadelijk maken van de FFP door deze op alle manieren te verzwakken. Intimidatie, gesleutel met de zetels, mogelijk wat diskwalificaties via de gewl, rood, oranje kaarten etc. Bewwren dat de FFP een gevaar is voor de monarchie, dat het Thaksin vriendjes of sloofjes zijn. Het afschilderen van sociaal democratische ideeën als extreem links, onthais. Het hameren op het belang van Thainess, de democratie Thaise stijl met een vaderlijke leider. Enzovoort. Alles om de maffia achtige figuren aan de top aan de macht te houden. Als het niet goedschiks kan, dan kwaadschiks. De vraag is of bevolking dat nu weer zullen slikken en pikken en terug in het gareel gaan of doorheen zal prikken en actie gaat ondernemen.

   • chris zegt op

    Niets in Thailand is wat het vaak lijkt te zijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website