Het geld dat de National Broadcasting  and Telecommunications Commission (NBTC) heeft verdiend met de veiling van het digitale tv-spectrum dient terug te vloeien in de staatskas.

Het gaat om een bedrag van 50,8 miljard baht dat thans op een off-budget basis wordt beheerd en zich onttrekt aan controle door het Budget Bureau en de National Economic and Social Development Board.

Het militair gezag reageert met dit voornemen op een onderzoek van het kantoor van de Procureur-Generaal (OAG) naar de gang van zaken bij de NBTC. Het met de veiling verdiende geld wordt volgens de OAG niet efficiënt en conform de wet beheerd.

Het militair gezag wil naar aanleiding van het onderzoek ook het mes zetten in enkele artikelen van de Frequency Allocation Act van 2010 om mazen in de wet te repareren.

Zo stevent telecombedrijf TOT Plc, eigendom van de overheid, dit jaar af op een verlies van 10 miljard baht, omdat het inkomsten uit concessies niet in de balans mag opnemen maar aan de overheid moet afstaan. De wet eist dit sinds december 2013. In 2013 boekte TOT nog een winst van 4,3 miljard baht.

Verandering moet ook komen in de eisen die de NBTC stelt bij de recrutering van leden van raad van bestuur. De vraag is of de benoemde bestuursleden wel gekwalificeerd zijn om de financiën te beheren en zaken op het gebied van telecommunicatie en de omroepwereld te controleren.

Een ander wetsartikel dat voor herziening in aanmerking komt, schrijft voor dat de NBTC in alle gevallen frequenties via een veiling moet toekennen.

Volgens NBTC vice-voorzitter Settapong Malisuwan beperkt deze eis ’s lands ontwikkeling op het gebied van telecommunicatie en omroepen, omdat ‘unlicensed regimes’ internationaal  invloed hebben gekregen. Volgens hem is het niet nodig spectra voor taxiradio en satellieten te veilen om zo aan te sluiten bij de internationale praktijk. Settapong meent dat meer dan de helft van de 95 artikelen tellende Frequency Allocations Act herzien moet worden om juridische procedures te voorkomen en de telecom- en omroepindustrie te bevorderen.

Domino effect

Drie projecten van waakhond NBTC met een gezamenlijke waarde van 85 miljard baht worden nader door de NCPO onder de loep genomen: de 4G-veilingen, gepland in augustus en november, de distributie van een voucher van 1.000 baht aan alle Thaise gezinnen en een fonds voor basis communicatie infrastructuur.

Het voornemen van de NCPO is niet in goede aarde gevallen bij de telefoon- en televisiebedrijven. De beslissing kan een domino effect hebben met aanzienlijke schade voor de gehele industrie, zeggen ze.

De distributie van de vouchers staat gepland voor eind volgende maand of begin augustus. De voucher kan gebruikt worden bij de aankoop van een set-top box nodig om van analoog naar digitaal te switchen. Wanneer de uitgifte wordt vertraagd, lijden de digitale tv-kanalen een verlies van 2,5 miljard baht per maand. Banken kunnen er ook nadeel van ondervinden, omdat de bedrijven dan in de problemen komen bij het terugbetalen van leningen.

Uitstel van de 4G veilingen dupeert met name AIS, daar het bedrijf minder frequenties bezit dan de concurrenten. Er is dringend behoefte aan 4G, omdat het bestaande 3G netwerk zwaar overbelast is.

(Bron: Bangkok Post, 18 en 19 juni 2014)

No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Junta heeft een oogje op de miljarden van spectrum veilingen”

  1. rene zegt op

    Ik weet niet of de junta het op alle fronten goed heeft maar deze acties bewijzen tenminste dat zij op het goede spoor zitten tot spijt van wie het benijdt

    • dunghen zegt op

      Maar hopen dat de junta uit het goede vaatje is getapt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website