Journalisten vrijgesproken van laster Thaise marine

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
2 september 2015

De Provincial Court in Phuket heeft op dinsdag 1 september 2015 geoordeeld, dat de Phuketwan journalisten Alan Morison (67) en Chutima Sidasathian (34), niet schuldig zijn aan alle aanklachten die door de Royal Thai Navy tegen hen waren ingediend wegens laster onder de Computer Crimes Act.

De twee werden beschuldigd van laster, hetgeen in Thailand volgens de Computer Crimes Act. een misdaad is. Indien zij schuldig waren bevonden hadden zij wegens smaad tot twee jaar gevangenisstraf kunnen worden veroordeeld en nog eens vijf jaar plus een boete van 100.000 Baht voor het overtreden van de Computer Crimes Act.

De aanklacht tegen hen van de Royal Thai Navy, die leidde tot een rechtszaak, had betrekking op een artikel gepubliceerd op de website van Phuketwan in juli van 2014. Het artikel citeerde een onderzoek door het persbureau Reuters, dat beweerde dat een aantal militairen waren betrokken bij mensenhandel van de islamitische Rohingya’s, die uit Myanmar waren gevlucht.

De zaak leverde nogal wat kritiek op van organisaties van mensenrechten en persvrijheid over de hele wereld. Phil Robertson, adjunct-directeur van de Azië afdeling van de in New York gevestigde internationale rechtenorganisatie Human Rights Watch, zei voorafgaand aan het vonnis: “Deze zaak had nooit voor de rechter mogen worden gebracht. Het feit dat het wel is gebeurd toont aan, dat er bij de huidige Thaise regering een totaal gebrek aan zorg voor de persvrijheid heerst”.

“Er waren tal van mogelijkheden voor de Thaise marine en haar aanhangers om voor een ​​alternatieve koers te kiezen, – zoals ruimte van Phuketwan te eisen voor hun standpunten en de beschuldigingen te weerleggen – maar de zaak werd gecriminaliseerd en er werd een absolute verontschuldiging geëist van deze journalisten, die behandeld werden als waren zij een stelletje militaire dienstplichtigen. Het hele voorval toont een fundamenteel gebrek aan begrip aan van zowel de Thaise overheid als militaire functionarissen over wat een vrije pers betekent en de rol die het speelt in een democratische samenleving.

“Thailand moet overwegen om zowel haar idee over laster als ook de Computer crimes Act te herzien om dit soort aanvallen op de persvrijheid te beëindigen. Hoeveel journalisten en NGO-activisten moeten nog naar de rechtbank marcheren voordat Bangkok toegeeft, dat de Computer Crimes Act weinig te maken heeft met echte misdaad. En zij er alles aan doen om mensen de mond te snoeren die een mening uiten, welke de overheid niet bevalt?”

Bron: Phuket News (lees ook het eigen bericht van Phuketwan op hun website).


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Journalisten vrijgesproken van laster Thaise marine”

 1. Fransamsterdam zegt op

  En zo blijkt maar weer dat zelfs in een dictatoriaal geregeerd land waar de staat van beleg is afgekondigd de scheiding der machten nog prima kan functioneren.
  Overigens is laster ook in Nederland een misdaad en indien iemand daaraan schuldig wordt bevonden, kan hij veroordeeld worden wegens laster. Om wegens smaad te worden veroordeeld moet uiteraard smaad tenlastegelegd en bewezen zijn.

 2. Rick zegt op

  En het goedpraten begint alweer, nou ik begin Thailand maar een erg vermoeiend land te vinden. Maar er zullen natuurlijk dalijk wel weer zat mensen aankomen met het verhaal dat als je je gewoon…

  Zou het er ook niet mee te maken hebben dat de beste journalisten vrijgesproken zijn omdat een een westerling is op leeftijd en Thailand de hele internationale gemeenschap bij een straf op zijn nek gehaald zou hebben. En laat dat nu net iets zijn dat de toeristenstaat Amazing Thailand nu net na alle rumoer van de laatste tijd niet kan gebruiken.

 3. Arend Hart zegt op

  Het is natuurlijk wel ironisch dat de uitgebreide publicaties in de media dit jaar over de mensenhandel in Rohingya’s alsnog de beweringen van deze journalisten alleen maar bevestigden. Zodoende kon de rechtbank in Phuket om geen gezichtsverlies te lijden niet anders doen dan hen geheel vrij te pleiten. Gelukkig maar.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website