De Thaise overheid is een klopjacht begonnen op buitenlandse bendes. Inmiddels hebben driehonderd arrestaties plaatsgevonden van personen met een verlopen visum is. Ze worden verdacht van diverse criminele activiteiten. De arrestanten maken deel uit van een groep van tenminste 100.000 buitenlanders die illegaal in Thailand verblijven.

Vice-premier Prawit wil dat er haast gemaakt wordt met de aanpak van buitenlanders die deel uitmaken van criminele netwerken, vaak komen ze met een toeristenvisum Thailand binnen en verblijven daarna hier illegaal.

Volgens woordvoerder Kongcheep heeft de politie vooral in Bangkok bij Nana, Phra Khanong, On Nut en Ramkhanghaen buitenlanders opgepakt. Daarbij zijn enkele netwerken ontdekt die zich bezighouden met drugs-, wapen- en mensenhandel, prostitutie, het vervalsen van paspoorten en creditcards, online gokken, de verkoop van nep diamanten en fraude met call-centra.

Adjunct-commissaris Surachate van het Tourism Police Bureau (TPB) zegt dat de arrestaties als doel hebben om de openbare veiligheid te verhogen en het vertrouwen van toeristen te vergroten.

Volgens hem zijn er veel problemen met illegale Afrikanen die zich voordoen als taaldocent, geestelijke of voetballer., maar eigenlijk geen werk hebben. Uit onderzoek blijkt dat ze regelmatig bedragen op hun bankrekening van een half tot 1 miljoen baht. Aangenomen wordt dat ze betrokken zijn bij oplichting, fraude met call-centra en drugshandel. Vandaag gaat de jacht verder in Khon Kaen en later in de wek op andere plaatsen.

Sommige bendes proberen mensen op te lichten via een call-centrum, een andere bende verhandelde vuurwapens via de post. Zowel Thai als buitenlanders zijn daarbij betrokken, aldus Surachate. Ze maken een omzet van meer dan 1 miljard baht. Tegen 87 personen die in call-centra werken is een arrestatiebevel uitgevaardigd. Het gaat om Thai, Chinezen, Europeanen en Afrikanen.

Het TPB en het Immigration Bureau vragen eigenaren van appartementen en andere accomodaties binnen 24 uur, zoals de wet voorschrijft, opgave te doen van buitenlanders die er verblijven. Als ze buitenlandse criminelen onderdak verlenen, worden ze bestraft.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

25 reacties op “Jacht op bendes: Zeker 100.000 buitenlanders illegaal in Thailand”

 1. Gerrit Tienkamp zegt op

  Laten ze Phuket eens goed schoonvegen / niet alleen bij buitenlanders, maar ook bij hoge politie officieren.

  • Gerrit Tienkamp zegt op

   Zolang Advocaten in Phuket met Ferrari’s, Lamborghini’s, Maserati’s rijden is er wel degelijk iets mis daar.

 2. Gerrit zegt op

  Wel. wel. wel.

  De militaire gaan er hard in. Wereld wijd is het bekent, dat vooral Nigerianen de oplichters zijn van de Wereld. Veel grote bedrijven doen ook geen zaken met diverse landen in West Afrika.

  Dat ze nu uitwijken naar Thailand is toch bijzonder, ze vallen hier nogal op door hun huidskleur.
  Ook makkelijk voor de politie natuurlijk. En de Thai’s hebben het niet zo op de zwarte bevolking.
  Mijn familie is er zelfs bang van.

  Maar 100.000 zal wel weer een uit de lucht gegrepen getal zijn.

  Groetjes Gerrit

  • Erik bkk zegt op

   Ja kunnen er ook 200.000 zijn.

 3. Eric Van Gool zegt op

  Met die jacht op buitenlandse criminelen hadden ze 20 jaar geleden al moeten beginnen !!!

 4. l.lagemaat zegt op

  Er worden niet voor niets militairen ingezet om een aantal politiemensen op te pakken.

  Maar er moet wel een bewijs zijn!

 5. quillaume zegt op

  prima actie van de militairen, beter laat dan nooit.
  Pak ze maar op en nooit weer erin laten.
  Vaak zijn ze ook niet verzekerd en mogen wij het harde gelach betalen.

  • ruud zegt op

   Wat betaalt u precies voor onverzekerde illegalen?

 6. Dirk Haster zegt op

  Waarschijnlijk zijn ze er 20 jaar geleden mee begonnen en heeft het idee ze nooit losgelaten, of ze iets gevangen hebben in die tijd, nou nee behalve die paar Oeigoeren dan. Kortom een spookbeeld.

 7. Jacques zegt op

  Het wemeld overal van de criminelen en zonder uitzondering dus ook in Thailand. Dat men nu bezemacties doet is alleen maar toe te juichen. Beter laat dan nooit. Het is wel zaak om akties te blijven doen want anders is het water naar de zee brengen. Thailand heeft een aanzuigende werking op criminelen zoals we allemaal wel weten. Gelijk ook de prostitutie de kop in drukken, want dat heeft ook aanzijgende werking op liederen die je niet graag in je land wil hebben. Tevens die motorbendes nog er bij betrekken en het land uit zetten, want die zijn hier ook niet om een kleurtje te krijgen, dat gaat ook moeilijk met die “stoere” lederen jasjes. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Er is nog veel werk te doen en hopelijk wordt men er niet te snel moe van en wordt het weer business as usual.

  • Khun Peter zegt op

   Als oud politieman moet jij toch ook weten dat je niet zomaar iedereen kan uitzetten als zijn gezicht je niet aanstaat? Als je lid bent van een motorbende en je hebt een geldig (toeristen)visum en hij doet niets strafbaars, kan je die persoon niet zomaar uitzetten, zou een mooie boel worden. Thailand is geen Noord-Korea.
   Van een oud-politieman verwacht je toch wel genuanceerde en rechtmatige oplossingen en geen onwettige voorstellen, want dan ga je zelf ook een bedenkelijke kant op.

   • Tino Kuis zegt op

    De beste manier om alle kakkerlakken en andere vieze beesten in je huis uit te roeien is het volledig afbranden van je huis.

   • Jacques zegt op

    Noemt u mij eens een lid van een motorbende die geen boter op zijn hoofd heeft. Die wordt daar geen lid van kan ik u verzekeren. Ook niet in Thailand. Eerder het tegenovergestelde, je moet je bewijzen met criminele akties om lidwaardig te zijn. Beroepsmatig weet ik dat met enige observatie en onderzoek de criminele feiten te vinden zijn. De rechtspraak is in Thailand niet zoals in Nederland, waar de criminelen met veel geld zich bedienen van gelauwerde advocaten, die kwa normen en waarden misschien nog wel erger zijn de de criminelen zelf, koste wat kost hun cliënt uit de gevangenis houden. Ook al weten ze hoe de vork in de steel zit. Maar ja ook hier kan ik boekwerken over schrijven. De scheidslijn tussen goed en kwaad, een boeiend onderwerp.

    Overigens weet ik uit ervaring dat buitenlandse bendeleden hier niet alleen komen voor het mooie weer en de heerlijke motorrijwegen. Er is veel internationale samenwerking in drugshandel, wapensmokkel en mensenhandel c.q., smokkel ook in Thailand.dit is de corebusiness van deze clubs. Het houdt niet op bij Nederland of Europa.

    • Khun Peter zegt op

     Het lijkt er op dat u de wet op geen enkele manier respecteert. Advocaten deugen niet en leden van een motorclub al helemaal niet. Barbezoekers ook niet. Afrikanen ook niet waarschijnlijk?
     Ik ben blij dat er genoeg politieagenten zijn die niet zo generaliseren, discrimineren en onze rechtsstaat in twijfel trekken.
     Blijft de vraag hoe je ooit met dergelijke opvattingen bij de politie terecht bent gekomen? Er even van uitgaande dat ook werkelijk zo is, want dat kan iedereen wel roepen.

     • rob zegt op

      Aan de diverse commentaren te lezen van Jacques mag de Nederlandse politie blij zijn dat ze hem kwijt zijn. Niks in zijn ogen deugt en hij streeft een niet te realiseren heilstaat zonder criminele rimpels na. Het punt prostitutie ligt hem ook erg na aan het hart…De kop indrukken? Net als in Amsterdam? Met het gevolg dat er nu honderden illegale en verborgen prostituees zijn waar geen enkel zicht meer op is…..Dream on MR. Jacques

      • Jacques zegt op

       Dat heeft u goed opgemerkt, de prostitutie in al zijn verscheidenheid. Het blijft maar doorgaan en de dames in kwestie zijn er de dupe van. Wat u schrijft onderstreept alleen maar mijn betoog en geeft aan dat dit altijd een punt van aandacht moet blijven. Er is veel mis mee kan ik u delen. Ik ben wel betrokken en trek mij het leed aan van velen die hier misbruikt worden. Ik praat niet over de groep dames die het uit liefde voor het vak doet ,die hebben er geen problemen mee toch. Overigens heb ik een uitstekende staat van dienst en was men niet blij met mijn vertrek. Een diender die op kwam voor onrecht en zijn medemens. Het is te hopen dat uw maatschappelijke inbreng er een is die dat van mij overstijgt, maar u kunt dit het beste zelf invullen.

       Overigens komt uw laatste wat u aangeeft niet op conto van de maatregelen dit is te kort door de bocht. Gaarne wel info doorgeven die correct is want anders krijgen we een vertekend beeld. De schuld ligt bij de prostitutie wereld zelf en zijn gebruikers en misbruikers.

     • Jacques zegt op

      Beste Peter, ik heb zelfs vrienden die advocaat zijn. En ik schaar met mijn opmerkingen niet iedereen en generaliseer niet dat maakt u ervan. Ook ben ik lid van een motorclub in Chonburi. Een echte motorclub zonder criminelen dan wel te verstaan, want die zijn er ook. Het zou goed zijn als u mijn stukjes beter zou lezen dan is dit soort onzin niet nodig toch.

 8. Pedro zegt op

  De buitenlanders zullen inderdaad het gelach gaan betalen.
  Denk niet aan geld maar aan negatieve effecten van generaliseren.
  M.A.W. zoals zo vaak zullen de goeden onder de kwaden gaan lijden, waar niet!
  Behalve Afrikaanse & Aziatische criminelen ook genoeg (te veel) Europese, oost Europese, Australische, Amerikaanse & ect. blanke criminelen.
  Restricties v/d overheden t.o.v. alle buitenlanders alhier word niemand beter van.

  • ruud zegt op

   Door de wijze van nieuws brengen zullen buitenlanders inderdaad het gelaG (wat je hebt gegeten en gedronken) betalen.
   Ik reageerde iets eerder echter op de opmerking “ONVERZEKERDE” illegalen.

   Ik hoorde van het dorpshoofd, dat de politie kort geleden inlichtingen heeft gevraagd over me.
   Wie ik was en of ik een brave burger ben.
   Dat ga je krijgen, als je buitenlanders in zijn algemeenheid aan misdaad en drugs verbindt.
   Ik neem aan, dat dit op meer plaatsen zal gebeuren.

   Maar ik merk het wel als er een overvalploeg voor de deur staat.
   Dan kom ik ook eens op YouTube.

   • chris zegt op

    Na de bomaanslag op Erawan door Oeigoeren stonden er drie weken later, op een zaterdagmorgen, twee poltieagenten van het plaatselijke politiebureau voor mijn deur om mijn paspoort en werkvergunning te controleren. Niets nieuws onder de zon.

   • Pieter zegt op

    Nu, ik woon in Thailand zo’n 20 jaar, en daarvan de laatste 10 jaar in de provincie Petchaburi.
    Kan me herinneren, toen ik hier ongeveer 3 maanden woonde, de politie al om info kwam.
    En zover ik weet, bega ik geen criminele activiteiten.
    M.a.w., het is vrij normaal dat men navraag doet, en wilt weten wat voor een vlees er in de kuip zit.

 9. chris zegt op

  Ik wist al dat mijn Thaise studenten niet goed zijn met cijfers maar nu is die onkunde ook overgeslagen op de politie.
  Van de 2,7 miljoen buitenlanders die in Thailand wonen zijn er circa 2 miljoen afkomstig uit de drie buurlanden Myanmar, Cambodja en Laos. Hoewel daaronder best wel drugskoeriers zullen zitten gaat het volgens mij niet om hele grote aantallen. De Thais doen dat vuile werk liever zelf.
  Blijft over ongeveer 700.000 ‘andere ‘ buitenlanders. De grootste groepen daarbinnen vormen de Chinezen en de Japanners, en het gaat om volwassenen en kinderen. Als het zou gaan om 100.000 criminelen betekent dat dat 1 op de 7 buitenlanders in dit land crimineel is, ofwel 14 %.
  Als u dus meer dan 6 andere buitenlanders kent die ook in Thailand wonen zou ik vanaf nu gaan oppassen. Als u zelf tot die categorie criminelen behoort, is het aantal niet 6 maar 13.

  • Alex Ouddiep zegt op

   Ik geloof graag dat Thaise studenten niet goed zijn met cijfers, maar die onkunde lijkt nu ook overgeslagen op hun docenten.

   Eerst twee zeer grof afgeronde getallen van elkaar aftrekken om het aantal “andere buitenlanders” (?) in te schatten.

   Dan de kans 14% omzetten naar een groep van 7 resp. 14 personen.

   Ten slotte verwaarlozen dat ook in deze steekproeven geldt: soort zoekt soort.

   Ach, grappig bedoeld misschien?

   • chris zegt op

    beste Alex,
    2,7 miljoen expats – 2 miljoen expats uit de 3 buurlanden = 700.000 ‘andere’ expats, ofwel expats zoals ze vaak door de Thais worden gedefineerd (rijk, witte huid, westers en oosters)
    100.000 buitenlandse criminelen op 700.000 = 1 op 7 ofwel 14%. Lijkt me aan de hoge kant (absolute cijfers, GEEN steekproeven) maar vergis je niet. Sommige expats, ook in je eigen kennissenkring kunnen crimineel zijn terwijl jij dat helemaal niet weet. Ik schat dat van Laarhoven Nederlandse kennissen had in Thailand die weinig van zijn heden en verleden wisten. En de broer van een bekende Thais-Nederlandse actrice die niet zo lang geleden in Phuket voor handel in drugs is opgepakt zat 4 jaar bij mij in de klas.
    Criminelen trekken niet alleen met criminelen op maar hebben gewoon biljart-vrienden, buren, kinderen en een schoonfamilie.

 10. henry zegt op

  Als men een round up van overstayers zou doen in Isaanse dorpen zouden er duizenden opgepakt worden, zelfde in Pattaya en Chiang Mai. 200 000 zoals een ander Thaise krant meld is geen overdreven cijfer vrees ik


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website