Het leger houdt een stevige vinger in de pap, wanneer een interim-regering aantreedt. Dat blijkt uit het ontwerp voor een voorlopige grondwet, aldus bronnen bij de junta.

De juntaleider blijft verantwoordelijk voor taken op het gebied van de veiligheid, die normaal in de portefeuille van de interim-premier zitten. Volgens deze bronnen is het voor het NCPO-hoofd nodig macht te behouden omdat de veiligheidssituatie nog niet naar normaal is teruggekeerd.

Binnenkort wordt het ontwerp voor de grondwet onthuld en aan de NCPO ter goedkeuring voorgelegd. Later deze maand gaat het naar de koning ter ondertekening. De voorlopige grondwet opent de mogelijkheid voor een niet-gekozen parlementslid of een functionaris om tot minister-president te worden benoemd.

In de grondwet komt een speciaal hoofdstuk over de bevoegdheden van de NCPO. Vorige grondwetten die na een coup werden geschreven, bevatten ook zo’n hoofdstuk, met uitzondering van de coup van 2006, die de regering Thaksin ten val bracht. Voor de tekst baseerde het juridisch team dat de voorlopige grondwet heeft opgesteld, zich op een hoofdstuk in de interim-grondwet van 1991.

Een andere belangrijke tekst gaat over amnestie voor leden van de NCPO die op 22 mei de macht overnamen van de regering Yingluck. De amnestie geldt ook voor degenen die bevelen van de NCPO opvolgden.

De grondwet voorziet in de vorming van een wetgevende assemblee van 200 personen, die de interim-premier kiest. Verder wordt een hervormingsraad van 250 personen gevormd, die de nieuwe (definitieve) grondwet gaat opstellen en de randvoorwaarden voor hervormingen formuleert. De grondwet wordt geschreven door een commissie van 35 personen.

Het juridisch team adviseert de nieuwe grondwet in een referendum aan de bevolking voor te leggen, maar de NCPO wil dat niet. Een referendum houden is een langdurig proces met het risico dat de grondwet wordt afgewezen. Naar verwachting neemt het hele proces van hervormingen en het opstellen van de grondwet negen maanden in beslag.

(Bron: Bangkok Post, 2 juli 2014)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Interim-regering in aantocht, maar leger blijft de baas”

  1. dyna zegt op

    Met hun voorstel amnestie te verlenen aan diegene die de coup hebben uitgevoerd ,doen ze hetzelfde wat de regeing Yinluck werd verweten -Yingluck wilde ook een amnestiewet er door drukken -wat aanvankelijk lukte ,maar later tot grote protesten leidde .
    Veel van hetzelfdedus !

  2. dyna zegt op

    Amnestie verlenen aan de coupplegers ? Dat is wat Yingluck deed een paar geleden wat leidde tot alle protesten en uiteindelijk totdat wat er nu is in Thailand . Veel van hetzelfde dus !


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website