Het Thaise Immigration Bureau trekt zich niet aan van de kritiek op de TM30 procedure. Huisbazen zijn verplicht om  voor huurders die langer dan 24 uur op een andere plaats dan hun permanente adres verblijven, het formulier in te vullen en binnen 24 uur in te leveren. Wie dat niet doet, riskeert een boete van 800 tot 2.000 baht.

Doel van de procedure, die staat in de Immigration Act van 1979, is om criminelen op te sporen. Het hoofd van het immigratiebureau Sompong Chingduang erkent dat er problemen zijn, omdat huisbazen en verhuurders vaak niet op de hoogte zijn van de regels. Daarnaast zijn er veel particuliere huiseigenaren die de procedure negeren.

Desondanks benadrukt Sompong dat de TM30 procedure nu en in de toekomst zal blijven worden toegepast.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

39 reacties op “Immigration niet gevoelig voor klachten over TM30”

 1. RuudB zegt op

  Dan hebben ze er weinig van begrepen: de klacht ging niet zozeer over huisbazen en verhuurders die niet af weten van de TM30 procedure, noch over het feit dat menig Thai zich weinig gelegen laat liggen aan de procedure. Dat is een kwestie van informeren, voorlichten en handhaven. Alhoewel geen Thaise realiteiten. Waar het feitelijk en primair om ging, was dat als je als langverblijver b.v. met jouw partner een eigen woning hebt , en je bent eens een weekendje weg, dat dient jouw partner bij terugkomst de TM30 procedure te volgen. Stel je bent regelmatig door het jaar de stad uit voor her en der familiebezoek, met Songkran naar CHM en Oud/Nieuw in BKK, en citytrip naar Seoul e.d.: jouw partner blijft aan de gang, en waarom eigenlijk? Sowieso meld je je al om de 90 dagen. Hoe gemakkelijk is dan de vraag van de IO aan jou: ben je afgelopen maanden nog weg geweest en zo ja, waar naar toe? Daarbij: ga je naar een van de buurlanden voor een citytrip dan heb je een re-entry nodig. Deze wordt bij terugkomst ook al afgestempeld door Immigration.
  Is het voor jouw partner al lastig, voor een eventuele verhuurder net zo goed. Een hoop gedoe om niks.
  Maar goed: even afwachten wat het antwoord is van o.a. de USA-initiatiefnemers, en van de vele alien in TH. Niet te vergeten: onze eigen ambassadeur heeft toegezegd de kwestie met collegae te bespreken.
  En misschien eens een jaartje minder door het land heen: als alien meer thuis blijven vanwege die TM30 toestanden en minder deelnemen aan lokaal toerisme, dan krabt de Immigration zich nog wel eens wat vaker achter de oren. Hoop ik!
  Niettemin: ik blijf hetzelfde doen wat ik al deed: ik ga er vanuit dat hotels, guesthouses en AirBnb aanbieders mij melden, en daar laat ik het bij. En anders maar minder TH.

 2. Han zegt op

  Snap niet dat intelligente mensen veronderstellen dat ze hiermee criminelen kunnen opsporen. Belachelijk.

 3. Yan zegt op

  “All foreigners who stay in the country for more than 90 days”…Tja, dat zegt genoeg, zeker…die willen ze gewoon weg. Enkel nog toeristen die op korte tijd hun vakantiebudget opsouperen. Ze willen geen farangs die hier een familieleven opgebouwd hebben, huis gebouwd, kinderen laten studeren, andere talen leren en de hele familie mee laten genieten. Geen probleem: huisje verkocht, bedrijfje opgedoekt…weldra een huur adres en zo weer eenvoudig het land uit…als het te gortig wordt. De schuldenlast van de Thaise gezinnen (80% kampt met af te betalen leningen) zal er niet op verbeteren. Het leger zal naar gewoonte het jaarlijks budget weer verhogen met 7%, de derde duikboot van 12,5 miljard zal er komen om naar de vissen te kijken in de ondiepe wateren…De politiek verantwoordelijken zullen nooit Engels leren praten en Thailand zal dicht klappen als een Lotusbloem. Thai kunnen het zo niet verder runnen…maar weten het zoals steeds beter. TM 30 perikelen en zoveel andere overbodige maatregelen zullen de brave weldoeners het land uit jagen…Amazing…

  • ruud zegt op

   Ik veronderstel, dat deze wetten al heel lang bestaan.
   De kreet, dat ze buitenlanders weg willen pesten, is nergens op gebaseerd, en is niet meer dan elkaar napraten zonder enig bewijs.

   Als Thailand van de buitenlanders in Thailand af wil, kan ze eenvoudig de financiele eisen verdubbelen.
   De brave weldoeners zonder geld vertrekken dan noodgedwongen.
   De brave weldoeners met geld zullen van die verhoging dan waarschijnlijk niet wakker liggen.

   • Chander zegt op

    Beste Ruud,
    Ik zie dat je deze maatregel wilt goedpraten.
    Maar dan moet je hierbij ook consequent in zijn.
    Waarom hanteert deze Thaise overheid niet de oer oude wet wet omtrent prostitutie in Thailand.

    Stel dat Thailand ook daaraan haar handen wilt verbranden, moeten ze ook daar maatregelen voor treffen.
    Dan ga je echt pas lachen.
    Alle hotels in Pattaya en Phuket kunnen gelijk sluiten.
    Alle bars idem dito.
    Alle Isaanse werkers kunnen een beroep doen op SSO.
    Alle corrupte ambtenaren kunnen ook de weg naar de SSO volgen.
    Als de buitenlanders het land gaan verlaten, kunnen ook de meeste bouwmarkten hun deuren gaan sluiten. En hun medewerkers ook de weg naar SSO volgen.
    En wat gaat er met de bierbrouwerijen gebeuren? Ja, je raadt het al.
    Als de bankroete Isaners geen geld meer hebben om hun motorbikes af te betalen? Gaan de de zakkenvullers deze mensen wel ondersteunen?

    Zo kan ik nog veel meer voorbeelden noemen.

    Chander

 4. Bert zegt op

  Op zich is die melding niet zo erg, ALS het allemaal goed geregeld is.
  Digitaal, via de smartphone etc melden en op iedere IMM dezelfde regels.

  Maar ja, TIT

  • Jan Hoekstra zegt op

   Online werkt niet goed, dus ik moest de immigratie bezoeken. Stuk reizen en dan lang wachten en dan op een krukje gezet worden op een rijtje en dan 800 baht aftikken.

   Het is toch niet te geloven als ik een nacht buiten Bangkok verblijf dat ik dit weer moet doen.

   Ik heb een eigen condo dus ik heb geen landlord dus ik moet dit zelf regelen.

   • janbeute zegt op

    En als je het niet zou doen Jan, hoe groot is de kans dat als je een nacht buiten je domicielie rondbrengt alle alarm bellen gaan rinkelen bij de Immi.
    En denken ze nou werkelijk echt bij de Immi, dat criminelen zich netjes gaan registreren in een hotel of guesthouse.

    Jan Beute.

   • Bert zegt op

    In BKK mag het ook per post.
    Net zo makkelijk als online.
    Benodigde kopieen en een retour envelop en een week later is het strookje terug in theorie.
    Laatste keer was het een maand, maar ik heb van het postkantoor een bonnetje met datum.

    Ronny heeft hier al vaker een zeer duidelijk stuk over geschreven met adres en alles

 5. Jochen Schmitz zegt op

  Het zijn ambtenaren, of het nu de militairen zijn of de politie. Beide partijen hebben absoluut geen idee hoe de economie werkt en zijn alleen maar geinterressiert in hun eigen successen.
  En het Immigratie hoofd begrijp ook niet hoe het nu echt werkt. Het is al zovele malen gezegd, geen criminele zal zich melden bij de Immigratie voor de 90en dagen of indien je een visite brengt in een andere provincie. “WIJ WILLEN DE CRIMINELEN OPSPORREN” wordt door het hooft van de Immigratie gezegd .Lariekoek, en geen enkel bewijs is er tot nu toe geleverd dat door de 90 dagen melding of bij op visite gaan, of bij het vernieuwen van je jaarverlenging, iemand werd gearresteerd. Allen omdat ze op straat, in bars of andere gelegenheden controleren, werd er succes geboekt.
  Ik herhaal, dat alle hier a lang verblijvende buitenlanders die hun 90 dagen doen en 1 keer per jaar hun RETIREMENT PERMIT laten doen niet een werd gearresteerd. Ik zou eens willen horen het echte verhaal hier achter in ieder geval niet het opsporen van overtreders.

 6. John Chiang rai zegt op

  Dat men deze TM30 procedure wil bijhouden,is afgezien van mijn twijfel of ze dan werkelijk een crimineel sneller kunnen opsporen hoogstens gedeeltelijk begrijpbaar, als het dan ook werkelijk zo zou functioneren zoals het duidelijk in twee talen op het formulier vermeld staat.
  Een Local Police die gezien de duidelijke tekst op het TM30 formulier toestandig zou moeten zijn,sturen je rustig naar een Immigration Office,die vaak kilometers ver van de woonplaats ligt,omdat ze nog nooit van deze wettelijke verplichting gehoord hebben.
  Het is dus niet alleen de onwetenheid en het negeren van huisbazen en verhuurders,zo dit het hoofd van de immigration Sompong Chingduang graag geloven laat,het is ook de weigering of onwetenheid van veel Local Police ambtenaren en de behandelings methoden van de verschillende Immigration Offices die van deze landelijke wet niet zelden hun eigen soepje koken.
  Dat deze verschillen of onwetenheid bij een reeds oude wet uit 1979,zelfs bij die instanties nog steeds heersen die eigenlijk voor de behandeling van deze TM30 melding toestandig zouden moeten zijn,zou ook het hoofd van de Immigration Sompong Chingduang te denken moeten geven.
  In plaats dat hij praat over de onwetenheid en het negeren van verhuurders en huurbazen,zou hij dringend zelf moeten zorgen, dat voor het goede functioneren van deze wetgeving zowel de local Police als ook de verschillende immigrations landelijk op de zelfde manier hun plicht vervulden.
  Een goed functionerende online melding,zou eigenlijk gezien velen voor iedere melding opnieuw vele Kilometers rijden moeten,nog de hoogste prioriteit moeten hebben.

  • janbeute zegt op

   Ik vraag mij af hoe een online melding kan werken in de praktijk.
   Want wie maakt die online melding, ik kan wel ergens anders verblijven in Thailand en mijn ega of schoonzoon maakt de online melding dat ik daar ergens of weer thuis ben.
   Een inleven zijnde verklaring kun je ook niet online maken, ze willen je toch in levende lijve zien.
   Anders was een mailtje naar de ambassade met de tekst, Hallo daar ik leef nog steeds ook goed.
   Helaas de praktijk is anders.

   Jan Beute.

   • John Chiang rai zegt op

    Beste janbeute, jou ega of schoonzoon kan ook met jou paspoort in Chiang Mai op de Immigration gaan om je daar aan te melden,terwijl jij zelf een weekje bij een vriend op Phuket woont.
    Jij hebt niet de plicht om mee te gaan op de Immigration,de plicht ligt uitsluitend en alleen bij de huiseigenaar of de verhuurder.
    Daarom brengt de online melding, net zoals de persoonlijke melding van de huiseigenaar op de immigration,zoals ik dit reeds vaker geschreven heb,geen greintje zekerheid als men dit ook niet ter plaatse controleren gaat.
    Gr.John.

   • theoS zegt op

    janbeute,Aangaande het Levensbewijs. Ik moet elk jaar een Levensbewijs afgeven aan Denemarken. Dit gaat via de computer. Ik krijg een mail dat er een bericht is in mijn berichtenbox bij de Deense Overheid. Ik log in, zet een vinkje bij dat ik nog leef, verstuur dit en krijg gelijk een bevestiging als PDF. Iets voor Nederland om nog maar van Thailand te zwijgen. Trouwens mijn Thaise ega of ik hebben nog nooit zo’n TM weet ik veel ingevuld. 3x in het ziekenhuis gelegen en nooit wat over gehoord.

    • janbeute zegt op

     Beste Theo, en als je nu een half jaar geleden al gestorven bent, en een familie lid of goede kennis kent de procedure en heeft toegang tot je computer, en van het mailtje van de Deense overheid , voor hem simpel om het vinkje te maken .
     Zo simpel is het ook weer niet bij een inlevens verklaring.
     Ik krijg volgend jaar met 3 instanties te maken.
     Het gezeur begint nu al.

     Jan Beute.

     • John Chiang rai zegt op

      Beste janbeute,Het levensbewijs dat vaak gevraagd wordt van een pensioen verzekering of een andere uitkering,is natuurlijk op geen enkele manier te vergelijken met een TM30 procedure.
      Een TM30 online melding voor een huisbaas of verhuurder zou op de zelfde manier kunnen functioneren zoals hotel bezitters ook hun gasten reeds jaren aanmelden.
      Welk financieel voordeel in vergelijk tot bijv.een pensioen uitkering, zou een hotel of huiseigenaar dan hebben als hij op het idiote Idee zou komen om een reeds gestorvene aan te melden?
      Ik denk dat je hier twee dingen,die niets met elkaar te maken hebben,geweldig door elkaar haalt.

 7. Ronald Schütte zegt op

  huisbazen kennen die regels zeker wel. ZE WILLEN die ontlopen. Heel velen zijn zich er bewust van omdat bij kort-verhuur (van minder dat 30 dagen) een hotel vergunning vereist is en dus ook belasting daarvoor moet worden betaald. En dat willen ze niet. (valse concurrentie voor de officiële guesthouses en hotels).

  • willem zegt op

   Er zijn veel “kleine”huisbazen die de regel echt niet weten. De grote jongens met heel veel in de verhuur zullen het waarschijnlijk wel weten. Maar er zijn heel veel huisbazen met slechts een enkele woning/apartement in de verhuur.

   Ik ken verschillende voorbeelden van eerlijke, echt niets vermoedende huisbazen.

 8. ruud zegt op

  De huisbaas mag dan wel verplicht zijn, om die informatie door te geven, maar dan moet hij/ zij daarvan dan wel op de hoogte zijn.
  Ik zie echter nergens staan, dat de huurder verplicht is zijn vertrek/ terugkomst bij de huisbaas te melden.

  Het lijkt me dat daar een tekortkoming in de procedure zit.

 9. Ruud zegt op

  Ik ben van plan om in september een kleine weekje bij de ouders van mijn vriendin thuis te verblijven. Moet ik dit ergens laten registreren.

 10. Roel zegt op

  Ja er komen steeds minder mensen om hier te verblijven, denk zelfs dat er meer vertrekken dan dat er binnen komen. Wat te doen met dat overschot aan ambtenaren, dan maar oude regels van stal houden die kant nog wal raken.

  In ieder geval is het raadzaam voor deze ambtenaren en politiek om ook vooral zo door te gaan, maak eventueel nog wat meer regeltjes en jullie kunnen binnenkort op een stokje zoethout kauwen. als ze dat dan nog kunnen kopen.

  Het is ook pure discriminatie, een Thai hoeft zich ook niet te melden als die naar een andere provincie gaat.

  Een Thaise burger kan er niets aan doen, maar wordt wel de dupe zo, dat begrijpen ze domweg niet. Waarom zouden wij de Thai nog sponsoren, door tipgeld, in de bar extra voor de Thaise economie te betalen, familie sponsoren doe ik al niet meer, water naar de zee dragen of de ene kuil dichtgooien met zand wat uit andere kuil ontstaat. Ja je thuis wonende partner met eventueel kin(deren) ja daar ontkom je niet aan, maar zal ook afgelopen zijn als het voor de expats onmogelijk wordt gemaakt om hier een normaal leven te kunnen hebben. Thailand verlies zijn geloofwaardigheid met harde schreden. Land van smile is teloor gegaan en Amazing Thailand is verworven tot crazy Thailand.

 11. tom bang zegt op

  Is al het geschrijf over deze zaak niet een beetje slapende honden waker maken.
  Mijn schoonzus, op papier eigenaar van het huis waar de familie woont heeft voor mij nog nooit een papier ingevuld en als ik weer in het land ben en me moet melden voor de 90 dagen vraagt men me ook niks.
  Laatste x toen ik het Thai wife visum heb gehaald ook geen vragen aan mijn vrouw, we moesten alleen even terug naar huis om wat meer en betere foto`s te maken van ons optrekje met duidelijk het huisnummer in beeld.
  Afgelopen januari nog met zijn alle naar Myanmar geweest en voor mij weer een nieuw stempel in het paspoort, daaraan kunnen ze al zien dat ik er ff tussen uit ben geweest maar vragen over een TM30 ????

 12. John Chiang rai zegt op

  Velen zullen misschien een andere mening hebben,maar als ik bedenk dat een huiseigenaar of verhuurder iedere keer verplicht wordt dat hij/zij een buitenlander melden moet, ook als deze iedere keer van een paar dagen touren terugkomt,dan is dat voor mij niets anders als absurd te noemen.
  Absurd omdat het vaak om de eigen echtgenoot gaat,die men verplicht vaak na vele kilometers rijden,iedere keer opnieuw binnen 24 uur melden moet.
  Zolang deze melding niet goed online functioneerd,lijkt voor mij de hele procedure waarvan de wetgever verwacht dat een huiseigenaar vaak vele Kilometers verplicht rijden moet,een bewijs dat ze het gewone volk graag klein en zelfs dom willen houden.
  Iedere overheid/wetgever die vertrouwen in de mondigheid van zijn eigen volk zou hebben,zou bij de presentatie van een dergelijke wetgevings plicht er voor zorgen dat deze melding op zijn minst normaler of eenvoudiger verlopen kon.
  Een dergelijke plicht roept om de democratische protest mening van de Thaise huiseigenaar,die gezien zijn magere rechten,begrijpelijk liever de mond houd.

 13. L.Burger. zegt op

  Dus beter maar geen melding bij iedere verplaatsing.
  Hooguit een boete kun je krijgen.
  Sommigen zijn meer kwijt aan reisgeld naar imm. dan wat de boete kost.

 14. Fred zegt op

  Eindelijk,
  na alle berichten over TM30 gevolgd te hebben de afgelopen week, blijkt nu pas dat de meldingsplicht pas geldt als je langer dan 90 dagen in Thailand verblijft. Zo blijkt uit bovenstaand schema. Voor mij had dat wel eerder duidelijk beschreven kunnen worden. Ik kom altijd slechts 4 weken, waarbij we de helft van die tijd bij mijn Thaise schoonouders van bijna 80 jaar oud verblijven. Ik had al een aardige discussie thuis met mijn vrouw over het melden of niet.
  Maar nu blijkt het dus niet te gelden als je korter dan 90 dagen verblijft.
  En mocht je langer blijven, 1 keer per 3 maanden de grens over en je hoeft je nergens zorgen om te maken.

  • John Chiang rai zegt op

   Sorry Fred,ik vrees dat je van de hele TM 30 procedure weinig begrepen hebt.
   De 90 dagen melding en alles wat daar mee te maken heeft,zoals het in bovenstaand artikel onder SECTION 37 beschreven staat,heeft direct niets te maken met de eigenlijke TM30 plicht die in dat zelfde artikel onder SECTION 38 vermeld staat.
   De TM 30 plicht zoals die beschreven staat onder section 38,is de melde plicht die iedere huiseigenaar of verhuurder heeft,zo snel hij een buitenlander onderdak verleend.
   Deze laatsgenoemden hebben de Plicht,onafhankelijk van het feit of een buitenlander misschien geen 90 dagen in het land blijft, om deze buitenlander binnen 24 uur te melden op een Immigration.
   Jou fantastische Theorie,dat je dan zelfs na 90 dagen met een borderrun buiten deze regel zou vallen is natuurlijk compleet uit je duim gezogen.
   Je zult omdat jou schoonouders reeds over 80 jaar zijn deze plicht van hun kunnen afnemen door zelf deze procedure te verrichten op de Immigration,maar je nergens zorgen over maken zoals jij schrijft, is gezien de mogelijke boete die tussen 2000 en 10.000 Baht kan oplopen niet de verstandigste methode.

  • chris zegt op

   Ik werk hier full-time en heb 10 betaalde vakantiedagen………Elke 3 maanden de grens over????

  • Lung addie zegt op

   Beste Fred,
   je zit er totaal naast. Het ware best moest je ALLES lezen wat er in die verordening beschreven staat en niet enkel wat jou het beste uitkomt. Het heeft totaal niets te maken met de lengte van de verblijfsduur of die TM30 melding moet gemaakt worden of niet. Het enige verschil zit hem in het feit of je het ZELF moet doen of de landlord. Het is heel duidelijk als je ALLES leest ook het einde van de uitleg: Thai landlords, managers of hotels, apartments, condos…………

   Ook deze raad is totaal fout: ‘mocht je langer blijven, 1 keer per 3 maanden de grens over en je hoeft je nergens zorgen om te maken’. Alleen al door het feit dat je dan een andere departure kaart hebt dan de originele bij eerste binnenkomst, maakt de controle nog eenvoudiger want je hebt aan ander nummer.

  • RonnyLatYa zegt op

   U leest dat dan volledig verkeerd.

   – Die 90 dagen slaat op de 90 dagen melding. De TM47 melding dus.
   Dat moet uitgevoerd worden voor iedereen die langer dan 90 dagen ononderbroken in Thailand verblijft.
   Natuurlijk slaat dit enkel op Non-immigranten en niet op toeristen. Toeristen kunnen immers nooit langer dan 90 dagen in Thailand verblijven.

   – De TM28 slaat eigenlijk op het verhuizen. Verandering van vast adres dus. Enkel van toepassing voor Non-immigrants als die verhuizen.
   Men kan dit formulier ook gebruiken om zelf een verblijf te melden in een andere provincie als non-immigrant.

   De TM30 slaat op een aankomst. Of je nu non-immigrant of toerist bent maakt dan niets uit. Het is het melden van een aankomst op een adres.
   Dit moet uitgevoerd worden door de verantwoordelijke voor het adres waar die persoon overnacht. Dus eigenaars, hotels, guesthouse, etc en ook de “housemasters” en dat kan dan ook uw vrouw, schoonfamilie, broer, etc zijn
   Of je dan hier bent voor 5 dagen, 30 dagen , 60 dagen of meer dan 90 dagen maakt helemaal niets uit.
   Het is een aankomstmelding.

   Toeristen moeten zich zelf niet melden om dat men er in het algemeen vanuit gaat dat die hier geen vast adres hebben en zij gemeld worden door de verantwoordelijke van het adres.

   U kan wel vrijgesteld zijn van de TM30 melding. Dat is zo als je in de volgende situatie bevindt
   (Section 34 van de immigratiewetgeving – Zie link later)

   – Diplomatic or Consular Missions
   – Performance of official duties
   – Touring
   – Sporting
   – Business
   – Investing under the concurrence of the Ministries and Departments concerned.
   – Investing or other activities relating to investing subject to the provisions of the law on investment promotion.
   – Transit journey.
   – Being the person in charge of the crew of a conveyance coming to port, station, or area in the Kingdom.
   – Study or observation.
   – Mass media.
   – Missionary work under the concurrence of the Ministries and departments concerned.
   – Scientific research or training or teach in a Research Institute in the Kingdom.
   – The practice of skilled handicraft or as a specialist
   – Other activities as prescribed in the Ministerial Regulations.

   en dit volgens diezelfde immigratiewetgeving
   Zie Sec 37
   “The provision of (3) and (4) shall not apply to any cases under Section 34 by any conditions as prescribed by the Director General.”
   http://library.siam-legal.com/thai-law/thai-immigration-act-temporary-stay-in-the-kingdom-sections-34-39/

 15. KhunKarel zegt op

  Ik ben absoluut niet verbaasd dat de immigration zch niks van alle klachten aantrekt, het zijn immers ambtenaren die buiten elke realiteit staan.

  Maar toch is het goed om een mening kenbaar te maken, want wie zwijgt stem in, en dat zet alleen maar aan tot nog meer regels en bureacratische rompslomp, want niemand heeft bezwaar dus zal het wel goed zijn, alhoewel die thorie mogelijk niet opgaat in Thailand omdat dit volk totaal anders is dan andere aziatische landen, dat kan zijn charme hebben maar ook zijn donkere kant.

  Op Thailand blog zijn veel mensen die ”niks te verbergen” hebben en alles wel goed vinden, en dat mag ook, iedereen mag een mening hebben en het zou raar zijn als iedereen de zelfde mening had, toch vrees ik dat deze categorie nog niet de ernst van dit alles inziet en waar dit naar toe gaat.

  Nu heb ik mij even heel druk gemaakt om al de TM30 en vingerafdrukplicht heisa, maar de conclusie is inderdaad zo dat je niet verplicht bent om naar Thailand te gaan, en dat is reeds door velen gezegd, maar het is natuurlijk wel zo, dus…. dat doen we ook niet meer tot dat er een toerist vriendelijke regering komt, maar ik vrees dat dat er niet meer van gaat komen.

  Volgens Lung Eddie moet ik maar achter de geraniums gaan zitten want daar zou ik volgens hem thuishoren,( onvriendelijke opmerking overigens) maar ik denk dat dat niet nodig is want in heel Europa kan ik zonder problemen en meldplicht en zelfs zonder paspoort onbelemmerd van A naar B. Wil ik dat? nou liever niet, maar als het niet anders is, ik zit mij nu te beraden op Laos of Birma, maar ik moet nog uitvogelen hoe ik daar kom zonder in Thailand te landen, bovendien is de visa erg kort in Laos.

  Nu had ik in een eerdere post gezegt dat alle maatregelen die men nu in Thailand invoerd als een olievlek zullen uitvloeien naar andere landen, wel had ik het hier even goed mis want Thailand is niet de voorloper met o.a de vingerafdrukken maar sluit aan in de rij van bestaande landen die dit al doen, Thailand zal dan ook geen hekkensluiter zijn.

  Voor de bloglezer die echt helemaal niks te verbergen heeft en dit alles toejuigt en geweldig vind raad ik aan om naar Kuwait te gaan, dit is big brother nummer 1 met stip!, want daar mag je verplicht DNA afstaan, maar dat is niet erg als je toch niets te verbergen hebt.

  Het destijds veel besproken Thaise formulier (wat het schijnbaar niet gehaald heeft) waar men wil weten op welke sociale media je zit, wel restaurant welke bar je bezoekt, bankrekening, Auto, motobike, telefoonummers van de afgelopen 4 jaar etc, etc dat is 2 maanden terug in de USA ingevoerd, plus dan nog de vingerafdrukken. America is nu helemaal veilig, zet de TV maar aan.

  In weer andere landen heb je ook nog de verplichte iris oog scan, weer ander landen zoals Nederland en UK willen vingerafdrukken bij visa aanvraag. Hier onder de landen met verplichte vingerafdruk bij aankomst en verlaten op de airport (en buitengrenzen)
  NB de lijst is niet kompleet of up to date en in veschillende vormen nog veel langer.

  US, Argentina, Uruguay, Panama, Japan, Singapore, South Korea, Taiwan, Thailand, Cambodia, Malaysia, Philippines, Ghana and Saudi Arabia.

  Iedereen nog een fijne dag gewenst en veel reisplezier, bedenk wel dat als u in Thailand aankomt en uw handen op de scanner gaat leggen er 100.000 + mensen voor u zijn geweest die dag, er hoeft er maar eentje met Ebola of pest bij te zijn en het is voorbij met de Thailandpret. dit is geen grapje!

  KhunKarel

  • RonnyLatYa zegt op

   “bedenk wel dat als u in Thailand aankomt en uw handen op de scanner gaat leggen er 100.000 + mensen voor u zijn geweest die dag, er hoeft er maar eentje met Ebola of pest bij te zijn en het is voorbij met de Thailandpret.”

   Dat loop je nog een groter gevaar als je bijvoorbeeld Euro, Baht, Dollar, Pond…. of wat ook in je hand zou nemen.

   Weet je wat ik denk.
   Als morgen de Baht terug op pakweg 45 zou staat, de TM30, TM47, vingerafdrukken, etc… voor de meeste plotseling geen probleem meer zou zijn om in Thailand te verblijven.

 16. KhunKoen zegt op

  Als dat zou kunnen: de baht terug op 45.

  Het hoofd van immigration, Sompong Chingduang, is toch dit jaar in functie gekomen?
  Ik hou het erop dat hij even iedereen wil laten weten dat ie erbovenop zit. Vooral de machthebbers die hem aangesteld hebben.
  Wellicht is dit al voldoende en mag de heer Sompong nu achterover gaan leunen.

  Als het niet overwaait hebben we weer wat meer te doen of te mopperen.
  Wat mijzelf betreft zijn de procedures en regels zo’n beetje het enige minpunt op mijn verblijf hier.
  Ik denk dat ik zenuwachtig zou worden van zoveel geluk, als deze bureaucratie er niet zou zijn.

  Mijn troost voor iedereen: het Boeddhisme leert dat alles tijdelijk is

  • janbeute zegt op

   Blijft nog de vraag hoe lang blijft die Mr. Sompong Chingduang nog hoofd van de immi.
   Zijn voorganger Mr Big Joke was ook binnen een korte periode met toendertijd nog onbekend bestemming verdwenen.
   Zo snel gaat dat hier in Thailand.

   Jan Beute.

 17. Kees zegt op

  Beste Ronnie. Per 01-12-2019 ga ik wonen in Bangkok, samen met mijn vrouw. Mijn vrouw ( 12,5jaar getrouwd) is de eigenaresse. Moet zij ook een TM30 formulier invullen omdat ik daar ga wonen?

  met vr.gr.Kees.

  • RonnyLatYa zegt op

   Ja.
   Kan je in Bangkok trouwens ook per post net zoals de 90 dagen (TM47) melding.

   Of je daar nu definitief gaat wonen of tijdelijk gaat verblijven en of je getrouxd bent of niet maakt allemaal niets uit.
   Het is de aankomst op het adres wat geldt.

 18. Hans Pronk zegt op

  In Ubon is het ook mogelijk om de melding per E-mail te doen. Dat doen we voor Nederlandse bezoekers en ook voor mij (ik ben woonachtig in Thailand). De eerste keer dat we dat deden kregen we een reactie dat we niet alle benodigde papieren/scans hadden aangeleverd. Tegenwoordig krijgen we geen reactie meer en zelfs geen ontvangstbevestiging. Dat heeft echter nog nooit problemen opgeleverd.
  Wat moeten we doen:
  In het E-mailtje moet het telefoonnummer van mijn vrouw staan omdat zij de aangifte moet doen en zij dus ook de contactpersoon is. Verder de volgende bijlagen:
  -Een scan van haar ID
  -Een scan van haar blauwe boekje
  -Een ingevuld TM30-formulier, als word-document
  -Een scan van het uitgeprinte TM30-formulier met de handtekening van mijn vrouw
  -Een scan van mijn paspoort (of van de bezoeker)
  -Een scan van de pagina uit mijn paspoort met het stempel van de laatste paspoortcontrole bij binnenkomst in Thailand
  -Een scan van de pagina uit mijn paspoort met de jaarverlenging (of visum in geval van een bezoeker)
  -Een scan van mijn TM6-formulier.
  Meestal doe ik de aangifte zelf en zet mijn vrouw alleen de benodigde handtekeningen. Ik zet haar dan wel op de cc-lijst.
  Alles bij elkaar is het niet iets dat je in 5 minuten doet. Maar je hoeft in ieder geval niet naar immigration.

 19. Hennie Em zegt op

  Beste.

  Gisteren middag terug gekomen van 5 dagen Pattaya, woon zelf in Nongkhai in een huurhuis.
  Vanochtend met vriendin naar de eigenaresse voor melding voor een T.M. 30 formulier.
  Antwoord was; alleen als je via een ander land binnenkomt danmoet het wel, als je in Thailand blijft hoeft het niet.
  Heb nog getracht een Thaise verklaring te overhandigen betrekking op de T.M 30 procedure, die ik van internet heb gehaald zonder het te lezen bleef het antwoord ; Hoeft Niet.
  Nou dus niet.
  Punt uit.
  Ook mijn vriendin vind en vond ook dat ik overdreven aan het werk was, heb stellig de indruk dat zij geen enkele notie hebben hoe de Immigratie hier het hebben wil en de regels gelden t.o.v van een Farang.

  Hennie Em

  • Erik zegt op

   Jouw landlady bevestigt wat ik al jaren hoor van Immigration Nongkhai: blijf je in het land dan geen nieuwe TM30. Sterker nog: ik mocht de oude TM30 laten zitten na bezoek aan NL mits het adres het zelfde bleef. Ze maken overal eigen regels van wettelijke regels.

   Die TM30 kun je downloaden en zelf invullen. Weigert de landlady mee te tekenen dan kun je toch naar de Immigration en heb je je best gedaan.

 20. Ruud zegt op

  Ik ga voor het eerst naar de ouders van mijn thaise vriendin in sakonakon. Blijf daar ongeveer een kleine weekje. Moet ik me ergens melden?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website