Hopewell project

Het Thaise hooggerechtshof heeft zich laten weten dat Hopewell Holdings Company uit Hong Kong gecompenseerd dient te worden voor contractbreuk in 1998 voor de aanleg van een verhoogde spoorlijn en snelweg van 60 km in Bangkok.

Het Hof acht de contractbreuk in strijd met de grondwet. Het gaat om een bedrag van 11,88 miljard baht, vermeerderd met rente. Premier Prayut zei gisteren dat hij een juridisch team heeft opgedragen de details van het vonnis te bestuderen, zodat de regering kan bepalen hoe verder te handelen. Verwacht wordt dat ze de geëiste en toegekende schadevergoeding weigert te betalen.

Hopewell Holding kreeg in 1990 een concessie van 30 jaar voor de aanleg en exploitatie voor een 60 km lange verhoogde snelweg en spoorlijn van Don Mueang naar het centrum van Bangkok. Het project werd ironisch genoeg omschreven als de Thaise versie van “Stonehenge”. Het project was echter een hindernisbaan en kreeg veel kritiek, waardoor de bouw in 1992 werd opgeschort en het contract in 1998 werd beëindigd. Op dat moment was er minder dan 20 procent van het werk voltooid.

Nu nog zijn de pilaren een stille getuige van dit debacle.

Bron: Bangkok Post 

5 reacties op “Hooggerechtshof: Thaise staat moet schadevergoeding aan Hopewell betalen”

 1. Erik zegt op

  Ach, een dikke 300 miljoen euro plus een sloot rente, waarom ook niet, en als de rechter dat heeft besloten dan moet je dat ook betalen. Zou je denken, in een rechtsstaat. Het recht is daar het hoogste gezag. De Nederlandse eerste minister heeft ook hem onwelgevallige arresten voor zijn kiezen gekregen en zijn reactie was altijd ‘we zijn een rechtsstaat’. Terecht ook.

  Maar ogenschijnlijk zal de Thaise regering niet zo happig zijn om de knip te trekken als ik zo de eerste reacties lees. Ik zou dat hoogst ongepast vinden van een rechtsstaat. Want dat is Thailand. Toch?

  Of gaat het land naar een soort ‘bananenrepubliek’ met een instabiele politieke toestand en rechtspraak door marionetten? Zo jaag je toch je buitenlandse investeerders weg?

  • Ger-Korat zegt op

   Oud nieuws dat de Thaise staat moet betalen, in 2019 heeft het Hooggerechtshof ( uit Wiki: on 23 April 2019, Thailand’s Supreme Administrative Court upheld an arbitration committee’s ruling in favour of Hopewell) dit zelfde ook al gevonnist waarna het transport Ministerie er onderzoek naar deed want wilde niet betalen waarna in oktober 2020 het Central Administrative Court tot dezelfde conclusie kwam dat Hopewell diende te worden gecompenseerd. Nu is het 2021 en het Hooggerechtshof vonnist opnieuw ten gunste van Hopewell. Hoeveel ( finale ) uitspraken van de hoogste rechtscolleges wil je nog meer.

   Het gaat notabene ook om hetzelfde traject waar een weg werd gebouwd nadat het vorige was gestopt zoals in het artikel staat en waar Walter Brau, een Duits constructiebedrijf, ook in de problemen kwam want werd niet vergoed. Had uiteindelijk een rekening openstaan van 30 miljoen Euro waarbij het Duitse bedrijf een Thais vliegtuig in beslag liet nemen met goedkeuring van de Duitse rechtbank.

 2. Jozef zegt op

  Zo zie je maar weer wat een waarde een contract in Thailand heeft. !!!
  Hooggerechtshof doet uitspraak, maar de huidige regering zegt dat ze de uitspraak naast zich neerleggen en waarschijnlijk weigeren te betalen.
  Bedenk dan even wat een enkeling die een contract ondertekend hoeveel kans die maakt om in zijn gelijk gesteld te worden en eventueel een vergoeding te krijgen.
  Als zelfs een uitspraak van een Hooggerechtshof geen invloed meer heeft, kan je deze instantie beter afschaffen.

 3. leppak zegt op

  Thaise Hooggerechtshof doet een uitspraak, op zich een al bijzondere uitspraak door de claim van de eiser toe te wijzen. En dan…verwacht wordt dat men weigert te betalen! Benieuwd wie de achterliggende partij(en)
  zijn om deze uitspraak zo achteloos naast zich neer te leggen. Lust u nog peultjes??

 4. Marinus zegt op

  Ieppak zegt terecht dat het op zich al bijzonder is dat de claim is toegewezen door het Thaise Hooggerechtshof. In Nederland hebben wij een duidelijk onafhankelijke rechtspraak. Kijk maar naar uitspraken die zijn gedaan i.v.m. de luchtverontreiniging. De maximum snelheid van 100 werd ingevoerd en meer milieu maatregelen. In Thailand zie ik zoiets niet snel gebeuren!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website