We gaan richting april en het hete seizoen breekt dan weer aan. Nu lijkt het al eerder dan anders erg heet te worden. Thailand ervaart momenteel een ongekende hittegolf, waarbij de gevoelstemperatuur naar verwachting in de komende weken zal stijgen tot boven de 50 graden Celsius. Deze extreme temperaturen zijn bijzonder ongewoon voor deze periode van het jaar.

De hoge temperaturen zijn reeds voelbaar in het noorden van Thailand en in de hoofdstad Bangkok, waar de thermometer de komende maanden maart en april naar verwachting regelmatig boven de 40 graden zal uitstijgen. Dit fenomeen volgt op de start van de Thaise zomer eind februari, waarbij al een temperatuurstijging van 2 graden boven het gebruikelijke gemiddelde werd genoteerd, aldus uitspraken van Kornravee Sitthichitvapak, het hoofd van de Thaise meteorologische dienst, in Bangkok Post.

Ondanks de heersende hittegolf verzekerde Sitthichitvapak het publiek dat de gemeten luchttemperatuur in Thailand de 50 graden Celsius niet zal overschrijden, iets wat tot nu toe nog nooit is voorgekomen en naar verwachting ook de komende jaren niet zal gebeuren. Echter, de hitte-index, een maatstaf die de ervaren gevoelstemperatuur aangeeft, zal waarschijnlijk wel deze kritieke drempel overschrijden.

De Thaise gezondheidsautoriteiten waarschuwen specifieke risicogroepen, zoals mensen met chronische aandoeningen, ouderen en personen met overgewicht, voor de gevaren van deze hitte. Volgens Atchara Nithiapinyasakul, de directeur-generaal van het Thaise ministerie van Volksgezondheid, kunnen buitenactiviteiten bij een hitte-index tussen de 42 en 51,9 graden leiden tot krampen en uitputting. Bij een index hoger dan 52 graden wordt de situatie als “zeer gevaarlijk” beschouwd.

Dit uitzonderlijke weerfenomeen benadrukt de noodzaak voor inwoners en bezoekers van Thailand om voorzichtig te zijn en maatregelen te nemen om hittegerelateerde gezondheidsrisico’s te minimaliseren tijdens deze periode van extreme hitte.

25 reacties op “Hittegolfin Thailand: gevoelstemperatuur kan 50 graden overschrijden”

 1. Sjaak S zegt op

  Behalve dat het gewoon warm is (dat is het toch al altijd rond deze tijd van het jaar), merk ik zelf weinig van een “hittegolf”.
  Misschien dat het in Hua Hin en omgeving nog niet zo heet is?

  • Willy zegt op

   Ik leef in de omgeving van Chonburi city en enkele dagen geleden was het hier 36 graden in de schaduw. Gevoelstemperatuur 42 graden. Dit is ongewoon warm. Onze airco’s hadden al moeite om onze woning iets of wat koel te houden.

   Als de temperaturen naar eind april nog wat meer oplopen dan kan die 40 graden en meer wel eens werkelijkheid worden.

   • WilChang zegt op

    In Nakhon Sawan, op de bouw (werf voor onze Belgische vrienden) is het al een week erg warm.
    Opvallend is dat onze Thaise lieffies en andere Thai nog het meeste klagen.
    Temperatuur 37 -38 graden, gevoelstemperatuur over de 40 graden.
    We hadden deze week een controle van Immigration, ivm “under consideration”,
    zegt één van die agenten tegen mijn Lief, ik begrijp niet dat de Farang langer wil blijven, in een land waar het zó warm is.
    Greetz,
    WilChang

    • Roelof zegt op

     Klopt helemaal, ze kijken ook heel verbaasd dat die gekke farang om 17.30 zijn avond wandeling gaat doen, snappen ze helemaal niks van,hahaha

  • Hua Hin resident zegt op

   Hua Hin is altijd hetzelfde. 31/33 graden. Kleine wind in lands, grote aan zee. Minste regen van Thailand. Prachuap Khiri Kahn heeft een eigen klimaat. Komt door ligging, bergen etc

   • Sjaak S zegt op

    Ja, bij mij is het ook zo. Ik woon iets ten zuiden van Hua Hin en op mijn terras is het nu 33 graden in de schaduw. Dat is wel uit te houden….

   • Aart Samet zegt op

    Koh Samet aan de overkant precies hetzelfde ,een beetje regen is dan ook meer dan welkom. ps kun je terug vinden waar de minste regen valt ?

 2. Dries van kuijk zegt op

  Het is wel warm 34 gr maar een hittegolf in Pattaya omgeving prathamnak valt mee

 3. kees zegt op

  hier in Udon thani is het lekker hoor
  beetje wind met 33gr
  dat is tot nog toe goed vol te houden

 4. HAGRO zegt op

  Nu in Bueng Kan, noordelijkste provincie vd Isan, 26 graden.
  Laatse dagen prima weer.

 5. henryN zegt op

  Die gevoelstemperatuur! Geen idee waar dat nu vandaan komt en ik durf rustig te zeggen dat geen van ons ook maar enig idee heeft hoe een “gevoelstemperatuur” van 50 graden aanvoelt.
  Wanneer het bv 35 graden is zal de een zeggen :pfff wat heet of wat warm en de ander zal zeggen : ik voel me er prettig bij.
  Voor mij is het grote onzin om maar steeds die verzonnen “gevoelstemperatuur” er bij te slepen.

  • Piet zegt op

   Geloof maar wat je wil. Het gaat wel om eenvoudige feiten. De relatieve vochtigheidsgraad en de windsnelheid hebben grote invloed op hoe de warmte door het menselijk lichaam ervaren wordt.
   Een sauna kan 90 graden zijn. In stoombad met 100% vochtigheid is 50 graden het maximum.

  • L van Alphen zegt op

   De gevoelstemperatuur is wel degelijk belangrijk om erbij te hebben. Misschien niet als je niet hoeft te werken in de airco of zwembad zit. Voor bijna iedereen voelt een temperatuur van 30 graden in combinatie met een lage luchtvochtigheid prettig aan
   , transparantie. .

 6. Rene Wouters zegt op

  Wij zijn van 17 januari in Thailand en het is warmer als andere jaren. Pattaya was drukkend warm in januari alsook Korat. Daarna naar Aonang beach krabi waar het 37 graden was met gevoels temperatuur 41 a 42 graden. Dit was aan de zee. Daarna Prachuap Khirikhan aan zee en weer drukkend warm en nu in Hua Hin is het ook heel warm. Ik vergelijk het met temperaturen in Belgie indien ze soms waarden halen van 32 a 33 graden en iedereen al puffend rond loopt daar het beetje wind warm aan voelt en een drukkend gevoel geeft.
  We genieten van het weer maar beschermen ons en uiteraard van het lekkere eten. Dit is beter als bijna elke dag regen. Nog een klein maandje en het overwinteren zit erop en hopelijk lekkere temperaturen in Belgie. We kunnen er weer tegen.

 7. janbeute zegt op

  Hier in Pasang Lamphun provincie staat in de middag de temperatuur meter elke dag rond de 38 graden.
  En dit al gedurende enkele weken. Was verleden jaar en het jaar daarvoor hetzelfde, merk wel dat alles te zien o.a. aan het groen en de beplanting, droger wordt door te weinig regenval aangaande de tijd voor het begin van de Thaise zomer.
  Vroeg in de morgen opstaan bij het krieken, dan is het nog lekker koel.
  Ik vind dat de smog alias de luchtvervuiling hier in het noorden op dit moment een veel groter probleem aan het worden is.

  Jan Beute.

 8. Jack zegt op

  Wij wonen in Prasat Surin provincie hier hebben we vorige week wel al de 40 gr gehad en sinds begin november geen drup regen get is kurkdroog alle Thai hier klagen dat het zo heet is afgelopen weken dagelijks 38 gr de afgelopen dagen valt het mee bewolkt en rond de 32 gr. Ik ben benieuwd wat april en mei gaat brengen maar ik vrees het ergste. Gelukkig vliegen wij 5 juni weer naar Neferland kunnen we misschien een paar maanden afkoelen.

 9. Ronny zegt op

  Hier in het noorden van de provincie Ubon Ratchathani lopen de temperaturen ook op naar eind 30gr.
  Het is warm maar dat is elk jaar zo rond deze tijd, al vind ik het nu wel een stuk droger. Laten we niet klagen, vind dit stukken beter dan de winterperiode en de regen in Belgie. Van smog of afstoken van velden, haat of agressie tegen de witneuzen is hier landelijk niks van te merken.

 10. Fred zegt op

  Hier in Sakon Nakhon op dit moment best lekker weer: 27 graden. Een week geleden was het veel warmer, toen ging het naar de 38 graden en een hoge luchtvochtigheid. Dus dat was flink zweten.

 11. Rob zegt op

  Ik ben zaterdag terug gekomen van 6 weken Thailand en vond het warmer dan andere jaren, ook mijn Thaise schoonfamilie beaamde dat.

  We zijn naar verschillende eilanden en stranden geweest en daar was het redelijk te doen omdat daar net wat meer wind staat en bij te warm is er altijd het verkoelende water van de zee om even in te duiken.
  De laatste week warwen we bij de familie thuis op bezoek in de buurt van Ayutthaya en daar was het dagelijks
  38 graden met een veel hogere gevoels temperatuur, want die bestaat wel degelijk google maar eens op de uitleg van wat dauwpunt betekent.

  Kortom ik was blij zaterdag terug te zijn in Nederland want dit voelde niet meer lekker aan en als je op het heetst van de dag alleen maar bij de airco kan zitten vind ik het niet prettig meer, want dan rest alleen nog te gaan van shopping mall naar shopping mall.

 12. evie zegt op

  Wij waren in Hua Hin van 5dec t/m 1mrt en wij vonden het gemiddeld warmer dan andere jaren,de thai vonden dit ook.

 13. Ger-Korat zegt op

  In Khon Kaen, Buriram, Nakhon Ratchasima, Saraburi en Lopburi al enige tijd bewolking met af en toe regen is mijn waarneming en krijg ik te horen. De temperaturen liggen graden lager dan normaal en het regenseizoen lijkt 2 maanden eerder gekomen te zijn. Vanmorgen in de ochtend regen, en zwaar bewolkt in Korat, tot in Saraburi en Lopburi aan toe zag ik zelf. Vochtig en klam en zal morgen ook wel weer een regendag worden, in ieder geval 55% kans op regen.

 14. william-Korat zegt op

  Is het niet andersom Ger?
  Niet twee maanden te vroeg maar een maand te laat.
  Februari valt er altijd wel wat regen regio Korat, nu volledig droog in die periode en oplopende temperaturen.

 15. Ad zegt op

  Beste leden ,
  Het is gewoon normaal voor dit jaar.
  Zorg dat je een meter hebt in huis om de luchtvochtigheid te meten en de temperatuur.
  Deze website gebruik ik voor het weer,
  https://www.weerplaza.nl/wereldweer/azie-en-midden-oosten/thailand/pattaya-jomtien/15451/
  Wij wonen vlakbij Jomtien.
  mvg

 16. Robert zegt op

  Wij zitten op koh samui, hier is het wel warm maar gelukkig ook bewolkt. Is hier aardig vol te houden met 33 graden overdag en een lekker windje.

 17. Fred zegt op

  Ivm visa run even een paar dagen in Laos. En wel in Thakhek, grenzend aan de Mekong rivier. Aan de overkant is Nakon Phanom city te zien. Op dit moment (10 u s ochtends) 26 graden. Heerlijk weer, licht bewolkt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website