Het voormalig hoofd van het Central Investigation Bureau (CIB) en zeven andere hoge politiefunctionarissen zijn aangehouden op verdenking van grootscheepse corruptie. Bij huiszoekingen in zes huizen, eigendom van het CIB-hoofd (foto homepagina), zijn contant geld, kostbaarheden en bezittingen ter waarde van 1 miljard baht gevonden.

De politie trof er meer dan honderd zeldzame Boeddha afbeeldingen aan, enkele duizenden amuletten en een groot aantal grondaktes, aldus een bron bij de politie.

Een van de verdachten, het voormalig hoofd van de Marine Police Division, zou volgens deze bron bekend hebben maandelijks 2 tot 3 miljoen baht aan steekpenningen te hebben geïncasseerd van oliesmokkelbendes en de anderen zouden van dezelfde bendes maandelijks 12 tot 13 miljoen baht hebben ontvangen. [Wie met die anderen wordt bedoeld, is mij niet duidelijk.]

De twee (aangehouden) chauffeurs van het CIB-hoofd en diens tweede man zouden bezittingen ter waarde van 50 miljoen baht hebben.

De acht verdachten worden beschuldigd van een waslijst aan misdrijven, waaronder het aannemen van steekpenningen, majesteitsschennis, een ambtsmisdrijf, de illegale bouw van gebouwen op natuurlijke waterbronnen en het bezit van de karkassen van beschermde dieren. Met uitzondering van het hoofd van het immigratie politiebureau Samut Prakan zijn alle verdachten ontslagen.

Gebleken is dat het voormalig hoofd van de Sub-Division 1 van de Crime Suppression Division 1, die onlangs suïcide pleegde door van een hoog gebouw te springen, zich aan dezelfde vergrijpen had schuldig gemaakt. Maar volgens getuigen [?] zou hij driemaal eerder geprobeerd hebben een eind aan zijn leven te maken.

Details over het wangedrag van de heren en het bewijs waarover de politie beschikt, worden binnenkort bekend gemaakt op een persconferentie.

(Bron: Bangkok Post, 24 november 2014)

4 reacties op “Grootscheepse corruptie: Acht hoge politiemensen aangehouden”

 1. erik zegt op

  Er geldt ook hier een oud Duits gezegde….

  ” Der Fisch beginnt am Kopf zu stinken “

 2. tinus zegt op

  Zal allemaal wel met een sisser aflopen ,nu is het groot in het nieuws over een paar dagen zal het wel achtergrond nieuws zijn. Mochten ze bestraft worden dan is het allemaal ons kent ons dus die straf zal wel mee gaan vallen laat ze maar arme mensen met ongenadige straffen de cel insturen (sisaket de zgn paddestoel plukkers als u het zich nog herinnert).
  Aan de andere kant zou ik zeggen …. meneer Prayut nu is het tijd om naar voren te stappen en doen wat je beloofd hebt maar het zullen op de een of andere manier wel weer vriendjes van elkaar zijn, en dus zoals gezegd zal het wel met een sisser aflopen.
  Deze meneer d politie agent zal wel naar Singapore uitwijken net zoals meneer Red Bull en daar gezellig de storm uitzitten aangezien er geen “uitleverings” verdrag met singapore bestaat.

 3. janbeute zegt op

  Na het lezen en al eerder vanmorgen te zien hebben op de Thaise TV , van dit weer een gigantisch corruptie schandaal .
  Dan vraag ik mij af , hoe kan een Thaise diender in de toekomst mij nog een bekeuring uitschrijven .
  De hele naam van de Thaise gendarmerie is steeds meer een grote soap opera aan het worden .
  Corruptie , geen discipline en wat nog meer .
  Hier moet eerst een grote schoonmaak komen , en niet agentjes degraderen of naar een andere lokatie overplaatsen .
  Gewoon een schop onder de kont ( ontslag en geen aanspraak meer op regerings pensioen ) laat ze maar op de bouw gaan werken .
  Cement mixen oid .
  Bij mij in de buurt is het zelfde verhaal , rijden op een politie brommer zonder helm .
  Sommigen spelen kaart , laatst was er een zo straalbezopen op zijn brommer naar huis gereden na een tempel feest .
  En kreeg een zwaar ongeval , werkte na een tijdje op het politie bureau schrijfwerk oid .
  Goed voorbeeld voor de samenleving en vooral de Thaise jeugd .
  Ze zijn bang voor hun achje om jaba dealers aan te pakken .
  Ook een redelijke goede agent bij ons in de regio wil zijn handen er niet aan branden .
  Waarom , ik denk krijgt geen steun van het korps en wil voor zijn gezin geen problemen hebben .
  Zo vertelde zijn vrouw aan mijn ega .

  Wie heeft nog respekt of beter gezegt kan nog respekt opbrengen voor het Thaise politie apparaat .
  Ik in ieder geval allang niet meer .
  Generaal prayuth , succes toegewenst doe iets aan dit corruptie probleem .
  Al je voorgangers konden het niet of wouden het niet , nou ben jij aan de beurt .

  Jan Beute .

 4. Leo Th. zegt op

  Geen kleine jongens, 1 miljard Bath is me nogal wat. Of dit met een sisser zal aflopen zou ik niet weten. Als de verdachten schuldig verklaard worden, zou naast de straf verbeurdverklaring van huizen, goederen en geld een prima voorbeeld zijn en wellicht de aanstoot om nog veel meer corrupte lieden aan te pakken. Hoop dat de pers deze aanklacht blijft volgen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website