De grenspost tussen Thailand en Myanmar in Mae Sai (Chiang Rai) is gisteren gesloten na zware regenbuien en overstromingen, veroorzaakt door de tropische storm Kalmaegi. De grens oversteken zou te gevaarlijk zijn. Niettemin blijft de weg naar de grenspost open, want die is niet ernstig beschadigd.

Kalmaegi die over Vietnam was getrokken, zorgde voor een regenbui van 12 uur waardoor een nabijgelegen stad in Myanmar onder water liep.

De rivier Sai trad ’s nachts om 3 uur buiten haar oevers. Alhoewel de storm daarna afzwakte tot een depressie, bleven bewoners ’s nachts hun huisraad in veiligheid brengen. Huizen en winkels bij de rivier liepen onder water plus buurten bij de markten Wat Tham Pha Jom en Sailom Joy en drie andere buurten. Het water bereikte er hoogtes, variërend van 30 centimeter tot 1 meter.

Aan de Myanmarese kant werd de stad Tachilek zwaar getroffen omdat die laag ligt. Het water steeg er tot 50 cm à 1 meter. De begane grond en het parkeerterrein van een duty-free winkelcentrum bij de Tha Lor markt liepen onder water. Plaatselijke winkels sloten de deuren.

De burgemeester van Mai Sai [we zijn weer in Thailand] zegt dat het lastig is lange-termijn plannen tegen overstromingen te maken omdat de rivier Sai een internationale waterweg is. Initiatieven hebben de goedkeuring nodig van de Myanmarese autoriteiten. Gedacht wordt aan de bouw van een muur, maar de bewoners die dicht bij de rivier wonen, willen hun land daaraan niet opofferen.

Ranong, Prachin Buri

In Ranong plenst het sinds dinsdagavond in het district Muang. Een deel van de weg voor Moo 1 in tambon Ngaw is beschadigd.

Volgens de directeur-generaal van het Disaster Prevention and Mitigation Department zijn drie districten in Ranong en Prachin Buri getroffen door de zware regen die er van maandag tot woensdag viel. Wanneer de regen vermindert, zullen de overstromingen afnemen, zegt hij.

Ayutthaya

In de provincie Ayutthaya blijft het regenen en stijgt het waterpeil van de Chao Phraya. Overstromingen zijn gemeld uit acht tambons en [of met?] vijftig dorpen; 1.062 gezinnen zijn gedupeerd.

Het Meteorological Department heeft goed nieuws. De actieve moesson boven de Andaman zee en de Golf van Thailand verzwakt de komende twee dagen, waardoor in het hele land de regenval afneemt.

(Bron: Bangkok Post, 19 september 2014)

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website