(2p2play / Shutterstock.com)

De gouverneursverkiezing voor de provincie Bangkok van vorige week, zet de politieke verhoudingen in Thailand op scherp. Regeringspartij Palang Pracharath moet vrezen voor de macht die ze nu bezitten, na de uitkomst van vorige week. Politieke analisten verwachten dat Palang Pracharath niet in staat zal zijn het verkiezingssucces uit 2019 te evenaren bij de komende nationale verkiezingen.

Mocht dat zo zijn dan verliest premier Prayut een belangrijke steunpilaar en zal dan niet meer kunnen terugkeren als premier.

Ook de overwinning van oppositiepartij Pheu Thai bij de gemeenteraadsverkiezingen was opmerkelijk, ze veroverde 20 van de 50 zetels, terwijl de PPRP slechts twee zetels won. Het was de eerste keer in bijna vier decennia dat Pheu Thai haar aartsrivaal de Democraten versloeg, waarbij de laatste slechts negen zetels behaalde. Bij de Move Forward Party (MFP) kon de champagne ook open met 14 zetels. De restzetels werden verdeeld onder de Thai Srang Thai Party en een aantal onafhankelijke kandidaten.

Als de verkiezingen van vorige week een voorteken zijn voor de komende nationale verkiezingen, dan zal de PPRP niet langer een rol van betekenis spelen en zal verwezen worden naar de middenmoot.

Stithorn Thananithichote, een politiek analist bij het King Prajadhipok’s Institute, denkt echter dat ondanks het verlies, dit nog niet het einde is van de PPRP, die geen kandidaat had ingebracht om mee te strijden voor het gouverneurschap. Het aantal stemmen dat is uitgebracht op twee onafhankelijke kandidaten, voormalig gouverneur van Bangkok Aswin Kwanmuang en voormalig plaatsvervangend gouverneur van Bangkok, Sakoltee Phattiyakul, moet worden meegewogen bij het beoordelen van de populariteit van de PPRP, zegt hij.

7 reacties op “Gouverneursverkiezing Bangkok grote klap voor regeringspartij Palang Pracharath”

 1. Erik zegt op

  Paniek bij Palang? Bangkok is niet het einde van de wereld voor hen en de nationale verkiezingen moeten nog komen. Analisten? Ach, die zitten er vaak naast. Net als in NL.

  Maar misschien wordt het tijd voor de volgende staatsgreep. Dan komt ‘hij’ ook nog een keer naar huis met zijn 30 poedels en 250 bediendes….

 2. teun zegt op

  ach, een kleine correctie via het leger zal er voor zorgen dat alles bij het oude blijft.

 3. chris zegt op

  De verkiezingen voor gouverneur van Bangkok waren natuurlijk een eclantante zege voor de onafhankelijke kandidaat Chadchart.
  Of er zoveel conclusies getrokken kunnen worden voor de landelijke verkiezingen waag ik te bewtijfelen. Daarvoor zijn een aantal redenen:
  – Chadchart was een onafhankelijke kandidaat (geen binding met een partij) en dat kan op nationaal niveau niet;
  – Chadchart heeft het imago van een aimabele, deskundige en empatische politicus zonder binding met aloude politieke familieclans. Op nationaal niveau zijn deze clans uitermate belangrijk in het vergaren cq richting geven aan stemgedrag tot nu toe.
  – Bangkok is niet het platteland. De Democraten en de nieuwe partijen haalden evenveel stemmen nu als bij de laatste landelijke verkiezingen;
  – Hoe gek het ook mag klinken maar de PPRP heeft het noord-oosten al lang opgegeven. Bij de laatste verkiezingen heeft men vooral stemmen gewonnen in het noord-westen, westen, midden en zuiden: regio’s waar de Pheu Thai zeer zwak vertegenwoordigd is, maar de nieuwe partijen het goed doen.
  – tot nu toe stemmen veel Thais vooral op populaire en (vermeend) rijke kandidaten in de hoop dat de regio en zijzelf er en beetje beter van worden als de kandidaat gekozen wordt.

  Ik mag hopen dat de keuze voor Chadchart (die ook nog eens een 9-tal politiek aandachtspunten had voor Bangkok) de voorbode is voor een ANDER SOORT stemgedrag.

  • Mark zegt op

   Correctie @ Chris: Het noord-oosten heeft PPRP al lang opgegeven. 🙂

   • chris zegt op

    Nee hoor.
    Het noord-oosten heeft Prayut opgegeven maar die is geen lid van de PPRP, ook niet de lijsttrekker of de politiek leider. Dat wil hij ook niet zijn trouwens.

 4. andre van schaik zegt op

  Chadchart is nog steeds niet geinstalleerd, nee natuurlijk niet.
  Hij wordt beschuldigd van malversaties.
  Vandaag 30 mei valt de beslissing: mag hij blijven of moet hij er uit.

  • Rob V. zegt op

   Dat wordt morgen, volgens een lid van de commissie is het vandaag niet ter spraken gekomen…

   “The Election Commission will not certify the Bangkok gubernatorial election results today, local news report. EC commissioner Santhat Siriananpaiboon told reporters the issue did not enter the EC’s meeting on Monday.” – Thai Enquierer.

   Knuppels.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website