Volgens het Amerikaanse tijdschrift CEOWORLD staat Thailand op de zesde plaats van de Healt Care Index, een lijst van 89 landen, die een indicatie geeft van de kwaliteit van de gezondheidszorg.

Dat is een bijzondere prestatie want er zijn niet veel Aziatische landen die in de top 10 staan. Zuid-Korea (plaats 2) en Japan (plaats 3) doen het goed en Taiwan staat zelfs op nummer 1, het land scoorde op de Health Care Index 78,72 van de 100 punten. In Venezuela is het bedroevend gesteld met de gezondheidszorg, het land staat met 33,42 punten op de laatste plaats. Thailand kreeg een score van 67,99.

Minister Anutin van Volksgezondheid is blij met de score, maar er is volgens hem ook nog veel werk te doen.

De Healt Care Index is een statistische analyse van de totale kwaliteit van de gezondheidszorg, gebaseerd op de medische infrastructuur, vakbekwaamheid van artsen, verpleegsters en ander medisch personeel, kosten, beschikbaarheid, toegang tot kwaliteitsmedicijnen enzovoort.

Bron: Bangkok Post

33 reacties op “‘Gezondheidszorg in Thailand behoort bij de beste ter wereld’”

 1. johank zegt op

  Hoe staat het dan met Nederland (het land waar wij in wonen).
  Heeft u ook de link van de lijst, dan kunnen we een vergelijking trekken…
  Ah gevonden…https://ceoworld.biz/2019/08/05/revealed-countries-with-the-best-health-care-systems-2019/

  • Rob V. zegt op

   Top 10 +1:
   1 Taiwan
   2 Zuid Korea
   3 Japan
   4 Oostenrijk
   5 Denemarken
   6 Thailand
   7 Spanje
   8 Frankrijk
   9 België
   10 Australië
   11 Nederland

   Toelichting:
   ” The Health Care Index is a statistical analysis of the overall quality of the health care system, including health care infrastructure; health care professionals (doctors, nursing staff, and other health workers) competencies; cost (USD p.a.per capita); quality medicine availability, and government readiness. ”

   De factor beschikbaarheid zie ik niet terug? Zoals ik elders al schreef heeft Nederland meer artsen per persoon dan Thailand, een stuk meer. De beschikbaarheid van artsen zegt ook best wat. Je kunt wel super goede artsen hebben maar kan de gewone man daar ook op tijd terecht? En zijn de kosten betaalbaar voor de gewone man? (ik lees niet of het cijfer voor kosten ‘kosten vergeleken met andere landen’ is of ‘ kan een inwoner van dat land de kosten betalen’ is).

   Doctors per capita (1000 people):
   – Zweden: 54 artsen per 1000 inwoners
   – Nederland: 35 artsen per 1000 inwoners
   – België: 33 artsen per 1000 inwoners
   – VS: 26 artsen per 1000 inwoners
   – Thailand: 8 artsen per 1000 inwoners

   https://www.who.int/gho/health_workforce/physicians_density/en/

   Uit een rapport van Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) staat dat de toegang tot de gezondheidszorg oneven is (Health-care access is unevenly distributed ). In Bangkok en onder de mensen met geld is de toegang vele malen beter dan in d provincies en onder hen met minder geld:

   One key remaining area of concern is the distribution of health services across
   regions. Residents of Bangkok have much greater access to medical services, as measured
   by the number of physicians and the number of medical appliances per person, than
   residents of other regions of the country (Figure 2.6.4). By the same measure, poor people
   in urban areas have less access to medical services than better-off urban residents. As a
   result, poor people are more vulnerable to receiving inadequate medical care.

   https://www.oecd.org/dev/asia-pacific/Thailand.pdf

   Ik krijg dus de indruk dat als je een goede portemonnee hebt en de wereld rond kan vliegen je inderdaad goed terecht kunt in bijvoorbeeld Thailand. Maar als gewoon plebs?? Denk niet dat de ranking in de krant daar een goed/genuanceerd beeld over geeft.

   • Harry Romijn zegt op

    Even goed kijken: is per 10.000 inwoners.
    Lijkt me ook een beetje vreemd: 35 artsen op 1000 inwoners, oftewel: 1 op de 28…

    • Rob V. zegt op

     Thanks, de aanhef heeft het over ‘Density of physicians (total number per 1000 population’. Dus per duizend. Maar in de tabel op de site gaat het inderdaad per 10 duizend… Ik kan zo bij de Bangkok Post aan de slag 555.

     Hoop dat de trend wel duidelijk is, de doorsnee Thai heeft minder toegang tot de zorg dan de doorsnee Nederlander. De aangehaald ranking in het tijdschrift lijkt mij dan ook gericht aan mensen die de wereld rond kunnen reuzen op zoek naar de beste zorg.

 2. Daniël M. zegt op

  Ik mis de vergelijking met Nederland en België…

 3. ruud zegt op

  Door met het gewicht van de criteria te schuiven, kun je ieder gewenst genereren bij een onderzoek.
  Als je maar genoeg gewicht toekent aan het aantal verpleegsters met een Thaise Nationaliteit, komt Thailand zelfs op nummer 1.
  Verder zijn er natuurlijk nog veel meer landen in de wereld dan 89.
  Waar zouden die hebben gestaan in het overzicht, als die zouden zijn meegenomen?

 4. John Chiang rai zegt op

  De z.g.n.goede medische verzorging die in het onderzoek van het Amerikaanse tijdschrift CEOWORLD genoemd wordt,zal hoewel ik erge twijfels heb over de manier hoe dit resultaat tot stand gekomen is, hoogstens voorkomen in de betere prive ziekenhuizen die voor de meeste Thais onbetaalbaar blijven.
  In veel Staatsziekenhuizen bestaan vaak erg lange wachttijden,waar de meeste Thais d.m.v. de z.g.n. 30 Baht regeling alleen maar recht hebben op een soort noodverzorging.
  De veel betere verzorging die in de meeste prive ziekenhuizen tegen een veel hogere prijs te krijgen is,is voor een erg groot deel van de Thais onbetaalbaar.
  Er zullen heus wel Staatsziekenhuizen zijn die een goede verzorging bieden,alleen gaat het op erg veel dorpen in vergelijk tot de Europese standard nog erg spartaans toe.
  Mijn vrouw zelf Thai, moet altijd geweldig haar hoofd schudden,als Farangs de algemene medische verzorging in Thailand beter noemen,als die verzorging die ze gewend waren uit hun thuisland.

  • Ger-Korat zegt op

   Voor wie zijn de resultaten bedoeld en wie is de doelgroep van dit tijdschrift ? Juist voor het hoger kader in het bedrijfsleven, zelfs niet voor Ger de manaGER.
   Men beoordeelt dan de betere prive-ziekenhuizen in Thailand met de gewone ziekenhuizen in Nederland ( want in Nederland is bijna alles staatsziekenhuis).

 5. Eric zegt op

  Dus toch niet alles kommer en kwel, dierbare klagers!

  • Jacques zegt op

   Beste Eric, klagen doe je over zaken die je niet aanstaan. De dingen die wel goed gaan kan je benoemen maar daar gaat het niet om. Het gaat erom om bepaalde zaken onder de korrel te nemen en dan zijn de smaken verschillend zoals u kunt lezen. Zonder klagers, kritiek leveraars zou een beter woord zijn, komt er geen verandering ,want er zijn er nogal wat bij gebaat dat het niet met een ieder goed gaat.

 6. Joop. zegt op

  Dat is zeker waar dat ze bij de beste horen !
  Misschien niet met het beste material en bedden maar de zorg voor de patient is 100 %.
  Heb 4 dagen in hospitaal gelegen in Chanthaburi met denque fever.
  Bij aankomst direct naar eerste hulp gebracht met rolstoel en drie verzorgers.
  Verteld bij de dokter wat ik voor pijn ik had en waar even onderzocht bloed afgenomen en snel daarna uitslag het was denque fever.
  De dagen in het hospitaal goed verzorgd .vriendin sliep s,nachts ook op de kamer.
  De vierde dag rekening ong. 550 euro betaalt en naar huis met de ambulance.
  Goede zorg in Thailand dat is zeker.

  • Harry Romijn zegt op

   Hoeveel Thais kunnen zich € 550 = THB 19.500 voor een doktersrekening veroorloven ?

 7. leppak zegt op

  Nederland op plaats 11, Thailand op plaats 6.
  Meten is weten, ik wil de gebruikte duimstok wel eens zien.
  Geef mijn potie maar aan Fikkie met dit onderzoek!!

 8. geert zegt op

  Verrassend !

  Thailand heeft een betere score dan België (9) en Nederland (11).

 9. Chander zegt op

  En zijn de staatsziekenhuizen ook meegerekend?
  Daar geloof ik niks van.
  Ik zal mijn persoonlijke ervaringen met Thaise- en Indiase staatsziekenhuizen maar beter niet met de lezers delen.

 10. Christiaan zegt op

  Inderdaad is de gezondheidszorg in Thailand erg goed, maar dan wel voor hen met genoeg geld of een goede ziektekostenverzekering

  • joop. zegt op

   Dat zelfde geldt hier ook in Holland hoor Christiaan !
   Een vriend van mij heeft verschillend keren aangedrongen op een MRI was niet nodig zei de arts en moest ook te lang wachten.
   Hij heeft de MRI scan prive betaald en kon een dag erna al in de MRI.
   En wat denk je van al die sporters in Holland en die rijke mensen die worden altijd direct geholpen omdat ze geld hebben en extra verzekerd zijn . En jan met de pet kan achter in de rij.

 11. Julien zegt op

  2 maal in hospitaal gelegen in Thailand ! Top verzorging !

 12. Leenkorat zegt op

  Ik was in February in Bangkok Hospital op Koh Samui, snachts om 2 uur, bloeddruk gemeten, onderzoek van 2 minuten, even in potje pissen, uitslag, niersteen, tabletten mee gekregen, rekening 6000 Bath !! Waat zei mn vriendin, waarom zo duur ? O, geef dan maar 3000, snel verdient !!!555 maar wel n leuke arts ! Dattan weer wel !!!

 13. janbeute zegt op

  Ik kom al jaren voor mezelf en soms voor de oude vader en een pas geboren nichtje van mijn ega regelmatig in het staats ziekenhuis in de stad Lamphun.
  Niks anders als lof , ja het is er altijd behoorlijk druk en inderdaad de bedden en de rolstoelen ed zijn niet van het modernste type en er hangen ook geen kopieen van Mondriaan aan de muren.
  Maar waarom het uiteindelijk omgaat vind ik beter dan in het Sophia ziekenhuis.
  En zelfs de kosten vallen ontzettend mee.
  Als ik voor controle kom gaat alles vlot bij bevoorbeeld extra onderzoeken en de uitslag daarvan al naar een uur of twee.
  Nooit lang hoeven te wachten voor een operatie of staarbehandeling.
  Verpleegsters die werken bij de doktersspreekkamers werken daar keihard mede ook door het hoge aantal patienten dat ze moeten verwerken elke dag.
  Ik zie ze niet zoals in Nederland vroeger met dozen gebak lopen, en wij mijn oude moeder en ik maar uren wachten voor de specialist bij een vrijlaag aantal patienten in de wachtkamers.
  Daarkomt nog bij dat elke Tambon een eigen ziekenhuisje heeft waar je terecht kunt voor noodgevallenen voor advies of het behandelen en verzorgen van wonden.
  Tevens voeren vrijwilligers regelmatig bezoeken bij de dorpelingen , zoals afgelopen week ook bij mij aan huis voor controle bloeddruk.
  In Nederland moet je al gauw reizen daar er steeds meer ziekenhuizen gesloten worden, was begin dit jaar nog hotnews elke dag .

  Jan Beute.

  • Pjotr Patong zegt op

   Sorry Jan maar ik was eerder dit jaar in het Bangkok hospital in Phuket Town en daar liepen ze toch echt met dozen gebak. Sterker nog, ik kreeg gezeten in mijn rolstoel ook een stukje bij de koffie en moest ook nog op de foto met een schare verpleegsters achter mij.

   • janbeute zegt op

    Beste Pjotr , het Bangkok hospitaal is een keten door geheel Thailand en is NIET een staatsziekenhuis maar PRIVE ziekenhuis.
    Ik noem het Bangkok hospitaal altijd het, may I see your Creditcard first hospitaal.
    En in het lamphun staats heb ik nog nooit gebak gezien , simpel weg om dat daar geen tijd voor is om te eten onder het personeel.
    En als je snel door je zuur verdiende spaarcentjes heen wil is het Bangkok ziekenhuis de beste plaats om gehospitaliseerd te worden.

    Jan Beute.

    • Pjotr Patong zegt op

     Beste Jan, bedankt voor je uitleg maar ik zette voor het eerst een voet in Thailand in 1967 en de laatste 10 jaar minimaal 2 keer per jaar voor een periode van 2 maanden dus ik weet zeker wel wat voor ziekenhuis het Bangkok Hospital is en ook het verschil tussen hen en een staats ziekenhuis.
     Verder vroegen ze niet FIRST om mijn creditcard maar om mijn verzekering die een garantie voor de kosten heeft afgegeven en ook alles netjes heeft betaald dus naar NL begrippen zullen die niet overdreven zijn geweest. Na thuiskomst heb ik die ook onder ogen gekregen en vond het alleszins redelijk. Mijn spaarcentjes heb ik dus niet hoeven aanspreken waarbij ik in het midden laat of ik die heb en of ze zuur zijn verdiend.

     Pjotr.

 14. Cornelis zegt op

  Een flutonderzoek gebaseerd op wat statistische gegevens zonder enige verdieping. Het zegt absoluut NIETS over de werkelijke kwaliteit van de gezondheidszorg.
  Dit is het professionele profiel van de auteur (Sophie Ireland): ‘Foreign Correspondent for CEOWORLD magazine media. Policy Advisor, writer, professional restaurant recommender, and native New Yorker. I have approximate knowledge of many things’. Uitermate deskundig dus.
  CEOWORLD – een online magazine – produceert soortgelijke ‘onderzoeken’ naar de beste ‘Law/film/music/fashion/business schools in the world’. Ook de beste hotels, de beste bedrijven, de beste CEO’s, alles is onderzocht en gerangschikt. Men is werkelijk van alle markten thuis, zelfs als je een zakenjet zou willen aanschaffen: één van hun lijstjes is ‘the best businessjets for CEOs’.
  De World Heath Organisation lijkt me een ‘iets’ betere bron voor de vergelijking van de gezondheidszorg in verschillende landen.

 15. Tino Kuis zegt op

  Ja, Jan, die gezondheidsvrijwilligers die oude, zieke en gehandicapte mensen thuis opzoeken is een van de betere aspecten van de Thaise gezondheidszorg, naast de preventieve maatregelen als vaccinaties ed.

  • KhunKarel zegt op

   Ik kreeg toevallig vandaag een foto van een kennis uit Sisaket, waar net een bus vol gezondheidsvrijwilligers getooid in gele polo’s en gele hesjes aan was gekomen om de (zieke) oudjes te bezoeken.

   Nu weet ik dat er in Nederland ook wel gezondheidsvrijwilligers zijn maar ik zie geen bus vol mensen verschijnen ergens in een klein dorpje, dus inderdaad een goed aspect van de Thaise gezondheidszorg.

 16. John Chiang rai zegt op

  Het verschil in Thaise Staats ziekenhuizen zal ongetwijfeld voorhanden zijn,alleen het ziekenhuis waar wij mijn Thaise schoonmoeder met hevige pijn verleden jaar naar toegebracht hebben was in Europa de naam ziekenhuis geen eens waard.
  Wij brachten haar op een vrijdagmiddag, omdat ze hevige pijn had in het dicht bijzijnde Staatsziekenhuis op haar dorp,waar wij te horen kregen dat gedurende het weekend geen enkele arts aanwezig was.
  Omdat dit gezien haar toestand ons eigenlijk onmogelijk leek,kozen wij voor een prive ziekenhuis ca 30km verder.
  Aangekomen in het prive ziekenhuis herkende iemand van mijn Thaise familie een dienstdoende arts,die normaal ook dienst doet in het Staats ziekenhuis op het dorp dat wij zo even verlaten hadden.
  Deze arts vond het gezien, de met zekerheid betere betaling in het prive ziekenhuis, veel lucratiever daar aanwezig te zijn,zodat zijn normale 30 Baht verzekerde patiënten tot na het weekend wachten moesten.
  Ik ben overtuigd dat veel van zijn collega’s op de zelfde manier te werk gaan,waardoor op veel plaatsen zelfs de noodverzorgingen in de kleinere Staats ziekenhuizen erg te lijden hebben.
  Wij lezen hier op het blog hoofdzakelijk berichten over expats die toch wel tevreden waren in een Staats ziekenhuis,terwijl een erg groot deel van de Thaise bevolking wel degelijk het verschil in behandeling zien in de veel duurdere prive huizen die voor de doorsnede Thai onbetaalbaar zijn.

  • janbeute zegt op

   Beste John ook ik heb ervaring met prive ziekenhuizen gehad.
   in een prive ziekenhuis dicht bij de Nikom industrial estate, ging het ook behoorlijk langzaam in het weekend en was er maar een dokter en snachts ook zoek .
   Een leerling arts moest zien wat ik toen mankeerde ,maar de rekening gepresenteerd maandag morgens daar mankeerde niks aan.
   Schrijven kunnen ze.

   Jan Beute.

   • John Chiang rai zegt op

    Beste Jan,Veel mensen die goed verzekerd zijn,of het geluk hebben zelf over voldoende financiële middelen te beschikken,zullen in de regel kiezen voor een prive ziekenhuis.
    Ook het z.g.n. medische toerisme uit de duurdere industrielanden was nooit ontstaan,als deze laatsgenoemden genoegen moesten nemen met de doorsnee kwaliteit uit de Thaise Staats ziekenhuizen.

  • bert zegt op

   Gebeurt op de gehele wereld, zelfs in NL.
   Mijn vrouw moest een operatie aan de voet ondergaan in het Canisius in Nijmegen.
   De dokter die haar heeft geopereerd werkte in zijn vrije tijd in een prive kliniek.
   Niks mis mee, als de arts maar niet oververmoeid is/raakt en daar door fouten maakt.

 17. Ruud zegt op

  Met cijfers kan je bewijzen wat je wil…is het voor iedereen betaalbaar en dan bedoel ik de goede kwaliteit waarover men hier spreekt. In België en ook in Nederland vermoed ik, kan je in ieder ziekenhuis een deftige behandeling krijgen, is dit in Thailand ook zo? Denk het niet, enkel in de dure privé ziekenhuizen kan je die krijgen…

 18. Jacques zegt op

  Het belangrijke verschil is naast de betalingen toch wel het ontbreken in de staatsziekenhuizen van adequate apparatuur, welke benodigd is om de juiste diagnose of onderzoek in te kunnen stellen. Vaak moet men dan toch naar den duur ziekenhuis om dit te laten doen.

 19. Dirk zegt op

  Beste mensen: Hierbij de URL van het rapport:https://ceoworld.biz/2019/08/05/revealed-countries-with-the-best-health-care-systems-2019/


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website