Generaal Manas Kongpan en 71 andere verdachten zijn aangeklaagd wegens mensenhandel. De zaak hangt samen met de vondst in mei van 32 lichamen in de jungle in Zuid-Thailand, nabij de grens met Maleisië.

De slachtoffers waren merendeel Rohingya-moslims, die vervolgd worden in hun eigen land Myanmar, het vroegere Birma. Ze waren door mensenhandelaars ondergebracht in kampen in het oerwoud. De vluchtelingen werden daar vastgehouden tot er losgeld voor hen was betaald.

De Rohingya’s zijn waarschijnlijk aan hun slechte behandeling bezweken. Later werden nog veel meer graven met menselijke resten gevonden in dezelfde regio.

Al snel na de vondst van de lichamen werden in Thailand de eerste mensen aangehouden, onder wie hoge ambtenaren die op de hoogte waren van de kampen. Het Openbaar Ministerie in Bangkok wil dat in totaal 91 Thai, negen verdachten uit Myanmar en vier uit Bangladesh terechtstaan, maar nog niet alle aanklachten zijn rond. Het gaat daarbij om mensenhandel, deelname aan een grensoverschrijdend misdaadnetwerk en het binnensmokkelen van vreemdelingen in Thailand.

Generaal Manas Kongpan zou een belangrijke rol hebben gespeeld in het smokkelnetwerk, zo schrijft de Singaporese krant Straits Times. Zijn betrokkenheid brengt de hoogste Thaise militaire machthebber Prayut Chan-o-cha in verlegenheid omdat die bij zijn aantreden beloofde een einde te maken aan fraude en corruptie in Thailand. Prayut gaf enige tijd terug zelf zijn goedkeuring aan de promotie van de generaal.

Volgens de politie is het mensenhandel netwerk nu ontmanteld, maar ook daar zetten mensenrechtengroepen vraagtekens achter. Ze wachten op het eind van de moesson om te zien of de smokkel wordt hervat, eventueel via nieuwe routes.

Bron: NOS

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website