Het militair gezag laat niet met zich spotten en houdt streng de hand aan het verbod op bijeenkomsten van vijf personen of meer. Een voor dinsdag gepland forum over rechtvaardigheid mocht niet doorgaan en acht personen die een mars hielden, zijn onderweg aangehouden.

De acht maken deel uit van het Partnership of Energy Reform (PERM), dat pleit voor een eerlijker en milieuvriendelijker energiebeleid. Ze waren op 26 augustus aan hun mars naar Bangkok begonnen en hadden al Koh Samui en Koh Phangan aangedaan, twee eilanden die in de buurt van olieconcessies liggen.

Nadat ze gisteren op het vasteland waren teruggekeerd, werden ze gearresteerd en afgevoerd naar het Vibhavadi Rangist legerkamp in Surat Thani. Met hun arrestatie komt het aantal aangehouden protestwandelaars op 27. Onder de acht bevinden zich een voormalige academicus van de Walailak universiteit en de voorzitter van de Forest and Sea for Life Foundation in Surat Thani.

Het geannuleerde forum was een gezamenlijk initiatief van de Thai Lawyers for Human Rights (THLR), Amnesty International en de Cross Cultural Foundation. Het zou als titel dragen Access to Justice in Thailand: Currently Unavailable, een titel waarmee je niet erg populair maakt bij de junta. Volgens AI kregen de organisatoren maandag meer dan dertig telefoontjes, waarin gevraagd werd de bijeenkomst te schrappen ‘omdat de situatie niet normaal is’. Het ‘verzoek’ werd later in een officiële brief van het 1st Cavalry Squadron King’s Guard bevestigd.

‘Als mensen klagen dat ze problemen hebben met de toegang tot justitie en hun mening geven, of wanneer ze suggesties hebben over ons mensenrechtenwerk, dienen ze contact op te nemen met het [Dhamrongtham Centre van] ministerie van Binnenlandse Zaken en het Inspection and Grievances Bureau’, aldus de brief.

Enkelen negeerden het bevel en kwamen dinsdag toch naar de Foreign Correspondents’ Club of Thailand, waar het forum was gepland. Ze lazen er een verklaring voor waarin gesproken wordt over ‘dreigementen en intimidatie door het leger’. Op de homepaginafoto leest een THLR-lid de brief van het leger voor.

De THLR heeft een verklaring uitgegeven waarin uitgelegd wordt dat ze in het leven is geroepen om klachten van gedetineerden in ontvangst te nemen en hen juridische hulp te bieden. ‘We doen eenvoudig ons plicht als advocaten en mensenrechtenactivisten. Omdat de staat van beleg nog van kracht is, die draconische bevoegdheden aan functionarissen geeft, is een poging om de situatie te beoordelen en informatie te verspreiden daarom onontbeerlijk.’

De THLR wijst de junta erop dat ze [de junta] verklaard heeft de mensenrechten te zullen respecteren. In artikel 4 van de [voorlopige]  grondwet is dat vastgelegd. De advocaten noemen daarom pogingen om een openbare bijeenkomst over mensenrechten te verbieden een ‘grove schending van die rechten’. ‘Het dreigement met vervolging door de junta bestendigt het klimaat van angst en leidt tot verdere schendingen van de mensenrechten.’

(Bron: website Bangkok Post, 2 september; Bangkok Post, 3 september)


» Laat een reactie achter


1 reactie op “Forum afgeblazen; wandelaars opgepakt”

  1. Jan van Velthoven zegt op

    Tja, een forum over Rechtvaardigheid. Het moet toch niet gekker worden. Doet de junta haar uiterste best om Geluk voor alle Thai te realiseren, en dan wil men dit verstoren door rechtvaardigheid te bevorderen. Gelukkig heeft men dit meteen de kop in gedrukt. Weer een diamantje in de lijst van successen van het zegenrijke regime.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +4 (obv 4 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website