In slechts tien jaar tijd is het gebied met beschadigde koraalriffen toegenomen van 30 naar 77 procent, aldus maritiem ecoloog Thon Thamrongnawasawat, van Kasetsart universiteit. Zeker 107.800 van de 140.000 rai bevindt zich in een slechte staat en het gebied met beschadigd koraalrif neemt in rap tempo toe.

De belangrijkste oorzaak van de beschadiging van het het koraal is de lozing van afvalwater door strandhotels, vakantieparken en woningen. Slechts 30 procent van het afvalwater wordt gezuiverd. De situatie wordt verergerd door plastic dat in het water wordt gedumpt en door grondopspuitingen langs de kust.

Thon vindt dat de ongebreidelde groei van het toerisme de vernietiging van het koraal versnelt.

Volgens Ocean Conservancy, een Amerikaanse NGO die zich bezighoudt met de bescherming van de zee, is Thailand het vierde land ter wereld van landen die het meeste afval produceren. Vooral plastic is een groot probleem.

Drie universiteiten, waaronder de Prince of Songkhla, hebben in 2014 bij een onderzoek op 159 plaatsen in Thailand, Myanmar, Indonesië en Australië vastgesteld dat koraal plastic opneemt en daardoor beschadigd raakt.

Bron: Bangkok Post – Foto: Toeristen die op het kwetsbare koraal lopen

2 reacties op “Explosieve stijging van beschadigde koraalriffen in Thailand”

  1. Christiaan zegt op

    In de ruim 25 jaar, dat ik Thailand ken, zag ik de zee vervuilen. Ik woon tussen Cha-Am en Hua Hin, waar in de laatste 12 jaar zeer veel hotels en resorts zijn bijgekomen en het afvalwater stroomt ongezuiverd in zee. De kwaliteit van het zeewater is achteruit gegaan en ook de visstand.
    Ik denk dan ook dat Thon gelijk heeft met zijn stelling. En aan de overkant van Chonburi tot Rayong is het nog erger. Heel jammer.

  2. Mariet Schaefer zegt op

    Triest…is Zo,n mooi land…laten ze zuinig zijn op het koraal en niet alles in de zee dumpen…en wereldwijd de plastics in de ban


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website