Gezondheidsexperts dringen aan op minder gebruik van antibiotica daar het aantal infecties dat resistent is, sterk toeneemt. Het land telt 80.000 AMR (antimicrobial resistance) gevallen per jaar, leidend tot langer ziekenhuisverblijf, een hogere sterfkans en economische schade van 40 miljard baht.

Thailand laat een alarmerende toename van infecties zien die resistent zijn tegen antibiotica. Antibioticaresistentie wordt beschouwd als een groot volksgezondheidsprobleem.

Antibiotica zijn geneesmiddelen die worden gebruikt wanneer je een infectie hebt door een bacterie. Wanneer antibiotica te vaak worden gebruikt, kunnen bacteriën er ongevoelig (resistent) voor worden. Het geneesmiddel werkt dan niet meer; er is sprake van antibioticaresistentie.

“Het wijdverbreide en onjuiste gebruik” van antibiotica in de aquacultuur en de landbouw heeft ernstige gevolgen voor de gezondheid en het milieu”, zei vice-minister van Landbouw en Coöperaties Prapat Pothasuthon.

In 2016 heeft de regering het eerste vijfjarige nationale strategische plan voor antimicrobiële resistentie in Thailand goedgekeurd. Het plan beoogt een vermindering van de ABR-morbiditeit met 50%, een vermindering van 20% tot 30% in het gebruik van antimicrobiële middelen en een toename van 20% van de kennis van het publiek over AMR.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Experts maken zich zorgen over overmatig gebruik van antibiotica in Thailand”

 1. Erik zegt op

  Dat krijg je als artsen zich pas ‘goede artsen’ voelen als ze de (niet) zieke mens wegzenden met tenminste 5 zakjes pillen, vitaminen, smeerselen en felgekleurde snoepjes voor hun natte neus of jeukende oorlel. Of wil het niet-deskundige publiek zelf deze gekleurde aandacht? ‘Ik ben pas ziek als ik 5 soorten pillen krijg’ is de indruk die ik heb van Thaise kliniekjes en Thaise mensen, en artsen lijken wel hun rekening te moeten verdedigen met een veelheid van medicijnen. Hun geloofwaardigheid begint bij de hoeveelheid zakjes op te lopen….

  Voor een natte neus en een schorre keel wordt direct de antibioticaschuif opengetrokken want het volk wil dat, of de arts meent zich te moeten bewijzen. Antibiotica zijn hier het snoepje van de week.

  Ik heb vaak apothekers gezien die zelf de diagnose stellen bij hun klanten en daar komt dan die pot met antibiotica; geen bijsluiter voor de zieke, geen ernstige waarschuwing ‘kuurtje afmaken hoor!’ en als je slechts geld hebt voor 3 pilletjes dan geeft de apotheker slechts 3 pilletjes want bij hem moet de kachel ook blijven branden.

  Nee, dit verbaast me niet. Resistentie wakker je zo aan en de mensen die echt iets mankeren zijn er straks de dupe van.

 2. fred zegt op

  Ik heb hier al diverse malen moeten bedanken bij de apotheek voor antibiotica. Voor een puistje op je wang krijg je meteen een strip antibiotica.

 3. Tino Kuis zegt op

  Ik hen wat cijfers opgezocht en die zijn inderdaad schrikbarend hoog.

  In Thailand sterven per jaar 19.000 mensen aan een antibioticum resistente bacterie. Dat is in de VS 23.000 en in Europa 25.000, bijna een factor 5 minder dan in Thailand.

  In de kleine klinieken die artsen openen aan het eind van de middag verdienen ie artsen alleen aan de verkoop van medicijnen, en je kunt ze natuurlijk ook zo krijgen in elke apotheek.

  Gewoon drugs verkopen geeft waarschijnlijk minder doden.

  • Hugo Cosyns zegt op

   Drugs verkopen geeft echt niet minder doden hoor, je weet het hier in Thailand gewoon weg niet of hij of zie is overleden aan een overdosis.
   Blijkbaar word daar niet graag over gesproken dat een zoon of dochter daaraan overleed blijkbaar te beschaamd.
   7 jaar woon ik hier in onze bio boerderij te kantararom – Sisaket 4 zware inbraken door junkies die niet willen werken voor hun Yaba al is de prijs gehalveerd.
   Als ik mijn vrouw vraag wie er is overleden is het ofwel een oudje ofwel een bekende jonge vrouw of man
   die stierf na ziek te zijn geworden de begraving- verbranding is opvallend vlug.

 4. Johnny BG zegt op

  De vice minister geeft zowaar al aan waar de overheid zelf op zou moeten controleren oftewel op overmatig gebruik op gezonde dieren.

  Als consument heb ik ook geen flauw idee hoeveel medicijnen residu in mijn stukje vlees of garnalen zitten.

  Zal het meer in de Big C, Makro of Tesco Lotus kiloknallers zitten of in het vlees op de lokale markt?

 5. De Kind zegt op

  Als ge bijna in elke apotheek antibiotica per pil kunt kopen waar ben je dan mee bezig . De ideale manier om resistente bacteriën te kweken . En die stoppen niet aan de grens dat wordt een wereldwijd probleem .

 6. Joost M zegt op

  het is als leek natuurlijk heel moeilijk om ter plaatse bij een dokter te bepalen wat je nodig hebt.
  Ook mijn ervaring is dat men maar een zak met pillen meegeeft.
  2 keer problemen gehad met verkeerde medicijnen.
  Bij thuiskomst ga ik nu eerst op internet kijken bij de site van de NHG (nederlandse huisartsen genoodschap) of de medicijnen geschikt zijn en of deze ook nodig zijn en wat men advizeerd.
  Ook kijk ik per medicijn wat de bijwerkingen zijn.
  Indien ik bepaalde medicijnen niet wil , dan breng ik ze terug en krijg dan meestal mijn geld ook terug.
  Een Oorarts maakte het zo bond dat hij echt alleen maar verkeerde medicijnen gaf en de benodigde medicijnen niet wilde geven. Boos geworden en de volgende dag had ik wat ik nodig had. Na 3 maanden tobben was ik er met 10 dagen van genezen. Wel elke keer 500 voor consult (15 keer)
  Nu wijzer geworden ….controleer alles.

 7. Hugo zegt op

  Voorlichting schiet hier dusdanig te kort op alle gebied. Of ze er wel naar gaan luisteren is een 2e


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website