VVD, CDA en D66 willen dat Nederlandse expats toch een tweede nationaliteit mogen hebben. VVD en CDA steunen een amendement van D66 om dit te regelen.

Zij komen hiermee deels terug van hun afspraken met de PVV in het regeer- en gedoogakkoord. Daarin was opgenomen dat mensen moeten kiezen voor het Nederlanderschap. Buitenlanders die de Nederlandse nationaliteit willen, moeten eerst afstand doen van hun eigen nationaliteit. En Nederlanders die een tweede nationaliteit willen aannemen, moeten verplicht afstand doen van het Nederlanderschap.

Door dit voorstel hoeven Nederlanders die ook de nationaliteit van hun tweede land willen hebben, niet meer te kiezen. Dat geldt ook voor hun kinderen die daar worden geboren. “Wij zijn juist trots op die Nederlanders die onze kennis en kunde naar andere landen exporteren”, zegt Mirjam Sterk van het CDA. Maar de regels voor buitenlanders die Nederlander willen worden, blijven bestaan. “Als iemand naar Nederland komt, vinden wij dat hij zijn andere nationaliteit moet afstaan”, aldus VVD-Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen.

Protest

Het kabinet wil in de wet vastleggen dat alle Nederlanders maar één nationaliteit mogen hebben, tenzij dat juridisch niet kan. Zo zou de betrokkenheid bij Nederland gestimuleerd worden en de integratie beter verlopen. Ook zou één nationaliteit helderheid geven over de rechten en verplichtingen die tussen staat en individu bestaan. Voor expats wil het kabinet geen uitzondering maken. Maar veel Nederlanders die langdurig in het buitenland wonen en werken, hebben heftig geprotesteerd tegen het plan.

De Raad van State adviseerde het kabinet in maart van het voorstel af te zien. Volgens de Raad van State heeft het kabinet onvoldoende onderbouwd dat nationaliteit en loyaliteit samengaan.

Bron: NOS

4 reacties op “Expats toch dubbele nationaliteit”

 1. Rob V zegt op

  D66 heeft twee amendementen ingediend, eentje die zo’n beetje alle voorgestelde wijzigingen terug draait (ofwel er veranderdt practisch niets, ook niet voor immigranten) en eentje die de dubbele nationaliteit niet verbied voor emigranten. In dat geval schiet niemander wat mee op want een immigrant kan dan eerst naturaliseren (Nederlander worden) en vervolgens tijdelijk terug naar het land van herkomst emigreren om alsnog een tweede nationaliteit aan te nemen.

  Ik vernam dat de VVD die omslachtige, dure sluiproute wil tegengaan door de dubbele nationaliteit ook te verbieden als een genaturaliseerd persoon met slechts de Nederlandse nationaliteit terug verhuisd naar zijn geboorte land…
  Ofwel, als je als geboren Nederlander naar Thailand migreert mag jij wel de dubbele nationaliteit aannemen (mits het je lukt Thai te worden, wat nogal lastig is) maar je genaturaliseerde Thaise partner zou moeten kiezen welke nationaliteit hij/zijwil behoden en welke hij/zij opgeeft. Hoe scheef wil je het hebben?

  Niks mis met dubbele nationaliteit, (potentiële) dubbele loyaliteit wel maar dat kun je tegen gaan door te verbieden dat bijvoorbeeld kamerleden niet in een ander (vijandig) land ook volksvertegenwoordiger mogen zijn, het verbieden van de dubbele nationaliteit als je vrijwilig in een leger dient welke in oorlog is met Nederland (zoals van Dam van de PvdA voorstelt in een ander amendement) etc.

  Ik ben trouwens van mening dat het de integratie ook kan vervorderen: waarom een migrant verplichten al de schepen achter zich te verbranden? Mocht de migratie spaak lopen dan kun je nog makkelijk terug naar je geboorteland. Het is ook wel zo practisch ivm met regelmatig heen en weer reizen tussen twee landen vanwege contacten met familie, vrienden etc. Je kunt niet eisen dat een migrant al de banden met het thuisland opgeeft, vooral niet in één keer.

 2. Ruud zegt op

  Ik heb het idee dat dit forum mijn reactie heeft verwijderd. Vreemd, want er stond niets onbehoorlijks in en ik heb ook geen mail gehad.

  Moderator: kennelijk toch wel. Lees de huisregels: https://www.thailandblog.nl/reacties/

 3. Willem van Doorn zegt op

  Ik zou best ook de Thaise nationaliteit aannemen, ondermeer omdat ik als visum-houder maar moet afwachten of de Thaise ovedrheid niet plotseling stopt met het verlengen van mijn soort visum.

 4. Marcus zegt op

  Kijk dubbele nationaliteit is handig en niet om dan van twee gratis ruiven te kunnen gaan eten. Neen de kinderen 50% Thai , twee PP-en. Kunnen nu onroerend goed bezitten , niet meer moeilijk om lang in Thailand te blijven. Je Thaise vrouw, wel die mag er bets wat moeite voor doen. Een bijstand aftstands verklaring zou ook een goede eis kunnen zijn , dan blijft het eerlijk en netjes. En dan de Nedrlander, ik zie niet in wat het voordeel is behalve dan dat er wat minder rompslomp is met visa’s. Dochter heeft twe nationaliteiten , een door geboorte, Nedrlands, een omdat de moeder Thaise is. Gaat binnekort trouen met een engelsman en heeft er dan een derde nationaliteit bij. Goed toch, als een land wel erg gemaan gaat doen (belastingen in Nedrland bvb) dan trek je dat pootje gewoon in.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website