De berichten over gedode Cambodjanen, de berichten over andere gevallen van mishandeling [door de autoriteiten ] zijn geruchten. Ze zijn gebaseerd op ongegronde geruchten en ze worden uit hun verband gerukt.

Met die ontkenning probeert de Cambodjaanse ambassadeur in Thailand de vrees van zijn landgenoten weg te nemen, die in groten getale naar eigen land terugkeren.

Ambassaseur Eat Sophea sprak gisteren met Sihasak Phuangketkeow (links op de foto), permanent secretaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken, over de uittocht van inmiddels 180.000 voornamelijk illegale Cambodjaanse arbeiders. Ze spraken af een hot line te openen om de ‘geruchten’ over een razzia tegen illegale migranten de kop in te drukken. ‘We zijn overeengekomen samen te werken om alle kwesties toe te lichten en om hulp te verlenen aan arbeiders die willen terugkeren naar Cambodja.’

De exodus kan veroorzaakt zijn door de mededeling van het militair gezag dat het van plan is alle buitenlandse arbeiders te legaliseren, zodat mensenhandelaren geen vat meer op ze hebben. Ze hebben dan recht op dezelfde wettelijke bescherming en sociale voorzieningen als Thais, zegt Sihasak. Olie op het vuur gooide een bericht dat soldaten Cambodjanen doodgeschoten zouden hebben.

NCPO-woordvoerder Winthai Suwaree zegt dat buitenlandse arbeiders op de lange termijn zullen profiteren van de plannen. Hij roept fabrieken en industrieën op medewerking te verlenen zodat er een eind kan komen aan de uitbuiting van migranten.

Het ministerie van Werkgelegenheid stelt de NCPO voor om snel te handelen. Het maakt zich zorgen dat de kwestie nog meer industrieën zal treffen die afhankelijk zijn van arbeiders uit Myanmar en Laos, als ook uit Cambodja.

Arbeiders die toestemming hebben om zich te registreren bij het ministerie en arbeiders van wie het visum binnenkort afloopt, mogen tot 11 augustus in het land blijven, zegt Jirasak Sukhonthachat, permanent secretaris van het ministerie van Werkgelegenheid.

Dinsdagochtend arriveerden aan de grensovergang bij Poipet honderden Cambodjanen in voertuigen van leger en politie. Op deze plaats zijn binnen een week 157.000 Cambodjanen de grens overgestoken; in O’Smach, een grenspost 250 kilometer noordoostelijk van Poipet, 20.000. Het aantal van 180.000 is een schatting van de International Organisation for Migration. Het is onduidelijk hoeveel Cambodjanen zich nog in Thailand bevinden.

(Bron: Website Bangkok Post, 17 juni 2014)

8 reacties op “Exodus: Thailand en Cambodja drukken geruchten de kop in”

 1. Rene Martin zegt op

  In Cambodja heeft de regering hier andere gedachten over en zegt zelfs dat er 8 Cambodjanen door het leger zijn gedood.Voor beide landen is dit ’terugkeerbeleid’ niet goed zeker voor de werknemers die hier de dupe van worden en ook voor de economie in beide landen want Thailand heeft te weinig arbeidskrachten en Cambodja te weinig werk.

  Redactie: Wilt de de bron van de bewering in de eerste zin aangeven, want die mededeling klopt niet met wat de ambassadeur zegt. Ik ben deze uitspraak zelf ook niet in de krant tegengekomen. Het zou heel goed kunnen dat het gerucht van de gedode Cambodjanen een vertekening is van het verkeersongeluk met een pickup truck op zaterdag 14 juni, waarbij zeven Cambodjanen om het leven kwamen.

 2. Pan Khunsiam zegt op

  uit één bron met link onderaan: “Prompted by eyewitness accounts, Adhoc, a rights group, said it was investigating nine cases where Cambodian workers were allegedly killed during violent Thai police-led raids. The group said one death had already been confirmed by the victim’s family in Prey Veng.
  “We will continue to look into the rest of the cases, and ask for witness accounts for any incidents,” said Chhan Sokunthea, an Adhoc programme coordinator.”

  http://www.phnompenhpost.com/post-weekend/fear-and-loathing-poipet

 3. ruud zegt op

  Er zijn maar weinig of geen bewijzen, dat de junta opdracht tot deportatie zou hebben gegeven.
  Dat locaal groeperingen actief bezig zijn met deportatie wil ik wel geloven.
  Die hebben daar mogelijk alle belang bij, nu de junta zich met de mensenhandel bezig gaat houden.
  Het is natuurlijk wel zo prettig, als alle slachtoffers van mensenhandel weer terug zijn in eigen land, als er een onderzoek plaats vindt.
  Dat mensen om het leven komen bij een razzia, wil nog niet per definitie zeggen, dat ze ook om het leven zijn gebracht.
  Ze kunnen op de vlucht ook van een dak zijn afgevallen.
  Het bericht geeft daar geen uitsluitsel over, dus we weten het niet.
  Er is zo te zien alleen de dood van iemand bevestigd door familie.

  En de kans dat mensen door ongelukken in het verkeer om het leven komen, als er zo’n groot aantal mensen op de vlucht slaat is levensgroot aanwezig.
  Dagelijks komen er ook veel mensen om in het verkeer in Thailand in normale tijden.
  Alleen valt dat minder op.

  • dyna zegt op

   Je bericht getuigt van een grote onwetenheid of bewuste onkunde over de situatie. In veel berichten ook op Thailand Blog hebben mensen de razzias gezien -waaronder ik zelf . Je denkt toch niet dat ca 180.000
   mensen vanzelf op de vlucht slaan ! Wat wel waar kan zijn in je verhaal is dat de slachtoffers bij verkeersongelukken zijn omgekomen, gerelateerd zijn aan deze deportatie . Dat iis waar -maar daarom niet minder erg !
   Dat Thailand gisteren slechts 100 mensen weer terug heeft gelaten en dat voor 7 dagen (i.p.v. de gebruikelijke 14 dagen ! ) is alleen een poging het internationaal slechte imago op te poetsen .

   • ruud zegt op

    Ik heb de razzia’s niet ontkend, maar ik denk niet dat daarvoor door de junta opdracht is gegeven, maar dat dit lokaal begonnen acties zijn.
    U dacht toch niet dat de junta grip heeft op alles wat in Thailand gebeurt?
    Dat lukt echt niet zonder eerst een waterdicht netwerk van vertrouwenspersonen opgezet te hebben in het hele land.
    Politiek gezien, zou het zeer onhandig zijn voor de junta, op dit moment in de tijd, deze razzia’s te beginnen, dus ik denk ook niet, dat dit is gebeurd.
    De mensen van de junta zijn waarschijnlijk goed opgeleide intelligente mensen en zullen zo’n fout niet maken.
    En uw veronderstelling dat 180.000 mensen niet zomaar op de vlucht kunnen slaan, kan ik niet delen.
    De mens is een kuddedier en doet graag wat zijn medemensen ook doen.
    Zo snel een paar mensen op de loop gaan, volgen er meer.
    En hoe meer er gaan hoe meer er volgen.
    Kent u het begrip massahysterie?
    Met de huidige communicatiemiddelen, kunt u die gastarbeiders al 1 grote massa beschouwen.
    Zo snel de geruchten beginnen, verspreiden die zich als een olievlek en iedere dode worden er honderd.
    En als er dan mensen op de loop gaan, volgt de rest automatisch.

 4. chris zegt op

  Ik denk dat het woord razzia’s absoluut niet de werkelijkheid van de laatste twee weken beschrijft. Wat er wel gebeurd is:
  1. een aantal Thai werkgevers heeft illegale werknemers (met name Cambodjanen) ‘ontslagen’ en bang gemaakt dat zij zouden worden vervolgd en in de gevangenis zouden belanden als zij niet terug zouden gaan naar hun land;
  2. deze werkgevers waren zelf bang tegen de lamp te lopen als men tot de ontdekking zou komen dat men illegalen in dienst heeft. Ik dacht dat de boete 30.000 baht per illegale werknemer is;
  3. een mini-van met Cambodjanen op weg naar de grens is verongelukt en daarbij zijn doden gevallen; helaas gebeuren dergelijke ongevallen elke dag;
  4. Deze gebeurtenis is door de Cambodjanen ten onrechte opgevat als het vermoorden van landgenoten en daardoor is en massa-psychose ontstaan onder de illegale Cambodjanen;
  5. Geen woord over het massale ontslag van Laotianen en Birmezen. Geen rijen illegale arbeiders bij de grenzen op weg terug naar het vaderland Laos of Birma. Alleen bij de grens naar Cambodja. Er zijn 3,7 miljoen expats in Thailand, waarvan 2,7 miljoen uit de drie buurlanden.
  6. Navrant is dat de Thai agenten die de illegalen werven voor Thai bedrijven (de illegalen moeten geld betalen om illegaal de grens over te komen want nagenoeg niemand heeft een paspoort of een ID-kaart; en indien al, geen werkvergunning) er belang bij hebben dat zij nu allemaal teruggaan en binnen een paar weken weer terugkomen omdat zij als arbeidskrachten in Thailand niet kunnen worden gemist. Dit zou allemaal legaal moeten gebeuren (de Cambodjanen kunnen nu een paspoort krijgen voor 4 US Dollar terwijl dat tot nu toe 135 US Dollar was) maar een aantal zal wel weer als illegaal terugkomen. Voor de handelaars in werknemers opnieuw en onverwacht kassa, denken ze.
  7. Voorzover ik de situatie in Bangkok kan overzien zijn illegale Loatianen door de politie verzocht naar hun vaderland terug te keren om de juiste papieren te verkrijgen om in Thailand te werken. De bus naar de grens wordt betaald door de Thai regering.

  En natuurlijk zullen er hier en daar wel dingen gebeurd zijn die op het opjagen van illegale werknemers leken. Maar van een “systematische, door de overheid (politie, leger) georganiseerde, groots opgezette, opsporing en jacht op een groep mensen” (de definitie van razzia) is geen sprake.

  • Tino Kuis zegt op

   Er zijn wel degelijk op heel veel plaatsen zwaarbewapende soldaten en politie gesignaleerd die plekken binnengevielen waar (illegale) arbeiders werkten of woonden. Je kunt erover twisten hoe systematisch en/of hoe groots opgezet het was, maar het heet wel zeker ‘razzia’s’. Het is ernstiger dan jij het voorstelt. Er heerst angst, ook bij Birmezen.Voor het noorden zie onderstaande link:

   http://www.chiangraitimes.com/raids-arrests-leave-burmese-migrants-on-edge-in-thailand.html

   • chris zegt op

    beste Tino:
    uit dezelfde krant online:
    http://www.chiangraitimes.com/myanmar-labourers-remain-in-chiang-rai-despite-rumour.html


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website