De stroom Cambodjanen die terugkeren naar hun vaderland, is donderdag afgenomen. Woensdag passeerden nog 7.500 Cambodjanen de grens in Aranyaprathet, donderdag slonk dat aantal naar 500. Een zelfde beeld vertoonde de grenspost O’Smach in Chong Jom: 1.000 dagelijks sinds 12 juni, donderdag nog maar 600.

In totaal zijn nu 220.000 Cambodjanen op de vlucht geslagen uit angst dat het leger een razzia zou gaan houden om illegale arbeiders met harde hand het land uit te zetten. De exodus kwam op gang nadat het militair gezag (NCPO) had aangekondigd de arbeidsmarkt van buitenlandse werknemers beter te zullen reguleren omdat een groot deel van de buitenlanders illegaal in Thailand werkt.

De NCPO heeft zich voorgenomen een eind te maken aan kinderarbeid en mensenhandel. Velen zijn het slachtoffer van tussenpersonen die goed geld verdienen aan banen waarvoor ze bemiddelen. Banen, die niet eens altijd bestaan of die niet niet zijn wat beloofd is.

Thailand staat onder grote druk om iets aan de mensenhandel te doen. Het land staat al vier jaar op de zogeheten Tier-2 lijst van het jaarlijkse Trafficking In Persons rapport, dat wordt opgesteld door een afdeling van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Degratie dreigt naar de Tier 3 lijst van landen die het erbij laten zitten. Het land loopt dan het risico van handelssancties, wat ernstige gevolgen zou hebben voor de garnalenexport. Tier-2 landen zijn landen, die niet voldoen aan de minimum eisen, maar wel pogingen doen de mensenhandel te bestrijden. Deze maand komt het nieuwe jaarrapport uit.

De exodus leidde donderdag tot de schorsing van twee topambtenaren van het ministerie van Werkgelegenheid: Prawith Khiangphol, directeur-generaal van het Department of Employment en Decha Pruekpattanarak, directeur van de Foreign Workers Administration. Coupleider Prayuth Chan-ocha heeft geen toelichting gegeven op hun overplaatsing naar een inactieve post. Vervangers zijn inmiddels ook al benoemd.

Bendes buiten met hulp van ambtenaren buitenlandse werknemers uit

Tot zover wat de website van Bangkok Post daarover meldt. De krant voegt er nog het volgende aan toe. De overplaatsing van de twee topambtenaren heeft tot doel de regulering van buitenlandse arbeid efficiënter te maken en problemen met buitenlandse werknemers op te lossen.

NCPO-woordvoerder Wianthai Suvaree zei op woensdag dat er bendes zijn, die buitenlandse arbeiders uitbuiten. Daarbij kunnen ambtenaren betrokken zijn. De NCPO heeft zich voorgenomen de bendes meer op de huid te zitten. ‘Mensenhandel is een steeds weer opduikend probleem dat zowel het vertrouwen van het buitenland als de economie schaadt.’

De NCPO heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken opgedragen aan Cambodja een verklaring te geven voor de acht Cambodjanen die bij een verkeersongeluk om het leven zijn gekomen. De pickup truck waarmee ze naar de grens reden, sloeg over de kop, vermoedelijk als gevolg van een klapband.

De Cambodjaanse minister van Binnenlandse Zaken Sar Kheng heeft uitgehaald naar Thailand. Hij verwijt het militair gezag illegale Cambodjaanse arbeiders rücksichtslos te hebben weggestuurd zonder eerst het probleem met Cambodja te bespreken.

Een bron bij het ministerie van Werkgelegenheid zegt dat het kantoor van de Foreign Workers Administration in het geheim een uitzendbureau heeft opgezet dat buitenlandse arbeiders aan werkgevers levert. Werkgevers die de aangeboden arbeiders weigerden, werden ‘getreiterd’. De zaak is aan het licht gekomen na tips van enkele ambtenaren op het ministerie, waarna coupleider Prayuth onderzoek liet doen.

Particuliere uitzendbureaus waren ook verplicht aan sommige ambtenaren ‘commissie’ te betalen bij de verificatie van werknemers. Een bron bij een NGO voegt daaraan toe dat werkgevers en werkers zwaar op tussenpersonen steunen, waardoor de kosten van verificatie toenemen. De uitbuiting van buitenlandse werknemers is al lang aan de gang en vindt in elke fase van de tewerkstelling plaats; vanaf het moment waarop ze in eigen land geworven worden tot hun terugkeer.

(Bron: Website Bangkok Post, 19 juni 2014; Bangkok Post, 20 juni 2014)

Foto: Cambodjaanse legertrucks vervoeren de gevluchte arbeiders van de grenspost Poipet tegenover Aranyaprathet naar hun woonplaats.

1 reactie op “Exodus naar Cambodja neemt af”

  1. rebell zegt op

    Ik vind dat die heksenjacht op Kambodjaner mag ophouden. Want er zijn meer Birmezen in Thailand als Kambodjaner. Waarom slaag die niet op de zogenaamde vlucht ?. Gisteren straalde TBS filmbeelden uit van Kambodjaner die uit de trein stapte in Aranya in de stralende zon en met lachende gezichten. Gisteren regende het in Aranya de gehele dag. Dus waren die TV genept en beslist niet van gisteren en wordt het kijkend Thaise publiek manupuleerd


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website