Goed nieuws voor Nederlanders en Belgen die regelmatig met hun Thaise partner naar Europa reizen. De Europese Commissie streeft naar een soepeler beleid voor de aanvraag van een Schengenvisum.

Het sneller en gemakkelijker verstrekken van een Schengenvisum moet het toerisme naar Europa bevorderen. Nu zorgen de omslachtige en dure visum procedures dat jaarlijks miljoenen toeristen, zakenmensen en andere reizigers afzien van een bezoek aan Europa. Dat kost de Europese economie miljarden euro’s aan inkomsten. Het streven is om over de versoepeling in 2015 een akkoord te hebben in het Europees Parlement.

In 2013 ontvingen de Schengenlanden ruim 17 miljoen visumaanvragen, maar het hadden er nog veel meer kunnen zijn. Veel reizigers uit China, India, Rusland, Oekraïne, Zuid-Afrika en Saoedi-Arabië blijven weg omdat zij de visumprocedures te omslachtig vinden, zo blijkt uit onderzoek. Een versoepeling van de visumregels zou 30 tot 60 procent meer bezoekers uit die landen kunnen aantrekken.

Volgens eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken Cecilia Malmström zou een soepeler visumbeleid over een periode van vijf jaar de lidstaten 130 miljard euro aan uitgaven en 1,3 miljoen banen kunnen opleveren.

Om de Europese economie te stimuleren en het voor reizigers gemakkelijker te maken om naar de EU te komen, stelt de Europese Commissie voor om de visumregels grondig aan te passen. De belangrijkste elementen van het pakket zijn:

 • De termijn voor de behandeling van visumaanvragen en de beslissing over de afgifte wordt teruggebracht van vijftien tot tien dagen.
 • Visumaanvragers moeten een visum in een andere EU-lidstaat kunnen aanvragen, als de lidstaat die bevoegd is om de aanvraag te behandelen, niet aanwezig of vertegenwoordigd is in het land van de aanvrager.
 • Voor terugkerende reizigers wordt het reizen sterk vereenvoudigd: zij krijgen een meervoudig visum dat drie jaar geldig is en daarna voor vijf jaar.
 • Het aanvraagformulier wordt vereenvoudigd en visa kunnen ook online worden aangevraagd.
 • De lidstaten kunnen speciale regelingen hanteren om aan de grens visa af te geven die vijftien dagen geldig zijn in één Schengenland.
 • De lidstaten kunnen makkelijker visa afgeven aan bezoekers van grote evenementen.
 • Er wordt een nieuw soort visum ingevoerd, het rondreisvisum, waarmee bonafide reizigers gedurende maximaal een jaar in het Schengengebied mogen reizen. Zij mogen per periode van 180 dagen niet langer dan 90 dagen in dezelfde lidstaat verblijven.

Het visumbeleid van de Schengenlanden is de voorbije jaren al vereenvoudigd. Daardoor steeg het aantal aanvragen sinds 2009 al met 68 procent. De aanvragen uit Rusland zijn in die periode bijna verdubbeld tot ruim zes miljoen aanvragen in 2012. Daarmee is Rusland met ruime voorsprong koploper. Op de tweede plaats volgt Oekraïne met 1,3 miljoen aanvragen en daarna China met 1,2 miljoen aanvragen.

Genoemde voorstellen moeten eerst door de Raad van de Europese Unie en het Europees Parlement worden goedgekeurd. Dat zou op zijn vroegst in 2015 kunnen gebeuren.

Als de voorstellen in werking zijn getreden, gelden de wijzigingen voor alle EU-lidstaten die het gemeenschappelijke Schengenvisumbeleid volledig toepassen en voor de vier met Schengen geassocieerde landen (IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland). Bulgarije, Kroatië, Ierland, Cyprus, Roemenië en het Verenigd Koninkrijk doen niet mee met het gemeenschappelijke visumbeleid.

No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Europa wil soepeler regels voor Schengenvisum”

 1. Rob V. zegt op

  Ik was blij verrast toen ik het bericht las op de website van de Europese Commissie, afdeling Home Affairs
  . Zie Persbericht hier, en toelichting.

  Het duurt nog eventjes maar het uitgangspunt van meer standaardisatie (vast lijst aan documenten die als bewijsstuk kunnen dienen etc.) en voor frequente, bonafide reizigers eerder en met één lijn multi entry visums afgeven, aanvragen bij alle ambassades kunnen doen maakt het allemaal een stuk laagdrempeliger. Mooiste zou natuurlijk vrije inreis zijn (visa excemption) bij kort verblijf, zo zijn enkele landen in het bovenste puntje van Zuid Amerika ook begin 2014 overeengekomen dat deze Schengen visum vrij zullen worden, waarmee op het carribisch gebied -eilanden aldaar- na zo’n beetje de hele Amerikaanse contintenten Schengen Visum vrijgesteld zijn.

  Ik kwam overigens ook nog wat leuke cijfers tegen omtrent afwijzingspercentages en afgiftes. Wel zo goed om die te hebbenm dan valt er wat te zeggen over hoe “men” het nu doet en wat er met soepelere regelgeving te behalen (en verliezen?) valt.

  Wereldwijd staat Thai die met een visum kort verblijf naar Nederland komen grofweg op plaats 16 met meest afgegeven Schengen C visums. Er worden zelfs meer visums afgegeven dan in Marokko. Over heel Schengen gezien staat Thailand nog hoger in de top 20.

  De Nederlandse ambassade in Bangkok heeft een vrij aardig afwijzingspercentage ten opzichte van andere ambassades in Bangkok, minder dan 3% wordt in eerse instantie afgewezen, na bezwaar minder dan 2,5% . België lijkt minder happig op Thaise toeristen/korte bezoekers:

  Gegevems 2013, Visum kort verblijf (C visum), single en multi entry:
  Ambassade – aantal aanvragen – aantal afgiftes – afwijspercentage
  Slovakia_________120______________119 _______0,0%
  Hungary __________2.925 ________2.911 _______0,5%
  Italy _____________25.687 _______25.486________0,8%
  Austria____________11.897________11.793______0,9%
  Spain__________12.395__________12.130________0,9%
  Portugal____________642__________635__________0,9%
  Czech Republic ______5.998________5.927________1,2%
  Poland____________1.321__________1.294 ________2,0%
  Greece__________1.957____________1.912________2,2%
  Netherlands________10.039____________9.800______2,4%
  Germany__________44.692____________43.206 ______3,3%
  Switzerland__________23.366 ________22.510________3,7%
  Denmark__________5.635 __________5.246 __________4,8%
  France __________46.711____________44.377 ________5,0%
  Luxembourg________216______________204__________5,6%
  Norway____________8707______________8201 ________5,8%
  Finland ____________7.793____________7.291________6,4%
  Belgium____________5246___________4613 __________11,9%
  Sweden____________17.864 ____________8.277 __________14,7%
  Bron: http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/policies/borders-and-visas/visa-policy/index_en.htm#stats

  Ik zal kijken of ik het een en ander in een leuk grafiekje kan gooien o te laten zien hoe Thailand het met Visums Kort Verblijf (C visums) het de laatste jaren per ambassade en in verhouding tot ambassades elders ter wereld.

 2. hollants luc zegt op

  Ja het zou veel beter zijn probeer al 3 jaar mijn Thaise vrouw naar België te krijgen voor bezoek aan België ook als men getrouwd is in thailand Bangkok op België ambassade wat daar goedgekeurd is zou in België ook in orde moeten zijn heb mijn documenten trouw afgegeven op gemeente huis in Berendrecht waar ik woon die hebben dat doorgestuurd naar dienst schijnhuwelijken heb dit afgegeven begin februari tot op heden nog geen antwoord huwelijk nog niet aanvaard ik vind het schandelijk ook had ik 2 jaar geleden een bewijs tenlastenneming aangevraagd en bekomen maar 4dagen voor ik het moet afhalen was er een nieuwe uitgave ten lastenneming uitgevaardigd heb dit niet bekomen maar oude uitgave hierdoor werd dit document niet aanvaard op België anbassade in Bangkok was afgetekend door burgemeester was dus officeel. Dat dienst terplaatse mij oude document van 4 dagen verschil was was niet mijn fout ja hopelijk word alles beter gemaakt zodat ik mijn vrouw ook eens mijn land kan bezoeken ik vind als mensen op gemeentehuis een fout maken dat ik of mijn vrouw daar voor moeten opdraaien groeten Luc Hollants

  • Rob V. zegt op

   Ervaringen als die van Hollants verklaart wellicht het hoge percentage afwijzingen aldaar, het is toch van de zotte dat de ambassade van België (of welke dan ook) eerst een schijnhuwelijksonderzoek instelt? Als het een vriendin (waarmee je een relatie hebt) had geweest of “zomaar een goede vriendin” had het dan wel goed geweest? Dat zou wel moeten wat mensen uit Europa mogen buitenlandse vrienden, familie etc. uitnodigen voor een bezoekje, volkomen logisch en sociaal. De Belgische ambassade lijkt echter om onverklaarbare redenen moeilijk te doen. Dat kost pijn en de Belgische toeristen sector (en in het verlengde de Belgische staatskas) geld! Zonde dus!

   Maar er is een oplossing: ben je als Belg getrouwd met een Thaise dan heeft zij recht op een gratis, snel en soepel afgegeven visum mits je samen afreist naar een ander Schengen land dan degene waar je zelf inwoner van bent. Familieleden (gehuwde partner, kinderen) mogen namelijk de EU burger vergezellen en moeten dan met zo min mogelijk gedoe samen op reis kunnen. Volkomen normaal en rechtvaardig. Als Belg kun je dan naar de ambassade van NL, FR, ES, … en aldaar zeggen dat je samen met je vrouw (of man) op vakantie gaat naar dat EU land. Op vertoon van het paspoort en de huwelijksakte moet men dan snel, gratis en eenvoudig het visum afgeven. Een Thaise huwelijkseakte (gelegaliseerd door het Thaise ministry of foreign affairs) volstaat als bewijs. Legalisering door de (Belgische) ambassade, of registratie in je eigen land (België) is NIET vereist. De Nederlands / Franse / Spaanse / … ambassade moet gewoon het visum afgeven. Je vind dit terug onder het kopje “EU / EEA family members” (of “EU / EEA spouse” op de websites van ambassades.

   Hollants Luc, ga dus lekker met je vrouw op vakantie naar Nederland of Frankrijk (dat moet het hoofdreisdoel zijn maar hoef je niet aan te tonen, geheel vrijwillig kun je natuurlijk een twee persoons vluchtreserving overleggen) , daar ga je dan het merendeel van de tijd op vakantie in een huisje. Een uitstapje naar België mag natuurlijk ook. Dan kun je jouw vrouw dus jouw woonplaats laten zien, je familie en vrienden ontmoeten. Alvast veel succes. Uit bovenstaande verhaal van Hollants blijkt wel de noodzaak voor meer eenduidigheid en soepeler beleid.

   Meer informatie over EU/EEA familie visum, zie de EU website:
   http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/entry-exit/non-eu-family/index_nl.htm

  • janbeute zegt op

   Ik herken uw verhaal en zeker uw ergenis of zelfs woede .
   De mijne was niet hetzelfde , maar de uitkomst zeker wel .
   Ik ben een Nederlander .
   Ik heb nog steeds een grote wrok of woede , aan het hele Schengen visa systeem .
   Toen mijn moeder kwam te overlijden , en de regeltjes toendertijd voor mijn Thaise Ega .
   Nu willen ze het makkelijker maken , zoals ik nu lees .
   Waarom , om economische gronden .
   Willen meer buitenlanders naar Europa aantrekken .
   Wat voor ons aangaat , mijn Thaise ega en ik gaan naar de USA .
   Voor een korte vakantie en om oude vrienden en kennissen van mij te kunnen bezoeken .
   Dus mijn centjes spandeer ik niet meer in de EU en zijn Schengen systeem .
   Laat ze daar maar de echte criminelen op een legaal visum binnenhalen , is zeker beter .

   Jan Beute .

 3. Bruno zegt op

  Ik stel mezelf de vraag of dit ook van toepassing wordt op de visa gezinshereniging (in Bangkok getrouwd, gezinshereniging aangevraagd, 6 maanden behandeltermijn en in onzekerheid leven, …) Maar dat is D-visum, lange termijn dus en valt mogelijk buiten het onderwerp?

  Groetjes,

  Bruno

 4. janbeute zegt op

  Een vraag aan u allen op dit weblog .
  Wat zou ik moeten doen als ik volgende week of maand .
  Met mijn wettig en in Nederland erkend en geregistreerd huwelijk
  Al wonende voor vele jaren in Thailand en enigs kind zijnde , dus geen familie garant verklaarders .
  Geen regelmatig inkomen meer hebbende , ben jonger dan 65 jaar .
  Maar wel de beschikking te hebben op een ruim vermogen .
  Om met mijn Ega na Nederland af te kunnen reizen voor een korte vakantie .
  Ik denk grote problemen bij de visum aanvraag , net als in het verleden .
  Voor mij geen enkel probleem Nederlands paspoort .
  Voor mijn Thaise Ega een groot probleem , is huisvrouw zonder inkomen .
  Nee bedankt .
  Daar waar ik woon is op dit moment een oudere gepensioneerde Thaise lerares op een rondreis met een Thaise groep tour door Europa , start in Amsterdam .
  Visum aanvraag bij de Ned Ambassade was geen enkel probleem .
  Maar laat maar zitten we gaan naar America , daar zijn we wel welkom .

  Jan Beute .

 5. Rob V. zegt op

  @ Jan: zie mijn reactie op Luc Hollants: ga met uw huwelijksakte naar de ambassade van een ander land dan je eigen, als Nederlander kun je dus naar de Belgische ambassade gaan, de Duitse, Spaanse of weke dan ook, alles behalve de Nederlandse. Op vertoon van de huwelijkseakte (plus eventuele vertaling zodat men het kan lezen) en de mededeling dat jullie samen op vakantie gaan moet de ambassade gratis, snel en soepeltjes een EU/EEA familie visum afgeven. Belgen moeten dus overal zijn behalve hun eigen ambassade. Voor details, zie ook het Visum Handbook, terug te vinden op de website van de EU (daar staan diverse PDF’s: de visum code waarin alle regeltjes staan en een handboek met toelichting en uitleg:
  http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/policies/borders-and-visas/visa-policy/index_en.htm

  Als je direct langs de ambassade gaat (meeste ambassades eisen een afspraak vooraf, vaak kan dat per mail, laat je niet naar VFS Global of TLS Contact sturen als je daar niet heen wilt -voor deze bedrijven moet je ook service kosten betalen-) kun je dus volledig gratis en binnen maximaal 15 werkdagen in het bezit zijn van een volkomen gratis visum.

  @Bruno: Nee, het gaat alleen op voor A (transit) en C (kort verblijf) visa. Helaas niet voor D (inreis) visa want de immigratiewetgeving verschilt per land en ook hoe en wanneer men mag inreizen voor vestiging. Meer op één lijn zitten zou ook hier fijn zijn. Zo is een D visum voor Nederland sinds de nieuwe wetgeving “Toegang en Verblijf” gratis en dient deze gewoon afgegeven te worden zonder gezeik dat men nog papieren wil zien (al is dat kwartje niet overal gevallen, andere ambassades zoals in Marokko en Rusland schijnen persé allerlei aktes te willen zien… mogen ze niet meer eisen want sinds de TEV krijgt de immigrant verblijfsrecht op het moment dat de IND positief besluit en daarmee heeft deze persoon recht op het MVV inreis visum zonder verder eisen van de ambassade…).

  Die eenduidigheid binnen Schengen ontbreekt ook nog elders: zo ook niets over financiële middelen: hoeveel geld men op zak moet hebben om voor jezelf garamt te staam of welke eisen er zijn als een derde voor je garant staat (zoals de Europese partner…) dat bepalen de landen zelf.

 6. Jan Geluk zegt op

  Hallo ik heb geen familie of zo in Nederland.Maar als ik naar NL wil met mijn vrouw een Thaise dan is er nooit een probleem. Zij beschikt over ruim voldoende geld om 3 weken vakantie te financieren heeft meer dan 35 euro per dag verblijf te spenderen.
  Ze gaat dus gewoon als tourist genieten van NL Heeft een Thaise ziekenhuis kosten verzekering om op vakantie te gaan buiten Thailand.
  Ze kan zelfs aantonen dat ze gaarne na 3 weken terug wil naar Thailand doordat ze de eigendomsbewijzen van haar huizen en bezittingen bewijst .Foto,s van haar huwelijk etc overtuigen meer dan genoeg.
  En als iemand bvb studeerd in Thailand kan je een relatie verzoek van de uni overleggen bij de visa aanvraag.Ik heb diverse vrienden die nog nooit enig afwijzing hebben gehad van de Ambasade in Bangkok.
  Gewoon een questie van het volgens de regels spelen. Dus ik begrijp al deze commotie niet over het verkrijgen van een visa om op vakantie te gaan naar NL.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website