(Suptar / Shutterstock.com)

Naar schatting waren er gisteren zo’n 20.000 betogers op de been in Bangkok. Daarmee was dit protest een van de grootste die ooit in Thailand zijn gehouden. De betogers zullen vandaag verder gaan met hun acties. Zij eisen een nieuwe grondwet en einde aan het door het leger gedomineerde regering. Ook was er de roep om een hervorming van de monarchie, een beladen onderwerp in het land.

Hoewel dit niet was toegestaan stroomden de demonstranten naar Sanam Luang, het grote plein bij het Grand Palace. De politie had de betogers dit verboden, maar die lieten zich daardoor niet weerhouden. Ze zeiden het terrein naast het paleis te willen terugwinnen. “Breng de macht terug bij het volk”, is het motto van hun actie. Ze eisen nieuwe verkiezingen, een nieuwe grondwet en willen dat er een einde komt aan de intimidatie van politieke activisten.

De demonstratie begon zaterdag op de Tha Prachan campus van de Thammasat universiteit. De demonstranten kampeerden afgelopen nacht op Sanam Luang en trekken vandaag in een lange protestmars op naar een nieuwe locatie die geheim is gehouden (niet het Government House zoals eerder aangekondigd).

(Suptar / Shutterstock.com)

Gisterenavond waren er verschillende toespraken op een podium dat op het plein was opgesteld. De speeches werden afgewisseld met muziek.
Mensenrechten advocaat Arnon Nampha hield een toespraak waarbij werd aangekondigd dat demonstranten zondagochtend een nieuwe plaquette op de Royal Plaza zullen aanbrengen die herinnert aan de revolutie van 1932 waarbij een eind werd gemaakt aan de absolute monarchie. De plaquette verdween in 2017 en werd vervangen door een exemplaar met een neutrale tekst. Door wie is onbekend.

Onder de demonstranten bevonden zich ook politieke kopstukken waaronder partijleider Pita Limjaroenrat (Move Forward) en enkele parlementsleden van zijn partij, de voormalige Future Forward leden zoals Thanathorn Juangroongruangkit, Piyabutr Saengkanokkul en Pannika Wanich, nu van de Progressive Movement; Chaturon Chaisang, voormalig lid van Thai Raksa Chart en Parit Wacharasindhu, voormalig lid van de Democraten.

(Thitiphon Kengsanguansit / Shutterstock.com)

Opvallend was ook dat een aantal betogers rode shirts droegen. Het UDD (roodhemden) hield zich een aantal jaren gedeisd maar willen nu steun geven aan de studentenbeweging die het voortouw nemen en de protesten organiseren.

Betogers konden ook hun handtekening achterlaten voor een petitie om tot nieuwe wetten te komen zoals een nieuwe alcoholwet en een wet die het recht op abortus regelt. Veel belangstelling bestaat voor het initiatief-voorstel van de Internet Dialogue on Law Reform (iLaw) voor een ontwerp-grondwetwijziging met als doel een nieuwe grondwet te kunnen opstellen doe door het volk gedragen wordt. Het voorstel, voorzien van namen en handtekeningen, wordt dinsdag ingeleverd bij het Huis van Afgevaardigden.

(StratosBril / Shutterstock.com)

Er waren tevens protesten van Thai die in het buitenland wonen. In negentien steden ging men de straat op: Tapei, Tokio, Gold Coast (Australië), Sydney, Wellington, Vancouver, Los Angeles, Winnipeg, New York, Oslo, Kopenhagen, Parijs, Helsinki, Stockholm, Hamburg, Berlijn en Pristina (Kosovo).

De demonstraties verliepen verder zonder incidenten.

Bron: Bangkok Post

Rating: 5.00/5. From 24 votes.
Please wait...

24 reacties op “Duizenden Thai eisen democratie en hervorming van de monarchie”

 1. Tino Kuis zegt op

  Citaat:
  ‘Mensenrechten advocaat Arnon Nampha hield een toespraak waarbij werd aangekondigd dat demonstranten zondagochtend een nieuwe plaquette op de Royal Plaza zullen aanbrengen die herinnert aan de revolutie van 1932 waarbij een eind werd gemaakt aan de absolute monarchie. De plaquette verdween in 2017 en werd vervangen door een exemplaar met een neutrale tekst. Door wie is onbekend.’

  De oorspronkelijke plaquette als herinnering aan de revolutie van 1932 die de absolute monarchie omzette in een constitutionele monarchie werd door de eerst Volkspartij op de Royal Plaza in het wegdek aangebracht.

  Deze plaquette werd in 2017 vervangen door een plaquette die de monarchie prees.

  Vanmorgen brachten de demonstranten, die zich de Tweede Volkspartij noemden, een nieuwe plaquette aan in het wegdek op de Sanam Luang. Deze plaquette draagt de tekst ‘Het land behoort aan het volk en niet aan de koning’.Er staat verder een afbeelding op van het drie-vinger gebaar en de datum. En de mensenrecht advocaat Anon voegde in een toespraak aan de tekst toe ‘….zoals ons altijd is voorgelogen’.

  Daarna werd de demonstratie om een uur of negen beëindigd Verdere eerder genoemde protestoptochten werden afgelast.

  • Tino Kuis zegt op

   Wel, de plaquette op de Sanam Liang met de tekst ‘het land is van het volk en niet van de koning’ is zoals verwacht de afgelopen nacht verwijderd.

   • Tino Kuis zegt op

    Wat ik vergeten was te vertellen maar wat wel grappig is: de plaquette werd ingewijd door een soort in het wit geklede Brahmaanse priester. Hij bad. Maar sprak ook een vloek uit over diegenen die de plaquette weer zouden verwijderen. Seksuele impotentie zou hun straf zijn…TIT

    • chris zegt op

     Dat wordt nog een hele kluif om de daders te vinden dan want vele Thaise mannen zijn impotent.

  • Rob V. zegt op

   Misschien leuk om te vermedeln dat de tekst op de tweede People’s Party plaquette een citaat is van de bekendmaking van de Peoples Party (คณะราษฎร,Khana Ratsadon). Die brachten in 1932 een einde aan de absolute monarchie. Het verwijderen van de eerste (en nu ook de tweede) volks-plaquette, het verwijderen van andere symbolen die verwijzen naar 1932 en juist het verschijnen van symbolen die de tijd van vóór 1932 eren is de bron van allerlei geruchten. Wie, wat waarom? Is het een meneer of familie die hier achter zit, royalisten (met of zonder instemming van…) of in de wereld van complotten: zijn het juist anti royalisten die met het terugdraaien van de tijd juist hopen zo verzet te doen oplaaien? Thailand is een héél bijzonder land waarin niets is wat het lijkt, niet? kuche kuche.

 2. Giani zegt op

  Goed dat de Thaise bevolking meer en meer recht begint te staan.
  Ze klagen inderdaad wel terecht over de huidige regering en hun wetten en regels.
  Ik hoop dat ze niet opgeven, en eigenlijk zou de politie (wat ook maar gewone mensen zijn) aan hun zijde moeten staan ipv ze tegen te houden,
  Alleen jammer dat met protesteren er met een militair regime niet veel zal veranderen.
  Mogelijks komt er ooit een “coup” van het “gewone” volk.

 3. Pieter zegt op

  De militairen moeten terug naar hun barakken. De Grondwet, (die overigens in 1932 naar Frans voorbeeld werd gemodelleerd), dient te worden herschreven en waarborgen te bevatten dat belangen, vrijheden en rechten van de bevolking worden gegarandeerd en gerespecteerd. Het ‘staatsbestel’ moet hervormd naar hedendaagse normen, met als zetel Bangkok en niet München. Als de jongeren in staat zijn af te dwingen dat in Thailand de Rechtsstaat wordt ingesteld, dan gaat Thailand een prachtige toekomst tegemoet. Maar ik ben bang dat de idealen van de jongeren gekaapt gaan worden door allerlei machtsblokken, zij het geel, rood of groen. Thailand heeft nog een lange weg te gaan, er gaat weinig veranderen en het blijft nog vele jaren onrustig. Er is nog veel te veel verdeeldheid. In diverse Europese steden hebben sympathisanten hun steun betuigd aan het protest in Bangkok. In München bij een zekere hotel werden sympathisanten weggejouwd door “royale” aanhangers. Zij kregen te horen maar eens naar Thailand af te reizen, dan piepten ze wel anders. Politie maakte een eind aan de samenkomst aldaar.

  • chris zegt op

   De man is niet in Duitsland omdat het bier daar zo goed smaakt maar omdat hij periodiek medische behandelingen nodig heeft in een specialistische kliniek.

   • Tino Kuis zegt op

    Okay, Chris, dat is heel wel mogelijk hoewel ik vermoed of die behandeling ook in Thailand kan worden gedaan.

    Misschien kun je ook deze vraag beantwoorden. Waarom wordt het Thaise volk niet officieel in kennis gesteld van deze waarheid? Waarom moet een Nederlandse expat dat wereldkundig maken? Ik stel je antwoord zeer op prijs.

    • chris zegt op

     Dat hij medische behandelingen nodig heeft, heeft al enige tijd geleden in de pers gestaan. Het is echt te veel eer om de primeur aan mij toe te wijzen.

     https://www.thetimes.co.uk/article/royal-privilege-thai-king-maha-vajiralongkorn-flouting-coronavirus-lockdown-33xfhbx0c
     https://www.mmtimes.com/opinion/21581-a-crown-prince-and-german-affairs.html
     https://medium.com/zenjournalist/%E0%B8%81%E0%B8%A5%E0%B8%B5%E0%B8%A2%E0%B8%B8%E0%B8%84-1edb2f4465d0.

     Voorzover mijn info strekt, kan de beste therapie niet in Thailand worden toegepast. En jij weet net zo goed als ik, dat de elite van deze wereld klant zijn van de beste doktoren en ziekenhuizen omdat zij alleen het beste van het beste willen. En om eerlijk te zijn, als ik HEEEEELLL veel geld had, deed ik waarschijnlijk hetzelfde om beter te worden.

     • Tino Kuis zegt op

      Oke. En dan deze vraag:

      ‘ Waarom wordt het Thaise volk niet officieel in kennis gesteld van deze waarheid?’

 4. Rob V. zegt op

  Schattingen over het aantal demonstranten lopen uiteen. Van 20-30 duizend in de middag to 30-50 of 60 duizend in de avond. Hoeveel het er ook precies waren, laten we het houden op tienduizenden, er is een duidelijk signaal gegeven aan het regime.

  De organisatoren hadden het nog niet makkelijk. Zo heeft de politie geluidsapparatuur, boeken e.d. in beslag genomen. Ook werden een bedrijf en de werknemers van bedrijven die mobiele toiletten zouden regelen door de politie benaderd dit niet te doen en zijn enkele wagens gestopt door de politie. Ondanks dergelijke obstakels is toch gelukt een groot podium met professionele schermen en speakers (die niet misstaan in een groot openluchtconcert) op te bouwen. Ongeveer de helft van het Sanaam Loewang grasveld was bezet. Zie bijvoorbeeld de tweede foto op deze pagina:
  https://www.telegraph.co.uk/news/2020/09/20/thousands-thai-protesters-call-royal-reform-biggest-gathering/

  Over obstakels gesproken, de grote boulevard richting government house en royal plasa is door de autoriteiten afgezet met betonblokken van 1 en 1,5 meter hoog plus militair prikkeldraad (razor wire). Had meer iets weg van ingraven voor een gewapende meute. De demonstranten bleven echter vreedzaam. Die riepen op tot het herschrijven van de grondwet (zodat ook de koninklijke familie geheel onder de grondwet valt, de senatoren niet meer aangewezen door de voormalige junta etc.) en aftreden van de regering.

  De plaquette wou men eerst bij of royal plaza (een steenworp van het oude parlementsgebouw nabij Dusit) of government house. Deze nieuwe ‘plaquette van het volk’ is een niet officiële (en dus illegaal kun je zeggen) vervanger van de originele plaquette die de People’s Party vorige eeuw heeft geplaatst. Die historische plaquette is toen op wonderbaarlijke wijze op een nacht verdwenen en onofficieel (en dus net zo legaal of illegaal) vervangen voor een plaat die de monarchie prijst. Dat ding ligt er nog, al staan er veelal plantjes op zodat niemand hem kan zien. Het is afwachten of de autoriteiten nu dezelfde standaard aanhouden: laten liggen die nieuwe plaquette -mogelijk met wat planten er bovenop, daar is deze regering dol op, zie ook het groene oerwoud op en om Democracy Monument- … of dat men hier toch een dubbele standaard laat zien en deze plaquette wél weg zal halen. Thailand is een bijzonder land dus ik ga eigenlijk uit van dat laatste.

  Bronnen:
  – Khaosod English, Prachatai, Thisrupt live video verslagen (zie Facebook) en:
  https://prachatai.com/english/node/8806
  https://prachatai.com/english/node/8807

  • Rob V. zegt op

   Prachatai heeft de foto van de mensenmassa op het veld ook, maar wat groter:
   https://prachatai.com/journal/2020/09/89600

 5. chris zegt op

  citaat: “……………zo’n 20.000 betogers op de been in Bangkok. Daarmee was dit protest een van de grootste die ooit in Thailand zijn gehouden.”
  Dat deze demonstratie en van de grootste is in de Thaise geschiedenis waag ik toch te betwijfelen. Ik woon in Bangkok en heb de laatste 10 jaar veel grotere meegemaakt:

  https://en.wikipedia.org/wiki/2010_Thai_political_protests
  https://en.wikipedia.org/wiki/2013%E2%80%932014_Thai_political_crisis.

 6. chris zegt op

  Ik moet bekennen dat ik – hoewel een groot voorstander van veranderingen in dit land – nogal sceptisch ben over deze demonstraties omdat mijns inziens een heldere strategie ontbreekt. Daarvoor heb ik een aantal redenen:
  1. het lijstje van eisen heeft de neiging in de tijd toe te nemen. En de eisen zijn intern niet consistent en dus verwarrend. Van aftreden van de regering tot het afschaffen van de Privy Council en Wai Khru, tot een nieuwe wetgeving op het gebied van alcohol en abortus (waarom ook niet op een ander onderwijssysteem, op gokken/casino’s, op het halen van je rijbewijs). Men gooit alles op een hoop en daarmee verdeelt men de mogelijke achterban en steun.
  2. “Als je hetzelfde doet als voorheen, moet je geen andere resultaten verwachten” (schijnt van Einstein te zijn). In het verleden hebben demonstraties niets opgeleverd tenzij bloedverlies. In de tijd van internet en technologie zijn demonstraties niet meer de geijkte weg om veranderingen af te dwingen en ook relatief eenvoudig door de autoriteiten af te stoppen. Zie ook de ontwikkelingen in HongKong en Wit-Rusland. In dat laatste land hebben hackers nu de eerste 1000 namen gepubliceerd van politiemensen die bij arrestaties betrokken zijn en men heeft gewaarschwd meer persoonlijke data van politiemensen openbaar te maken. Volgens mij een veel duidelijker signaal dan een demonstratie.
  3. Ook deze beweging denkt (weer) in termen van wij-zij. Ik heb geleerd (onder andere via het boek van Steven Covey, the 5 habits of highly effective people) dat je ALTIJD win-win moet denken, ook al of juist omdat je zaken wil veranderen. Als het zo is dat de machthebbers alleen maar macht en gezichtsverlies lijden gaat het veranderingsfeest voorlopig niet door.

  Mijn idee zou zijn om slechts 1 eis te voeren (‘weg met deze regering’) en voor deze eis iedereen te mobiliseren die het daarmee (om wat voor redenen ook) eens is, ook al is men wellicht van een andere politieke stroming. Er is voldoende ontevredenheid, ook in Bangkok, onder de middenklasse en de elite. (En sinds 18 September ook onder doktoren en ziekenhuispersoneel nu de regering van 64 ziekenhuizen het contract om mensen te behandelen conform de 30-Baht regeling). Alle andere zaken kunnen ‘democratisch’ geregeld worden als de regering opstapt.

  • Tino Kuis zegt op

   Citaat:

   ‘In het verleden hebben demonstraties niets opgeleverd tenzij bloedverlies.’

   Is dat zo Chris? Ben je oktober 1973 en mei 1992 vergeten? Daar was veel bloedverlies omdat het leger de protesten wilde onderdrukken. Uiteindelijk lukte het toch.

   O wacht, Suthep en aanhangers hadden ook succes met hun strategie in 2013-14. Die strategie was: Shutdown Bangkok, bezet regeringsgebouwen, verhinder met geweld verkiezingen en beledig op schunnige wijze de zittende premier.

   De huidige demonstraties zijn vreedzaam, vriendelijk, humoristisch en duidelijk in hun doelstelling. Ik ben het met je eens dat voortdurend nieuwe eisen toevoegen niet verstandig is. Maar alleen het aftreden van de regering eisen is niet voldoende. Zonder een verandering van de grondwet zal er, met behulp van de Senaat weer een generaal als premier worden gekozen en dat willen we toch niet?

   • Johnny BG zegt op

    @Tino,
    Veranderingen zijn nodig maar geloof je zelf dat het land in een positieve flow komt als de meerderheid oftewel de laagopgeleiden het voor het zeggen krijgen.
    Niets tegen laag opgeleiden want ze zijn in die positie gebracht of hebben er voor gekozen maar het gevaar bestaat dat er wel hele opportunistische beslissingen genomen kunnen worden die het land kapot laten gaan.
    Uit de berichten van je heb je een zoon en jij bent al wat ouder ..zou je zelf het vertouwen hebben dat jouzin met zijn vriendjes jou een beter dagelijks leven? Of gaat het om het principe dat wel elkaar moetwn kunnen vertrouwen wat in mijn ogen iets heel erg tegennatuurlijks is?

    • Tino Kuis zegt op

     Johnny,

     Ik ken veel laagopgeleiden met een gezondere opvattingen dan hoogopgeleiden. En ik ken hoogopgeleiden met domme ideeen. Ja, we moeten elkaar vertrouwen, en dat heeft niets met opleiding te maken.

     Ik zal je een waar gebeurt sprookje vertellen.

     Er was eens een Engelsman, ergens in het begin van de vorige eeuw, die wel eens wilde weten wat zo de gemiddelde intelligentie van het volk was.

     Hij sleepte een goed uit de kluiten gewassen os naar een markt en vroeg de toeschouwers het gewicht van de os te schattien. Die schattingen liepen zeer uiteen, van wel 500 naar 900 kilo. Maar het gemiddelde van al die schattingen week maar een paar kilo af van het ware gewicht van de os.

     Hoog-en laagopgeleiden samen, Johnny, dat is mijn visie. Niet één van de twee. We moeten allemaal een zekere inbreng hebben voor een goede toekomst.

  • Rob V. zegt op

   Met alleen verkiezingen kom je er niet daar het structureel fout zit. De 3 (of 4, het gaan niet om 1 enkele club) punten zijn:
   1) Nieuwe verkiezingen (de vorige waren niet bepaald fair en democratisch)
   2) Nieuwe grondwet (de huidige is een gedrocht met senaat die zeer veel invloed heeft, lees: militaire invloed)
   3) Stop de intimidatie van critici (de bezoekjes van politie, de SLAPP aanklachten die activisten aan hun broek krijgen, het bestempelen van critici als on-Thais, landhaters, dat er een duistere macht vanuit het buitenland achter zit etc)

   En dan het 10 punten plan van een andere groep dat samengevat ik hier punt vier noem:
   4) Hervorm te monarchie zodat deze geheel onder de grondwet valt (zoals het VK, Japan enzovoort).

   Maar als 3 a 4 punten te lastig uit te leggen is stel ik voor er 2 punten van te maken:
   1) Nieuwe grondwet (Dat kan vandaag nog door de laatste democratisch tot stand gekomen grondwet in ere te herstellen, die van 1997! En dan een beetje amenderen want die grondwet was ook niet perfect).
   2) Nieuwe verkiezingen (ditmaal wel democratisch met echt neutrale kiesraad, geen bizarre verandering van de zetelverdeling enzovoort).

   Punt 2 kan alleen als er een goed, democratisch fundament ligt. Anders is het zinloos. Je gaat niet een nieuw muurtje bouwen als het fundament van je huis verrot is. Punt 1 daar een sub-punt van kan aanpassen van dat ene huis zijn zodat het in lijn is van wat van een modern huis verwacht mag worden.

   De intimidatie (soms tot aan de dood toe) moeten we het maar niet over hebben als dat zaken ‘te ingewikkeld’ (niet helder) maakt ?? Moeilijk verhaal hoor…

   • chris zegt op

    Het echte probleem in de ontwikkeling van de democratie in Thailand is NIET verkiezingen en is NIET de grondwet. Het echte probleem is het feit dat men democratie impliciet defineert als de absolute macht van de meerderheid bij uitsluiting van nadenken over de wensen van de minderheid. Daar geldt voor de twee bekende kampen rood en geel. Wie heeft de macht, wie kan de ander zijn wil opleggen, wie kan financieel profiteren van de macht. Alleen woorden over samen maar nooit daden.
    Wie de verkiezingen wint en hoe (met welke modellen en rekenmethoden ook) is geen garantie voor een democratisch functioneren van de winnaars. Nieuwe verkiezingen lossen dan ook niets maar dan ook niets op en moeten wellicht niet eens worden gehouden. Denken dat deze regering de grondwet uit 1997 in ere herstelt is het toppunt van naieviteit. Misschien is het tijd dat Thailand geen grondwet heeft. Die bepaalt immers de manieren waarop politieke partijenen en instituties met elkaar omgaan en is min of meer een neerslag van de gangbare en geaccepteerde praktijk. Maar als men het daar in Thailand niet over eens kan worden is het wellicht een mogelijkheid om in een interimperiode geen grondwet te hebben. Geeft ook veel meer speelruimte aan de politiek nadat de regering is vertrokken.
    Daarom: weg met de regering en vervolgens een publieke discussie over de belangrijkste problemen in dit land en hoe deze op te lossen. En niet vervallen in zaken (zoals verkiezingen, maar dan anders, en de volgende versie van een grondwet) die niet effectief zijn.

    • Rob V. zegt op

     Citaat “Denken dat deze regering de grondwet uit 1997 in ere herstelt”. Ik denk dan ook niet dat het zal gebeuren. Het is iets dat zo gepiept zou zijn als de wil er was, maar de machtshebbers willen juist niet een gezonder fundament voor democratie en rechtsstaat. Men rekt de boel juist: een commissie, referendum, praten, Prayut die zegt dat aanpassingen 2 jaar gaan duren en best duur zullen zijn. Het is rekken en de boot afhouden. Wie trapt daar nog in?

     Oh en misschien mag ik je aanraden niet meer in rood versus geel te denken? Er is minstens een derde kamp (oranje, de jeugd, …). En als je echt goed kijkt kun je nog meer visies ontdekken dan 2-3 groepen.

    • Tino Kuis zegt op

     Nee, Chris, het grootste probleem in Thailand is dat een kleine minderheid zijn opvattingen en wensen oplegt aan de meerderheid. Maar je hebt gelijk dat er veel te weinig onderlinge discussies zijn.
     In het kort. Ik zie veel in een besluitvormend orgaan bestaande uit een groep willekeurig gekozen burgers waarbij politieke partijen en verkiezingen worden afgeschaft. Om de zoveel tijd een nieuwe groep van zeg 500 mensen. Een doorsnee van de bevolking.

 7. Hans zegt op

  ik moet altijd een beetje glimlachen als ik lees hoe de nadruk wordt gelegd op MILITAIR, als het over de regering gaat. Hoe slechte de militaire regering wel niet is enz.

  men gaat er gemakshalve aan voorbij dat vorige, niet-militaire, regeringen aan de basis liggen van het verval hier in Thailand. vorige, niet-militaire, regeringen vulden op grote schaal eigen zakken en de zakken van hun “inner circle”.

  het is erg makkelijk om ten tijde van crisis (zoals nu door COVID-19) een voedingsbodem voor onrust, onvrede en demonstraties te creeeren. zou een niet-militaire regering het hier nu echt zoveel beter hebben gedaan? ik waag het te betwijfelen.

  • Rob V. zegt op

   Beste Hans, ken je dictator veldmaarschalk Sarit? Die had 2,3 miljard baht aan vermogen toen hij stierf. In vele andere regeringen (veelal ook militair) was niet veel beter gesteld met het gegraai en corruptie. Ja, ook onder Thaksin, maar dat is ook niet iemand die democratie hoog in het vaandel had staan. Zijn zus, de voorlaatste premier, deed het wat dat betreft een stuk beter.

   De protesten, de boosheid zit hem niet in de Covid crisis. De geluiden over onvrede over gebrek aan democratie, gebrek aan vrijheid, het neerkijken op het plebs, de intimidaties enzovoort loopt al wat jaartjes hoor. In zijn meest recente vorm gaf Future Forward daar een podium voor. Dat is door de corrupte machtshebbers en het verrotte systeem dat ze opgezet hebben de kop ingedrukt met o.a. oneerlijke verkiezingen en tien dat niet genoeg bleek, ontbinding van de partij. Dat deed de jeugd de straat op gaan. Zie de studentenprotesten van vóór de Covid.

   Luister dan nog eens naar hun eisen en vraag je af hoe het land er voor zou kunnen staan met waar men op vraagt: democratie, vrijheid van meningsuiting, transparantie, verantwoordingsplicht enzovoort. Kortom een gezonde rechtstaat. Ik denk dat dat het beter zou doen dan menig regering tot op heden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website