Een zaak rondom een invloedrijke lokale man uit de provincie Nakhon Pathom, die wordt verdacht van het opdracht geven van een moordaanslag op een politieagent op de snelweg, blijft de voorpagina’s van de Thaise nationale kranten domineren. Ook andere politieagenten zijn inmiddels bij het onderzoek betrokken.

Pol.Kol. Wachira Yaothaisong, de hoofdinspecteur van Highway Police Division 2, pleegde op 11 september zelfmoord, op dezelfde dag dat zijn ondergeschikte, Pol.Lt.Col. Sivakorn Saibua, een 32-jarige luitenant van de snelwegpatrouille, werd gecremeerd. Saibua was doodgeschoten door een schutter. Pol.Kol. Wachira stond onder druk omdat hij Pol.Lt.Col. Sivakorn had begeleid naar een diner op 6 september bij Praveen Chanklai, ook bekend als Kamnan Nok (waarbij ‘Kamnan’ subdistrictshoofd betekent).

Pol.Lt.Col. Sivakorn, die door het publiek werd geprezen als een integere en toegewijde agent, werd zevenmaal beschoten en gedood door een schutter, nadat hij had geweigerd een familielid van Kamnan Nok te helpen met een transferverzoek.

Bij onderzoek van het huis van Pol.Col. Wachira Yaothaisong, bleek dat Pol. Kol. Wachira eerder depressief was geweest en daarvoor behandeld was in een ziekenhuis. Hoewel zijn situatie verbeterd was, leidde de tragische dood van Pol.Lt.Col. Sivakorn tot verhoogde stress, wat ertoe leidde dat hij de chatgroep van zijn politiecollega’s op LINE verliet de avond voor zijn zelfmoord.

Deze zaak heeft niet alleen geleid tot actie tegen lokale machtsfiguren maar ook tot een intensief intern politieonderzoek.

Zeker 25 andere agenten waren ter plekke toen Pol.Lt.Col. Sivakorn werd neergeschoten, maar ze slaagden er niet in de schutter of Kamnan Nok te arresteren. Er zijn ook claims dat handlangers van Kamnan Nok ter plekke bewijs hebben gemanipuleerd.

Dit incident heeft geleid tot felle kritiek op de politie en motiveerde de Nationale Politie tot het instellen van een grondig onderzoek. Als gevolg hiervan werden zes agenten bij het onderzoek betrokken. Vier daarvan zijn uit hun functie gezet.

Op maandag 11 september weigerde de Criminal Court of Corruption Division 7 borgtocht voor de zes ambtenaren die beschuldigd worden van wangedrag, omdat zij Kamnan Nok, de hoofdverdachte, zouden hebben geholpen met het vernietigen van bewijs en zijn ontsnapping. Ze riskeren een gevangenisstraf van meer dan drie jaar. De rechtbank was van mening dat als de zes verdachten op borg zouden worden vrijgelaten, zij zouden kunnen vluchten of het onderzoek zouden kunnen hinderen.

Bron: Khaosod English

1 reactie op “Drama bij Thaise politie: Integere agent vermoord na weigeren ‘vriendendienst’ voor invloedrijke machthebber”

  1. peter zegt op

    Heel triest allemaal,lijkt erop dat het nooit zal veranderen in Thailand,


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website