Donkere wolken voor Thaise economie

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: ,
10 april 2021

De economie in Thailand zal waarschijnlijk dit jaar minder groeien dan eerder voorspeld vanwege de derde golf van het coronavirus en zorgen over de Britse variant van het virus die is opgedoken. Directeur Chayawadee Chai-Anant van de Bank of Thailand zei dit vrijdag op een bijeenkomst van analisten.

De toeristensector, waarvan de Thaise economie sterk afhankelijk is, heeft het nog steeds moeilijk en onzekerheden blijven waardoor de voorspelde groei van 3 procent niet gehaald zal worden, verwacht Chayawadee. Vorig jaar kromp de economie met 6,1 procent, de hoogste krimp in twintig jaar.

“Alhoewel de economie zich dit jaar zal herstellen, zijn er nog steeds zorgen, vooral in de servicesector. En in de huidige economische voorspelling is het gevolg van de nieuwe virusuitbraak nog niet verwerkt.”

In het ergste geval kan de economie dit jaar net zo sterk krimpen als vorig jaar wanneer er problemen blijven virusvarianten en de effectiviteit van de vaccins tegenvalt. Het ministerie van Volksgezondheid verwacht dat het nog twee maanden duurt voordat de huidige virusuitbraak in Bangkok is bedwongen.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


Rating: 3.00/5. From 4 votes.
Please wait...

11 reacties op “Donkere wolken voor Thaise economie”

 1. Dennis zegt op

  Nou, daarvoor hoef je geen helderziende te zijn. Wat meneer van de BoT zegt klopt als een zwerende vinger, maar dat hadden ze 6 maanden geleden misschien ook al wel kunnen voorspelen. Probeert hij hier een persmomentje te pakken?

  Zolang de grenzen dicht blijven (en dat is sowieso tot 1 oktober), komen er geen toeristen. Die 113 Duitsers op Phuket gaan de economie niet redden en zijn enkel om “succesjes” te vieren, die in werkelijkheid geen succes en al helemaal geen viering waard zijn. Toeristen met 14 of 21 dagen vakantie gaan géén 7, 10 of 14 dagen in ASQ. Nu niet, nooit niet.

  Thailand blijft ook die jaar grote klappen krijgen op economisch vlak en ook de komende jaren, want de failliete sectoren en werknemers staan niet opeens allemaal in 2022 weer 100% overeind. Een economische groei in de industrie is gewoon mogelijk, maar de winsten daarvan zullen maar in beperkte mate terecht komen bij de burger en overheid. De klap van het wegblijven van toeristen zal veel groter zijn dan de impact van de industriële groei. Thailand schiet daar de komende jaren dus niet veel mee op.

  • Stan zegt op

   In het toerisme zie ik pas enig herstel vanaf Q4 van 2022. In Q1-Q3 zal het toerisme langzaam toenemen, maar nog niet genoeg. Ik denk dat er ook in de eerste helft van 2022 nog allerlei voorwaarden en verplichtingen zullen zijn om Thailand in te komen.
   Ik hoop dat ik niet gelijk krijg.

   • Dennis zegt op

    Een onbesproken feit is natuurlijk dat veel bars, restaurants en hotels (al helemaal de kleine) nu gewoon dicht zijn. Failliet of permanent gesloten vanwege geen toeristen. Die gaan niet plotseling weer open als blijkt dat vanaf (bijvoorbeeld) 1 juli 2022 er weer miljoenen mensen op Suvarnabhumi aankomen. Dat kost tijd. Veel eigenaren zijn nu ex-eigenaren en nieuwe eigenaren zullen zich wel 100x bedenken alvorens ze een nieuwe uitdaging aangaan.

    Dus wat je straks aantreft in Thailand, is anders dan wat je voorheen aantrof. Thais zijn inventief en ondernemend, maar tegelijkertijd ook niet gek. Dus je hebt gelijk dat het nog lang zal duren voordat de Thaise economie weer volop draait en de gevolgen voor de Thaise economie zullen in de komende jaren dan ook enorm zijn. Hoeveel auto’s zijn er niet gekocht op afbetaling? Hoe betaal je een auto of motobike af als jezelf geen geld hebt of als je afhankelijk bent van het geld wat zoon, dochter, vader of moeder naar thuis stuurt? Het wordt helaas, helaas een bloedig slagveld

  • Peter+V. zegt op

   “Toeristen met 14 of 21 dagen vakantie gaan géén 7, 10 of 14 dagen in ASQ. Nu niet, nooit niet.”

   Er zijn hele hordes die zich vrijwillig laten opsluiten in All-Inclusive strafkampen in Spanje, Turkije etc.
   Dat zou op Phuket en in Pattaya makkelijk kunnen voor 7 tot 14 dagen, daarna eventueel nog een weekje ‘vrij’.
   Mij trekt het niet, naar zoiets moet toch opgezet kunnen worden?

   • Dennis zegt op

    Een all-in resort is daar natuurlijk op gebouwd en biedt ook veel open buitenruimtes. Maar belangrijker: het beperkt je niet (je kunt gewoon het terrein aflopen hoor).

    Een ASQ-hotel biedt zeer beperkte vrijheden. Interactie met andere mensen is bijna niet mogelijk en ook niet wenselijk (want raak je alsnog besmet, begint het weer van voor af aan).

    Kortom, een all-in resort is ook niet mijn idee van een ideale vakantie, maar nog altijd 10x beter dan de ASQ-gevangenis.

 2. Michel zegt op

  Toch eigenaardig hoor. Enkele dagen geleden werd er hier een topic opgestart met als vraag ‘is de huidige koers van de THB gerechtvaardigd’?

  Sommigen beweerden zelfs dan een koers van 25THB/€ een realistisch scenario was.

  Nu blijkt dat de economie in Thailand wel degelijk sputtert naar aanleiding van de coronacrisis.
  Wel, ik ban er van overtuigd dat we nog altijd veel te veel betalen voor onze Baht. Deze wordt wel degelijk kunstmatig hoog gehouden.

  Trouwens, is het jullie opgevallen, de laatste week is de waarde van de THB redelijk wat gedaald.
  Het is al meer dan 2 jaar geleden dat we nog dergelijke koersen gezien hebben. Op naar de 40 THB/€ 🙂

  • Stan zegt op

   De USD en GBP zijn ook gedaald de afgelopen dagen. Ik ben geen econoom, maar ik denk dat de euro gestegen is.

  • Johan zegt op

   Wat me weer opvalt is dat de EUR/THB koers vandaag weer heel wat bokkesprongen maakt.
   Hoe kan dit op een zondag?

   • Jacq zegt op

    Valuta handel is in het weekend gesloten.

   • Cornelis zegt op

    De 37,5 zijn we intussen ook al weer voorbij, in opwaartse richting……

 3. chris zegt op

  Ik herhaal het nog maar eens: de Thaise economie stoelt veel minder op het toerisme dan op de uitgaven van de Thaise huishoudens. Dat betekent ook dat alleen het toerisme de Thaise economie niet gaat redden. Nog sterker: men kan veel beter werken aan het herstel van de particuliere consumptie. Daar hoef je ook niet voor te vaccineren of allerlei gekke toeren (als reisbubbels,quarantaine of niet) voor uit te halen.

  Er doemen nog een paar problemen op waar niemand het gemakshalve over heeft:
  – de daling van het aantal banen
  – de groei van de werkeloosheid
  – de groei van het aantal (vooral kleinere) bedrijven dat zijn activiteiten heeft gestaakt
  – de terugbetaling van door de overheid verstrekte leningen
  – de start van de terugbetaling van uitgestelde maandelijkse termijnbetalingen op creditcards en andere leningen (hoe moet dat zonder voldoende inkomen?)
  – de oorverdovende stilte van de overheid (met name de Ministeries van Financien en Economische Zaken) voor een adequaat beleid, bv. extra belastingen voor grote bedrijven die van de covid-crisis hebben geprofiteerd zoals men in vele landen overweegt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website