Donderdag begint de winter in Thailand

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: ,
15 oktober 2019

Op donderdag 17 oktober begint de winter in Thailand. Het regenseizoen is daarmee ten einde maar de paraplu kan nog niet worden opgeborgen.

Het Meteorological Department verwacht dat de gemiddelde temperatuur tussen de 20 en 21 graden uitkomt tegen vorig jaar 21,9 graden. In Bangkok zakt het kwik tegen het eind van het jaar zelfs naar 15 tot 17 graden en in het Noorden (Chiang Rai, Nan, Nakhon Phanom, Sakon Nakhon) worden temperaturen van 7 tot 8 graden verwacht. Op de bergtoppen kan in december en januari rijp liggen.

Het koelere weer is juist weer gunstig voor het binnenlands toerisme, vooral in de bergachtige gebieden van het Noorden. Dit weekend kwamen toeristen weer in groten getale naar populaire plekken zoals Doi Inthanon in Chiang Mai en Phu Thap Boek in Phetchabun. Nationaal park Phu Thap Boek verwachtte 10.000 bezoekers in drie vakantiedagen.

Ook een populaire plaats is Ban Nam Juang in Phitsanulok. Bezoekers vergapen zich er aan de deken van mist die om een berg ligt, ze bewonderen de terrasrijstvelden en het royal dam project.

Het winterseizoen duurt tot midden februari. Het koudst is de maand december. In enkele provincies, waaronder Nakhon Phanom. kan dan de temperatuur tot het vriespunt zakken.

De laagste ooit gemeten temperatuur in Thailand was min 1,4° C op 2 januari 1974 in Muang (Sakon Nakhon), op grondhoogte gemeten.

In de bergen komt vorst in deze periode wel vaker voor.

Bron: Bangkok Post

4 reacties op “Donderdag begint de winter in Thailand”

 1. toni zegt op

  Hallo,
  Temperaturen tot het vriespunt kunnen zakken in Nakhon Phanom? Dan heb ik de laatste tien jaar wat gemist….
  Groeten.

 2. Hans zegt op

  De temperatuur is nooit zo laag. Ik woon vlakbij phu tabbroek/tab berk. Begin winter is het 34°. Snachts nooit lager dan 24. Boven op de berg is het koeler, ja, maar daar woont niemand

  • Ger-Korat zegt op

   Ik ben er diverse keren geweest en de temperaturen benenen de 10 graden maar dan wel in januari en februari. Geen sprookjes vertellen maar kijken naar de termperatuurmeter. Winterjas aan, trui aan en mist welke alleen bij lagere temperaturen voorkomt. Ga nou niet vertellen dat het niet beneden de 24 graden wordt want alleen bij het weerstation in de stad Petchabun maar 60 km verderop is het anders.. In de heuvels van noord Petchabun kan het goed koud worden, kijk o.a. naar het gebied van Khao Kho en Lom Sak waar veel mensen wonen en beroemd is om de mist welke er in de koude ochtend tussen de heuvels hangt en veel bloemen zijn welke alleen in koudere gebieden vookomen. Ik dacht de eerste keer ook jaren geleden dat het niet koud was, nou had een kampvuur nodig om warm te blijven, alleen een t-shirt aan en van arren moede maar een dikke jas geleend, ‘ s Morgens klappertandend in de buitenlucht on de mist te bewonderen. Sindsdien neem ik een jas en trui mee in de koudere maanden indien in naar de heuvels in Thailand ga. Als souvenir heb ik een temperatuurmeter gekocht in Khao Kho vanwege de lage temperaturen daar.

   Ook in Chiang Rai 4 jaar geleden gekampeerd in de maand februari: 3 graden bij de grond en had 6 dekens nodig om het niet koud te krijgen.

 3. Erik Kuijpers zegt op

  Eind jaren 90 zijn in de provincie Loey mensen doodgevroren tegen de kerstperiode aan. Mensen diep in de heuvels, in hun huizen op palen waar aan zes kanten de stormwind omheen waait. Huizen met boven slechts een grote kamer met wanden van bamboe en gevlochten stro. Geen bedden, maar een dun ding op de grond en onvoldoende dekens boven en onder hen.

  In november eind 80-er jaren tijdens een van mijn eerste reizen door Thailand was ik in zo’n huis op palen in de regio Chiang Mai / Mae Hong Son. De bewoners hadden in die grote ruimte een stel dekens opgehangen om een ‘kamer’ te maken; zij lagen dicht tegen elkaar, onder de schamele dekens en kleren en barstten van de kou.

  De reisgroep had wintervaste slaapzakken maar wij crepeerden ook van de kou.

  Ik heb 16 jaar in het buitengebied van Nongkhai gewoond en in december daalt in de nacht -mits bij open hemel- de temperatuur tot tegen het nulpunt aan. Dat is koud in een huis met enkel-steense muren, enkel glas en een dak zonder isolatie. In de avond gaat dan de elektrische kachel met blower aan en je hebt de dikste dekens op bed. Overdag is het in de zon snel 20+, voor mij aangenaam, maar de Thai vindt dat koud.

  In de stad wordt het niet zo koud. Beton neemt overdag warmte op en straalt dat in de nacht uit. Maar lichte steenbouw en helemaal houtbouw heeft dat niet; in het buitengebied staan de huizen ook nog eens verspreid en dan maakt ook de winterwind het akelig koud als de temperatuur naar nul zakt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website