Het doek lijkt eindelijk te vallen voor de omstreden tijgertempel in Kanchanaburi. Deze week haalt de DNP (Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation) met hulp van politie, leger en lokale autoriteiten alle 137 tijgers weg uit de tijgertempel Wat Luangta Bua Yannasampanno.

Daarmee komt er een eind aan het gesol met de tijgers. Dierenbeschermers voeren al jaren een strijd tegen deze toeristenattractie. De monniken verdienden zo’n 100 miljoen baht met de exploitatie met de dieren. per jaar met de tempel. De tijgers worden ondergebracht in twee parken in Ratchaburi.

Wanneer de tempel niet meewerkt zal de DNP de rechter om toestemming vragen het terrein te betreden. De monniken die dwars liggen, worden voor het gerecht gebracht, zegt DNP adjunct directeur-generaal Adisorn. Hij benadrukt dat de tijgers staatseigendom zijn en dat de tempel de dieren moet afstaan.

De tempel verzet zich met hand en tand tegen de operatie en heeft de Central Administrative Court gevraagd om een uitspraak. De monniken willen dat de DNP wacht op de uitspraak van de rechter. De DNP zegt daarop niet te willen wachten omdat het doet dat niet, want de rechtbank heeft nog niet gezegd of ze de zaak in behandeling neemt.

Bron: Bangkok Post

9 reacties op “Doek valt voor omstreden tijgertempel”

 1. Slagerij van Kampen zegt op

  Ooit geweest. Teleurstellend en gênant. Toen was ik nog niet op de hoogte van de terechte kritiek. Hoe moet ik dit trouwens interpreteren? Als de zoveelste uitwas van het boeddhisme? Of zijn het nepmonniken? De vraag is trouwens of veel van de legaal te noemen monniken ook niet gewoon “nep” zijn.
  Ver verwijderd van geïdealiseerde “woudmonniken” zoals Ajarn Mum houdt een groot deel van het monnikendom zich voornamelijk bezig met het vullen van de collectebus.
  Of men runt een pretpark zoals deze dieren kwellers.
  Formeel hoort een monnik eigenlijk nauwelijks aardse bezittingen te hebben en er zeker niet aan te hechten.
  Iedereen weet dat de scheiding tussen privé en religieuze bestemmingen in Thailand nogal vaag is. Zelfs de monniken in Europa. De collectebus wordt hier vaak heel goed gevuld. Tempels schieten hier bijna even vlot als moskeeën uit de grond Er wordt gezegd dat ook familie van de monniken in Thailand er prima van kan leven. Geruchten of?

 2. LOUISE zegt op

  @,

  He, he, eindelijk.
  Eindelijk gerechtigheid.
  En nu nog al dat geld boven water zien te krijgen en dat verdelen onder de mensen die dit het meest nodig hebben.

  Die beesten zijn helemaal platgespoten of een handje pillen door het voedsel, want anders is het absoluut onmogelijk mensen zo dicht bij die dieren te laten.
  Het zijn en blijven wilde dieren.
  Zoals we allemaal wel een een artikel over een leeuwentemmer hebben gelezen.

  En wat ik eigelijk het meest tegen de borst stuit, dat dit alles onder het mom/noemer van Buddha wordt gedaan en ook nog een 100 miljoen onder de monniken te verdelen.

  Natuurlijk zijn ze kwaad en natuurlijk gaan ze er tegenin.

  LOUISE

 3. Eric zegt op

  Laten we het gemakshalve niet altijd hebben over de negatieve uitwassen van het Boedhisme. Deze filosofie is voor velen een wijze, vreedzame en goed bedoelde leidraad in het leven. Het ligt in de aard van de mens
  het soms te verpesten.

  • T zegt op

   Klopt wat zegt, maar dat wil niet zeggen dat we de negatieve zaken ook niet naar boven moeten brengen zoals de zogenaamde tiger temple die ze beter de toeristen dollar temple hadden kunnen noemen. Je ziet waar jarenlang verzwijgen toe kan lijden ook bij andere geloven ik noem bv. de katholieke kerk.

  • Rens zegt op

   Helaas wordt er dan toch wel heel erg veel verpest onder hen, en door hen in het oranje gekleed. De uitwassen stapelen zich de laatste tijd toch weer redelijk op mag ik wel zeggen. De ’tijgertempel” is een absoluut goed voorbeeld daarvan, waar dus ook degenen die in “de top” van het Thaise boedhisme zitten niet tegen reclameren.
   Niets heeft deze “tempel” met boedhisme te maken, slechts alleen met geld verdienen en dierenhandel. Ik hoor geen negatieve berichten van de ‘echte boedhisten” hier tegen, noch tegen andere vormen van wat puur boedhistische onzin is.

 4. Renate zegt op

  En wat gebeurd er met de tijgers?
  Die worden afgemaakt……als ze nou de boel castreren dan word erger voorkomen en geen exploitatie meer maar budget van de overheid…..ach….dieren zijn weer de dupe van de mensheid…eh “monniken” en hun hebberigheid….

  • ruud zegt op

   Waarom denkt u dat die tijgers worden afgemaakt?
   Er zijn dierentuinen in overvloed met interesse in tijgers.
   Ze zijn ook belangrijk voor het teelprogramma, om inteelt en uitsterven te voorkomen.

  • rensp zegt op

   Even goed lezen de dieren worden niet afgemaakt ,maar verdeelt over twee parken
   groetjes

 5. Frans zegt op

  ik kwam in deze tempel meerdere keer, vanaf 1991

  een handje vol met monniken, geen hulpjes gratis entree
  elk jaar kwam er meer personeel bij, in dezelfde kleding, fotografen
  het werd 1 groot circus
  er is heel veel geld verdiend, alleen de verblijven van de tijgers bleven hetzelfde
  naar urine stinken herten etc. om de tijgers binnen hun ruimte te houden
  de baby tijgers wisten van niks, toeristen met een flesje melk……..
  maar als ze groot worden, klaargestoomd om geld te verdienen
  triest
  hopelijk snel een einde aan dit circus, even de boekhouding controleren van
  de grote tijgerbazen, hulpjes en fotografen,
  en dan de deuren sluiten, alleen een tempel is voldoende daar.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website