Een radioprogramma, DJ Teen, met 510 tieners die vrijuit praten over seks en zwangerschap is het nieuwste wapen van het ministerie van Sociale Zaken om het hoge aantal tienerzwangerschappen in Thailand terug te dringen.

De tieners die deelnemen zijn in het hele land geselecteerd om in radioprogramma’s en op de sociale media met leeftijdsgenoten te praten. tieners in Thailand praten niet of nauwelijks met hun ouders over dit soort onderwerpen en algemene voorlichtingscampagnes blijken niet te werken.

Volgens minister Chuti is dit nodig omdat het aantal tienerzwangerschappen nog steeds erg hoog is. Per duizend tieners tussen 13 en 19 jaar raakt 39,5 procent zwanger, een percentage dat hoger is dan het wereldgemiddelde. Het ministerie heeft als doelstelling dit tegen 2026 terug te brengen naar 25 procent.

Volgens de minister zijn tienerzwangerschappen zowel slecht voor de betrokken zelf als voor de gehele samenleving: “Er zijn problemen met de fysieke en psychische gezondheid van jonge moeders zoals zoals schooluitval, illegale abortussen, besmetting met SOA’s, scheiding en slechte familieplanning. We moeten dit probleem nu eens goed aanpakken.”

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “DJ Teen moet het aantal tienerzwangerschappen terugdringen”

 1. Erik zegt op

  Hoognodig! Dat percentage tienermoeders is schrikbarend; in Nederland is het nog geen tiende daarvan. Het veroorzaakt in dit land zonder vangnet veel te jonge ouders, laag opgeleid, geen werk, dus men gaat de criminaliteit in. Zeker 70% van de gevangenen zit voor drugs en voor een paar stimulerende plantjes heb je al snel 15 jaar aan je broek

  De gevangenissen zitten overvol, vaak met dubbele bezetting. Alle 144 hebben ze ruimte- en financieringsproblemen om de 360.000 gevangenen te herbergen en te voeden. Thailand heeft 500 gevangenen per 100.000 mensen, Nederland 50.

  Dus dit initiatief juich ik toe en ik hoop dat men ook zo verstandig is voorbehoedsmiddelen gratis beschikbaar te stellen.

  • Tino Kuis zegt op

   Inderdaad, Erik, maar ik vrees met grote vreze.

   Er was eens deze vraag in een middelbare schooltoets:

   Wat doe je als je seksueel opgewonden raakt? (เงี่ยน ngiean met dalende toon in het Thais).
   En de mogelijke antwoorden (uit mijn 75-jarige geheugen):
   A koude douche
   B sporten
   C praten met je ouders (Mama, ik ben zo opgewonden! O, kom maar even hier, schatje):
   D een boek gaan lezen

   ‘Sorry, Noi, ik ga even een boek lezen!’

   Ik vroeg het eens aan een lerares: Wil je graag seksuele voorlichting geven? Ze zei ja, maar het mag niet van de directeur, en die heeft dat weer van het Ministerie.

   Er is wel een Belangrijk Persoon in Thailand die het goede voorbeeld gaf. Een zoon terwijl de moeder net 17 jaar was.

 2. Jacques zegt op

  Ik denk dat het percentage dames in Thailand dat het nodig vindt om seks te gaan bedrijven op jeugdige leeftijd, zo tussen de 13 en 15 jaar ook er toe leidt dat er veel zwangerschappen zijn. Velen zijn er dan nog niet voorzien van voorbehoedsmiddelen en dan ben je snel spekkoper. Ik zie het aan familieleden van mijn vrouw en kinderen bij ons in de buurt die al een vast relatie moeten hebben voor hun 14e anders denken ze dat ze te laat komen en dat geeft dus het nodige aan commotie en problemen. Gesprekken met de ouders van het vriendje en afspraken over toekomstige huwelijken om maar het gezichtsverlies tegen te gaan. Er moet meer dan voorlichting komen en gratis voorbehoedsmiddelen vanaf een bepaalde leeftijd is zeker aan te bevelen. Maar niet te jong, want dan moet je vaak lang slikken en dat is ook niet goed voor de gezondheid op termijn. Ik denk dat de mentaliteit, ook van de nodige ouders, om moet en matiging of onthouding op jonge leeftijd aangemoedigd met worden en onderwijs etc., meer van belang zijn. Dit geldt zeker ook voor de jonge mannen die over weinig controle beschikken en verantwoordelijkheid niet hoog in het vaandel hebben. Maar ja via de sociale media zijn contacten snel te realiseren en de spanning en weinig controle over de verleidingen die zijn bekend en zullen niet zo snel weer in de fles gaan.

  • harry zegt op

   Beste Jacques,
   Zelf heb ik ook wel eens gesprekken gehad waarom ouders hun dochters niet de pil laten slikken.Antwoord was dan vaker dat men zich schaamt voor de omgeving als men weet dat hun dochter de pil slikt.Mijn vraag was dan weer als je dochter dan zwanger raakt op haar 15e of 16e?Is er dan geen schaamte?Toen kreeg ik als antwoord ;dat is wat anders maar jullie farangs begrijpen dat niet!Ben het volledig met je eens dat er een mentaliteit verandering zou moeten komen.Zelf ooit meegemaakt dat een man van een jaar of 30 met een dorpsgenootje van 13 de koffer was ingedoken.Reactie van de ouders was dat ze geld van hem wilde zien, anders zou aangifte tegen hem gedaan worden.Over mentaliteit gesproken..


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website