Wederom is er een dienstplichtig militair om het leven gekomen na ernstige mishandeling. Yuthinan Boonniam overleed zaterdagochtend in het ziekenhuis.

Hij was gelegerd in het Vibhavadi Rangsit Military Base in Surat Thani. De man had interne bloedingen en zijn gezicht was verwond. Er is geprobeerd hem te reanimeren, maar dat heeft niet mogen baten. Yuthinan werd mishandeld omdat hij militaire regels had overtreden.

De dienstplicht in Thailand is berucht om de vele mishandelingen van rekruten, regelmatig zijn er ernstige incidenten waarbij soldaten worden doodgeslagen of doodgemarteld.

Bron: Bangkok Post

19 reacties op “Dienstplichtig militair overleden na mishandeling”

 1. Rob zegt op

  Fijn om voor je land te dienen, hoe lang gaan mensen dit nog pikken?

  • Tino Kuis zegt op

   Als ik dat aan Thais vraag maken ze een ‘schietgebaar’ met hun handen.

 2. Tino Kuis zegt op

  The Nation adds:

  Yuthinan was not the first serving conscript to be beaten to death. In April last year, Private Songtham Mudmad was beaten to death at a military base in Yala’s Bannang Sata district. In 2011, Private Wichian Phuaksom was tortured to death at a training camp in Narathiwat.

  Een nicht van Wichian ,Narissarawan Kaewnopparat, zoekt recht voor haar oom. Zij is aangeklaagd voor smaad door de militairen.

  Veel van deze zaken verdwijnen in de doofpot of worden afgekocht.

 3. Jack G. zegt op

  Hoe gaan de ‘gewone’ Thaise media met dit nieuws om? Komt dit nieuws op TV?

  • Tino Kuis zegt op

   Dat is een goeie vraag. Ik lees een Thaise krant en kijk af en toe naar de Thaise tv. Op de Thaise tv zag ik het (nog) niet maar dat zegt niet alles.
   Het moeilijkste is de naam Yuthinan Boonniam over te brengen in Thaise tekens en dat lukte na 15 minuten proberen. Het is ยุทธอินันท์ บุญเนียม. Googelen leerde op dat zijn verhaal in de drie meest gelezen kranten staat: Thai Rath, Daily News en Matichon. Verder op een aantal andere bladen en op de twee meest gelezen blogs in Thailand: Sanook en Krapook. En ik zie net een video van een nieuwsuitzending van de tv zender TNN24 (3 1/2 minuut) hier:

   https://www.youtube.com/watch?v=M0C6E_FuAiU

   Hier staat het verhaal in de Daily News:

   https://www.dailynews.co.th/regional/565654

   Ik denk dat bijna alle Thais het verhaal nu kennen. Verbaasd zijn ze niet, wel boos en verdrietig.

   De moeder zegt (Daily News) dat ze het lijk van haar zoon niet zal laten cremeren totdat er een aanklacht tegen de moordenaars is ingediend omdat ze bang is dat anders ‘het hele geval langzaam zal verdwijnen’. En gelijk heeft ze. Voorbeelden te over.

   Wat de Thais zeggen over het leger kan ik hier niet herhalen.

   • Tino Kuis zegt op

    Dat blog wat ik hierboven noemde is Kapook! en niet Krapook. Er waren 32 commentaren op de dood van de soldaat. Ik noem deze:
    1 in dit land heeft leven geen waarde
    2 machtswellustelingen en geestgestoorden
    3 heel wreed en nog wel in een regeringsgebouw!
    4 Alweer! Dienstplichtige soldaten hebben evenveel waarde als hoge officieren! Dienstplichtige soldaten offeren vaker hun leven dan generaals
    5 daarom wil ik niet dat mijn kind soldaat wordt
    6 deze soldaat sterft. Preecha (de jongere broer van premier Prayut) vangt 1.000.000 baht per jaar voor 6 dagen in het parlement!
    7 hoe kunnen we dit nog dulden?

    De andere commentaren zin navenant: slecht, gemeen, moet onderzocht worden etc.

    • Tino Kuis zegt op

     Ok, de laatste reactie, beloofd. Een video waarin een dienstplichtig soldaat wordt afgeranseld.
     Grafische beelden!

     https://www.youtube.com/watch?v=XyQQd-7iTro

   • Petervz zegt op

    Idd Tino, ik ken de berichten. En dat de nicht van 1 NB aanklagen voor smaad. Schandalig.

 4. Leo Th. zegt op

  Zolang de daders niet gestraft worden en de sadistische Opleidingspraktijken gehandhaafd blijven en getolereerd/gepromoot worden door de legerleiding zullen er helaas slachtoffers blijven vallen.

 5. Pedro zegt op

  Met zulke momenten militairen heeft Thailand geen viijand nodig.

 6. snelle japie zegt op

  Ik hoorde toen ik in Thailand studeerde altijd dat het Thaiseleger bijna een vrijetijdsleger was met opdrachten als het opruimen van straten en dergelijke. geen keihard gedrillde militairen. Klopt dat beeld dan toch niet helemaal? Misschien is dit wel helemaal geen gevalletje school of hard knocks maar meer een persoonlijke vete? zowiezo zit er maar weinig achtergrond info bij het artikel.

 7. Pete de jong zegt op

  Het Thaise leger is echt geen kleuteropleiding
  De zoon van mijn vriendin heeft van april 2015 tot april 2016 zijn dienstplicht vervuld
  Van zijn peleton zijn er 6 overleden tijdens een oefening en div waaronder de zoon in het ziekenhuis opgenomen . Met 41 c 3 dagen er tegen aan op een stormbaan vraagd toch wel conditie
  Dit was heel normaal begreep ik toen .Ben ook div keren op bezoek geweest en neem van mij aan ,dat het echt niet te vergelijken is met onze vroegere dienstplicht .
  Gr peter

 8. JACOB zegt op

  Onze zoon 24 jaar zwaaide vorig jaar november af uit de Thaise militaire dienst,na in 2014 opgeroepen te zijn,werd hij geplaatst bij de luchtmacht in Udon thani,na enkele maanden volgde overplaatsing naar Sakhon Nakon alwaar hij werd ingedeeld op een radarpost,uit de verhalen heb ik begrepen dat het voor gewoon bevelen volgende en meegaande personen de dienstplicht zonder veel problemen te volbrengen is,echter niet bevelen volgende en dwarsliggende personen worden niet geduld en hebben een moeilijke tijd,met alle respekt voor de overleden militair,we weten niet wat de aanleiding is geweest,onze zoon is zonder problemen uit de dienst gekomen,had echter ook al een tien tal jaren in N

 9. chris de boer zegt op

  Dit is heel erg en slechjts het topje van de ijsberg. Thailand is nog steeds een land met een in-en-in feodaal karakter.

  • Tino Kuis zegt op

   Ik ben het met je eens dat dit het topje van de ijsberg is en dat Thailand nog veel feodale kenmerken vertoont, Maar wat heeft dat laatste te maken met het doodmartelen van een dienstplichtige?

   Feodaal is wel weer dat daarna de gebeurtenis kan worden witgewassen. Daar is men al druk mee bezig.

   De moeder kreeg eerst te horen dat haar zoon buiten de kazerne in elkaar was geslagen. De woordvoerder van de junta sprak over een ‘mistake’, een vergissing, meer niet.

   Ik wil ook nog opmerken dat een grote meerderheid van de Thais die feodale waarden niet meer onderschrijft. Ze worden met geweld opgelegd en afgedwongen.

 10. Mark zegt op

  In deze context associeer ik feodaal niet met het systeem leenheer – leenman. Idealiter in wederzijds belang.
  Bij de groenjassen in LOS is machtsmisbruik van leidinggevenden over dienstplichtigen duidelijk nog schering en inslag. Vandaar dat associatie met feodaal lijfeigenschap in mijn beleving gepast is.

  Toestanden een land in de 21ste eeuw onwaardig. Onmiddellijk uitroeien met wortel en tak.
  Art. 44 is daarvoor zelfs niet nodig in de bevelstructuur van de groenjassen. Als hij het écht wil is dit soort misstanden morgen verleden tijd.

  • chris zegt op

   feodaal: situatie waarin ondergeschikten zeer afhankelijk zijn van machthebbers vb: in dat bedrijf heersen nog feodale toestanden

 11. Proppie zegt op

  De zoon van mijn vrouw zit momenteel in militaire dienst. Hij klaagt vooral over het weinige geld dat hij krijgt.
  Hij is al drie keer naar huis gestuurd omdat er geen geld zou zijn om hem te betalen. Momenteel is hij weer thuis tot de 27e. Hij wil niet te veel protesteren en houd zich rustig tot hij volgende maand afzwaaid.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website