Het lijkt dat de ‘Payback time’ is aangebroken, de aanvallen op voormalig premier Thaksin duren voort. Een lid van de nationale raad voor het hervormingsprogramma heeft opgeroepen tot meer actie tegen Thaksin. Prasarn Marukpitak laat weten dat Thaksin zijn koninklijke onderscheidingen die hij ontving gedurende zijn lange carrière bij de politie en in de politiek zou moeten inleveren.

Dit is opmerkelijk omdat de huidige regering steeds heeft opgeroepen tot verzoeningen en eenheid tussen de strijdende politieke partijen. Desondanks lijkt de regering frontaal de aanval te willen openen. Aanleiding hiervoor is dat Thaksin in een interview met de krant Chosun Ilbo, beweerde dat de militaire coup van 22 mei vorig jaar gesteund is door de Privy Council, een adviesorgaan van de koning.

Als reactie besloot de junta om de twee paspoorten van Thaksin in te trekken en hem te vervolgen wegens majesteitsschennis. De Police Commission adviseerde gisteren om Thaksin’s rang van luitenant-kolonel bij de politie af te nemen. 

Inmiddels is de politie in heel Thailand in verhoogde staat van paraatheid gebracht omdat er vrees is voor een reactie uit het kamp van de roodhemden die Thaksin steunen. Politiecommissaris Somyot gaf opdracht voor extra veiligheidsmaatregelen en controles o.a. in Bangkok.

Bron: Bangkok Post – http://goo.gl/emqIC2

14 reacties op “‘De aanval tegen Thaksin Shinawatra is ingezet’”

 1. dick zegt op

  Weer het spelletje beginnen? Is meneer taharn (prayuth)bang ergens voor? Ik denk dat de waarheid zeer doet maar het thaise volk weet het wel. Helaas is democratie de grote verliezer . Laten we hopen dat de legerstaat ooit weer een democratie word…..

 2. Gerard Van Heyste zegt op

  Dit bewijst dat men werkelijk schrik heeft van Thaksin, voor zover wij weten is hij zeer geliefd bij de arme bevolking, hij was een probleem voor de elite in Bangkok, en werd van corruptie beschuldigd . (oei corruptie in Thailand ?) Hij zou veel goed werk gedaan hebben voor de lagere klasse uiteraard in het nadeel van de rijken,zorgde voor zonnepanelen voor de arme boeren,liet heel wat wegen aanleggen met verlichting ,de nieuwe luchthaven was ook zijn idee,(plots was er niets goed meer aan ?)
  ALs Thaksin terug kan komen weten ze wel in Bangkok wie de nieuwe premier word, dat is hun grootste probleem!
  DEMOKRATIE ???

 3. janbeute zegt op

  Als Thaksin op de trommel roffelt , dan wordt het huidige management van Thailand bloed nerveus .
  Mooi was nog deze week een intervieuw , door een journaliste met Thaksin , ik geloof door CNN .
  Aan het eind vroeg zij aan Thaksin , denk u ooit nog eens weer PM te kunnen worden van Thailand .
  Waarop Thaksin antwoorde ik sluit dit niet uit .
  Prachtig , hij is nergens bang voor .
  Thaksin wordt straks nog de nagel aan de doodskist van Prayuth .

  Jan Beute .

 4. Barbara zegt op

  Gelukkig wordt Taksin nu van zijn strepen ontdaan. Het is nl. helemaal niet de ‘elte van Bangkok’, zeer veel gewone mensen van VER buiten Bangkok hebben lang genoeg moeten demonstreren tot er werd ingegrepen. Ik ken zeer veel Thaise mensen, ook buiten bangkok, uit alle lagen van de bevolking, en iedereen is enorm tevreden met de militaire staatsgreep. Prayut heeft al bijzonder veel weer rechtgezet ere wie ere toekomt
  Ik moet er niet aan denken in wat voor toestand Thailand zich zou bevinden als Yingluck (of eigenlijk Taksin) was doorgegaan met regeren.

  • John Chiang rai zegt op

   Er zijn helaas in Thailand veel mensen die niet precies weten wat democratie betekent,en deze zijn door de oppositie ook erg makkelijk te beinvloeden.
   Dat iedereen zo tevreden is met de staatsgreep is alleen gedeeltelijk waar,zodat deze tevredenen alleen bestaan uit de kansloze oppositie,of die mensen die niet weten wat werkelijke democratie betekent.
   Nog steeds heeft de naam Thaksin, en de partij die deze familie vertegenwoordigde grote aanhang onder de land bevolking,en is nog steeds een doorn in het oog van de veel kleinere elite oppositie,om niet te praten van een bedreiging.
   Deze bedreiging is de enigste oorzaak waarom men probeert de Thaksins, steeds opnieuw, met een soort anti propaganda uit te schakelen.
   In tegenstelling tot de acties van de protestleider Suthep Thaugsuban,die Bangkok maandenlang in schaak gehouden hebben,en waarbij veel economische schade is aangericht,waar onder zelfs doden en gewonden,had Suthep Thaugsuban weinig te vrezen,omdat de eventueel recht sprekenden deel uit maken van de kleine elite oppositie.
   Deze bonus heeft de familie Thaksin, of een andere familie helaas niet,zolang zij een democratische gekozen meerheid vertegenwoordigen,die de elite ook bij een volgende verkiezing geen enkele kans geeft.

  • theoS zegt op

   @ Barbara, in wat voor een toestand volgens jou? Thaksin zorgde er voor dat van, ik dacht, elke Amphur of provincie iemand kon studeren in het buitenland, op kosten van de staat. Deze studenten zaten na de coup van 2006 ineens zonder geld en studie afgebroken, bedoel je zo’n toestand? Thaksin zorgde voor Free Healthcare voor de Thaise bevolking. Iedere Thai een eigen huis waar de registratie daarvoor door de Thais (waaronder zuster mijn vrouw) na coup 2006 van nul en gener waarde waren. OTOP was ook door hem opgericht. Zo zijn er vele voorbeelden van het goeds wat hij deed of probeerde te doen voor zijn volk, zelf als gewone jongen geboren en op gegroeid. Hij was het niet eens met de self-sufficientie politiek, van je weet wie wel, en verkondigde dat luidkeels. Dat was de reden voor de coup van 2006 en gesanctied door, ja wie?

   • ruud zegt op

    Thaksin liet ook de armen in Thailand geld lenen.
    Zogenaamd om een bedrijfje op te kunnen zetten, maar ongetwijfeld heel goed wetend dat in een dorp waarin iedereen een minimarkt opzet, niemand geld verdient.
    Dat geld is dus ook allemaal opgegaan aan leuke dingen.
    Alleen de schulden bleven hun eigenaar trouw.

 5. Barbara zegt op

  Democratie heeft niet dezelfde betekenis hier in Thailand. Die kleine ‘elite’ bestaat niet. Er is een deel van de bevolking die er niet langer intrapt – dat stemmen gewoon gekocht kunnen worden. Dit heeft niets met Bangkok te maken, wel met algemene ontwikkeling en welvaart. Ik heb met eigen ogen de uitbetaling aan de roodhemden gezien, en ook hoe dit dus enkel te maken heeft met geld. Taksin heeft zeer veel verdeeldheid gezaaid, mensen van het ‘verkeerde’ kamp spreken niet meer tegen elkaar etc
  Hij tracht enkel terug te komen om nog maar eens te proberen via een eventuele machtspositie weer het grote geld af te leiden naar zijn rekeningen buiten Thailand

  • Tino Kuis zegt op

   Barbara,
   1.Democratie betekent hier en overal hetzelde namelijk dat iedereen mee mag denken, mee mag praten en mee mag beslissen over alle zaken en beslissingen die hen aangaan. Thais weten verdomd goed wat democratie is.
   2. Alle partijen delen geld uit voor de verkiezingen, de Democraten zelfs meer, zoals ze zelf hebben toegegeven. Daarna gaat iedereen het stemhokje in en maakt zijn eigen keuze. Zie de mening van Chris Baker:
   http://www.bangkokpost.com/opinion/opinion/383418/vote-buying-claims-nothing-but-dangerous-nonsense
   Het zijn alleen de tegenstanders van Thaksin die altijd maar weer het stemmen kopen naar voren halen om de legitimiteit van de rode overwinningen te ontkennen.
   3 Als je denkt dat alleen Thaksin corrupt is en verdeeldheid zaait zit je er goed naast. Andere mensen en partijen doen even hard mee. Suthep was een corrupt man en zaaide veel verdeeldheid.
   De schuld voor de politieke problemen in Thailand uitsluitend bij Thaksin leggen is onzin en brengt Thailand niet verder.

 6. Namphoe zegt op

  Er staat vandaag een goed artikel in de Bangkok Post van Veera Prateepchaikul, Prayut mag zich nog wel eens goed bedenken met de aanval op Thaksin.

  Zoals Veera schrijft de wereld kijkt mee, lees het artikel.

  http://www.bangkokpost.com/opinion/opinion/578295/thaksin-affair-is-boiling-so-extreme-care-is-needed

 7. Barbara zegt op

  Enig idee waar Taksin zijn geld vandaan heeft gehaald?
  Devaluatie van de Thai baht in 1998, de Aziatische crisis startte hier in Thailand en Taksin had er vanuit zijn machtspositie een grote hand in. Dan kreeg hij een telecom monopolie van zijn croonies vrienden en natuurlijk bij een monopolie heb je maar één speler die al het geld binnenrijft.
  Dan goedkope lokkertjes om stemmen te ronselen: ‘war on drugs’ (2000 doden), ‘free healthcare’ voor 200 baht (waar moest die healthcare vandaan komen?) en ga maar door.
  Ik ontken zeker niet dat er een RIJKE elite is in Thailand, dat klopt. Dat die proberen aan de macht te komen, klopt ook. Maar geeneen heeft zo een enorm kapitaal zo frauduleus bijeen gebracht en is dus zeer gevaarlijk.

  Ik weet ook wel dat dit een welles-nietes spelletje gaat worden dus ik stop er hiermee. Iedereen kan hier anders over denken (en zeker als de Thaise ‘achterban’ uit het noordoosten komt)

 8. ruud zegt op

  Thaksin probeerde de macht van de elite niet in te perken, maar probeerde de macht van de elite over te nemen en zelf een nieuwe elite te beginnen.
  Hij was druk bezich het leger en de politie vol te stoppen met familie en vrienden.

 9. theoS zegt op

  Barbara, je gaat in de verdediging en probeert van alles te vinden om deze man zwart te maken. Hij was verkozen met legale verkiezingen, net als Rutte in Nederland. Ik woon meer dan 40 jr tussen de Thais, heb geen vrienden of kennissen bij de farang ex-pat communitie en heb dit van het begin af meegemaakt. Hij probeerde het leven van de gewone Thais dragelijker te maken. Een soort AOW, free health care(30 baht,geen Euro 360- eigen risico) elke Amphur kon 1 student leveren om op staatskosten in het buitenland te studeren(na de coup zaten die zonder geld) elke school verplicht een native Engels sprekende leraar om Engelse les te geven, elke Thai een eigen huis waar zuster van vrouw zich voor regestreerde (na coup was niet meer, dus terug naar plaatijzeren schuur) de war on drugs werd door het gross van de Thais met gejuich ontvangen en stonden volledig achter Thaksin, behalve de dealers die bij de scholen stonden te verkopen. Thaksin betaalde de lening van het IMF, gedaan door de vorige knutsel regering, in 2,5 (twee en een half) jaar af aan het IMF. Er was zelfs een vrije dag in Thailand om dit feit te vieren. OTOP was ook van hem. Er zijn nog veel meer positieve daden door hem gedaan, probeer die eens te vinden.

  • janbeute zegt op

   Dit verhaal klopt inderdaad .
   Thaksin betaalde al voor het einde van de lening de schuld van Thailand opgelopen tijdens de asia crisis in de jaren 70 af aan het WMF of IMF .
   Mijn ega zegt vaak tegen mij , toen Thaksin aan de macht was werdt er zichtbaar iets gedaan aan het toenemende drugs gebruik ( vooral Yaba) .
   Hij was hier streng in de doodstraf gold , en toen amnesty trok aan de bel .
   Want dat mag natuurlijk niet drugs handelaren zomaar afschieten , de vele slachtoffers van drugs en de ellende daaromheen in Thailand daar hoorde je amnesty natuurlijk niet over .
   Je kon zien de handel en vooral de handelaars werden minder op straat en in de buurt .
   Nu anno 2015 ook daar waar ik woon , onder de Hr. Prayuth de handel floreert als nooit tevoren .
   Zelfs al onder veel jongeren tot op highschool nivea .
   Waar is die army dan van de PM , ik zie ze niet meer door de straten rijden in hun copy Toyota Hummers jeep .
   Prayuth zegt en belooft veel , maar doet in de praktijk weinig .
   Laat zijn leger uit de barakken komen , zet ze aan het werk in Thailand en laat ze de boel eindelijk eens goed gaan controleren .
   Maar ik denk dat ze liever slapen overdag , want het is te heet daarbuiten .
   In het begin was het even rustig ( alleen als simpel voorbeeld ) , de gemotoriseerde mafia ( geld woekeraars ) waren een paar weken onzichtbaar .
   Nou zo onzichtbaar waren ze ook weer niet , in plaats van op een Honda CBR 250 deden ze hun werk nu op een gewone Honda Wafe of Dream .
   Nu denderen ze weer als van ouds duidelijk zichtbaar in het straatbeeld op hun Honda bigbikes bij ons door de straten en Sois , wel uiteraard met helm op .
   Het illegaal gokken is ook weer terug , na even heel kort weg geweest te zijn .
   Kwam laatst al rond toerend op mijn bike door een kleine en afgelegen Soi ergens ,
   Wist niet wat ik zag , vele Thaise mannen ( werken doen ze niet ) waren aan het gokken .
   Ik dacht toen zittende op mijn bike , Prayuth where is your army than .
   Waarom zie ik dingen als een simpele farang die jullie niet , of niet willen zien .
   Lang leve het huidige management van Thailand , nu komt alles goed .
   Wie alles gelooft heeft een kalf in zijn hoofd .

   Jan Beute .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website