De Sirinat affaire is voor de NCPO (junta) de lakmoesproef om te bewijzen dat het haar ernst is met de bestrijding van corruptie, schrijft Veera Prateepchaikul in zijn wekelijkse rubriek Think Pragmatic in Bangkok Post.

Het is maar een klein nationaal park, Sirinat: 90 vierkante kilometer waarvan 22 km op het land en 68 in zee, maar bij grijpgrage projectonwikkelaars zeer gewild vanwege de fraaie stranden. En ook zeer gewild om er parkhoofd te worden vanwege de ‘bijverdiensten’.

Het is dan ook niet toevallig dat vijf voormalige parkhoofden kunnen rekenen op een disciplinair onderzoek en mogelijk zelfs strafrechtelijke vervolging. Naar schatting 3.000 rai van het park is gestolen en bebouwd met vijfsterren hotels, vakantiecomplexen en villa’s die alleen de superrijken zich kunnen veroorloven. Ook diverse ambtenaren en een voormalige gouverneur zijn betrokken bij dit schandaal.

Tot nu toe kon het allemaal straffeloos gebeuren. Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP) deed tientallen malen aangifte bij de plaatselijke politie, maar geen enkele zaak haalde de rechtbank. Veera schrijft dat dit voor de mensen in Phuket niet als een verrassing komt, want die weten al lang wie het het voor het zeggen heeft in de provincie: de wet of het grote geld.

Het vorige parkhoofd Cheewaphap Cheewatham is in mei op eigen verzoek overgeplaatst. Hij weigerde 30 miljoen baht aan steekpenningen om in ruil daarvoor 300 rai nationaal park op papier te laten verdwijnen. Zijn opvolger Kittipat Tharapiban en zijn vijf assistenten vroegen onlangs ook om overplaatsing, maar de minister van Milieu heeft hen omgepraat. Hij heeft beloofd dat ze bescherming van militairen krijgen.

Dat Kittipat aan zijn kuierlatten wilde trekken was puur uit lijfsbehoud want hij was verantwoordelijk voor de uitzetting van 41 bedrijfjes van drie stranden en hij verzette zich tegen de aanvraag van eigendomspapieren voor 500 rai in het park door vijf [niet nader genoemde] personen. Die aanvragen werden behandeld door ambtenaren [ik neem aan van het Land Department].

Gelukkig staan het parkhoofd en de DNP er niet meer alleen voor. Ze krijgen nu hulp van de National Anti-Corruption Commission, het Department of Special Investigation (de Thaise FBI), de Royal Thai Navy, het Anti-Money Laundering Office en de anti-corruptie commissie van de junta.

‘Het encroachment probleem in nationaal park Sirinat is een test van de vastbeslotenheid van de NCPO. We zullen zien of haar verklaring een eind te willen maken aan illegaal in gebruik genomen bosland echt is of alleen maar voor de show’, besluit Veera zijn verhelderend en onthutsend relaas over de Phuket park mess.

(Bron: Bangkok Post, 22 september 2014)

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website