(2p2play / Shutterstock.com)

Vandaag zijn er door de Thaise overheid 120 nieuwe besmettingen van het coronavirus gemeld wat het totaal op 1.771 brengt. Het aantal doden is met 2 gestegen naar 12.

Dr Taweesin Visanuyothin, woordvoerder van het Centrum voor Covid-19 Situation Administration, laat weten dat een man van 79 jaar is gestorven die ook leed aan diabetes en chronisch nierfalen. Het andere overlijden betreft een zakenman van 58 jaar die terugkeerde uit Groot-Brittannië. De persoon werd op 12 maart ziek met koorts en kwam op 14 maart terug naar Thailand. De patiënt werd op 15 maart opgenomen in een privéziekenhuis en stierf dinsdag.

Van de 120 nieuwe gevallen hadden er 38 nauw contact met eerdere patiënten, 16 woonden religieuze ceremonies bij in Indonesië en 14 hadden riskante banen, werkten op drukke plaatsen of werkten nauw samen met buitenlanders. Elf bezochten uitgaansgelegenheden, zes waren Thaise teruggekeerd uit andere landen, twee waren buitenlanders, één was een medische ambtenaar, één bezocht een boksstadion en één woonde een religieuze ceremonie bij in Maleisië.

Overig coronavirus

 • Na de kabinetsvergadering gisteren zei premier Prayut dat het ministerie van Binnenlandse Zaken en andere betrokken ministeries overwegen de verkoop van alcohol en gokken te verbieden alsmede de toegang tot en vertrek uit provincies met stijgende aantallen infecties te beperken. Het ministerie van Transport heeft van Prayut de opdracht gekregen na te denken over beperking van OV-diensten, vooral van bussen waarmee inwoners van Bangkok naar de provincie vluchten.
 • Zeker 25 jongemannen en vrouwen zijn maandagavond in een drijvende accommodatie in de Chao Phraya in Bang Sai (Ayutthaya) betrapt waar ze aan het feestvieren waren. De meesten hadden drugs en sterke drank gebruikt. De politie heeft drugs en sterke drank in beslag genomen. Ze zijn naar het Thanyarak Hospital in Pathum Thani gebracht om getest te worden op drugs en daarna overgedragen aan de politie van Chang Yai in Bang Sai. De politie kwam in actie naar aanleiding van klachten van bewoners.
 • In Phuket zijn zeven nieuwe besmettingen gemeld, waaronder drie leden van een gezin uit Canada: een 37-jarige Canadese vrouw, haar zoontje (2) en dochter (4). Ze zijn vermoedelijk besmet door de Canadese echtgenoot die eerder positief is getest op het virus. Man en vrouw werken beiden op een internationale school. Een andere nieuwe infectie is een Australische man van 69. Als hotelmanager in Khao Lak (Phangnga) heeft hij contact gehad met veertig personen. De overigen waren Thai, van wie de meesten in Patong werkten.
 • De gouverneur van de provincie Nonthaburi heeft met ingang van dinsdag een avondklok ingesteld van 23 tot 5 uur. De buurprovincie van Bangkok meldde dinsdag twee nieuwe besmettingen waardoor het totaal op 63 kwam, inclusief 1 dode.
 • Negen miljoen personen van de 21,7 miljoen die zich hebben geregistreerd, komen in aanmerking voor de speciale bijstand van 5.000 baht . De eerste drie miljoen hebben al de eerste betaling ontvangen, de overige zes miljoen krijgen het bedrag later deze maand. Men krijgt gedurende drie maanden een bedrag van 5.000 baht. In aanmerking voor de financiële bijstand komt personeel die hun baan hebben verloren of als een winkel/bedrijf is gesloten op grond van de noodverordening. De regeling kost de overheid 135 miljard baht.
No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Coronacrisis Thailand: Woensdag 120 nieuwe gevallen van Covid en 2 doden”

 1. Yan zegt op

  Wees maar zeker dat het aantal besmettingen en overlijdens ten gevolge van Covid-19 véééél hoger ligt!

 2. Peter zegt op

  Zeer zeker Yan, volg het Thaise nieuws en je merkt hoe de Thaise bevolking met Corona omgaat en wat ze doen en niet doen om hun landgenoten bij te staan in deze crisistijd in de wereld of zijn ze in Thailand wereldvreemd geworden. De regering doet al wat ze kunnen, respect daarvoor, Maar of er geluisterd word is een andere vraag, dat scheel van persoon tot persoon blijkbaar, waar is de eensgezindheid onder de Thaise bevolking, in deze crisis is het de bedoeling dat iedereen, elkaar helpt daar waar nodig is en met de beste bedoeling. Kijk naar andere landen waar de mensen echt thuis blijven en niet nodeloos buiten gaan, dan alleen strikt noodzakelijk zonder te mopperen en te vitten op de regering, deze mensen hebben er ook niet om gevraagd en doen echt wel wat in hun macht ligt, geen enkele regering wil zijn land zien ten onder gaan. Kijk bv naar de usa, daar gaat het echt slecht, maar zie wat er gedaan wordt en wat dit allemaal kost aan middelen. Of men nu voor of tegen President Trump is, doet er niet toe hij staat er en doet wat hij kan om +- 260 miljoen Amerikanen te helpen, maar in de usa geld nog altijd een regel Do not ask what your Goverment can do for you, but ask what you can do for your Goverment , en dat is een heel andere inkijk dan op sommige plaatsen in de wereld, ze geven ons niks en we krijgen niks, maar lees wat toch ook de Thaise regeting aan gelden vrijmaakt om mensen te helpen die nota bene nooit 1 bath belastingen hebben betaald. Hou u gezond allemaal and be happy.

  • Mark zegt op

   Sorry, je schrijft onwaardheid als je het volgende beweert: “die nota bene nooit 1 bath belastingen hebben betaald”.

   De extreem rijken (Thaise dollarmiljatdair families googelen aub. Lijst staat op Forbes) betalen nauwelijks belastingen. De fiscale massa wordt voornamelijk via BTW geind. Lees uit belasting die de massa gewone burgers, ook de arme sloebers, betaalt telkens ze een satang uitgeven.

   Laat de kleintjes betalen, er zijn er veel. Dat is het leitmotief in de Thaise fiscaliteit.

   • Tino Kuis zegt op

    Absoluut, Mark. Waar komt dat idee vandaan dat de meeste mensen in Thailand geen belastingen betalen?

    Van de staatsinkomsten komt 16% uit de inkomstenbelasting, 10% uit accijnzen ed., en 74% uit de BTW en bedrijfsbelastingen. Iedereen betaalt dus mee aan 84% van de staatsinkomsten.

    Verder dragen de 1/3 laagste inkomens percentueel evenveel bij als de 1/3 midden inkomen, namelijk ieder 18% van hun inkomen, terwijl de 1/3 hogere inkomens 27% van hun inkomen afdragen aan de staat.

    https://www.thailandblog.nl/achtergrond/armen-thailand-betalen-relatief-veel-belasting/

   • Johnny BG zegt op

    Zo kom je weer in de never ending story. De rijken zorgen voor werkgelegenheid via hun bedrijven en thuis, besteden in de regel goed aan horeca en luxe goederen waar veelal hoge invoerrechten op zitten.
    Een Mercedes aanschaffen levert meer btw op dan de btw die een inkomen van pakweg 15.000 baht per maand moet betalen aan hun boodschappen. Stel dat al die 15 k uitgegeven wordt aan boodschappen met 7% btw dan kom je amper op 12 k btw per jaar.
    Niet de kleintjes betalen de btw inkomsten want zij kopen btw vrij op de markt, maar het zijn vnl. de midden inkomens uit de stad.

    • Mark zegt op

     Tientallen miljoenen betalen maandelijks 7% BTW op de 15.000 thb die ze spenderen aan levensnoodzakelijke uitgaven.

     Slechts een paar duizend gefortuneerde Thai kopen om de zoveel jaar een peperdure Mercedes.

     In Thaise fiscale massa is de bijdrage van gefortuneerden peanuts in vergelijking met die van de grote massa mensen met laag en middeninkomen.

     Goed rekenen Johnny BG. Kan je best 🙂 Geen neo-ideologische mist spuien a.u.b. de cijfers die Tino hierover gaf zijn macro economische realiteit en resultante van het dagdagelijkse micro-economisch gebeuren.

     • Johnny BG zegt op

      Goede tip Mark. Ik ga even rekenen want er wordt met cijfers gegoocheld 🙂

      Ondernemingen met een omzet tot 1,8 miljoen baht per jaar zijn niet btw plichtig en hoeven derhalve geen btw te berekenen. In de praktijk betekent het dat er op de markten en bij de eetkramen e.d. geen btw betaald wordt.
      Verder is er ook belastingvrijstelling voor niet bewerkte agrarische producten en in theorie zou dat moeten betekenen dat de supermarkten de belastingvrije prijs vermelden.

      Door deze twee maatregelen zouden de tientallen miljoenen die in de dorpjes wonen bijna tot geen btw betalen tenzij ze alles bij de Tesco’s en Big C’s van deze wereld kopen.
      Degene die dat wel doen zoals vele stedelingen betalen juist wel btw.

      Gaat het om alcoholische dranken en tabak dan dragen de personen op het platteland wel degelijk hun steentje bij in de vorm van accijnzen en btw maar dat staat los van Tino’s bijdrage over hoeveel procent het van hun inkomen is, maar goed als je het zo wil hebben:

      9.000 inkomen * 18% = 1620 baht per maand
      100.000 inkomen * 27% = 27.000 baht per maand

      Mijn voorzichtige conclusie is dat de minder verdienende op het platteland zeker belasting betaalt maar dat het in hoeveelheid baht uitgedrukt relatief om een klein bedrag gaat.

      Zou dit nou ook betekenen dat degene die de daadwerkelijk baht voor de overheid binnenbrengt een andere behandeling krijgt?

      • chris zegt op

       Misschien nog een andere tip; er zijn ‘ondernemende Thais’ die veel meer dan 1,8 miljoen per jaar ‘maken, maar helemaal geen geregistreerde onderneming hebben. Alles in prive, en bij voorkeur cash….Verschillende bankrekeningen op naam van verschillende personen (familie natuurlijk) zodat daarover ook zo weing mogelijk inkomstenbelasting hoeft te worden betaald.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website