De Hazardous Substance commissie (HSC) heeft haar besluit om drie in de landbouw veel gebruikte chemicaliën te verbieden, herzien. Het voor mens en dier zeer schadelijke paraquat, chlorpyrifos en glyphosate mogen toch gebruikt blijven worden bij de verbouw van maïs, cassave, suikerriet, rubber, palmolie en fruit.

Het Department of Agriculture moet maatregelen bedenken om boeren te overtuigen het gebruik van landbouwgif te beperken en boeren dienen te worden voorgelicht over een juist gebruik. Winkels die de schadelijke chemicaliën verkopen (die in de meeste landen verboden zijn), moeten een quotum te krijgen.

De commissie wil geen onmiddellijk totaal verbod omdat veel boeren dan in de problemen raken en dit economische gevolgen heeft. Boeren moeten eerst de tijd krijgen vervangende middelen te zoeken voor een verbod van kracht wordt..

Staatssecretaris Wiwat zegt een landelijke campagne te zullen lanceren om boeren over te halen helemaal te stoppen met het gebruik van schadelijke chemicaliën.

Bron: Bangkok Post

8 reacties op “Commissie wil toch geen verbod op gebruik landbouwgif”

 1. ruud zegt op

  “Boeren moeten eerst de tijd krijgen vervangende middelen te zoeken voor een verbod van kracht wordt….”

  Hebben boeren daar dan verstand van dan?

  Het lijkt me toch echt een zaak van de overheid om te bepalen welke gifstoffen gebruikt kunnen, en mogen worden op het voedsel.

  En een landelijke campagne om de boeren te laten stoppen met schadelijke chemicaliën.

  Dan zullen de boeren toch ook een alternatief moeten hebben, anders zal er waarschijnlijk niet worden geoogst, hooguit een oogst van volgevreten ongedierte.

 2. De Inquisiteur zegt op

  De boeren overhalen?
  Het enige dat zulks mogelijk zal maken is de prijs.

 3. l.lagemaat zegt op

  Zoals de wind waait, waaien de regeringsmaatregelen.

  Boeren, die rijst verbouwen zouden met de rijst blijven zitten, omdat er veel te veel rijst in de opslag zou liggen.Boeren moeten, als de maatregel doorgaat, 3 jaar lang maar rond zien te komen!

  Boeren, die o.a. het levensgevaarlijke gif paraquat gebruiken, krijgen een overgangsperiode aangeboden om tot een ander middel te kunnen overgaan.
  Geen hard ingrijpen!
  Mogelijk overheidsbelangen belangen in de chemische industrie, die deze gevaarlijke stoffen produceren?

  • l.lagemaat zegt op

   Sorry, rijst moet tabak zijn, die mogelijk een 3 jarig leverings verbod krijgen.

  • Jan Hendriks zegt op

   Beste Lodewijk i.p.v. overheidsbelangen kunnen het ook prive belangen zijn.
   Monsanto is bekend voor het lobbyen van regeringsfunctionarissen in de USA voor bijv. met name hun product glyphosate en dat zal het bedrijf ongetwijfeld ook in andere landen gedaan hebben. In Europa had het daartoe geen kans omdat het middel daar verboden werd. Landen als Thailand lagen echter volledig open. Het probleem is dat gebruik en hoeveelheid niet onderwezen wordt. Dus hoe meer gebruikt des te beter voor de leverancier ongeacht de kwalijke gevolgen die hierdoor voor mens en dier aangewakkerd worden. Zoals je weet is Monsanto vrij recentelijk door het duitse Bayer overgenomen en is er daardoor een wereldgigant geschapen. Ik kan mij niet voorstellen dat Bayer hetzelfde pad als Monsanto gaat bewandelen. Maar ja…..het blijft voorlopig afwachten.

 4. brabantman zegt op

  Ik wens u smakelijk eten, u als Thais voedsel liefhebber. Beter is, uw verstand te gebruiken en te kiezen voor (helaas duurdere) europese import.
  Weet dat import van de meeste Thaise voedingswaren in Europa verboden is.

 5. janbeute zegt op

  Goed nieuws voor de ziekenhuizen .
  Het aantal kankerpatienten in Thailand rijst al de pan uit , en zal na deze uitspraak van de commissie nog wel groter worden .
  Jongens gewoon doorgaan met spuiten liefst elke dag .
  Je komt er zelf na een paar jaar wel achter .
  Bij mij in de omgeving hoor ik het bijna elke dag die heeft kanker en die is gestorven of gaat sterven aan kanker .
  Ik zie ze eIke dag aan mijn huis voorbijgaan , in de pickuptruck of achter de brommer of als sidecar gemonteerd aan de brommer .
  Volgeladen met haspels pompen grote blauwe plasticdrums , water en gif .
  Gewoon doorgaan zonder enige vorm van protektiekleding , alleen een hoed en bij uitzondering een stoffen doekje voor de mond .
  Allen sterkte toe gewenst voor de toekomst .

  Jan Beute .

  • ruud zegt op

   Er zijn meer oorzaken voor kanker in Thailand, dan gif.
   De rauwe vis bijvoorbeeld, waar parasieten inzitten.
   Die vestigen zich bij de mens – als ik mij goed herinner – in de lever en veroorzaken daar kanker.
   Rauw fijngehakt vlees wordt ook gegeten.(zoiets als tartaar, maar minder schoon)
   Wat daar in zit durf ik niet te zeggen, zeker niet nadat het vlees op een stalletje op de markt heeft gelegen.

   En verder is er natuurlijk nog de rijstalcohol.
   Die wordt eigenlijk geproduceerd als brandstof voor brommers, maar de mensen zijn er heilig van overtuigd, dat het bestemd is voor menselijke consumptie.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website