Chiang Mai is de meeste vervuilde stad ter wereld. Sinds begin maart behoort de stad tot de top drie steden met de slechtste luchtkwaliteit, maar Chiang Mai doet het nog slechter dan de andere steden. De USAQI bedraagt al vele achtereenvolgende dagen 195, gevolgd door Beijing met 182, aldus IQ AirVisual dinsdag.

USAQI is een Air Quality Index gebruikt door het Amerikaanse Environmental Protection Agency (US EPA).

Het slechte nieuws dat gemeld wordt op de IQ AirVisual air monitoring website, komt te midden van de bekendmaking door de autoriteiten dat de afgelopen drie maanden 31.788 mensen naar een ziekenhuis zijn gegaan omdat ze ademhalingsmoeilijkheden hadden, aldus directeur-generaal Suwanchai Wattanayingcharoen van het Department of Health.

Dinsdagochtend steeg het niveau aan PM2,5 fijnstofdeeltjes in Chiang Mai boven de 200 microgram, zegt IQ AirVisual. Het meetstation van het Thailand Pollution Control Department geeft een soortgelijk resultaat. Thailand hanteert een veiligheidslimiet van 50 mcg, de WHO 25.

Blootstelling aan fijnstof kan ernstige gevolgen hebben voor mens en dier, zoals voortijdig overlijden, verergering van hart- en vaatziekten en luchtwegaandoeningen.

Het Thailand Meteorological Department (TMD) waarschuwde dinsdag dat de luchtverontreiniging nog een week aanhoudt. Dit komt omdat de zuidwestelijke windstroom te zwak is om de stofdeeltjes weg te blazen.

Bron: Bangkok Post

17 reacties op “Chiang Mai heeft slechtste luchtkwaliteit ter wereld”

 1. Eline zegt op

  Afgelopen weken heb ik bekend gemaakt dat mijn man graag naar Bangkok wil om er een aantal jaren te wonen. Omdat in Bangkok de lucht erg vervuild is, vroeg ik me af of Chiangmai niet een beter alternatief is. Via een een lezersinzending vroeg ik aan hen die in Chiangmai e.o. wonen mij meer te vertellen hoe zij omgaan met de luchtvervuiling aldaar. Veel reacties kwamen er niet, en de meesten die wel reageerden meldden dat zij in het voorjaar dat het erg gesteld is met de luchtkwaliteit naar Hua Hin verhuisden. Dat deed toen al bij mij het vermoeden rijzen dat de luchtkwaliteit in Chiangmai nog veel slechter is dan die in Bangkok.
  Nu lees ik dat ik dat Chiangmai in de ‘wereldtopdrie’ een prominente plaats inneemt. Bedroevend!

  • Teun zegt op

   Er is wel een verschil. In Bangkok is de luchtkwaliteit het hele jaar slecht. Terwijl in Chiangmai sprake is van (zeer) slechte luchtkwaliteit rond de maand maart.

   Dit komt omdat men (hh authoriteiten) er nog steeds niet in slagen om boeren te laten stoppen met het afbranden van hun land. Te gek voor woorden vooral omdat het met huidige technieken niet heel moeilijk kan zijn vast te stellen welke stukken land in brand staan en wie er op die stukken actief is met landbouw. Hoge boetes uitdelen helpt en gevangenisstraf bij recidive zal het probleem snel oplossen.

   Maar ja, wie durft het aan?

 2. Caspar zegt op

  Volgens het Thaise weerbureau zal de slechte luchtkwaliteit nog een week aanhouden omdat de windstroom in het zuidwesten te zwak is om de stofdeeltjes te verdrijven. De provincies Chiang Rai, Chiang Mai, Lampang, Mae Hong Son, Tak en Phayao worden ook getroffen door zware smog.
  Je zal er maar wonen of tijdelijk verblijven en er zijn al 13000 mensen die een ziekenhuis hebben bezocht!!! in verband met schadelijke luchtkwaliteit.

 3. laksi zegt op

  Ik kan mij er zo kwaad over maken, die Thai doen het helmaal zelf met hun fikkie steken, eerst na de oogst steken ze hele rijstvelden in de fik en nu op lokale schaal zijn ze bladeren aan het verbranden.
  De bergen zijn al weken niet meer te zien, zelfs vanuit San Sai zie je altijd de flats bij Central, totaal niet meer te zien. Enne nog steeds bladeren in de fik steken. De Gouverneur en de politie doen er ook niets aan.
  Volgens Payout is de bekeuring 5.000 Baht, maar de politie bekeurt niet, ze zouden een goudmijn kunnen aanboren. Ik overweeg ook om naar Nederland te gaan tot de regentijd, maar ja heb je weer andere (corona) problemen.

 4. John Chiang Rai zegt op

  Het is helaas een ieder jaar terugkerend fenomeen dat het Noorden van Thailand gebukt gaat onder een dikke smog van slechte erg ongezonde lucht.
  Soms zie je in Chiang Rai,het dorp waar mijn vrouw vandaan komt,maandenlang de bergen niet.
  Natuurlijk weet ik,zo sommigen deze vervuiling wel eens verdedigd hebben,dat het voor de agrarische sector, die het niet breed hebben kosten besparend is,om zodoende hun velden etc af te branden.
  Ook lees je af en toe berichten van expats,die hier in de streek wonen,die met het fabeltje komen dat het allemaal best meevalt.
  Feit is gewoon,dat het ieder jaar slechter en ongezonder aan het worden is,terwijl de regering die allerhande van regeltjes en verboden heeft,deze nauwelijks of in het geheel niet controleert.
  Wie net zoals wij deze maanden bewust niet in Chiang Rai verbrengen wil,moet erg goed uitkijken waarheen hij vlucht, want ook in Pattaya/Chonburi omgeving,verdween in Januari 2020,iedere middag de zon achter een dikke gele smog.

 5. john zegt op

  heb lang in chiang mai gewoond. Maar was eerst drie maanden altijd elders. Vanaf pakweg eind maart, begin april is chiang mai geweldig.

 6. Rob V. zegt op

  Geen zorgen, komt allemaal goed. Ik zag gisteren op een Thaise nieuwspagina een foto van een stuk of 20 mannen in gele shirts en blauwe pet, poserende met een spuitende brandslang. Volgens het onderschrift om de smog te bestrijden. De reacties van het lezers waren vol lof, ik zal ze even naar het Engels vertalen:
  – Zijn we toch ergens nummer 1 in!
  – Geweldig deze echte Thaise aanpak! Uniek!
  – Waarom zoveel mensen met maar 1 brandslang?
  — Dat doen ze om allemaal wat gezicht (imago) te verkrijgen. 🙂

  Maar ook een boel wat wij ‘ zure reacties’ zouden noemen: dit zet geen zoden aan de dijk, waarom pakt de overheid dit niet eens goed aanpakt, waarom gaat men niet eens samen met boeren en verwerkingsbedrijven samen een oplossing zoeken waar iedereen zich in kan vinden? Waarom alweer deze onzin? Enzovoort.

 7. B.Elg zegt op

  Nuttige info, bedankt! Dit omdat mijn vrouw en ik t.z.t. naar Thailand willen verhuizen.
  Kent iemand van de lezers een plek in Thailand met goede of aanvaardbare luchtkwaliteit?
  Ik dacht dat Pattaya wel mee zou vallen omdat het aan zee ligt, maar dat schijnt ook tegen te vallen.
  Ik heb wel eens gelezen dat het probleem mede ook veroorzaakt wordt door branden in Indonesië, dat die vervuilde lucht dan ook naar Thailand afdrijft. Weet niet zeker of dat klopt, jullie wel?

  • John Chiang Rai zegt op

   Onderstaande vindt je een link,waar je dagelijks met steeds wisselende uurtijden kunt zien, hoe slecht/of goed de lucht is in de verschillende steden.
   Iemand die verkondigd dat het uitgerekend in zijn omgeving veel beter is,en tevens rekenschap houd dat dit dagelijks en op verschillende tijden veranderen kan,kan hier precies zien of dit morgen,volgende week enz. ook nog toetreffend is.
   Om tussen de verschillende streken en steden te kijken,dien je gewoon naar onderen te scrollen,en de Thai of internationaal gezochte stad of streek in te typen.
   http://aqicn.org/city/mueang-chiang-rai/m/

 8. Jos M zegt op

  B.elg (grapje?)..
  Kom maar naar Khon Kaen , niet in de stad zelf maar rondom in de dorpjes is het leven nog goed en indien nodig ben je binnen 20 minuten in de stad…

  • Ger-Korat zegt op

   Khon Kaen is al even ongezond, in 2019 stonden ze op nr. 8 van ongezondste steden in Thailand. En dan gaat het ook om andere plaatsen in de provincie. Hier een citaat uit de link: “Haze has enveloped Muang, Chum Phae, Mancha Khiri, Kranuan, Ubol Rattana and Phra Yuen district”. Heb zelf een paar jaar in de stad gewoond.

   https://www.nationthailand.com/national/30363870

   en in deze link vind je de real time metingen in Khon Kaen waarin ik lees dat het op dit moment ongezond is:

   https://air-quality.com/place/thailand/khon-kaen/a2e78bc2?lang=en&standard=aqi_us

 9. albert zegt op

  meer mensen met ademhalingsproblemen dan met het covid virus.
  zo zie je maar !
  in het dorp worden we nu opgeroepen om mee te helpen de branden te blussen.

 10. john zegt op

  Wij kunnen niet op tegen de Thaise logica.
  Zelfs een clip op YouTube in hun eigen taal brengt geen verandering.
  https://www.youtube.com/watch?v=mnJj6TBqWX4&t=153s
  Money, money money.

  • Rob V. zegt op

   Vreemd filmpje, alsof de schuld bij de bergvolkeren (lees: onthais, achterlijk etc.) en de Chinezen ligt… Het maakt ook terechte punten zoals de schade voor de gezondheid, toerisme, de noodzaak tot transparantie, verantwoording, druk enzovoort. Dat is heel goed.

   Maar de schuld ligt economisch breder dan paddestoel plukkende bergvolkeren. De boeren landerijen zijn veelal opgeknipt in kleine percelen, de macht van de verwerkingsbedrijven is groot en de boeren hebben weinig te zeggen. Herverkaveling, cooperaties van boeren zodat ze een vuist kunnen maken, cooperaties die zelf een verwerkingsfabriek zoals een rijsmolen of suikerrietfabriek beheren zodat men een eerlijke prijs krijgt enzovoort. De overheid zou de mensen onderaan meer kunnen steunen in plaats van de grote vissen aan de top (kuche kuche CP group kuche kuche).

   NB: voor de duidelijkheid, de bergvolkeren zijn niet achterlijk maar Thailand kent een geschiedenis van alle en iedereen die niet in het plaatje past van een ‘echte, goede, loyale, volgzame en ontwikkelde Thai’ als dom, achterlijk, on-Thais etc. Zal wel iets met karma te doen hebben…

 11. Tino Kuis zegt op

  Die luchtverontreiniging is het barre resultaat van het afbranden van velden voor de maisteelt, suikerriet, rijst en bosbranden. Hoeveel ieder van deze producten en situaties daarvoor verantwoordelijk is blijft onduidelijk. Zeer waarschijnlijk is de sterk toegenomen maisteelt door grote veevoerbedrijven de belangrijkste schuldige.

  Boetes en straffen zullen niet helpen. Zonder al dat afbranden blijft er geen inkomen over voor de boeren.

  De boeren moeten allemaal financieel gesteund worden, het liefst via coöperaties waar alle boeren lid van moeten worden, als ze het branden nalaten. Die coöperaties moeten verder worden ingezet om oogstafval duurzaam op te ruimen. Bosbranden moeten worden voorkomen door bewoners daar ook financieel te steunen, liefst door het opzetten van andere middelen van levensonderhoud.

  Net als in andere hogere middeninkomens landen kunnen Thaise boeren nauwelijks voorzien in hun levensonderhoud. Ik Europa krijgt iedere landbouwer gemiddeld 1000 eurootjes per maand.

  • Johnny BG zegt op

   Boeren moeten niet vanwege staatswege gecompenseerd worden maar er moet een omslag komen dat stadsvolk een eerlijke prijs gaat betalen. Alles wat te goedkoop is gaat ten koste van de mensen onderaan de ladder maar toevallig wel degene die het voedsel produceren. Daar zit het echte probleem…

 12. Caspar zegt op

  Nu de juiste uitkering tegemoet komen Zo wordt het nooit. De Thais zijn niet geïnteresseerd in biedingen en verboden negeren ze. Er is maar één optie en dat zijn een financiële compensatie. De staat betaalt elke boer die zijn land op de traditionele manier middels een compensatie voor wat hij bespaart met slash-and-burn en het zal dan in de toekomst beter worden.
  Maar de staat doet er zelf aan mee met bermbranden heb zelf gezien als een weg verbreed moet worden steken ze zelf de boel langs de weg aan, dat is makkelijker dan alles opruimen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website