Afbeelding: Bangkok Post

Het Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA) heeft maandag het plan goedgekeurd om zes groepen buitenlanders, waaronder toeristen, toe te laten in Thailand. Het opstarten van het toerisme is noodzakelijk om de schade de Covid-19 pandemie aan de economie heeft toegebracht, enigszins te herstellen. 

CCSA-woordvoerder Taweesilp Visanuyothin liet gisteren weten dat het versoepelen van reisbeperkingen nodig is om bedrijven in Thailand te helpen. De CCSA heeft zes groepen buitenlanders gedefineerd die naar Thailand mogen reizen:

 1. Buitenlandse sporters die gaan deelnemen aan een wielerwedstrijd.
 2. Buitenlandse piloten en personeel van THAI Airways op repatriëringsvluchten.
 3. Houders van een Non-immigrant visum zonder werkvergunning maar met een bedrijf in Thailand.
 4. Lang verblijf toeristen met een Special Tourist Visa.
 5. Houders van een Asia Pacific Economic Cooperation Business Travel Card uit landen met een laag risico.
 6. Buitenlanders die voor minimaal 60 dagen in Thailand willen verblijven en kunnen aantonen dat ze de afgelopen 6 maanden minimaal 500.000 baht op hun bankrekening hebben staan.

Premier Prayut bevestigde maandag dat de CCSA heeft gesproken over heropening van het land met een focus op zakenreizigers en toeristen. Wel zullen er maatregelen worden genomen om buitenlandse aankomsten te controleren en het risico op infecties te minimaliseren. Hij benadrukte dat de regering een alomvattend plan moet bedenken om de economie de komende drie maanden te stimuleren en drong er bij het publiek op aan zich aan de voorschriften te houden: “We moeten de economie de komende drie maanden op gang krijgen. Als we niets doen, wordt het alleen maar erger”.

Vicepremier en minister van Volksgezondheid Anutin Charnvirakul liet weten dat Thailand in staat is om het aantal besmettingen in toom te houden. Hij bevestigd dat er wordt gesproken over het idee om de quarantaineperiode voor toeristen uit laag risico landen te beperken tot 7 dagen. Verder liet hij weten dat het “Phuket-model” van tafel is omdat het plan niet goed uitvoerbaar was.

Ook minister van Toerisme en Sport Phiphat Ratchakitprakarn laat weten dat het verkorten van de quarantaineperiode van 14 dagen naar zeven dagen mogelijk is, maar dat dit stap voor stap moet worden uitgevoerd. Zijn ministerie heeft voorgesteld de periode halverwege november te halveren tot zeven dagen als de eerste twee groepen van 300 buitenlanders hun 14-daagse quarantaine op 15 oktober en 21 oktober voltooien, zonder een positief geval.

Begin oktober worden aankomsten van de de eerste internationale toeristen verwacht. Onder hen is een groep van 150 Chinese toeristen uit Guangzhou die van plan zijn om op 8 oktober met een chartervlucht naar Phuket te vliegen.

Bron: Bangkok Post

44 reacties op “CCSA: ‘Zes groepen buitenlanders mogen naar Thailand’”

 1. Cornelis zegt op

  Die laatste categorie – die nu zomaar uit de lucht komt vallen – lijkt een opening te bieden vior de langverblijvers die tot nu toe buitengesloten zijn. Ben benieuwd naar de verdere uitwerking, maar er zal wel weer een addertje onder het gras zitten…

  • Cornelis zegt op

   Die opening lijkt er inderdaad te komen. De website van de Thaise Ambassade in Helsinki beschrijft nu de procedure voor degenen met een non immigrant visum O-A.
   https://helsinki.thaiembassy.org/en/publicservice/application-procedure-for-certificate-of-entry-coe-for-the-holder-of-a?page=5f49f4a199a85e260f4278de&menu=5d80876d15e39c3354007bb1

 2. David H. zegt op

  In theorie en met de roze bril op , zou categorie 6 van toepassing kunnen zijn voor de retired categories , die heben zowiezo bijna allen de nodige 500 000 via de 800 000 op hun bank staan , en hun 1 jaar extensie bewijst zo ook hun gepland lang verblijf , voor sommigen tevens via bvb een aangekochte condo op hun naam .

  Waar zou die adder nu zitten ? lol

 3. laksi zegt op

  Pff,

  Er begint schot in de zaak te komen.

 4. peter zegt op

  Heel wijs Thailand te openen nu de 2e golf aanzwelt. Niet dus.

  Maar ok voordat je Thailand in mag zijn er nog heel wat eisen (adders) op te volgen.
  Covid verklaring niet ouder dan 72 uur voor vertrek. Dit lukt in Nederland dus al niet, wanbeleid van Hugo de Jonge.
  14 dagen quarantaine bij aankomst voordat je verder mag, 2 testen, alles zelf te betalen.
  Gezondheidsverzekering met incl covid behandeling ter waarde van 100000 dollar.
  Daar geen vol geladen vliegtuigen vertrekken betreft het charters. Dat kost wel weer wat.
  De eerst groep is dus ook maar 150 Chinezen met een chartervlucht. En heel raar de Chinezen hebben geen opkomst meer in covid gevallen, tot nu toe.
  Maar goed volgende probleem wordt wanneer de Amerikanen ontdekken dat covid bewust is losgelaten door de Chinezen, dan beginnen we met WO3.

  • Dirk zegt op

   Covid test kun je bij commerciële partij doen en dan krijg je netjes een verslag. GGD geeft geen Engelstalige verklaring af, maar die kun je dus makkelijk elders verkrijgen. Weer een typische reactie die getuigt van weinig kennis van zaken!

  • Johnny BG zegt op

   @Peter,
   Wat is er verkeerd aan om eerst te experimenteren met landen in de regio? Het blijft voor veel westerse mensen moeilijk te verkroppen dat China een speler van betekenis gaat worden en ik durf haast te stellen dat u er ook aan heeft meegewerkt. China als fabriek van de wereld en niemand die het als gevaar zag dus achteraf niet gaan klagen.
   China is wellicht niet het liefste jongetje van de klas maar men zal er mee moeten dealen.

 5. Rob zegt op

  Beste lezers,

  Vandaag d.d. 29-09-2020 heb ik contact gehad met de Thaise ambassade in Den Haag. Non Immigrant O-A en O-X houders mogen vanaf vandaag Thailand weer binnen. Alle andere Non Immigrant O visa komen te vervallen.

  Ik heb een nog nooit gebruikt Non Immigrant O Multiple Entry visum, maar nog nooit gebruikt. De ambassade vertelde mij heel duidelijk dat ik mijn Non O niet kan verwisselen voor O-A, maar opnieuw de aanvraagprocedure moet doen voor een Non Immigrant O-A.

  Groeten

  Rob

  • Cornelis zegt op

   De ene vreemde beslissing na de andere, pffft… O niet, O-A wel. Benieuwd wat daarvan de achtergrond is.

   • Cornelis zegt op

    ‘Leuk’ als je inderdaad als O-houder inderdaad verplicht zou worden een O-A aan te vragen (met de daaraan gekoppelde verzekeringsplicht, los van de Covid-verzekering).

    • TheoB zegt op

     En een Verklaring Omtrent Gedrag.

     • RonnyLatYa zegt op

      Tja, er zijn wel meer voorwaarden

      https://hague.thaiembassy.org/th/page/76475-non-immigrant-visa-o-a-(long-stay)?menu=5d81cce815e39c2eb8004f12

  • fred zegt op

   Zeer verwarrende uitleg ?

   Hoe dat zouden houders van een Non O-A visum Thailand terug binnen mogen ? Op basis van wat ? Volgens mij mogen alleen mensen binnen met een Special Tourist Visum en dat zijn er dan nog maar een handvol.

   Een gewone gepensioneerde zonder familie in Thailand of domicilie komt er niet in zelfs niet met een Non Immigrant O-A.

   Om Thailand nu binnen te komen heb je een Certificate of Entry nodig en dat kan je ook bekomen als je al een NON -O visum hebt en een nog geldige re-Entry. U moet dan wel behoren tot de mensen die mogen terugkeren ….zoals gehuwden of mensen met kinderen of mensen die in Thailand te werk zijn gesteld enzoverder….

   • Walter zegt op

    Zit in Nederland en wil terug naar mijn vriendin in Thailand Huur daar huis op contract al 3jaar.Visum O geldig tot 04-03-2021.Met geldig reintry. Vraag kan ik terug. BVD.

    • RonnyLatYa zegt op

     Neen. Je komt normaal niet in aanmerking met je huidige visum. Huur, vriendin, etc maakt niets uit en is momenteel niet voldoende.

     Als we zien wat op bepaalde websites van ambassades staat zou het sinds gisteren wel kunnen als je een O-A of O-X aanvraagt.
     En anders wachten en hopen dat het voor 04/03/21 wel weer kan met je Non-immigrant O.

     • sjaakie zegt op

      Mensen met een O-A kunnen kennelijk wel weer inreizen, moeten die ook aan het hele Corona verhaal van eisen voldoen? Ik lees dat niet in de regels van Thai Ambassy Den Haag, wel in Helsinki.
      Maar meer nog is de vraag, mensen met een O-A die nu in Thailand zijn, kunnen die gewoon met 1 jaar verlengen zonder de Corona toeters en bellen?

      • Cornelis zegt op

       Wat je laatste vraag betreft: ik denk niet dat die mensen alsnog in quarantaine moeten…….

       • RonnyLatYa zegt op

        Laten we ze maar niet op ideeën brengen. 😉

      • RonnyLatYa zegt op

       En waarom zouden die niet aan de Corona eisen moeten voldoen.

       Klik nr 7 aan

       https://hague.thaiembassy.org/th/content/118896-measures-to-control-the-spread-of-covid-19?page=5f4d1bea74187b0491379162&menu=5f4cc50a4f523722e8027442

       https://image.mfa.go.th/mfa/0/SRBviAC5gs/COVID19/1_11_non_Thai_nationals_who_are_permitted_to_enter_the_Kingdom_under_a_special_arrangement_(Non_OA_OX).pdf

       • RonnyLatYa zegt op

        Bij de aanvraag visum en binnenkomst moeten die aan de corona eisen/maatregelen voldoen net zoals andere.

        Voor verlenging zijn er momenteel geen andere eisen gekend dan die er waren voor de corona.

  • Huib zegt op

   Rob,
   hoe kunnen ze de Non immigrant O met re-entry visum te laten vervallen, er zijn genoeg mensen die zo’n visa hebben en al binnen zijn gelaten, ze veranderen elke keer en de ambassade weet het volgens mijn ook niet meer

  • Ger-Korat zegt op

   Vraag me dat af of bijvoorbeeld Non Immigrant O komt te vervallen. Als ouder van een kind met de Thaise nationaliteit kom ik volgens mij als aanvrager in aanmerking voor een Non Immigrant O visum op basis van de 2e groep welke genoemd wordt (heb de tekst vanuit de Thaise ambassade website vertaald naar het Nederlands) : “2) steun te verlenen of te ontvangen van de persoon wiens nationaliteit Thai is of de vreemdeling die in Thailand als ouders, echtgenoot of kind onder beschermheerschap is verleend en die deel uitmaakt van het huishouden van die persoon.”

   Mijn oude Non-Immigrant visum O was reeds afgelopen juni vervallen en ik dien dan een nieuwe aan te vragen. Wacht beter de officiële berichten zoals het gepubliceerd wordt door o.a. de ambassade af en dan kun je pas iets zeggen over de diverse visa.

   • RonnyLatYa zegt op

    Waarschijnlijk betreft het enkel het uitreiken van Non-immigrant visums op basis van “Retirement” en moet je verplicht via het alternatief gaan d.w.z. een O-A of O-X gaan.

    Maar zoals je terecht zegt kan een Non-immigrant O nog om andere redenen uitgereikt worden en daarvoor is er dan niet altijd een alternatief dan het Non-immigrant O.

    • RonnyLatYa zegt op

     Lees
     “Waarschijnlijk betreft het enkel het uitreiken van Non-immigrant O visums op basis van “Retirement” en moet je verplicht via het alternatief gaan d.w.z. een O-A of O-X gaan.”

  • Yan zegt op

   Indien Non Immigrant O niet meer aanvaard zou worden, waarom heb ik dan deze maand de zoveelste jaarverlenging gekregen op deze basis?

   • RonnyLatYa zegt op

    Een aanvraag voor visum niet vergelijken met een verlenging van een verblijfsperiode.

    Kan best zijn dat tijdelijk geen Non-immigrant O visums op basis van Retirement worden uitgereikt door de ambassades, maar heeft dan met binnenkomsten te maken.
    Heeft dan niets te zien met de verlenging van je verblijfsperiode in Thailand.

  • RonnyLatYa zegt op

   Beste Rob

   Je kijkt nogal eenzijdig naar het Non-immigrant O visum.
   Misschien ben je er niet van op de hoogte hiervan, maar een Non-immigrant O is niet alleen voor “Retired” maar kan om verschillende reden aangeschaft worden bijvoorbeeld Thai Marriage.

   Dat het Non-immigrant O momenteel niet meer wordt uitgereikt op basis van “Retired” kan best zijn, maar dat daarom alle Non-immigrant O komen te vervallen is nogal kort door de bocht.
   Op welke basis moeten getrouwde dan naar Thailand of denk je dat die allemaal ouder dan 50 zijn ?

   En natuurlijk kan je een Non-immigrant O zomaar niet kan verwisselen voor een O-A. De voorwaarde zijn ook helemaal anders. En je bekomt daarom ook met een O-A 1 jaar verblijf ipv 90 dagen (O) bij binnenkomst
   Vergelijk het met een appel kopen en nadien terug gaan en vragen of je de appel niet kan verwisselen voor een ganse kist. Of je dan zegt dat je er nog geen hap uit de appel hebt genomen zal weinig verschil maken denk ik. 😉 (Grapje hoor)

 6. Frank zegt op

  Ik dacht dat de Elite Card Members TH ook binnen mochten, of niet ?

  • Niek zegt op

   Klopt, een Australische vriend mailde mij dat hij begin october dank zij zijn Elite Card naar Thailand mag reizen vanuit Australië, dus niet met een chartervlucht.

   • ruud zegt op

    Hoewel het geen voordelige oplossing is, kan die waarschijnlijk wel een aantal mensen uit de problemen helpen.
    Eenmalig een hoop geld voor de aanschaf voor 5 jaar en wie weet is Thailand na die tijd weer wat toegankelijker geworden.

   • Cornelis zegt op

    Er is een uitreisverbod. Je kunt Australië alleen uitreizen met een vergunning van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, of Home Affairs.
    De Elite Card is, als je niet tot een van de begunstigde categorieën behoort, op dit moment naar mijn informatie nog steeds onvoldoende om Thailand binnen te komen, maar dat kan per minuut wijzigen…….

    • Niek zegt op

     Mijn 79 jarige Australische vriend heeft met behulp van zijn Elite Card en na het afsluiten van een peperdure Thaise ziektekostenverzekering toestemming gekregen om begin october naar Thailand te reizen.
     Hij heeft al een quarantaine hotel toegewezen gekregen aan het begin van Sukhumvit rd.
     Hij hoort niet tot een speciale categorie, heeft geen bezittingen in Thailand en is niet getrouwd met een Thaise, heeft geen werkvergunning en heeft geen medische redenen om naar Thailand te reizen.

     • Cornelis zegt op

      Goed te horen dat het kan! Die verzekering zal inderdaad wel peperduur zijn, op zijn leeftijd.

      • Niek zegt op

       In zijn geval wel omdat hij geen Australische reisverzekering heeft die Cofid-19 dekt.

  • RonnyLatYa zegt op

   Voorlopig is er, wat betreft Elite Card houders, enkel volgende info te vinden op de website van de ambassades in Den Haag en Brussel.

   Brussel
   “For Thailand Privilege Cardholders, please contact Thailand Privilege Card Co., Ltd. (Thailand Elite) directly to request for authorization. At this stage, without authorization from Thailand, the Royal Thai Embassy cannot issue COE for Elite cardholders.”
   https://www.thaiembassy.be/2020/07/09/application-for-certificate-of-entry-for-non-thai-nationals/?lang=en

   Den Haag
   6. Non-Thai National holding a valid Thailand Elite Card >> please contact Thailand Elite for more information : http://www.thailandelite.com
   https://hague.thaiembassy.org/th/content/118896-measures-to-control-the-spread-of-covid-19?page=5f4d1bea74187b0491379162&menu=5f4cc50a4f523722e8027442

 7. Guido zegt op

  Is dat allemaal officieel bevestigd door Thai Government of alleen nieuws dat in Bangkok Post staat?

 8. RonnyLatYa zegt op

  Op de website van de Thaise ambassade in Den Haag of Brussel zie ik nog niet direct wat staan betreft toegang voor O-A of O-X houders staan maar kan nog komen natuurlijk.
  Het is mij ook niet duidelijk van waar dit ineens vandaan komt of wanneer dit beslist werd.
  Misschien dat we de volgende dagen meer duidelijkheid krijgen.

  Ook op de website van de Thaise ambassade in Bern staat deze mogelijkheid trouwens dus zal het wel ergens een grond hebben.

  Voor zij die twijfelen of een re-entry ook geldig is. Het is het visum of een geldige re-entry, maar ik vermoed dat het ook wel eens enkel een re-entry op basis van een verblijfsperiode bekomen met een O-A/O-X visum kan zijn.
  “-(3) A copy of your valid O-A or O-X visa. In case of re-entry to Thailand, please also
  submit the valid re-entry permission.”

  https://thaiembassy.ch/files_upload/editor_upload/VISA/1601376550_instruction-o-ao-x-visa29sepsemi-commercial-flights.pdf

  O-A en O-X zijn echte “retirement visums” en voor gepensioneerde (officieel 50+ maar lokaal kan die leeftijd wel eens opgetrokken worden) is dit misschien een mogelijkheid.

  • sjaakie zegt op

   Mij is het ook niet duidelijk waar dit vandaan komt. Kan er wel wat bij bedenken. Men is er achter dat de O-A Visa houder een ” permanente ” toerist is die aardig wat in het laatje brengt. De Minister van Volksgezondheid Anutin van Gezondheid zingt een toontje lager sinds hij een Farang z’n tanden zag poetsen en een shirtje wassen.
   Het inzicht is er gekomen, dat deze groep ook in beeld moet zijn, dat zijn aantallen die men zo graag zou zien komen, stoppen met het amateuristische gedoe van hier en daar een paar honderd toeristen, waar we in het verleden spraken over miljoenen, stoppen met het binnenlands toerisme, is maar een dagje een oprisping.
   Andere belangrijke vraag, er wordt in de reacties vooral gesproken over inreizenden. Maar wat met de O-A Visa houders die nu in Thailand zijn, geen gedoe met Corona? In Qarantaine? enz., welke eisen gelden voor hen bij verlenging?

   • RonnyLatYa zegt op

    De eisen die ook voor de corona maatregelen gelden bij het verlengen van een verblijfsperiode bekomen met een Non-immigrant O-A visum.

    Er is momenteel nergens melding dat wat aanvragen tot jaarverlening betreft er andere maatregelen zouden gelden dan voor de Coronamaatregelen. Niet voor verblijfsperioden bekomen met een Non-immigrant O, niet voor verblijfsperioden bekomen met een Non-immigrant O-A en ook niet voor voor zij die hier verblijven als “dependent”.

    • RonnyLatYa zegt op

     Lees “Nog steeds dezelfde eisen die ook al voor de coronatoestand van toepassing waren bij het verlengen van een verblijfsperiode bekomen met een Non-immigrant O-A visum.

 9. Niek zegt op

  Nu Elite Card houders in aanmerking kunnen komen vermoed ik dat hopelijk dit jaar nog mensen die een ‘retirement visa’ met een ‘re-entry permit’ hebben toegang krijgen tot Thailand, mits met een geldige ziektekostenverzekering en met een negatieve Corona test uitslag.

 10. Yan zegt op

  Het wordt tijd, hoogtijd, dat de Thaise regering eens werk maakt en duidelijkheid schept voor de mensen die sinds jaren een “Non Immigrant O”-visum hebben…Mensen die hier jaren verblijven, een familie onderhouden, kinderen laten studeren…Universiteit betalen…om hen de kans te geven Thailand nog beter te maken…Zovele “retired” met een “retirement visa non immigrant O” verblijven hier sinds jaren en hebben enorm bijgedragen tot de ontwikkeling van dit land…Gaat Thailand deze mensen het leven onmogelijk maken? Gaat Thailand onmogelijke voorwaarden opstellen om deze mensen hier te laten verblijven met hun Thaise families? Ik kan best begrijpen dat Thailand voorwaarden stelt…Maar…kijk nu eens naar de voorwaarden om Thailand weer binnen te kunnen komen. Een verzekering die 100.000$ dekt….Begrijpelijk….Maar waarom biedt Thailand dan geen betaalbare verzekering aan voor de ontelbare farangs die dit land helpen? Moeten de farangs onbetaalbare polissen onderschrijven welke tevens ophouden bij een bepaalde leeftijd? De Thaise regering zou best een betaalbare verzekering kunnen aanbieden/uitwerken….waarbij de farangs een BILLIJKE bijdrage zouden kunnen betalen….Het zou de regering enkel maar ten goede komen….Maar geen enkele idioot in deze regering is tot op heden op dit ide e gekomen….

 11. sjaakie zegt op

  Waar dit voor de O-A houders vandaan komt weet ik ook nog niet, doe een poging. De toonzetting van Minister Anutin van Gezondheid is door hem flink bijgesteld. Hij heeft kennelijk een Farang z’n tanden zien poetsen of een shirtje zien wassen.
  Men heeft nu dus terecht de waarde van de ” permanente ” jaartoerist herontdekt en spoorslags in huis gehouden met de belangenbehartiging van deze doelgroep. Juist ja, nog net op tijd, want een exodus van 50 + was aanstaande. Ook wordt erkent, dat er met massale aantallen gewerkt moet gaan worden, anders komt het zo noodzakelijke herstel niet.

 12. RonnyLatYa zegt op

  1. Thaise ambassade Den Haag.

  Ondertussen is wat betreft Non-immigrant O-A en OX het ook verschenen op de website van de Thaise ambassade in Den Haag

  Klik nr 7 aan

  https://hague.thaiembassy.org/th/content/118896-measures-to-control-the-spread-of-covid-19?page=5f4d1bea74187b0491379162&menu=5f4cc50a4f523722e8027442

  https://image.mfa.go.th/mfa/0/SRBviAC5gs/COVID19/1_11_non_Thai_nationals_who_are_permitted_to_enter_the_Kingdom_under_a_special_arrangement_(Non_OA_OX).pdf

  En vermits ik de vraag regelmatig zie verschijnen welk visum en of een re-entry ook geldig is.

  “1.2 Copy of the passport and if applicable, the copy of the valid visa and re-entry permit.”
  …..
  “6. Apart from a valid visa (visa exemption not applicable / tourist visa not allowed), ..”

  Tip.
  Voor zij die een jaarverlenging hebben op basis van “Retirement” bekomen met een Non-immigrant O en met een geldig “re-entry” zou ik de raad geven het nu toch eens opnieuw te vragen. Je weet maar nooit. Deze O-A mogelijkheid is ook ineens uit de lucht komen vallen.

  Stel de vraag dan correct en verzwijg ook niet dat die verblijfsperiode eerder bekomen werd met een Non-immigrant O, anders loop je daar misschien in een later stadium tegen aan.
  Zeg dat je in het bezit bent van een geldige verblijfsperiode, d.w.z. een jaarverlenging op basis van “Retirement” die werd toegestaan door immigratie op basis van een Non-immigrant O en je nog steeds een geldige re-entry daarvoor bezit.
  Zal je natuurlijk niet van de COVID-19 maatregelen voor binnenkomst vrijstellen, maar wiet weet?

  2. Thaise ambassade Brussel
  Op de website van de Thaise ambassade in Brussel vind ik bij het opstellen momenteel nog geen info over de mogelijkheid voor O-A/O-X visumhouders.

  Maar ook daar wordt een re-entry aanvaard.
  “2.2 A valid visa or re-entry permit ”

  https://www.thaiembassy.be/2020/07/09/application-for-certificate-of-entry-for-non-thai-nationals/?lang=en


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website