Thaise aandelen worden op dit moment veelvuldig van de hand gedaan door buitenlandse investeerders. Beleggers zien de vooruitzichten voor de Thaise economie somber in nu economisch herstel uitblijft. Daarnaast is er weinig vertrouwen dat de militaire regering in staat is om het tij te keren.

Het Thaise ministerie van financiën heeft vorige week wederom de prognoses voor de export en de groei van het bruto binnenlands product naar beneden bijgesteld. Voor de derde keer in relatief korte tijd.

Alleen al in de maand juli is er voor $ 774 miljoen dollar aan Thaise aandelen van de hand gedaan door buitenlandse investeerders. Thaise beursgenoteerde bedrijven maakte minder winst dan verwacht en zijn daarom niet interessant voor beurshandelaren. Daarnaast is de Thaise munt aan een vrije val bezig en staat, ten opzichte van de dollar, op het zwakste niveau sinds zes jaar. Valutahandelaren zien op termijn weinig perspectief voor de Thaise baht. De dalende export, lage bedrijfswinsten en de teruglopende productie in Thailand, schrikt investeerders en valutahandelaren af.

Een ander negatief aspect is de vertraging van infrastructurele werken. Premier Prayut Chan-o-cha heeft niet veel vooruitgang geboekt met zijn geplande investeringen in de infrastructuur. Beleggers zagen eerst wel heil in deze projecten die de tweede grootste economie van Zuidoost-Azië een boost zou moeten geven. Nu dat langer duurt dan verwacht verliezen zij het vertrouwen.

Toerisme wel positief

Het enige positieve economische nieuws wat te melden valt is de groei van het toerisme. De waardevermindering van de baht zorgt er voor dat Thailand weer wat goedkoper en daarmee aantrekkelijker wordt voor buitenlandse toeristen. De baht verloor de afgelopen maanden 6,4% van haar waarde.

Bron: Bangkok Post – http://goo.gl/1aEeaO

18 reacties op “Buitenlandse investeerders verkopen massaal Thaise aandelen”

 1. Jasper zegt op

  De goedkopere Baht mag dan goed nieuws zijn, ik wordt pas wat vrolijker als de koers weer ruim boven de 40 staat. En zelfs dan: veel producten zijn snel duurder geworden sinds de verhoging van het minimumloon. Waar het op neer komt is, dat Thailand gewoon geen goedkope bestemming meer is, ook niet in vergelijking met zuidelijker delen van Europa, zoals Portugal.

  • Bz zegt op

   Hallo Jasper,

   Het leek me goed er even op te wijzen dat het artikel gebaseerd is op de thb/usd relatie en dus niet de thb/eur relatie hetgeen een heel ander verhaal is.

   Mvg. Bz

   • Frans Nico zegt op

    Je hebt gelijk. Beide munten, Thaise Baht en Euro, zitten in een dalende lijn ten opzichte van de Amerikaanse Dollar. Zolang dat ongeveer gelijk opgaat zal de waarde van de Euro ten opzichte van de Thaise Baht niet of nauwelijks veranderen. Wel is het zo dat als de Griekse crisis definitief opgelost wordt, dan zal de Euro mogelijk weer gaan stijgen ten opzichte van de Dollar. Als de Thaise Baht dat dan niet doet, en dat is te verwachten, dan wordt de Thaise Baht voor ons goedkoper.

   • LOUISE zegt op

    bz,

    En wat denk je dat de expat hier in het laadje brengt???
    Neem even een simple gebruiksvoorwerp….de auto.
    Heeft toch af en toe onderhoud nodig, of men kon net niet die overstekende lantaarnpaal ontwijken, ook een schone auto is heel fijn, heeft ook af en toe een floppie benzene of diesel nodig, dat rijdt wat beter, verzekering is ook wel heel erg veilig en ondanks de verzekering, ben je toch altijd een aardig duitje kwijt. in willen ruilen want hij wordt te oud, dus dan is een object direct verdubbeld.
    De stagnerende verkoop van condo’s???

    KORTOM, HET IS EEN KNOEPERT VAN EEN SNEEUWBAL DIE ER AAN KOMT ROLLEN EN WELKE MAAR BLIJFT GROEIEN.

    Ga maar eens op de vingers tellen hoeveel leveranciers en toe-leveranciers hierbij het bovenstaande verhaal betrokken zijn.
    Al deze bedrijven hebben ook personeel.

    Ik merk het aan ons zelf, dat wij ook rekening houden met de mindere baht voor de euro.
    En dan kan je lang en hard brullen dat het nog steeds goedkoper is,maar we wonen hier in Thailand en dus gaat men niet vergelijken.
    Maar er wordt wel minder geinvesteerd en men stelt wel een aankoop even uit en wacht af of de baht nog gaat zakken.
    Kortom, de expat stelt vele dingen uit dankzij de slechte koers voor de euro.

    Met al deze verhalen, zoals de buitenlandse investeerders, die de aandelen op de markt gooien.
    Investeerders die even in de wachtkamer gaan zitten.

    Wordt het niet een keer tijd dat men hier eens de oogjes openen en dat men van die gouden eieren geen hele grote omelet gaat maken?

    Touristen pesten – geen strandstoel en parasol, dus lekker de blaren oplopen.
    De enkeling die dus gewoon op het strand wil liggen zonder dit alles, want dat hebben zij er niet voor over, is een macro percentage van diegene die dit allemaal wel wil hebben, maar dan niet naar het strand gaan.

    Een nationaal inkomen waavan ik denk dat de regering geen flauw benul heeft, dus denkt dat
    veel van die domme regels daar geen invloed op hebben of dat dit geen fluit uitmaakt.
    De arrogantie blijven behouden dat de overheid zich alles kan permiteren en er verder geen moment bij stilstaat dat zij de thaise economie de strot omdraaien?
    want ja, het tourisme is een heel belangrjk inkomen voor Thailand.

    Ja TB-ers, ondanks dat er veel dingen zijn waar ik af en toe een hartverzakking van kan krijgen, houden wij van dit land, maar wil niet zeggen dat wij die roze bril op blijven houden.

    LOUISE

    • Peter zegt op

     Dag Louise,

     Een emotioneel verhaal. Kan daar echt niks mee.

     Mijn auto hier in thailand wegenbelasting 1400 bath per jaar. Verzekering onderhoud fractie van de kosten in nl.

     Jaarlijkse keuring 200 bath.

     Zegt allemaal niks.

     Maar even de emotie over boord,

     Het is flink duurder geworden maar,

     af en toe is het flink lachen met de prijzen zie pak keuring, wegenbelasting etc.

     Gelukkig geen bananen republiek waar het leger oefend met het roepen van paf paf en traint met klappertjes pistolen.

     Nogmaals Louise kan weinig met je verhaal.

 2. David H. zegt op

  Vrije val van de baht ….. daarom dat onze euro wederom wat gedaald is zeker nu, rare vrije val …., misschien wel tegen de dollar msschien . Of toch wederom “Amazing Thailand ” ?

 3. dick zegt op

  Jasper,dat komt weer door die beroerde euro. Als die sterker was hadden we allang zo 48 baht gehad. Maar we blijven hopen…ik hoorde ook van iemand die net terug is dat thailand niet goedkoop is . Ik zit meestal in khonkaen omstreken en daar vind ik het meevallen.

 4. Michel zegt op

  Ik weet niet waar TH zoveel duurder mee geworden is, maar als ik in BKK, HuaHin of Chumpon wat eet, drink of in de 7/11 koop zijn de prijzen nog steeds het zelfde als 5 jaar geleden.
  Dat de Bath in vrije val zit tov de USD is ook “ietsjes” overdreven; ThB 3,5 meer voor je $ dan een kwartaal geleden, maar wel ThB 2 minder dan een jaar geleden.
  TOV de pleuro hebben ze helemaal niets te klagen. Daar kregen we vorig jaar nog 43 ThB voor, nu nog maar 38.
  OK, dat is nog beroerder geweest, maar nu al gaan zeggen dat de ThB zo zwak is……

  • henry zegt op

   In de restaurants, foodcourts en eetstalletjes zijn de porties kleiner geworden, melk is met meer dan 15% in prijs gestegen, en ook andere voedingsproducten zij fameurs gestegen. Vroeger was voor 1000 Baht uw winkelwagentje goed gevuld, nu amper de bodem. Dit merk je alleen op als je hier woont en leeft.

 5. Mark zegt op

  Wisselkoersen van munten worden opgeleukt of gedeprecieerd naargelang het beleid van emiterende nationale banken, weze het Bank of Thailand (BOT), Europese Centrale Bank (ECB), Federal Reserve Bank (USA), of andere … Dat golft op het ritme van financiële draagkracht van de respectievelijke nationale banken en de vigerende (economische) politiek. Politieke krachten willen daarbij graag zoveel mogelijk flexibiliteit om hun ideologisch verhaal te schragen, maar de rek is nooit oneindig …

  De vergelijking Bath-Dollar wordt nog makkelijk gemaakt vanwege de voormalige koppeling (zeer nauwe band) tussen beide munten.

  Op zich zegt die monetaire wisselkoers niet zoveel over de stand van land.

  De massale verkoop van aandelen zegt anderzijds wel iets over de stand van het land, grillige korte termijn irrationele speculatie even terzijde gelaten. Beurzen zijn niet enkel oorden van speculatie, maar reflecteren nog steeds de waarde van de dingen …

  Benieuwd of art. 44 zal ingeroepen worden om ook dit te vergulden en op te poetsen?

  It’s the economy stupid!

 6. BA zegt op

  Voor een beurshandelaar maakt het helemaal niet uit hoeveel winst een bedrijf nu maakt, maar alleen of er nu of in de toekomst vraag is naar het aandeel. Maw de outlook.

  Een trader is geen inversteerder en vice versa.

  Met de devaluatie van de baht en een beurs die nagenoeg stil stond zal een handelaar zijn verliezen moeten hakken.

  Sowieso begint het beursklimaat wereldwijd nogal te verslechteren in mijn ogen, door de hoge waarderingen en diverse andere zaken, zoals dalende commodity prijzen, aanstaande renteverhoging in de USA, gedoe om Griekenland wat over een week of 2 weer gaat beginnen en de vrije val van de chinese beurs.

  In Amsterdam is op dit moment het spelletje om de aandelenkoersen te boosten dmv futures aan de gang. Maw je manipuleert als groot bank of handelaar de prijs omhoog zodat je zelf voor een goede prijs van je stukken af komt. Maar overdag liggen de koeren bijna stil, er is haast geen handel. Dan weet ik al genoeg.

 7. Soi zegt op

  Voor de rekenmeesters onder ons: op 16 maart jl. stond de euro tov de thaibaht het laagst, nml: 34,09. Zoetjesaan is de euro weer wat opgekrabbeld, en noteert ie vandaag: 37,78 (bkb)

  Op 16 maart jl. kreeg je voor een euro: 1,06 usd, vandaag is dat 1,10 usd.

  En op 16 maart jl. noteerde 1 usd aan thaibaht 32,90, vandaag thb 34,66.

  Wat wat rekenwerk kom je dan uit op een euro vs dollar vs baht verhouding d.d. 16 maart, zijnde 1 x 1,06 x 32,90 = 34,87. In werkelijkheid stond de euro op 34,09. Een tekort dus van 78 satang. Oftewel: de dollar noteerde strak sterker dan de euro.

  Voor vandaag kom je uit op 1 x 1,10 x 34,66 = 38,13. In werkelijkheid staat de euro op 37,78.
  Hetgeen betekent dat de euro ten opzichte van de dollar nog steeds een tekort scoort van 35 satang.

  Edoch: van 78 satang naar 35 satang. De euro is aldus lichtjes aan het terugslaan, maar heeft helaas door alle Griekse Tragiek ook aan slagkracht verloren. De euro had de dollar anders met glans geslagen.

  Hoe verder? China doet het beduidend minder, en de VS blijkt idem minder veerkrachtig.
  Nu ook Thailand in zak en as raakt, zijn de voortekenen voor de euro inzake de ThaiBaht gunstiger dan een 6 maanden geleden. Als in komende maanden de EU met veel meer intelligentie en des te meer wijsheid creatievere en stabielere afspraken weet te maken in de afwikkeling van de Griekse crisis, dan is er wellicht eind van het jaar meer glorie. Komt toch maar weer mooi uit – zo met de feestdagen dan!

 8. Ruud zegt op

  Indien er in Europa geen vertrouwenskwestie in de Euro was ontstaan door met name Griekenland, dan had de Thaise baht voor ons zo’n 20% hoger gestaan ofwel 45,5 voor een euro.
  Voor de Amerikanen en Engelsen staat de Thai Baht op het hoogste punt ooit.

  Het was voor Europa beter geweest 3 jaar geleden afscheid te nemen van Griekenland, want dan was de pijn kort geweest en de pijn is voorlopig nog niet voorbij, ondanks de groeiende Europese economie en de gemaakte zwakke afspraken met Griekenland.

  Het terugvallen van de Thaise export is een ramp voor de Thaise economie, want ze gaan nu ook zien dat ze afhankelijk zijn van binnenlandse productie door buitenlandse bedrijven.

  Daarnaast zou het goed zijn dat rijke Thaise ondernemingen of particulieren investeren in Thailand.
  DE investering van CP en Chang in 2 HSL-trajecten is toe te juichen.
  De aankoop van een Thaise onderneming/particulier van 48% van de aandelen in AC Milaan en de sponsoring van PL voetbalclub Everton en QPR zijn verwerpelijk en hebben geen toegevoegde waarde voor de Thaise economie.

  Een (natuur)ramp in Amerika zou de US$ kunnen verzwakken en de Euro kunnen bevoordelen wanneer de beleggers cq investeerders een ander onderkomen voor hun geld zoeken.

  • kjay zegt op

   Ik weet niet wat een Maleisische maatschappij ( Air Asia, eigenaar Tony Fernandes ) van doen heeft met de Thaise economie….Maar ja!

   Verder is die miljardair wat Milan aandelen heb gekocht dom? Daarom is die miljardair…
   De Chang board is ook dom volgens u of sponsoren ze om ergens een open markt te vinden?

   Ik begrijp dit soort opmerkingen niet, het spijt me

 9. Dennis zegt op

  nou ik kan alleen maar zeggen dat het er niet goedkoper op geworden is met die pleuro.
  Stond vandaag voor de ATM en moest €280 betalen voor 10000bht schandalig koers schommelt aardig vandaag rond de 36 en van het weekend nog 38.4 hoop dat die euro wat aantrekt

 10. Fransamsterdam zegt op

  Op deze site kunt u het verloop van de Thaise aandelenindex zien.
  U kunt naar believen een periode aanklikken.

  http://m.iex.nl/Index-Koers/190118482/THAILAND-SET.aspx

  Naar mijn mening houdt de index aardig stand onder de massale verkopen gedurende de laatste maanden. Er is op dit niveau kennelijk toch een koper voor elke verkoper.
  Als we een wat langere termijn (terug!) bekijken (twee jaar) zien we een denk ik realistische, voorzichtige ontwikkeling, die niet duidelijk uit de opgaande trend van de afgelopen zes jaar breekt.
  Er is geen zeepbel, dus kan die ook niet knappen.

  Hoe anders is het bijvoorbeeld de Chinese Shang Hai index de afgelopen tijd vergaan.

  Al met al had u de afgelopen jaren beter Thaise aandelen dan Nederlandse Euro’s kunnen hebben.

  Over de toekomst kan niemand wijze uitspraken doen, in de financiële wereld, daarin verschillen landen niet van elkaar.

 11. Monte zegt op

  De ene weet het nog beter dan de andere. Allemaal vertellen ze het verschillend. Dus geen 1 weet het
  Het komt maar op 1 ding neer. Thailand moet zijn bath devalueren en zijn koppeling met de amerikaanse dollar loslaten t.o.v. De euro. Want de export naar europa is met 15 % gedaald. En die z.g.n goedkoopte verhalen hou die maar voor je. Vergelijk geen appels met peren en dat wordt hier regelmatig gedaan.
  Als ik zie wat de geimporteerde produkten in thailand kosten. Dan is men stukken duurder uit. En al die verhalen over dat de winsten geen invloed hebben is pure onzin. Als microsoft minder winst maakt zakken de aandelen maar als andere gerenomeerde bedrijven dat doen reageren de aandelen niet en bijv. Griekenland maakt maar 2 % van europa uit.. Alles is puur speculatie van geld handelaren en nog maals als de olieprijs laag staat wordt de amerikaanse dollar sterker. Dit is altijd al zo geweest. Heeft dus ook niks met gdp te maken en met olieprijs. Maar in thailand komt er een grote crisis. 70 % van de gezinnen kan de eindjes niet meer aan elkaar knopen. Boeren verliezen op rijst en andere produkten.dus automatisch dat buitenlanders hun aandelen massaal verkopen. Dus leuk alle theorien maar niet 1 klopt er.

 12. Rudi zegt op

  Beurzen zijn bevolkt met speculanten die in opdracht van kapitaalkrachtigen werken.
  Die zich niets aantrekken van een land zijn economie maar slechts uit zijn op (snelle) winst.

  Beurzen zijn geen maatstaf voor de toestand of de ontwikkeling van een land zijn economie.
  Ze veroorzaken gewoon paniek, in de hoop dat de koersen zakken en ze terug kunnen inkopen aan lagere prijzen. En hoger te verkopen. Om vervolgens te herhalen wat ze deden.

  Overal ter wereld hetzelfde scenario :
  Te ver uit de herinnering zijn de jaren 30.
  In de jaren negentig, de Verenigde Staten dus maatregelen voor heropleving
  daarna in Europa, 2005-2009, daar doen ze wat langer om hun maatregelen te treffen.
  Vervolgens nu, in kleinere economieën, maar hier kunnen ze nauwelijks maatregelen treffen.

  Die ‘maatregelen’? De gewone mens laten inleveren, armer maken.
  Geen paniek dus. Ze komen wel terug, die buitenlandse ‘investeerders’. Als er terug wat te rapen valt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website