Foto: Pattaya Mail

Het is groot nieuws in Thailand: Pol Lt Gen Surachate Hakparn, alias Big Joke, is overgeplaatst. Hij is overgebracht naar de 20e verdieping van het Royal Thai Police Operations Center. Het is onduidelijk waarom hij is overplaatst en mogelijk zelfs vast zit, dat zorgt voor allerlei speculaties.

Surachate was de laatste tijd veel in het nieuws. Hij is vooral populair door zijn doortastende optreden bij spraakmakende zaken zoals het opsporen van buitenlandse criminelen, het oppakken van overtreders van de immigratie wetten en de aanpak van illegale motorracers.

Onder zijn bevel heeft het immigratiebureau op een agressieve wijze buitenlanders achtervolgd die illegaal in Thailand zijn. Zowel visumoverschrijdingen als criminelen werden opgepakt onder de noemer “Good Guys In, Bad Guys Out”. Deze arrestaties gingen gepaard met uitgebreide mediapresentaties.

Surachate kwam in januari ook internationaal in het nieuws  toen hij zich tegen een deportatiebevel schaarde van de jonge Saoedische vrouw Rahaf al-Qunun die op de vlucht was voor haar familie en zich uiteindelijk in Canada vestigde.

Er zijn veel raadsels over het hoe en waarom van deze overplaatsing. Surachate’s Facebook-pagina en Twitter-account, maar ook de Facebook-pagina van het immigratiebureau zijn offline gehaald.

Bron: Bangkok Post

11 reacties op “BREAKING: Populaire Immigration Chief Surachate Hakparn (Big Joke) overgeplaatst”

 1. Rob V. zegt op

  Als er geen redenen worden gegeven is het vermoeden veelal dat het een bevel van hoog uit de boom is. Ben benieuwd of het hoe en waarom nog te horen krijgen. Klinkt als het einde van zijn carrière, ondanks dat hij schijnbaar onder de vleugels van generaal, vicepremier defensieminister Prawit Wongsuwan viel. Welke onvergeeflijke uitglijder heeft hij begaan? Krijgen we mogelijk gewoon nooit te weten.

  • chris zegt op

   Sommige Thaise mensen bevelen niks maar verzoeken iets. En dat wordt als een bevel opgevat.

   • Rob V. zegt op

    Altijd fijn natuurlijk als je slechts dingen suggereerd mar nooit concreet zegt (laat staan zwart wit op papier zet). Bij verdenkingen valt dan alles te ontkennen, en als er iemand geslachtofferd moet worden dan kan dat iemand lager op de rots zijn. Laf, maar slim.

    Big Joke lacht nu niet meer… maar laten we ons het lachen niet laten vergaan:
    https://www.youtube.com/watch?v=U6cake3bwnY

    • chris zegt op

     Thailandblog zou de echte waarheid, als ik die opschrijf, zelf censureren. Dat zou ook niet de eerste keer zijn trouwens. En dan kan niemand iets lezen. Niet laf, maar zo slim mogelijk….

     • bert zegt op

      Een goed verstaander heeft maar een half woord nodig en dan weet ie wat je bedoeld.
      Denk dat de meeste wel door hebben waar je naar verwijst.

  • Misschien iets te veel met zijn hoofd in het nieuws? Te populair? Jaloezie bij meerderen? En zo blijven we speculeren.

 2. ruud zegt op

  Mogelijk is hij slachtoffer geworden van een machtstrijd in hogere kringen.
  Mogelijk was hij wat te fanatiek, en begonnen zijn inspanningen Thailand financieel schade te berokkenen.
  Veel illegalen waren immers goedkope werkkrachten.

  Persoonlijk ga ik voor de eerste optie.
  Het kreeg namelijk heel snel, wel heel erg veel meer macht.
  Dat is iemand mogelijk niet goed bevallen.

 3. Mark zegt op

  Het niet motiveren van overheidsbesluiten wijst op een gebrek aan verantwoordelijkheidszin. Het past niet bij goed leiderschap. Het tast de legitimiteit ervan aan.
  Systematisch voorkomen in combinatie met een zwak rechtsysteem leidt tot verspreiding van corruptie.
  Vragen naar “het “waarom” ligt ook thuis in Thailand niet altijd makkelijk, weet ik uit ervaring 🙂

 4. tooske zegt op

  Mogelijk een gevalletje van “Good Guys In, Bad Guys Out”.

 5. l.lagemaat zegt op

  De Thaise overheid (Prayuth) heeft imagoschade en gezichtsverlies geleden t.o.v.de Arabische wereld, omdat het deportatiebevel van de jonge Saoedische vrouw Rahaf al-Qunun niet doorging.

  Mede door Pol Lt Gen Surachate Hakparn, een doodzonde in Thailand.

  Prayuth wist Prawit Wongsuwan (horlogeman) nog uit de wind te houden.
  In een nieuwe situatie met Surachate Hakparn aan de leiding zou dit wel eens veel moeilijker komen te liggen en redt men dat niet met artikel 44 of een ander ” verhaal!”

  Zijn accounts zijn al geblokkeerd: Security first!

 6. Rob V. zegt op

  Big Joke is overgeplaatst naar een obscure burger baantje in afwachting van nader onderzoek. Hij staat op een zwarte lijst van ambtenaren die onder onderzocht moeten worden. Over hoe, wat, waarom nog steeds geen antwoord.

  https://www.thaipbsworld.com/pol-lt-gen-surachate-transferred-to-inactive-post-blacklisted-pending-probe/
  http://www.khaosodenglish.com/news/crimecourtscalamity/2019/04/09/govt-deflects-questions-on-big-joke-downfall/


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website