(SPhotograph / Shutterstock.com)

Het is na het ambt van minister-president misschien wel de belangrijkste politieke post in Thailand: gouverneur van Bangkok. De verkiezingen voor deze belangrijke functie, is gewonnen door Chadchart Sittipunt, de voormalig minister van Transport bij de Pheu Thai-partij (regering van Yingluck Shinawatra).

In 2014 kon Chadchart zijn biezen pakken toen legerchef generaal Prayut Chan-o-cha een staatsgreep leidde. Acht jaar geleden op 22 mei 2014, in de begindagen van de militaire coup, werd hij door militairen afgevoerd met een zak over zijn hoofd en zijn handen vastbonden. De militairen brachten hem, in opdracht van Prayut, naar een geheime locatie.

Bizar genoeg moet hij nu, 8 jaar later, samenwerken met de man die hem destijds behandelde als een crimineel. Chadchart beloofd desondanks met iedereen samen te werken. Met de raadsleden van alle partijen in Bangkok en hij drong er op aan “alle conflicten uit het verleden te overwinnen om samen verder te gaan”.

Met 55% van de stemmen geteld, kreeg Chadchart 360.491 stemmen, ruim meer dan Suchatvee, die 67.016 stemmen kreeg. Wiroj werd derde met 66.563, gevolgd door voormalig vice-gouverneur van Bangkok Sakoltee Phattiyaul met 63.082, voormalig gouverneur Pol luitenant-generaal Aswin Kwanmaugn kreeg slechts 53.947 stemmen.  Rosana Tositrakul sloot het rijtje af met 21.046 stemmen.

Net als Chadchart, deden Aswin, Sakoltee en Rosana mee met de verkiezingen als onafhankelijk kandidaten.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 7 votes.
Please wait...

19 reacties op “BREAKING: Chadchart Sittipunt wint de gouverneur verkiezing in Bangkok!”

 1. Tino Kuis zegt op

  Niet echt verrassend dat Chadchat gaat winnen, met nu 1.375.000 stemmen. Alle polls wezen daarop. Er zal nu best veel telefoonverkeer zijn tussen Prayut en de Verkiezingscommissie….

  • Hij zal wel geen bedreiging vormen voor papa Prayut, anders had hij zeker niet gewonnen….

   • Tino Kuis zegt op

    Precies! En het is gewoon een aardige en slimme man. De dinosaurussen zijn boos en bang

    • Tino Kuis zegt op

     Sorry, ik bedoel juist dat de huidige heersers hem als een bedreiging zien. Hoe kunnen ze hem dwarszitten? Misschien ooit iets verkeerds gedaan? Dan wordt hij afgezet. Dit is ook een voorbode van de nationale verkiezingen volgend of dit jaar.

   • Petervz zegt op

    Het is spijtig voor papa Prayuth (en de andere 2 Por’s), maar veel invloed op de kiezers in de provincie Bangkok heeft hij niet.
    Niet alleen heeft Chatchart de verkiezing met overmacht gewonnen, ook op districts niveau is de partij van de 3 Por’s volledig onderuit gegaan met slechts 2 van de 50 zetels.
    De stemgerechtigden in de provincie Bangkok hebben een duidelijk signaal afgegeven dat ze de huidige machtshebbers liever kwijt dan rijk zijn.

    Chatchart wordt governeur van de provincie Bangkok, niet burgemeester van de stad. Anders dan enkelen hier suggereren is hij niet van zeer rijke afkomst. Het is een zeer intelligente man die in de VS is afgestudeerd aan het MIT (de top technische universiteit te wereld). Zijn sterke punten zijn met name zijn kennis ter zake en zijn openheid naar de gewone burger.

    Oh, en de enige partij die nu nog steeds met biljetten zwabbert naar de kiezers is die van de kapitaalkrachtige partij van 1 van de 3 Por’s

    • Tino Kuis zegt op

     Tijdens één van zijn laatste toespraken vertelde hij ook nog even hoe hij als Minister van Transport in de regering Yingluck in mei 2014 met een zak over zijn hoofd werd afgevoerd en vastgezet toen Prayut zijn staatsgreep pleegde. Dan ben je geen vrienden meer…

    • chris zegt op

     “De stemgerechtigden in de provincie Bangkok hebben een duidelijk signaal afgegeven dat ze de huidige machtshebbers liever kwijt dan rijk zijn”

     Ik interpreteer de winst van de ONAFHANKELIJKE kandidaat Chatchart als volgt: de kiezer heeft (met een straatlengte voorsprong) gekozen voor een aimabele, kundige bestuurder die boven de altijd kissebissende partjen meent en zegt te staan. Dat is niet een boodschap aan de machthebbers maar aan alle partijen.

     • Petervz zegt op

      Chris, jij vergeet dat de verkiezingen van de city counselors (totaal 50) wel degelijk een signaal aangeven vwb de wensen van de kiezers in Bangkok. De oppositie partijen hebben in 35 van de 50 districten gewonnen en de PPRP heeft slechts 2 zetels weten te bemachtigen.

 2. chris zegt op

  Ik denk dat het belang van de functie zwaar wordt overdreven. De burgemeester van Amsterdam is ook niet de meest belangrijke politieke functie in Nederland na de premier. De functie is eigenlijk helemaal niet politiek.

  De burgemeester van Bangkok (want meer is hij niet) is – denk ik – vooral bezig met het oplossen van de interne problemen van een megapool als Bangkok is. En dat is niet de Grondwet, art.112, de slechte economie, de koers van de Baht of de inflatie.
  De problemen van Bangkok oplossen (infrastructuur, overstromingen, luchtverontreiniging, ongebreidelde groei, te weinig groen, teveel auto’s, illegale bewoning, armoede, corruptie) is in het belang van het land en daar kan de premier alleen maar blij mee zijn. De voormalige gouverneur deed niet veel meer dan op de winkel passen die telkens onder water liep.

  • Tino Kuis zegt op

   Allemaal zeer waar, heer Chris, maar het punt is dat hier iemand gekozen is die misschien een voorbode is voor het opschudden van de huidige nationale politieke verhoudingen in Thailand.

   • chris zegt op

    Ik help het je hopen maar ik heb daar weinig vertrouwen in.
    Chatchart was bewust een onafhankelijke kandidaat en dan op landelijk niveau natuurlijk niet.
    Ik ben bang dat de aloude ‘linkse’ partijen er garen bij spinnen maar voordat de poitieke verhoudingen op landelijk niveau worden opgeschud moet de vooral de houding van de partijen (het wij-zij-denken, win-loose, gaan voor een absolute meerderheid) veranderen. En zoals je weet, duurt dat soort zaken lang.

  • Tino Kuis zegt op

   Hij is nu de gouverneur van de provincie Bangkok en niet de burgemeester van de stad Bangkok. Dat is een belangrijke functie ook voor de rest van Thailand.

  • Die vergelijking gaat volledig mank. Een gouverneur is duidelijk wat anders dan een burgermeester. Een gouverneur in Thailand heeft vrij veel bevoegdheden en kan zelfs afwijken van landelijk beleid. Daar komt bij in Thailand is er maar 1 belangrijke stad en dat is Bangkok (in Nederland heb je meerdere steden die er toe doen, Den haag, Rotterdam, Utrecht, etc.).

   • Petervz zegt op

    Hij is gouverneur van de provincie Bangkok. Vergelijkbaars met de gouverneurs van de andere provincies, met het verschil dat hij gekozen is ipv aangesteld door de minister van binnenlandse zaken. Zijn bevoegdheden zijn vrij beperkt, en hij moet het met een budget van de centrale overheid. Een gouverneur valt onder de minister van binnenlandse zaken, en dat is (nog steeds) 1 van de 3 Por’s, te weten Generaal Anupong.

   • chris zegt op

    In Thailand heb je ok belangrijke steden zoals Phuket, Chiang Mai, UdonThani.
    En vergeet Chonburi niet: de regio waar het meeste GDP wordt gemaakt voor het land.

    • Ja, natuurlijk Chris. Ik weet dat je graag het laatste woord wilt hebben 😉

 3. Jacques zegt op

  Voorwaar geen sinecure, burgemeester van Bangkok. In 2014 als een crimineel behandeld en nu alles met de mantel der liefde bedekken in het kader van de voortuitgang. Volgens mijn vrouw draait alles in de politiek om geld en viert corruptie nog steeds hoogtij. In hoeverre is dit nu wezenlijk anders. Je wordt niet zo maar in Thailand genomineerd of verkiesbaar, dat kost geld en kennelijk heeft deze man dit. Zal ook wel uit een rijke familie komen denk ik, of is de fondswerving voor deze man van een bijzondere kwaliteit gebleken. We gaan het zien met deze burgemeester aan het bewind en zoals vaak aan de orde, niets is wat het lijkt. Dat verandert nooit.

 4. Tino Kuis zegt op

  Ook een leuk weetje:

  60% van alle overheidsuitgaven gaan naar Bangkok waar 16% van de bevolking woont.

  6% van de overheidsuitgaven gaat naar de Isaan waar 30% van de bevolking woont.

  Er gaat dus 20 keer zoveel naar Bangkok als naar de Isaan.

  • Chris de Boer zegt op

   Niet zo vreemd natuurlijk.
   Alle ministeries en heel veel rijksdiensten, naast veel onderwijsinstellingen zoals universiteiten zetelen in Bangkok en gebouwen (aankoop en onderhoud) en salarissen (hoger dan elders) kosten wat.
   De Isan hoeft zich niet verongelijkt te voelen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website