Er zijn sterke vermoedens dat de bomaanslagen bij de Erawan heiligdom en de Sathon pier zijn gepleegd door bendes die Oeigoeren uit China via Thailand naar Turkije smokkelen. 

Zo zouden de meer dan 200 valse Turkse paspoorten die gevonden zijn bij de verdachte die in Nong Chok gearresteerd is, bestemd zijn voor de smokkel van Oeigoeren naar Turkije, aldus bronnen.

De politie heeft twee smokkelroutes in kaart gebracht. Een per vliegtuig met een toeristenvisum naar Lat Krabang of Nong Chok, waar de Oeigoeren vervolgens een vals paspoort krijgen. En een route over land naar Myanmar, vervolgens per boot naar Ranong en Maleisië. In locale rubberplantages krijgen de Oeigoeren dan een vals paspoort waarmee ze naar Turkije kunnen reizen.

In verband met deze mensensmokkel heeft de politie in Sungai Kolok (Narathiwat) een man gearresteerd. Hij was in het bezit van een voorraad valse paspoorten en grensdocumenten. De man zou een belangrijk lid zijn van een bende mensensmokkelaars in Sungai Kolok en zich bezighouden met de smokkel van Rohingya en Oeigoeren, die van Myanmar naar Thailand worden gebracht. De man is eerder veroordeeld voor hetzelfde vergrijp.

To nu toe heeft de politie twee verdachten aangehouden: een man in Nong Chok en een man aan de grens met Cambodja. Ondanks eerdere berichten is het nog niet duidelijk of laatst gearresteerde verdachte dezelfde man is die de bij de Erawan heiligdom heeft geplaatst. Tegen negen anderen zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd. Volgens politiecommissaris Somyot zijn er geen aanwijzingen dat er sprake is van internationaal terrorisme. De beschuldigingen tegen de gezochte Turkse vrouw stapelen zich op nu in een huis in Min Buri, door dezelfde vrouw gehuurd, een voorraad verdachte vloeistof gevonden is die gebruikt kan worden voor het maken van een explosief.

De ambassade van Turkije is niet blij met de beschuldigingen dat er mogelijk een Turkse bende achter de bomaanslagen zit en heeft de Thaise autoriteiten om opheldering gevraagd. De ambassade vindt de conclusies kennelijk wat te prematuur omdat het onderzoek nog gaande is.

Bron: Bangkok Post – http://goo.gl/uKTRKV


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Bomaanslag Bangkok: Vermoedens gaan richting mensensmokkelaars”

 1. koos zegt op

  We wachten rustig af wat er nog meer naar boven komt.
  Maar de eerste keer met de Rohingya waren daar niet hoge militairen bij betrokken?
  Ik persoonlijk geloof niet dat dit mogelijk is zonder hulp van Thaise hoge omes.
  En dat de buitenlanders een pion zijn in het spel.

 2. Jaap zegt op

  Waarom zou je als smokkelaarsbende een bom plaatsen? Daarmee richt je alle aandacht op je zelf en kun je vanaf dat moment het smokkelen wel vergeten. Voor mij gewoon een gevalletje tasten in het duister of juist voor veel verwarring veroorzaken om bij de echte waarheid weg te blijven..

 3. Jan van Velthoven zegt op

  Mensensmokkel kan natuurlijk vanuit verschillende motieven gebeuren. Om geld te verdienen bijvoorbeeld. Maar ook uit politieke motieven: het overbrengen van leden van onderdrukte minderheden naar een land dat hen beter gezind is. In dat laatste geval is een direct verband met politiek terrorisme wel degelijk mogelijk: een gewelddadig protest tegen het terugzenden van de minderheden. Als er alleen financiële motieven in het spel zijn dan vind ik het gebruik van het middel van een bomaanslag moeilijk te begrijpen. Zou dat de commerciële mensenhandel dienen? Hoe ongewenst voor de beeldvorming ook: toch politiek terrorisme dus.

 4. BramSiam zegt op

  Kan iemand uitleggen wat het verband is tussen mensen smokkelen en aanslagen plegen? Een aanslag wordt meestal gepleegd om een statement te maken of een doel te bereiken. Overigens denk ik dat een Thai niet gauw een aanslag op deze plaats zal plegen, dus de kans dat er een niet specifiek Thaise aanleiding is lijkt me wel aanwezig.

  • Jan van Velthoven zegt op

   In dit geval zou de terroristische bomaanslag een statement zijn tegen de uitzetting van Oeigoeren naar China, en zouden de daders door willen kunnen gaan met deze mensen te smokkelen naar een land waar ze wel naar toe willen. Uiteraard kunnen ze naar China teruggestuurde mensen niet verder smokkelen. De teruggezonden Oeigoeren hebben in China overigens geen leven. Gezien de terroristische daad lijken de smokkelaars eerder ideologische dan financiële doelen te hebben.

 5. Barry zegt op

  Wat mij eerlijk gezegd verbaast is het feit dat er heel snel conclusies getrokken worden, terwijl veel zaken nog onzeker zijn. Daarnaast viel ik bijna van mijn stoel toen ik hoorde dat de politie het tipgeld krijgt, eigenlijk betekendt dit dat de politie financieel gewin heeft met het vinden van een verdachte ongeacht of dit de dader is.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website