Na de bomaanslag van maandagavond in het centrum van Bangkok waarbij 20 doden en 125 gewonden zijn gevallen is de jacht op de daders begonnen. Daarmee is ook het speculeren over het motief begonnen. De politie uit de Thaise hoofdstad houdt rekening met een wraakactie van Oeigoeren, die recentelijk door Thailand het land uit zijn gezet.

De Oeigoeren is een etnische volk die in de Chinese autonome regio Sinkiang (Xinjiang) leeft. De roots van deze islamitische bevolkingsgroep ligt in Turkije. In juli besloot Thailand 109 illegaal verblijvende Oeigoeren terug te sturen naar China. Dat was volgens veel Turken en Oeigoeren onwenselijk omdat de door Thailand uitgezette Oeigoeren, eenmaal terug in eigen land, mogelijk worden vervolgd door de Chinese regering. Thailand kreeg destijds ook veel internationale kritiek. De deportatie in juli en de scheiding van mannen, vrouwen en kinderen (die naar Turkije mochten) was in strijd met de het internationale recht.

Jacht op dader in het geel

Inmiddels lijkt het wel duidelijk wie de dader van de bomaanslag is. Op camerabeelden is te zien dat een man in een geel t-shirt (zie foto bovenaan) plaats neemt op een bankje bij de Erawan tempel, zijn rugzak afdoet en die onder de bank legt. Zonder rugzak loopt hij weg en vertrekt met een motortaxi. Korte tijd later ontplofte de pijpbom vol met TNT en metalen kogels. De politie is vooral in Soi Nana 3, 5, 9 en 11 op zoek naar de verdachte omdat in deze buurt zich veel Oeigoeren ophouden.

Verhalen van slachtoffers

In de media verschijnen nu ok de hartverscheurende verhalen van slachtoffers van de bomaanslag, zo heeft een Maleisische man in één keer vier familieleden verloren. Zijn echtgenote, nichtje van vijf jaar, zijn zoon en zijn schoonzoon kwamen om. Een vijfde familielid, de zuster van zijn vrouw, is nog niet gevonden. Alleen hij en zijn zeven maanden zwangere dochter hebben de aanslag overleefd omdat ze even wegliepen bij de Erawan tempel.

Bom moest zoveel mogelijk slachtoffers maken

Volgens dokter Udomsak van het Chulalongkorn ziekenhuis, was de bom zo gefabriceerd dat er zoveel mogelijk slachtoffers zouden vallen. D pijpbom zal vol met metalen kogels uit kogellager. Deze werden teruggevonden in de lichamen van de slachtoffers. “De slachtoffers die ik heb gezien, zijn door de kogels om het leven gekomen en niet zozeer door de impact van de ontploffing.”, zo liet de arts weten.

Aanslag bij Sathon pier

Dinsdag werd Bangkok opnieuw opgeschrikt door een aanslag die gelukkig geen slachtoffers veroorzaakte. Aan het begin van de middag werd vanaf de Taksin brug een explosief gegooid in de richting van de Sathon pier. De bom miste echter doel en viel in het water waar hij ontplofte. De bom was volgens de politie van hetzelfde soort als de het explosief in Ratchaprasong.

Beveiliging in Thailand opgeschroefd

De politie en het leger hebben in het hele land veiligheidsmaatregelen genomen. Ze zijn zichtbaar en onzichtbaar aanwezig bij toeristische attracties, regeringsgebouwen, winkelcentra, hotels, markten, spoorwegstations, luchthavens, busstations, consulaten en in Chinese wijken.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Bomaanslag Bangkok: ‘Mogelijk wraak voor deportatie 109 Oeigoeren’”

 1. Kees zegt op

  Ze weten het gewoon niet en hebben geen enkel aanknopingspunt. Er is nu net een beloning uitgeloofd van 1 miljoen THB voor informatie die tot de arrestatie leidt.

 2. Harry zegt op

  De Oeigoeren hebben helemaal hun roots niet In Turkije maar juist omgekeerd: de Turken – althans diegenen, die tussen de 11e en 14e eeuw de bewoners als o.a de Rhum ( Romeinen) hebben onderworpen, kwamen uit wat nu Oezbekistan enz is. De Oegoeren zijn een daarmee verwant volk, doch wonen al millennia daar. Nu worden ze onderdrukt en demografisch overvleugeld door “geïmporteerde” Han Chinezen. Hun moslim geloof wordt onderdrukt, scholing wordt beperkt , taal achtergesteld enz.

 3. Shan zegt op

  Door deze ellende zijn wel onschuldige
  Slachtoffers de dupe van de aan slag.
  Waar gaat dit naartoe?
  Negatief reisadvies, weinig of geen inkomsten voor debevolking die hiervan moet leven.
  Wat voor wereld leven we toch.
  Triest.

  • jacqueline zegt op

   Triest en nog eens Triest,vresellijk ik kom zo vaak in BKK. laat me er ook niet door weerhouden,in wat voor wereld leven we.

 4. ruud zegt op

  Iedereen heeft zijn eigen schuldigen al bedacht blijkbaar.

  De moslims in het zuiden.
  De roodhemden.
  De geelhemden.
  De overheid zelf.
  De Oeigoeren.
  De maffia.
  Een concurrerende afdeling van het leger, dat ook een deel van de macht wil.

 5. Leen zegt op

  Hoe heet die brug waar dinsdag die tweede bom vanaf werd gegooid ??? Terrorisme en oorlogen vloeien voort uit geloof en MACHT !
  En als je die “MACHT” niet meer hebt of kunt krijgen ? Het zou zomaar kunnen ! ?
  9 jaar terug gebeurde er ook zoiets.

  • Tino Kuis zegt op

   Die brug waarvanaf gisteren de tweede bom werd gegooid heet ‘sàphaan (brug) Tàaksǐn’, meestal Taksin gespeld. Dat is de naam van een Thaise koning (regeerde in Thonburi, 1767 -1782). Hij werd geexecuteerd waarna Rama I, de eerste van de huidige Chakri dynastie, hem opvolgde. Tháksǐn wordt heel anders uitgesproken en gespeld. Hij leeft nog en laat af en toe van zich horen.

 6. Willy zegt op

  ALS de Oeigoeren hier verantwoordelijk zijn, waarom moet het dan weer eens de gewone burger of toerist zijn die spaart om op reis te kunnen.
  Kunnen die onschuldige mensen hun probleem oplossen?

  Vertrek binnen 3 weken naar Bangkok en Phuket, moet ik dat nu annuleren of gewoon gaan en niet bang zijn?
  Erg, verschrikkelijk erg.

  • J.Theune zegt op

   Hallo Willy,

   Gewoon gaan, ik ben het eens met de reactie van Fransamsterdam (gisteren 18-08-2015)
   Dan zou niemand nog naar Bangkok-Thailand kunnen gaan, hoe ellendig deze situatie
   natuurlijk ook is.
   Knop om en een fijne vakantie.

 7. Peter@ zegt op

  Ik zou zeggen ga gewoon maar kijk uit bij grote menigtes, bij toeristische attracties e.d.

 8. EDDY zegt op

  Hello iedereen,
  Natuurlyk zou het te gek zyn om nu niet meer naar Thailand te reizen, omdat er enkele gestoorde
  mensen rond lopen.Trouwens in zuid Thailand gebeuren wekelyks aanslagen.
  Zag een foto in de Thaise krant ….SAMEN staan we sterk……En roepen de mensen op om ook
  een oogje in het zeil te houden !
  Het is tegenwoordig in de wereld zo de normale tegen de gekken.
  STERKTE …..Thailand


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website